Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Цветлин Йовчев (на преден план) беше изслушан в петък от парламентарната комисия за контрол на ДАНС при приемането на годишния доклад за дейността на агенцията за 2009 г. Председателят на комисията Иван Костов (на заден план) отправи критики, че отчетът не засяга дейността на старото ръководство на ДАНС, когато е имало видима деградация на средата за сигурност.

Какво се случи през седмицата

1527 прочитания

Председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" Цветлин Йовчев (на преден план) беше изслушан в петък от парламентарната комисия за контрол на ДАНС при приемането на годишния доклад за дейността на агенцията за 2009 г. Председателят на комисията Иван Костов (на заден план) отправи критики, че отчетът не засяга дейността на старото ръководство на ДАНС, когато е имало видима деградация на средата за сигурност.

© Красимир Юскеселиев


Започна процедурата за отстраняването на Георги Първанов

Депутатите от ГЕРБ, "Атака", "Синята коалиция" и независимите от РЗС  внесоха подписка в Народното събрание, с която искат отстраняването на президента. Под нея са се подписали 162-ма народни представители, въпреки че първата фаза от процедурата изисква само 60. Тази мобилизация показва, че въпросът може да стигне до Конституционния съд (КС). Поводът за импийчмънт е скандалът между Първанов и Симеон Дянков, при който президентът тайно записа разговора между двамата и после го огласи. В мотивите на депутатите пише, че това е нарушение на чл. 32, ал. 2 от конституцията. И още, че "със силно натоварените си политически изказвания и действия по време на скандала" Първанов е нарушил принципи като народния суверенитет, разделението на властите и политическия плурализъм. Той е подложил конституцията на "полупрезидентска интерпретация". Вносителите искат КС да се произнесе и по факта, че Георги Първанов укри досието си в Държавна сигурност, когато се кандидатира за президент през 2001 г.

Ахмед Доган нападна журналистка от в. "Труд"

Лидерът на ДПС Ахмед Доган изпрати отворено писмо до журналистката от в. "Труд" Валерия Велева. То се появи първо в два сайта като платена публикация и въпреки че е озаглавено "Браво, мадам В!", в адресата се разпознава анализаторката във всекидневника. Най-вече за това, че ден по-рано Велева публикува текст "Парите повличат Доган и ДПС", в който казва, че лидерът на движението трябва да си ходи. Ахмед Доган отвръща в писмото с твърдения, че Велева е поискала да стане "таен P.R." на партията му и че му е пратила sms, с който намеквала, че срещу заплащане би могла да "омекоти и най-тежките удари, които получава". На финала Доган заключава: "Накрая всеки трябва да си плати сметката. Ще се помоля за теб. Господ да ти е на помощ!" Валерия Велева изтълкува това като заплаха. Отрича да е искала да става таен PR на ДПС и заяви, че SMS-ът й е неправилно изтълкуван. Журналистката планира да заведе дело срещу Ахмед Доган, като го призова да докаже твърденията си.

Три социални инициативи станаха проекти на годината

Три инициативи в социалната сфера, изпълнявани през 2009 г. в София, Видин и Търговище, бяха отличени с наградата "Проект на годината" на фондация "Лале". Първата е изграждането на комплекс за психично-здравни услуги в  общността в София, район "Слатина", разработена от фондация "Глобална инициатива в психиатрията – София". Награди получиха и инициативите на сдруженията "Организация Дром" за подобряване на достъпа до качествено образование за ромски деца във Видин и на "Асоциация НАЯ"за противодействие на сексуалната злоупотреба и експлоатация над деца в Търговище. Наградите се връчват за пета поредна година и стимулират активисти и доброволци в социалната сфера. Номинираните 29 проекта бяха оценени от представители на бизнес компании, медии и дипломати. Критерии за успешен проект бяха резултатите, устойчивост на дейностите във времето, финансова ефективност, участие на целевите групи и местната общност, новаторство и приложимост на идеята в други населени места.

Регулаторът ще задържи скока на цените на газа

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще задържи колкото се може по-дълго скока на цените на природния газ, обяви председателят на регулатора Ангел Семерджиев. По този начин ще се избегне сериозен финансов удар върху домакинствата и бизнеса, уточни Семерджиев. Според него държавата не може да замрази увеличаването на цените, защото България не е планова икономика. "Булгаргаз" настоява за скок от 26.6% през второто тримесечие, докато ДКЕВР предлага покачването да не надхвърля 15%, което ще увеличи цените на парното средно с 8-9%. Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов заяви, че до края на февруари 2010 г. дружеството е на загуба от 12.5 млн. лв и при продължително задържане на цените компанията ще се декапитализира. Окончателното решение за цените на газа ще бъде взето на 29 март.

Катар и Кувейт ще инвестират в България

България и Катар договориха създаването на съвместна инвестиционна компания с общ капитал от 500 млн. долара, която да осигурява финансиране за проекти в сферата на инфраструктурата, туризма, земеделието и енергетиката. Това стана по време на посещението на правителствената делегация, водена от премиера Бойко Борисов, в Катар и Кувейт. По време на визитата кувейтски инвеститори са проявили интерес да изграждат автомагистрала "Черно море". Бяха договорени още две нови самолетни линии между София и двете арабски страни. Полетите до катарската столица Доха ще започнат още през октомври, а тези до Кувейт трябва да се уточнят.

Инвестиционният интерес на Кувейт не е намалял въпреки заведеното от България дело в Арбитражния съд в Лондон срещу арабската страна, стана ясно по време на визитата. Делото е за забавяне и некачествено строителство на новата писта на летище София, а проектът е на стойност 40 млн. долара.

Здравната вноска става 10% от 2011 г.

Задължително допълнително здравно осигуряване в частен фонд и допълнителна здравна вноска от 2 процентни пункта от 2011 г. предвижда проект на нов закон за здравното осигуряване. Това съобщи председателят на парламентарната здравна комисия д-р Лъчезар Иванов по време на семинар за развитието на здравното осигуряване. В момента здравната вноска е 8% от заплатата. Проектът предвижда частните здравни фондове да привлекат минимум 50 хил. пациенти и да имат поне 5 млн. лв. капитал. Предстои да се направи икономически анализ за какво точно ще отиват допълнителните 2% и как частните фондове и здравната каса ще финансират лечението. По думите на Иванов увеличението на осигуровката няма да се дели между служител и работодател, а ще се плаща само от осигурения. Междувременно премиерът разпореди да се въведе таван на заплатите във всички дружества с държавно участие, тъй като научил, че в държавни болници лекарите получават 35-40 хил. лв. месечно, а има и такива със 72 хил. лв. Здравният министър Божидар Нанев разпореди със заповед лекарите и директорите в държавните болници да получават до 3500 лв. месечно. Освен това ще бъдат изработени нови правила за справедливо разпределение на заплатите. Според тях приходите ще се делят поравно между персонала, а не както досега тези, които имат най-много пациенти и работят най-много, да са с най-високи заплати. Ръководството на Българския лекарски съюз отвърна, че това е недопустима намеса в работата на търговски дружества и много лекари ще напуснат и ще се насочат към частни клиники.

Готов е проектът за европейската дипломатическа служба

Върховният представител на ЕС за общата външна политика и сигурността Катрин Аштън представи своя проект за структурата на първата дипломатическа служба на ЕС, която трябва да бъде създадена тази година според Лисабонския договор. Това стана, след като Европейската комисия одобри предоставянето на ключови правомощия на Аштън да се разпорежда с годишния бюджет на ЕС за развитие на стойност 30 млрд. евро за шест години. Новата служба ще отговаря за регионалната стратегия в областта на развитието и ще изготвя приоритетите на европейската политика на добросъседство. Евродепутати обаче разкритикуваха като неприемливо предложението и намекнаха, че то може да бъде отхвърлено при гласуването в европарламента. Те смятат, че новата служба няма да е достатъчно отчетна, тъй като според проекта дипломатите няма да отговарят политически и финансово пред европарламента.

Новият договор за разоръжаване ще бъде подписан в Прага

САЩ и Русия може да подпишат ключовото ново споразумение за контрол над ядреното си въоръжение в Прага, предаде Reuters, като се позова на говорител на чешкото министерството на външните работи. По думите му министерството е получило запитване дали ще може да бъде домакин на церемонията по подписването на споразумението за ограничаване на стратегическите ядрени арсенали, като не е била посочена точна дата. Москва и Вашингтон се опитват да договорят това споразумение още от края на миналата година, когато изтече срокът на предшественика му, Договора за ограничаване на стратегическото и настъпателно въоръжение (СТАРТ-1). Официални руски източници заявиха през седмицата, че новото споразумение е готово на 95% и подписването му, в което ще участват лично руският президент Дмитрий Медведев и американският му колега Барак Обама, може да се състои още в началото на април.

Строежът на "Набуко" ще се забави четири години

Газопроводът "Набуко" ще се забави с четири години и най-рано през 2018 г. ще бъде готов за експлоатация, обяви европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер пред в. "Зюддойче цайтунг". Въпреки просрочването Йотингер е оптимист за "Набуко". "Надявам се, че през 2010 г. ще постигнем окончателното решение за строеж на тръбопровода", посочи Йотингер, допълвайки, че шансовете за това значително са се покачили. Докато обаче действително стане годен да пренася газ, най-вероятно ще е вече 2018 г. По-късно еврокомисарят уточни, че нямал предвид, че до 2018 г. "Набуко" няма да заработи. "Уверен съм, че първите количества газ ще потекат през 2014 г., но ще заработи на пълна мощност през 2018", каза Йотингер, цитиран от Ройтерс. Според досегашните планове подкрепяният от ЕС газопровод трябва да заработи през 2014 г. Предвидените разходи за строежа са 7.9 млрд. евро.

Влизането в еврозоната може да стане по-трудно

Планът за евентуално спасяване на Гърция може да има неочаквани и проблемни "странични ефекти" върху страни като България, които искат да въведат общата валута. Под натиска на германския канцлер Ангела Меркел лидерите на останалите 15 страни от еврозоната приеха да разгледат "мерки за превенция срещу икономически и бюджетни рискове". Това намерение вероятно ще се превърне в катинар на вратата на еврозоната за държавите извън нея. Такова предупреждение направиха дипломати от Германия, Франция и еврокомисията по време на Европейския съвет в четвъртък вечерта. Точните мерки ще станат ясни в края на годината. За набелязването им ще бъде създадена работна група, ръководена от президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой и с участието на представители на страните членки, ЕЦБ и еврокомисията. Тя трябва да предложи мерки за "осигуряване на фискална устойчивост в еврозоната, наблюдение на икономическия и бюджетния риск и солидна рамка за решаване на кризи". В тях вероятно ще залегнат промени в европейското право, въвеждащи нови или завишаващи сегашните критерии за влизане в ЕРМ-2 и еврозоната. Дипломати от Германия и европейските институции обясниха, че това може да затвори вратата на ЕРМ-2 в края на годината за неясно дълъг период. "Страните, които не са в механизма дотогава, няма да влязат скоро", обясни източник на "Капитал" от ЕК. "В безопасност" е само Естония (която обаче отдавна е в ЕРМ-2). Премиерът й Андрус Ансип е получил уверения, че евентуалните промени във финансовите правила няма да отложат членството на страната му в еврозоната. Страните членки ще решат в края на годината кои от предложенията на новосъздадената група ще приложат. Това дава на България прозорец от девет месеца, в които да успее да се вмъкне през вероятно затварящата се врата на ЕРМ-2.

Започна процедурата за отстраняването на Георги Първанов

Депутатите от ГЕРБ, "Атака", "Синята коалиция" и независимите от РЗС  внесоха подписка в Народното събрание, с която искат отстраняването на президента. Под нея са се подписали 162-ма народни представители, въпреки че първата фаза от процедурата изисква само 60. Тази мобилизация показва, че въпросът може да стигне до Конституционния съд (КС). Поводът за импийчмънт е скандалът между Първанов и Симеон Дянков, при който президентът тайно записа разговора между двамата и после го огласи. В мотивите на депутатите пише, че това е нарушение на чл. 32, ал. 2 от конституцията. И още, че "със силно натоварените си политически изказвания и действия по време на скандала" Първанов е нарушил принципи като народния суверенитет, разделението на властите и политическия плурализъм. Той е подложил конституцията на "полупрезидентска интерпретация". Вносителите искат КС да се произнесе и по факта, че Георги Първанов укри досието си в Държавна сигурност, когато се кандидатира за президент през 2001 г.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.