Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Какво се случи през седмицата

2018 прочитания

© Красимир Юскеселиев


Някои софиянци ще плащат по-високи данъци

Столичният общински съвет (СОС) прие промяна в зоните, в които попадат част от кварталите на града. Данъчната оценка на жилищата на около 100 000 софиянци ще бъде повишена, защото кварталите им "преминаха" в по-скъпи зони. Това ще се отрази на данък "Сгради" и такса "Смет", тъй като те се изчисляват върху данъчната оценка, въпреки че формално промилите им не се завишават. Според зам.-кмета по финансите Минко Герджиков собствениците ще плащат между 18 и 50% повече. Промяната беше прокарана от ГЕРБ. Според председателя на СОС Андрей Иванов целта е да се съберат пари за инфраструктурата на районите. Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ, обаче твърди, че средствата няма да са повече от 3 млн. лв. Най-високо е повишението в "Дружба 2" - около 50%. Герджиков обяснява това с развитието на инфраструктурата, близкото метро и многото молове, но от "Синята коалиция" припомниха, че метрото там не е построено. От ДСБ заподозряха, че данъците се увеличават в райони на сини кметове.

Членовете на ВСС ще минават проверка за надеждност

Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще преминават през проверка за надеждност от службите под формата на процедура за получаване на достъп до класифицирана информация. Това пише в поправки в Закона за съдебната власт, които правната комисия на парламента прие на второ гласуване. Сегашният състав на съвета има три месеца, за да изпълни изискването. Магистратите, които не получат достъп до класифицирана информация, няма да участват в заседанията на ВСС, на които се обсъждат секретни документи. Някои от членовете на съвета още преди месеци възразиха срещу това намерение на управляващите, защото така според тях ДАНС ще има контрол върху работата им. Началниците в съдебната власт пък вече ще се избират с явно, а не тайно гласуване от ВСС, както е досега. Правната комисия прие на второ четене и текстове от НПК за специализирания съд, който ще заработи от 1 май 2011 г. Той няма да разглежда дела срещу депутати, министри и магистрати, а само срещу организираната престъпност.

Фотограф: Красимир Юскеселиев

Валентин Димитров беше осъден за безстопанственост

Софийският градски съд осъди във вторник бившия директор на "Топлофикация - София" Валентин Димитров на три години затвор за безстопанственост. Това е третата поредна присъда за Димитров. През 2008 г. той беше осъден на 5 години затвор за това, че в качеството си на управител на фирмата "Про Марк" ЕООД не е декларирал над 10 млн. лв. преводи в чужбина. Миналата година известният като Вальо Топлото беше признат за виновен по обвинение за източване на "Топлофикация - София" на близо 6 млн. лв. и получи още 14 години затвор, както и конфискация на имуществото. Сегашната присъда на Димитров е за неправомерно изхарчени лично от него 2 млн. лв. в периода 2003-2006 г. С близо 450 хил. лв от тях са купувани синьо сирене, диетични храни и аксесоари за GSM. Пари са давани и за водни ски, лодка и джет за базата на "Топлофикация" в Приморско. По другото обвинение на прокуратурата - за сключване на договор с частна фирма за събиране на вземанията на топлофикационното дружество, обаче Димитров беше оправдан.

България се връща в търговията с квоти

Страната е на път да си върне акредитацията за търговия с емисии по Протокола от Киото. Това стана ясно от изказване на екоминистъра Нона Караджова. Държавата загуби разрешителното си за карбонова търговия, след като звеното към ООН, отговарящо за прилагането на протокола, установи пропуски при отчитането на емисиите на страната за 2007 и 2008 г. През октомври екип на ООН е бил на посещение в България и е заключил с доклад, че пропуските са отстранени, като проверката е приключила с положителна оценка за България, обясни още Нона Караджова. Връщането на акредитацията ще даде възможност както на компаниите да търгуват с квотите си, така и на държавата да продава излишните си количества от около 200 млн. тона. Шансовете за добри сделки обаче намаляват с приближаването на края на 2012 г., когато изтича споразумението от Киото.

Фотограф: Мария Съботинова

Раздадоха наградите "Сграда на годината"

Победителите в деветото издание на конкурса "Сграда на годината" бяха обявени в четвъртък вечер. Надпреварата, организирана от "Градът медия груп", не връчи само една награда, а отличи реализирани през годината сгради в 11 категории и даде специални отличия за опазването на културното наследство, градска регенерация, иновации и мащаб. Конкурсът се провежда под патронажа на регионалното министерство. Наградата на публиката е за хан "Хаджи Николи" във Велико Търново и бе връчена от регионалния министър Росен Плевнелиев. От ляво на дясно: строителят Димитър Димитров, Любомир Марков, прокурист на фирмата инвеститор "Бул Бек", Росен Плевнелиев и проектантът арх. Николай Георгиев ("ВизАрх НГ").

Фирмите имат още година за пререгистрация

Срокът за пререгистрация на фирмите в търговския регистър беше отложен до 31 декември 2011 г. и това вече е третото отлагане на това задължение. Процесът започна през 2008 г. и трябваше да завърши тази година. Удължаването беше гласувано на правна комисия в парламента тази седмица. Статистиката показва, че досега не са се пререгистрирали над 870 хил. фирми и така още една година ще трябва да мине, докато се изчистят от регистъра нефункциониращите компании, за да може да се направи ясна статистика за действащите. Заедно с това беше предложена и промяна на процедурата по ликвидация на "мъртвите" фирми с цел да се намалят разходите за служебното им заличаване. До края на годината за това обаче няма място в програмата на кабинета и удължаването на пререгистрацията стана с вмъкване на текст в преходните и заключителните разпоредби на проектоизменение на Търговския закон.

Железниците взимат заем от 600 млн. лв. от Световната банка

Правителството подписа меморандум със Световната банка за държавно гарантиран заем до 600 млн. лв. за дружествата от железопътния транспорт. Превозвачът Български държавни железници (БДЖ) получава по-голяма част от сумата - 460 млн. лв. Другата част от кредита е за Национална компания "Железопътна инфраструктура", оперираща с жп линиите. Все още се преговаря за лихвите по кредита и периода на изплащането му. Междувременно правителството трябва да получи разрешение от Европейската комисия за оказването на държавна помощ на двете дружества. "Този меморандум е надеждата за стабилизиране на нашите железници", заяви транспортният министър Александър Цветков.

Превозвачът БДЖ е неплатежоспособен. Основната част от заема ще отиде за покриване на стари задължения на компанията. Дружеството има 572 млн. лева дългове към банките и още 171 млн. лева към доставчици. Парите, които ще получи НКЖИ, ще отидат за ремонтна техника. Компаниите от своя страна ще трябва да намалят разходите си. В тях работят 27 700 служители. Те ще бъдат намалени до 20 хил. човека, като уверенията към синдикатите са, че ще се освободят хората в пенсионна възраст, а някои специфични дейности, като почистването на вагоните например, ще бъдат прехвърлени на външни компании. "Целта на съкращенията е да се повиши производителността, която в момента е най-ниската в Европа", обясни председателят на съвета на директорите на БДЖ Владимир Владимиров. Синдикатите обаче заплашват с безсрочна стачка след Нова година заради споразумението със Световната банка.

Путин: С Медведев спим на смени

"Кой управлява страната, когато вие и президентът Дмитрий Медведев спите?" беше един от въпросите, на които трябваше да отговори премиерът Владимир Путин по време деветото си годишно пряко общуване с руснаците. "Спим на смени. Всичко е под контрол, не се съмнявайте", отвърна с усмивка Путин. Малко по-късно в предаваната пряко по телевизията среща премиерът допълни, че страната не бива да се управлява "в ръчен режим". "Никоя държава не може да се управлява така", каза той, подчертавайки, че това не зависи нито от размера, нито от политическия режим в една страна. "Нужна е система. Там където системата не работи, не можеш да седиш със скръстени ръце", а трябва да поемаш лична отговорност, допълни Путин. Същевременно премиерът изпревари произнасянето на съда по второто наказателно дело срещу бившия петролен магнат и някогашен собственик на ЮКОС Михаил Ходорковски, недвусмислено заявявайки, че "един крадец трябва да бъде в затвора".

Източник: Reuters

Лари Кинг води последно шоу

Известният телевизионен водещ Лари Кинг се сбогува със зрителите, след като шоуто му бе в ефира на CNN 25 години. За това време той е интервюирал всички американски президенти от Ричард Никсън до Барак Обама, както и много световни лидери, звезди от спорта и шоубизнеса. Кинг иска да прекарва повече време със семейството си, но ще участва и в други медийни проекти.

Лидерите на ЕС се разбраха за постоянен спасителен фонд

Лидерите на ЕС се договориха на срещата си на върха на 16 и 17 декември в Брюксел за малки промени в Лисабонския договор, които да позволят създаването на постоянен спасителен фонд за страните от еврозоната. Сегашният кризисен механизъм, създаден след гръцката финансова драма, изтича през 2013 г. Президентът на ЕС Херман ван Ромпой заяви, че лидерите на ЕС се готови да направят всичко необходимо, за да защитят еврото. От кризисния фонд, възлизащ на 750 млрд. евро, вече се възползваха Гърция и Ирландия. Въпреки опасенията, че средствата в него може да се окажат недостатъчни, ако се наложи да се спасява голяма държава като Испания, не бе взето решение за увеличаване на размера му. Поправките в Лисабонския договор под формата на добавяне на две изречения са възможно най-минимални, за да могат да бъдат приети с опростена процедура, изискваща само консенсус от лидерите на ЕС, без да се налагат референдуми.

В Косово - избори и обвинения в трафик на органи

Заради нарушения косовската централна избирателна комисия обяви ново провеждане на парламентарните избори в пет общини в страната на 9 януари. На вота на 12 декември, първият след отцепването от Сърбия, начело излезе партията на премиера Хашим Тачи - Демократическа партия на Косово (ДПК). Търсенето на коалиционен партньор обаче няма да е лесно, тъй като някои формации още преди изборите обявиха нежеланието си да сформират правителство с ДПК. Междувременно се появи информация, че чернова на доклада на Дик Марти за правната комисия на Съвета на Европа, обвинява косовски политически лидери в трафик на органи, корупция и редица други престъпления. Медии като британската ВВС обаче подчертават, че тези твърдения не са подкрепени от солидни доказателства и приканват Дик Марти да разкрие източниците си. Конспиративни теории намекват, че докладчикът винаги е бил против независимостта на Косово и сега си сътрудничи със Сърбия, за да дискредитира Прищина.

Някои софиянци ще плащат по-високи данъци

Столичният общински съвет (СОС) прие промяна в зоните, в които попадат част от кварталите на града. Данъчната оценка на жилищата на около 100 000 софиянци ще бъде повишена, защото кварталите им "преминаха" в по-скъпи зони. Това ще се отрази на данък "Сгради" и такса "Смет", тъй като те се изчисляват върху данъчната оценка, въпреки че формално промилите им не се завишават. Според зам.-кмета по финансите Минко Герджиков собствениците ще плащат между 18 и 50% повече. Промяната беше прокарана от ГЕРБ. Според председателя на СОС Андрей Иванов целта е да се съберат пари за инфраструктурата на районите. Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ, обаче твърди, че средствата няма да са повече от 3 млн. лв. Най-високо е повишението в "Дружба 2" - около 50%. Герджиков обяснява това с развитието на инфраструктурата, близкото метро и многото молове, но от "Синята коалиция" припомниха, че метрото там не е построено. От ДСБ заподозряха, че данъците се увеличават в райони на сини кметове.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  ".... Правителството подписа меморандум със Световната банка за държавно гарантиран заем до 600 млн. лв. за дружествата от железопътния транспорт. ..." айде честито, по стъпките на луканката към 12 млрд долара държавен дълг.....

 • 2
  tangrasky avatar :-|
  Петър Йонков

  По повод "Сграда на годината" а зяшо не показвате наградената сграда?

 • 3
  huku avatar :-|
  Huku

  До коментар [#2] от "Петър Йонков":

  http://www.buildingoftheyear.bg/vote.php?bid=498

  :)

 • 4
  huku avatar :-|
  Huku

  До коментар [#2] от "Петър Йонков":

  http://www.hanhadjinikoli.com

 • 5
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  въпреки осъден на 21 години затвор, демосратчето вальо топлото си циркулира по софийските улици....
  Може би чака да дойде Лукашенко, да въведе ред и да го отпрати където се полага?
  Ама как ще дойде в София Лукашенко, в Беларус демосрация няма.... ние такива не обичаме, ние си обичаме вальо топлото, пъпката, мафиянски и тути кванти....

 • 6
  mariama avatar :-|
  mariama

  Наградите на западащия вестник "строителство града" скоро няма да имат никаква стойност, след като ръководството им не проявява изобретатлност в прикриването на платените победители. Новата им идея да размножат категориите според нуждите на конкретни кандидати дрънка на кухо. "административните сгради, които се изграждат за собствените нужди на инвеститорите" не са ли "офис сгради"? Друга офис сграда получвава нагада в новата категория "многофункционални сгради и комплекси".Тази пък категория е направо идиотска защото в нея може да попадне почти всичко. Добре че не им хрумна в строителния бум. Тогава щяхме да имаме разклонения на жилищната категория от рода - жилищна сграда в която инвеститора има апартамент.

 • 7
  i_stoyanov avatar :-|
  i_stoyanov

  По повод статията за удължаването на срока за пререгистрация на фирмите с още една година - такава поправка в ТЗ не беше гласувана. Проверете си източниците на информация!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK