Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Какво се случи през седмицата

1588 прочитания

Избори на 23 октомври, 65 000 сменят адреси наново

ГЕРБ внесе в деловодството на Народното събрание (НС) предложение изборите за президент да са на 23 октомври. Датата им се определя с гласуване в парламента. Президентът обаче насрочва вота за местна власт, който тази година трябва да е заедно с този за държавен глава. Въпреки разногласията между ГЕРБ, БСП и ДПС коя да е датата се очаква Георги Първанов да се съобрази с решението на НС. Междувременно депутатите приеха окончателно промените в закона за гражданската регистрация, според които близо 65 000 българи, сменили настоящия си адрес в периода 1 септември 2010 г. - 31 януари 2011 г., имат два месеца да се пререгистрират с по-строги изисквания към документацията. В противен случай няма да могат да гласуват там, където живеят. Този текст може да се обезсмисли, ако в близките дни Конституционният съд (КС) реши да отмени т.нар. уседналост, заради която се налага пререгистрацията. Според mediapool КС в най-лошият случай ще намали срока на уседналостта наполовина.   

Бойко Борисов: Трябва качествена реформа на съдебната система 

"Изключително важно е да бъде направена навреме и качествена реформа на съдебната система. Това е една от най-големите ни поуки." Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на откриването на международна конференция в София за промените в Близкия изток и Северна Африка. На форума присъства и генералният секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд (на снимката с премиера). "Извършващите се промени в Северна Африка и Близкия изток са уникална историческа възможност", каза още министър-председателят. Според него "Европа не може да стои със скръстени ръце", но и промяната не може да бъде наложена отвън. Форумът ще помогне да се чуе от първа ръка какво очакват представителите на арабския свят. Борисов твърди, че новата политика на съюза трябва да е с три принципа - индивидуален подход; оказването на помощ да е съобразено със спазване правата на човека и върховенството на закона; водещата роля да бъде на арабските държави. 

Институциите все така непрозрачни

Министерства, които не предоставят договори и отказват да оповестят информация, криейки се зад формални процедури, пълен хаос в интернет сайтовете на институциите, пълен отказ от активно предоставяне на информация и липсата на контрол по изпълнението на закона. Това са част от изводите в годишния доклад за състоянието на достъпа до информация, изготвен от фондация "Програма достъп до информация", представен тази седмица. Председателят на парламента Цецка Цачева и Министерството на външните работи не са изпълнили поетия ангажимент да инициират ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа за достъпа до официални документи и по този начин блокират приемането й. Сред основните препоръки на доклада са да се обърне специално внимание на прозрачността на договорите на органите на властта, както и да се налагат санкции на служители, които не изпълняват разпоредбите на ЗДОИ. Проблем е липсата на институция, която да следи за прилагането на законодателството.

Половината горски директори са били сътрудници на ДС 

Трима от шестимата директори на новосъздадените държавни горски предприятия (ДГП), назначени от земеделския министър Мирослав Найденов, са сътрудничели на Държавна сигурност. Това са Пейчо Върбанов, който става директор на Югоизточно ДГП, Юри Миков, който ще отговаря за Северозападното ДГП, и ръководителят на ДГП в Северна централна България Иван Недков. Те са огласени като сътрудници от Комисията по досиетата още през 2008 г. Първият от тях е бил съдържател на явочна квартира. Останалите трима директори са Йордан Радославов, Александър Йолев, Ботьо Арабаджиев, като срещу един от тях се води разследване за финансови злоупотреби. Йордан Радославов пък е сочен за идеолог на скандалните заменки. Шестимата нови ръководители на горските предприятия бяха назначени от Найденов след провеждането на конкурс, в който участието беше само по документи. Договорите им за управление са с 5-годишен срок, а с тях се възлагат ангажименти за около 4 млн. хектара гори, или 37% от територията на страната. Създаването на горските предприятия е част от реформата на горския сектор, която стана възможна след промените в Закона за горите. Те предвиждат икономическите дейности в горите да се управляват от тези дружества, като целта е да се повиши икономическата ефективност на сектора, без той да зависи от бюджета. Контролът ще бъде отделен и ще се осъществява от Агенцията по горите. Горските предприятия ще провеждат търгове за дървесина и сеч, ще извършват разпоредителни сделки, ипотеки и залози на горски имоти и др. Държавата ще им прехвърли активи на стойност стотици милиони левове. 

Концесиите на плажовете ще се сключват по-бързо

Облекчен начин за предоставяне на концесии за морските плажове се предвижда да бъде въведен с промени в Закона за черноморското крайбрежие. "Предвижда се процедурата да е конкурс, който ще включва три етапа - изготвяне на обосновка на концесията, провеждане на процедурата и определяне на концесионер", съобщи Милен Топалов, директор "Концесии" в Министерството на регионалното развитие и благоустройство, по време дискусия за предлаганите промени. По този начин ще се скъси срокът от вземането на решение за процедурата до провеждането й - това ще се случва до два месеца. Друго предложение е концесионният договор да влиза в сила от годината, следваща сключването му.

Кабинетът забрани маркирането на автомобили

Поставянето на стикери върху автомобилите при сключването на застраховка "Автокаско" ще бъде забранено, предвиждат приетите от правителството промени в Кодекса за застраховането. В прессъобщението на кабинета се посочва, че промените засягат т.нар. пасивни маркировки, представляващи знаци, стикери или други белези, върху дадено моторно превозно средство". Според представители на сектора обаче към момента остава неясен въпросът дали забраната ще обхваща и самото маркиране на автомобилите чрез гравиране на числа върху отделни части от колата, като например върху рамата и купето. По думите на финансовия министър Симеон Дянков чрез премахването на стикерите по "Автокаско", както и на разсроченото плащане на премиите по задължителната "Гражданска отговорност" пазарът ще стане по-прозрачен и правилата ще са еднакви за всички.             

Най-голямото имотно изложение започва  

След като през втората половина на 2008 г. продажбите на пазара на недвижими имоти рязко се сринаха, с което сложиха спирачка на много от инвестиционните проекти, днес секторът леко се съживява. Сигналите в тази посока постепенно окуражиха инвеститорите да се покажат пред основните си потенциални клиенти - млади семейства, които търсят свой дом. Именно това ще направят над 50 проекта в сегмента на жилищните имоти, като се представят на традиционното вече изложение BalPEx. То ще се проведе между 12 и 18 май в The Mall в София. Мястото е избрано, тъй като профилът на посетители на търговския център съвпада до голяма степен с този на потенциалните купувачи на жилища. Участието на банките в изложението BalPEx също е знак към потенциалните купувачи, че финансирането вече по-достъпно.

Местни избори и референдум във Великобритания  

Британците гласуват на местните избори в четвъртък, както и на референдум за промяна на избирателната система в страната. Проучванията сочат, че гласоподавателите ще накажат управляващата коалиция на торите и социалдемократите и ще гласуват приоритетно за лейбъристите. Предвижда се също така, че избирателите ще отхвърлят реформата на избирателната система по време на предстоящия на референдум. Консерваторите искат запазване на досегашната система, при която народен представител от избирателен район се определя на един тур, без значение дали е събрал над 50% от гласовете, като в бюлетината се отбелязва само един фаворит. Либералдемократите настояват за алтернативна система, при която всеки избирател подрежда кандидатите според предпочитанията си и ако някой се пребори за над 50% подкрепа - печели. В противен случай последният в списъка отпада и се гласува отново.  

Консерваторите остават на чело на Канада

Управляващата канадска консервативна партия, оглавявана от премиера Стивън Харпър (на снимката), победи убедително на предсрочните парламентарни избори в страната, събирайки 40 на сто от гласовете. Тя ще получи достатъчно голямо мнозинство, така че да продължи политиката на намаляване на корпоративния данък и балансиран бюджет и успокои финансовите пазари. Основна опозиционна сила се очертава да е партията "Нови демократи", която спечели 102 места в парламента с популистката си риторика. Либералите на Майкъл Игнатиеф са на трето място, като това е най-лошият им резултат на избори досега. Нито едно място в парламента не успя да спечели сепаратистката партия "Блок Квебек", която се бори за франкофонска автономия.    

Сирийските протести стигнаха Дамаск

Стотици войници щурмуваха посред нощ предградието Сакбана в сирийската столица Дамаск. Униформените са нахълтали в къщите на хората и са извършили множество арести. Причината е, че миналата седмица там се проведе голям мирен протест срещу режима на президента Башар ал Асад. Танкове и войски са били пратени и в други разбунтували се градове, има сведения за нови демонстрации против правителството в Хомс и Хама. Над 500 сирийци са убити от началото на протестите преди седем седмици. Поне 2500 са арестувани, въпреки че неправителствени организации твърдят, че броят им е много повече. Информацията за случващото се трудно може да бъде потвърдена, тъй като на чуждестранните журналисти е забранено да влизат в страната. Тази седмица армията съобщи, че започва да се изтегля от размирния град Дераа, който 10 дни беше под обсада, тъй като била изпълнила мисията си да смаже бунтовните елементи и да възстанови реда.

"Хамас" и "Фатах" се помириха

Лидерите на палестинските фракции "Хамас" и "Фатах" - Махмуд Абас и Халед Мешаал, подписаха споразумение в Кайро, с което сложиха край на четиригодишния си разрив помежду си. Това ще отвори път за сформиране на съвместно временно правителство преди изборите догодина. САЩ, Израел и ЕС поставят "Хамас" в списъка на терористичните организации. Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху коментира, че помиряването между двете фракции е "огромна пречка за мира и голяма победа за тероризма". Той призова Абас да избере мира с Тел Авив пред сдружаването с "Хамас". Халед Мешаал от своя страна коментира, че ислямската групировка "ще се бие единствено с Израел" и е загърбила неразбирателсвото с "Фатах". Абас и Мешаал не се бяха срещали след отстраняването на "Фатах" от ивицата Газа през 2007 г. Година по-късно "Хамас" изненадващо спечелиха изборите. В момента "Фатах" управляват част от Западния бряг, а "Хамас" - ивицата Газа.

Португалия получава 78 млрд. евро антикризисна помощ        

Португалия постигна споразумение с Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ) за получаване на финансова помощ в размер на 78 млрд. евро. Така страната официално се превръща в третата членка на еврозоната, поискала външна подкрепа. Получаването й обаче може да бъде блокирано от опозицията, както и от антиевропейски настроени партии в други държави в ЕС като например Финландия. В телевизионно обръщение подалият оставка премиер на страната Жозе Сократиш заяви, че условията по заема не са толкова тежки като тези за Гърция и Ирландия. По думите му ЕС и МВФ осъзнават, че ситуацията далеч не е толкова критична, като в другите две държави. Лисабон ще получи 78 млрд. евро за три години, като в сумата влиза помощ за банковата система. Според източници на в. Financial Times финансовите институции ще получат около 12 млрд. евро. Засега лихвата по заема не е уточнена. Сократиш заяви, че споразумението не предвижда допълнителни фискални мерки през 2011 г. и че ограниченията за понижаване на дефицита няма да са толкова строги като тези, които беше наложило правителството. Споразумението по спасителния пакет не предвижда съкращения на публични разходи или намаляване на минималната работна заплата.

Избори на 23 октомври, 65 000 сменят адреси наново


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.