Какво се случи през седмицата

Какво се случи през седмицата

2739 прочитания

© Спас Спасов


Президентът и премиерът присъстваха на 130-годишния юбилей на ВКС

Върховният касационен съд  отбелязва 130 години (ВКС) от своето създаване в четвъртък. На церемонията в Съдебната палата в София присъстваха президентът Георги Първанов, премиерът Бойко Борисов, председателят на парламента Цецка Цачева и представители на чуждестранни върховни съдилища. Председателят на съда проф. Лазар Груев се обърна към гостите и колегите си с думите, че заслужават безпристрастно слово и напомни, че на латински justitia означава и правосъдие и справедливост. Държавният глава пожела на върховните съдии да запазят независимостта си и винаги да правораздават справедливо и въз основа на доказателствата. Той подари на ВКС проектозакона за устройство на съдилищата от 1880 г. и указа на княз Александър Батенберг за обнародването му. Премиерът Борисов каза, че за "година и половина настоящото управление не е упражнило каквото и да било политическо вмешателство в работата на съда". Той честити годишнината на ВКС на всички съдии и допълни: "Нека да си честитим така и през февруари и юли, когато от Европейската комисия напишат за нас и за съдебната система."

Точковата система за пенсиониране отпада

Точковата система за  пенсиониране отпада от следващата година, това приеха депутатите на първо четене на поправките в Кодекса за социално осигуряване. Новите правила за пенсиониране, които влизат в сила от 1 януари 2011 г., бяха одобрени с гласовете на народните представители от ГЕРБ и "Атака", а колегите им от БСП, ДПС и "Синята коалиция" гласуваха против. Промените за пенсиониране предвиждат едновременно най-малко 37 години стаж и навършени 63 години за мъжете, а за жените - 34 години трудов стаж и 60-годишна възраст. От 2012 г. стажът за пенсиониране ще започне да се увеличава с по 4 месеца на година. В тричасовата дискусия в парламента най-оспорвани бяха поправките, свързани с промяната на възрастта и стажа, т.нар. национализация на индивидуалните партиди на хората от първа и втора категория труд от частните пенсионни фондове, а също и отпадането на добавките за старост. Министърът на социалната политика Тотю Младенов каза, че промените са плод на споразумение между социалните партньори и кабинета.

В Несебър протестират срещу събарянето на незаконните постройки

Жителите на стария град в Несебър попречиха на разрушаването на незаконните постройки там. Няколко дни те блокираха входа към старинната част на общината (на снимката). МВР и служителите на строителния контрол опитаха да щурмуват мястото по море, откъдето да дебаркират затворници, наети да съборят сградите. Срокът това да стане доброволно е изтекъл през август 2010 г. Общо седем са заповедите за принудително премахване. Служителите на строителния контрол са образували още 35 административни производства. Засегнатите сгради са паметници на културата, а старият град е под егидата на ЮНЕСКО. Очаква се следващата седмица подобни действия да има за постройките край язовир "Искър", а после и за голф-игрище. "Не говорим за 5 или 6 къщи, а за 1600. В момента визираме около 200 обекта, които са с влезли в сила заповеди за събаряне", каза регионалният министър Росен Плевнелиев. Междувременно жителите на Несебър започнаха подписка за излизане от ЮНЕСКО.

Банките ще поемат управлението на евросредствата

Банките ще поемат управлението на средствата по европейски програми за бизнеса. Това съобщи министърът по еврофондовете Томислав Дончев. Механизмът за включване на кредитните институции в този процес се разработва от експерти на държавната администрация и на Асоциацията на банките в България. Кредитиращите институции ще отговарят за подготовката и мониторинга на проектите, докато сключването на договорите с бенефициентите и плащанията ще останат задължения на държавната администрация. Първоначално банките ще се включат експериментално. Ако опитът е успешен,  ще им се предостави управлението на европарите изцяло през следващия програмен период 2014 г. - 2020 г. Целта е да се ускори усвояването на средствата по оперативна програма "Конкурентоспособност" и по програма "Развитие на селските райони", като се подобри обработването на документите и опростят процедурите. По думите на министър Дончев по еврофондовете все още не са изяснени няколко въпроса. Единият е кой ще поеме риска, ако се наложат финансови корекции и има неправомерни плащания, а другият - дали банките ще действат като междинно звено или финансов посредник. Идеята беше лансирана още при управлението на "Тройната коалиция", но не беше реализирана. Подобна практика за усвояване на евросредства  се прилага в три от 27-те държави - членки на ЕС - Италия, Гърция и Унгария. Дончев съобщи още, че се обмисля управляващите органи на всички оперативни програми да бъдат обединени в една обща Агенция за развитие, която да започне да функционира от началото на 2014 г.

Автобусните разписания няма да се променят 

Директните автобусни линии от републиканската транспортна схема няма да са само между градовете с население над 30 хил. Това съобщи транспортният министър Александър Цветков и така даде заден ход на предлаганите от него промени в Закона за автомобилните превози. Предложенията минаха на първо четене в парламента само с гласовете на управляващите. Първоначалната идея да има директни линии само между големите градове срещна сериозни критики, че ще се затрудни придвижването на хората от по-малките градове и че това ще облагодетелства големите автобусни фирми. Отпада и идеята Министерството на транспорта да провежда конкурсите за автобусните линии. Те ще продължат да се правят от общините по единни критерии, които най-вероятно ще се разработят от министерството. То ще определя и минималния интервал, през който ще тръгват автобуси по едно направление.

Парламентът прие основните данъчни закони 

От 1 април следващата година туристите, които пътуват сами, без да ползват услугите на туроператори, ще плащат 9% ДДС за хотелиерските услуги, които ползват, при сегашна ставка на данъка от 20%. В същото време от сегашните 7% ставката ще се увеличи на 9% за организираните групи. Това решиха депутатите при гласуване на второ четене на промените в Закона за ДДС в пленарна зала. Парламентът одобри и промените в Закона за корпоративното подоходно облагане. Те предвиждат от 2011 г. плащанията за услуги, доставяни от офшорни компании, да се облагат с 10% данък. Той ще се удържа от българските дружества - клиенти на офшорните доставчици. 

Спорните текстове в Закона за горите засега остават 

Шест държавни предприятия, които ще работят на пазарен принцип, ще управляват и контролират горските територии. Това предвижда приетият на първо четене от парламента Закон за горите. Покрай тези текстове се промъкнаха и някои спорни поправки, които позволяват собствениците на незаконни постройки и съоръжения в природни и национални паркове да могат да закупят и земята под тях. Природозащитни организации разкритикуваха идеята. Според тях промяната цели да задоволи интересите на няколко по-големи компании. Други критики имаше и към поправките, които предвиждат сега действащият мораториум за строителство в заменени гори да падне за площите извън защитените територии, както  и  възможността в гори частна държавна собственост извън "Натура"  да се строят ски съоръжения, вятърни и слънчеви електроцентрали, без да се променя предназначението на терена.

Сватбата на Кейт и Уилям ще генерира милиони за икономиката

Насрочената за пролетта или лятото на 2011 г. сватба на принц Уилям и дългогодишната му приятелка Кейт Мидълтън може да налее в британската икономика около 620 млн. паунда. Вече се наблюдава бум в търсенето на различни сувенири с лика на двамата влюбени. Порцелановите сервизи вървят от 10 до 50 паунда, а дубликати на пръстена с 18-каратов сапфир, заобиколен от 14 диаманта, с който Уилям поискал ръката на своята годеница, са на цена от хиляда до 50 хил. долара. Сватбата по време на финансова криза ще стимулира не само икономиката на Обединеното кралство, но и търговията на много фирми по света. Уилям и Кейт, и двамата на 28 години, се срещат за пръв път в университета St Andrews.

Бюджетният блокаж в ЕС продължава

Провалът на преговорите за бюджета на ЕС означава, че програмите за финансиране няма да работят нормално, създаването на нови органи на ЕС ще се забави и новите инициативи ще се прилагат със закъснение, предупреди Европейската комисия. Тя представи основните последствия от блокажа на преговорите пред Европейския парламент. Докато не бъде приет нов бюджет, финансовите инструменти на ЕС като Фонда за солидарност, Фонда за приспособяване към глобализацията и Резерва за спешна помощ няма да могат да бъдат използвани за нови нужди. Европейската дипломатическа служба, която трябва да започне работа на 1 декември 2010 г., ще остане без средства. Еврокомисарят по земеделието Дачиан Чолош вече заяви, че от неприемането на бюджета в сферата на селското стопанство ще пострадат най-вече преките помощи за фермерите. Те се плащат от държавите, а след това сумите се възстановяват от Брюксел. Тъй като обикновено се извършват в началото на годината, са възможни забавяния. Ако ЕС не успее да постигне компромис за бюджета на извънредна среща на 16 декември, институциите ще трябва да работят със същите средства и разчети като през 2010 г.

И Полша забрани пушенето на обществени места

Малко преди "Международния ден без цигарен дим" на 18 ноември Полша стана поредната европейска държава, която забрани тютюнопушенето на обществени места. Пушачите ще могат да запалят цигара единствено в баровете, ресторантите и работните места, които имат отделни помещения с вентилация. Болниците, училщата, театрите, спортните клубове и детските площадки минават в графата "Забранено за пушачи". Същото важи и за стадионите, дори и за откритите такива, жп гарите и автобусните спирки. На собствениците на заведения, които не спазват закона, ще бъдат налагани глоби в размер на 500 евро. А санкцията за пушачите, които нарушават правилата, ще бъде 125 евро. Според скорошно проучване около 34% от поляците и 21% от полякините редовно припалват цигара. В страната смъртността от болести, причинени от употребата на тютюневи изделия, е около 40 000 случая годишно. 

Саркози направи ново правителство със стария премиер

Френският президент Никола Саркози преназначи близките си съюзници в правителството и обяви смяната на министрите на отбраната и на външните работи. Преустройството на кабинета има за цел да затвърди позициите му 18 месеца преди президентските избори. Премиерът Франсоа Фийон, министърът на вътрешните работи Брис Ортфьо, министърът на икономиката Кристин Лагард и бюджетният министър Франсоа Барон запазват постовете си. Министърът на отбраната Ерве Морен и външният Бернар Кушнер са сменени от бившия премиер Ален Жупе и  Мишел Алио-Мари. От министър по имиграцията Ерик Бесон става министър на индустрията и енергетиката. Бившият министър по европейските въпроси Клод Льолуш поема външната търговия, а неговото място заема Лоран Вокиаз. Ксавие Бертран сменя Ерик Вьорт на поста министър на труда. Новото правителство е свито до 31 министри, докато старият кабинет се състоеше от 37.

Сомалия e с най-голям терористичен риск 

Сомалия е страната, която е най-силно заплашена от терористични атаки, следвана от Пакистан, Ирак и Афганистан. Това сочат данните от проучването "Индекс на терористичния риск", извършено от специализираната британска компания  Мaplecroft. България е сред страните с най-малка опасност от тероризъм, докато съседна Гърция е в категорията "повишен риск" и е на 24-о място. САЩ са на 33-а позиция, Франция - на 44-а, а Великобритания - на 47-а. Като страни с "изключителен риск" от атентати се нареждат Колумбия, Тайланд, Филипините, Йемен и Индия. В графата "висок риск" са Иран, Нигерия, Испания и Мианма. "Индексът на терористичен риск" обхваща 196 държави и се изчислява на базата на честотата и интензитета на такива нападения в периода юни 2009 - юни 2010 г. Първенецът Сомалия е скочила от четвърта на първа позиция само за година с 556 терористични атаки, довели до смъртта на 1437 души.

Президентът и премиерът присъстваха на 130-годишния юбилей на ВКС

Върховният касационен съд  отбелязва 130 години (ВКС) от своето създаване в четвъртък. На церемонията в Съдебната палата в София присъстваха президентът Георги Първанов, премиерът Бойко Борисов, председателят на парламента Цецка Цачева и представители на чуждестранни върховни съдилища. Председателят на съда проф. Лазар Груев се обърна към гостите и колегите си с думите, че заслужават безпристрастно слово и напомни, че на латински justitia означава и правосъдие и справедливост. Държавният глава пожела на върховните съдии да запазят независимостта си и винаги да правораздават справедливо и въз основа на доказателствата. Той подари на ВКС проектозакона за устройство на съдилищата от 1880 г. и указа на княз Александър Батенберг за обнародването му. Премиерът Борисов каза, че за "година и половина настоящото управление не е упражнило каквото и да било политическо вмешателство в работата на съда". Той честити годишнината на ВКС на всички съдии и допълни: "Нека да си честитим така и през февруари и юли, когато от Европейската комисия напишат за нас и за съдебната система."


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • тимирут'

  Точковата система беше едно от малкото сполучливи решения в пенсионната реформа.
  Тези тикви много бързо се отказаха от това и сега всички ще страдат. При точковата система имаше гъвкавост, която позволяваше пенсиониране и с по-малко стаж, както и на по-ниска възраст. Това даваше шанс за малко по-добра динамика на трудовия пазар за годините, през които се прилагаше. Сега нещата се застопорявят и хората в предпенсионна възраст ще ходят на работа с памперси. Много малко ще са късметлиите, които ще взимат пенсия повече от 5 години. Затова ще се радват на ниски пенсии за години напред, понеже младите няма да виждат шанс да се пенсионират и никак няма да се натискат да се внасят реалните осигуровки...
  Ако това им е пенсионната реформа - халал да им е! Очевидни са 2 неща - липса на капацитет да се вземат верните решения и стремеж да се събират пари на всяка цена. И от двете няма да произтече нищо добро, за съжаление...

 • 2
  moreni avatar :-|
  moreni

  Махнете вратичките за злоупотреба и застрояване от закона за горите!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО