Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Самолетна катастрофа на летището в Триполи взе 103 жертви

Какво се случи през седмицата

3608 прочитания

Самолетна катастрофа на летището в Триполи взе 103 жертви

© Reuters


Петимата българи от пленения кораб "Сейнт Джеймс парк" са освободени 

Петимата български моряци, които бяха на борда на отвлечения от сомалийските пирати британски танкер "Сейнт Джеймс парк" в края на декември миналата година, са освободени. Освен българите на борда има  румънци, украинци, руснаци, турци и филипинци, както и шестима индийци. Всички се намират в удовлетворително здравословно състояние. "Имаме потвърждение от военноморската мисия на Европейския съюз "Аталанта", че е бил платен откупът на кораба "Сейнт Джеймс парк", каза говорителят на МВнР Весела Чернева пред БТА. Преди няколко дни в Аденския залив беше отвлечен превозващият химикали танкер "Панега", собственост на Параходство "Български морски флот" и плаващ под български флаг. Всичките 15 членове на борда му са българи. От МВнР съобщиха, че е сформирана работна група по проблема между външното ведомство  и министерствата на транспорта и отбраната. Още осем българи се намират в плен на сомалийските пирати. Те са от екипажа на отвлечения в началото на януари тази година автовоз "Ейшън глори". 

Софийският университет протестира срещу намалената държавна субсидия 

Преподаватели и студенти на Софийския университет протестираха във вторник срещу намаляването на държавната субсидия за висшите училища. Миналата седмица правителството съкрати разходите за публичния сектор и администрацията с 20 процента с цел да не увеличава данъци и да започне структурни реформи в няколко сектора, сред които и образованието и науката. Ректорът на Софийския университет Иван Илчев обаче оцени антикризисните мерки на кабинета като "сериозно отстъпление от решението образованието да бъде поставено като приоритет". Протестът представляваше постановка на студенти от университетския театър "Алма Алтер", които в знак на недоволство срещу неангажираността на държавата да субсидира висшето училище се изтъркаляха по стълбите на Ректората. Пред университета се събраха около 300 души, сред които и учени от Българската академия на науките (БАН) и представители на синдиката "Висше образование и наука" към КНСБ.

Димитър Бербатов напусна националния отбор по футбол 

Димитър Бербатов обяви, че се оттегля от националния отбор по футбол след 11-годишно присъствие. Капитанът на тима сподели редица от по-малки и по-големи мотиви да вземе решението три месеца преди европейските квалификации за първенството в Полша и Украйна през 2012 г. "Чувствам се изморен, изчерпан за националния отбор. Знам, че има играчи, които чакат с нетърпение да получат шанс да излязат от моята сянка. Има и по-малки фактори", добави Бербатов, който изтъкна и физически проблеми. От известно време футболистът на "Манчестър юнайтед" има болки в коляното, които не му позволяват да играе пълноценно. Бербатов дебютира за националния тим в контролата с Гърция на 17 ноември 1999 г. Срещу Чили през 2000 г. вкара и първия си гол, а оттогава е реализирал рекордните за България 48 гола. В последните години той беше капитан на тима, но често беше критикуван за липсата на лидерски качества. Нападателят каза, че след края на кариерата си е готов да помага "футболът да потръгне".

Части от летища ще бъдат дадени на концесия 

Министерският съвет одобри части от четири граждански летища да бъдат отдадени на концесия: Пловдив, Русе, Горна Оряховица, както и карго терминалът на летище София. Решението е част от концесионната стратегия на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Идеята е да се намерят частни компании, които да превърнат нефункциониращата инфраструктура в печеливш бизнес, като държавата си запази собствеността върху активите. Към момента летищата в Горна Оряховица и Русе не функционират. Транспортното министерство се опита на два пъти да отдаде на концесия крайдунавското летище, но без успех, тъй като имаше твърде високи изисквания към кандидатите, и проявилите интерес се отказаха. Летището в Пловдив въпреки новопостроения пътнически терминал там пък изпитва затруднения при намирането на авиопревозвачи.

Държавата ще качи Е.ON България на борсата 

Започва процедура за приватизация през борсата на миноритарния дял на държавата в местните разпределителни дружества на E.ON. Очакванията са листването да стане до 3-5 месеца, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Държавата притежава по 33% в две дружества, контролирани от германската компания, които обслужват Североизточна България. Това са "E.OН България мрежи" и "ЕОН България продажби". През изминалата година първото дружество има приходи от 247 млн. лв. и печалба от 23 млн. лв. При второто оборотът е 719 млн. лв., а печалбата – близо 2 млн. лв. Според Трайков очакваните приходи от борсовата приватизация на държавния дял в електроразпределителния бизнес ще са сравними с тези от продажбата на "Булгартабак". Прогнозите за евентуалните постъпления от сделка за тютюневия холдинг варират между 80 и 100 млн. лв. "Очаквам предложението да е атрактивно и за малките, и за големите институционални инвеститори", обясни Трайков. Той уточни, че този ход е съгласуван с ръководството на "ЕмОН Бългярия". Правителството ще се възползва от допълнителните разпоредби към Закона за приватизация, според които акции, за които е взето решение да бъдат раздържавени чрез борсата, може да се вписват като публични служебно по инициатива на Агенцията за приватизация. Министърът уточни, че се възприема този подход, за да може листването да стане по-бързо. Той обясни още, че в момента текат преговори с останалите две електроразпределителни дружества – на CEZ и на EVN, които да откупят съответното държавно участие в тях.

Болниците ще бъдат преструктурирани, а не закривани 

От 414 болници в България ще останат най-много 130, съобщи през седмицата новият здравен министър Анна-Мария Борисова. Останалите заведения няма да бъдат закривани, а ще се преструктурират и ще обслужват пациенти според нивото им на компетентност. Тези нива ще са няколко - за активно лечение, за допълнително лекуване и т.н. Операции ще се правят само в някои болнични заведения. Тези промени ще бъдат заложени в задължителната национална здравна карта, която ще определи нужния брой болнични легла във всяка област от страната. За целта ще бъдат проверени нуждите на местното население. При определянето статута на болницата водещ фактор ще бъде не фактът дали тя има сграда, а с каква база разполага. Друга стъпка в реформата, по която вече се работи, е определянето на методология за формиране на лекарските заплати.

Променят стимулите за нови инвеститори 

Държавата планира да субсидира стратегически за страната инвеститори, съобщи икономическият министър Трайчо Трайков. Тази идея е заложена в новия проект за промени в правилника за прилагане на Закона за инвестициите. "Предвидили сме до 10% от инвестициите в преработващата промишленост и до 50% от инвестициите в научноизследователския отрасъл, както и високотехнологичните да бъдат възстановявани след постигането на определен етап от реализирането им", обясни Трайков. Това ще става в случаите, когато до 50 на сто от минималния размер на вложението са изпълнени или са изминали три години от началото на проекта. Освен това се занижават и критериите за проектите, които ще бъдат стимулирани.

Тайланд във военно положение 

В истинско бойно поле се превърна тайландската столица Банкок. Армията и антиправителствени групи, наричащи се "Червените ризи", се обстрелваха взаимно иззад набързо натрупани барикади в близост до американското и японското посолство в града. Напрежението ескалира до военно положение заради опита за убийство на бивш армейски генерал, преминал на страната на бунтовниците. Генералът бе прострелян от снайпер, а в уличните боеве след това са били убити няколко души и ранени десетки, включително един чуждестранен журналист. Това смалява още повече шансовете за мирно разрешаване на конфликта между властта и демонстрантите, който продължава вече няколко месеца. До момента са загинали 31 души, след като червените ризи започнаха протеста си през март срещу премиера Абхисит Веджаджива. Те твърдят, че идването му на власт е станало с манипулации.

Русия засилва влиянието си в Турция 

Турция може да попадне под силна енергийна зависимост от Русия след подписването на повече от 20 договора при посещението на руския президент Дмитрий Медведев в Анкара тази седмица. Както стана ясно след визитата, Русия ще строи първата турска атомна централа. Тя ще бъде изградена в средиземноморското пристанище Мерсин в района Аккую. По план трябва да бъдат построени четири енергоблока с мощност по 1.2 гигавата. Срокът за въвеждането им в експлоатация е от 2016 г. до 2019 г. Целта на Турция е през следващите 20 години една пета от енергийните нужди на страната да се осигуряват от ядрени мощности. Освен за строителството на ядрена централа Москва и Анкара разгледаха възможностите за изграждане на нефтопреработвателен завод в Джейхан, който да е част от петролопровода Самсун - Джейхан и да има капацитет около 60-70 млн. тона нефт годишно. Той ще позволява транспортирането на петрол, без да се минава през проливите Босфор и Дарданели. Част от сключените сделки се отнасят и до преминаването на подводната част от газопровода "Южен поток" през турски води в Черно море, както и за проекта "Син поток 2". Турция от доста време насам се стреми да се превърне в енергиен център за икономиките на Западна Европа с надеждата, че така ще се засили шансовете си членство в Европейския съюз. Именно заради енергийния внос през последните години Русия стана най-значимият търговски партньор на Турция, а двете страни се надяват до пет години търговският им обмен да нарасне на 100 млрд. долара от настоящите 38 млрд. долара.

Испания се стреми да избегне гръцкия вариант 

Испания прие план за справяне с бюджетната си криза, който предвижда сериозни съкращения в разходите в публичния сектор. Премиерът Хосе Луис Сапатеро обяви, че заплатите на чиновниците се намаляват с 5% заедно с намаления на пенсиите и в бюджетите на общините. Ще бъдат орязани също така майчинските доплащания и инфлационните корекции на заплащанията. Заплатите също така ще бъдат замразени през следващата година. Целта на правителството е да намали почти наполовина бюджетния си дефицит - от 11% от БВП тази година до 6% през 2011 г. Причината за тези драстични мерки е гръцката криза, която принуди другите заплашени страни от еврозоната (Испания и Португалия) да предприемат бързи мерки за затягане на фискалната си дисциплина. За да се разграничи от Атина, Мадрид твърди, че няма да прибегне до помощния пакет, обявен в еврозоната.

Самолетна катастрофа на летището в Триполи взе 103 жертви 

Самолет Airbus А 330-200 на нискобюджетната либийска авиокомпания "Ал Африкия" се разби при кацане на летището в Триполи, като в инцидента загинаха 103 души. Повече от половината от тях са холандци, а единственият оцелял - десетгодишно момченце, също е от Холандия. Причината за инцидента все още не е ясна, а по свидетелски показания самолетът се е разбил в непосредствена близост до пистата. Следователите се надяват да научат повече от черната кутия, която вече беше намерена сред отломките. 

МВФ притиска Румъния да спазва антикризисните мерки 

Румъния ще получи следващия транш от договорената помощ от Международния валутен фонд, само ако изпълни планираните съкращения на държавните разходи, съобщи шефът на мисията на МВФ в страната Джефри Франкс, цитиран от "Ройтерс". Досега Румъния е усвоила 12 млрд. евро от общо 20 млрд. евро заем, договорен съвместно с МВФ, Европейската комисия и Световната банка. Близо 900 млн. евро е траншът, който МВФ трябва да отпусне на този етап, останалите 1.15 млрд. евро ще бъдат предоставени от ЕС. Румънският кабинет обяви миналата седмица намаляване с 25 процента на заплатите в държавния сектор и с 15 процента на помощите за безработни и пенсиите, за да се избегне силно увеличаване на бюджетния дефицит. Новината за съкращенията обаче предизвика вълна от протести сред държавните служители и пенсионерите, като се стигна дори до сблъсъци с полицията.

Петимата българи от пленения кораб "Сейнт Джеймс парк" са освободени 

Петимата български моряци, които бяха на борда на отвлечения от сомалийските пирати британски танкер "Сейнт Джеймс парк" в края на декември миналата година, са освободени. Освен българите на борда има  румънци, украинци, руснаци, турци и филипинци, както и шестима индийци. Всички се намират в удовлетворително здравословно състояние. "Имаме потвърждение от военноморската мисия на Европейския съюз "Аталанта", че е бил платен откупът на кораба "Сейнт Джеймс парк", каза говорителят на МВнР Весела Чернева пред БТА. Преди няколко дни в Аденския залив беше отвлечен превозващият химикали танкер "Панега", собственост на Параходство "Български морски флот" и плаващ под български флаг. Всичките 15 членове на борда му са българи. От МВнР съобщиха, че е сформирана работна група по проблема между външното ведомство  и министерствата на транспорта и отбраната. Още осем българи се намират в плен на сомалийските пирати. Те са от екипажа на отвлечения в началото на януари тази година автовоз "Ейшън глори". 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • ebter

  /Както в Румъния/Е така "господата" от МВФ и Световната банка искат да "казват" и заповядват какво да се прави. А това са "измислени" от хората на Ротшилд банки! От другите държави да са ги оторизирали "вие сте световната банка" на света или международен валуутен фонд, а? Не, те сами са се отризирали и ...притискат целият свят, така че да изнемогват и ...да стигнат до тях. А нашият глупак Бойко направо си ги назначава от ...техните измислени банки за министри и ..не знам какво си. Или е наивен глупак,...или така са го заблудили, че от носа си не вижда по-далече! А "те" хазарчетата от САЩ си имат много пари, защото си ги печатат и ...са натиснали целият свят да бъде призната тяхната доларова парична единица за валута. С какво право???С правото на силният! Защото почти навсякъде управляват техни помощници, ...т.е. масони и уж еврейчета или и двете заедно.Как неможе нашият уж умен българин да разбере "тяхната" мръсна игра? Нали и през 1929г направиха криза. И какво стана? Техният човек Адолф Шикелгрубер/Хитлер/ направи световна война и ...създадоха Израел. Сега искат да направят така, че да клекнат всички народи и ...всички да се командват от един, от хората на Ротшилд. Но първо ще притиснат светът да се ...създаде единна световна валута управлявана разбира се от "ТЯХ" и ще принудят света да ...признае световно правителство, направено от "тях". Умни българи, поне разберете, какво ни готвят! Пък дали ще стане тази тяхната, времето ще покаже. Но че те искат точно това, не го ли разбирате?+???+???+???

 • 2
  varna_moreto81 avatar :-P
  varna_moreto81

  До коментар [#1] от "ebter":
  Пак не си си пил хапчетата


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.