Вечерни новини: 19 декември
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 19 декември

Shutterstock

Вечерни новини: 19 декември

Смъртта на севернокорейския лидер "развълнува" световната политика и икономика, в България фирмите отчитат влошаване на условията за бизнес, а КТБ си върна 8% от "Булгартабак"

2257 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Число на деня

20

млн. лв. е прекият фискален ефект от акцията на НАП, при която бяха заснети с хеликоптер луксозни имоти в столицата, съобщи изпълнителният директор на агенциятаКрасимир Стефанов
Цитат на деня

"Малкият и средният бизнес е подложен на всякакъв вид натиск, включително и на кражба на цели предприятия, краде се бизнес
"

Сашо Дончев, 

председател на Управителния съвет на БСК

Почина севернокорейският лидер Ким Чен-ир: Севернокорейският лидер Ким Чен-ир е починал от физическа и умствена преумора, докато пътувал с влак в събота. Това съобщи днес по държавната телевизия на страната просълзена говорителка, облечена в черно. Извършената вчера аутопсия е потвърдила, че 69-годишният лидер е получил масивен инфаркт. Очаква се начело на държавата да застане синът му - Ким Чен-ун, който е на възраст от около 30 години. Така авторитарния режим на управление на страната ще бъде предаден на третото поколение от династията Ким. Ким Чен-ир наследи властта от баща си - издигнатия в култ основател на КНДР Ким Ир-сен, който почина през 1994 г. През септември 2010 г. Ким Чен-ир обяви, че неговият трети син Ким Чен-ун ще го наследи и го назначи на високи постове. (Капитал)

Новината развълнува световната политика и икономика: Японското правителство сформира кризисен център, а премиерът Йошихико Нода призова министерството на отбраната и други правителствени служби да се подготвят за всякакво развитие на обстановката. Лидерите на САЩ, Великобритания и Австралия видяха възможност за страната да се реформира и да предприеме стъпки за прекратяване на програмата си за ядрено оръжие. Европейската борсова търговия не се повлия, но за повечето азиатски индекси спаднаха значително. При затваряне на фондовата борса в Сеул Южнокорейският индекс Kospi бе надолу с 3.43%. Китайският Shanghai Composite спадна с 0.3%, а японският Nikkei Stock Average изгуби 1.3% от стойността си. (Капитал)

Условията за бизнес в България са се влошили през 2011: Над две трети от компаниите в България смятат, че условията за бизнес в страната са се влошили през 2011 г. Това показват резултатите от проучване на Българската стопанска камара (БСК), проведено сред 500 мениджъри в периода 23 ноември - 7 декември 2011 г. Общо 70% от участниците в анкетата посочват, че бизнес климатът се е влошил, а 22% не отчитат промяна. Освен това 53% от представителите на бизнеса наблюдават влошаване на показателите на компанията си, а при 32% няма промяна. Едва 10% от мениджърите отчитат положителна тенденция за дейността на фирмата си. Очакванията на мениджърите за 2012 г. също не са оптимистични. Общо 71% от запитаните прогнозират задълбочаване на кризата, а само според 13% ситуацията ще се успокои. (Капитал)

КТБ си върна 8% от "Булгартабак": Корпоративна търговска банка (КТБ) отново притежава 8.21% от капитала на "Булгартабак холдинг", след като е купила 308 хил. акции (около 4%), съобщават от банката. Сделката е регистрирана в Централния депозитар в петък, 16 декември, което означава, че тя е сключена на борсата на 14 декември, сряда. Преди година КТБ купи 8.11% от "Булгартабак", което обаче беше репо сделка, а не реална собственост. "Булгартабак" бе на фокус и по време на днешната борсова търговия. Две сделки за общо 53 хил. акции на "Булгартабак холдинг" повишиха оборота на Българската фондова борса, но въпреки тях търговията в понеделник остана доста слаба. Общата стойност на сделките на регулирания пазар беше над 1.8 млн. лв., а близо 1.6 млн. лв. от тях бяха свързани с тютюневия холдинг. (Капитал)

Ще се правят изкуствени плажове: Частни компании ще могат да изграждат на концесия изкуствени плажове по Черноморието или да разширяват съществуващи. Такава възможност е предвидена в изготвения от регионалното министерство проект за промени в Закона за черноморското крайбрежие, който е на етап междуведомствено съгласуване и предстои да се разгледа от кабинета. Промените предвиждат още разделение на крайбрежните ивици на категории, което ще промени и концесионните такси. (Капитал)

Държавата съди въгледобивни дружества на Ковачки: Три въгледобивни дружества на фирми, свързани с бизнесмена Христо Ковачки, са дадени на съд от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) за неплатени концесионни възнаграждения в размер на близо 1.4 млн. лв., съобщават от ведомството за Mediapool. Делата са заведени срещу "Мини открит въгледобив" – находище Пернишки въглищен басейн, която дължи за 659 хил. лв.; "Въгледобив Бобов дол" – участък "Бобов дол" - за 427 хил. лв.; Мина "Черно море – Бургас" – находище "Черноморски въглищен басейн – за 539 хил. лв. (Mediapool)

Испанският премиер обеща драстични бюджетни съкращения:  В Испания престоят серизони съкращения на разходите за държавната администрация, за да бъдат постигнати трудните цели за бюджетния дефицит, но в същото време ще бъдат приложени обещаните данъчни облекчения за компаниите. Това обеща в първото си обръщение към парламента новият испански министър-председател Мариано Рахой. Първите реформи на новото правителство ще бъдат съсредоточени върху бюджетната стабилност, приключване на преструктурирането в банковия сектор и структурните реформи в публичния, заяви Рахой. (Капитал)

Марио Драги предупреди за рисковете от разпад на еврозоната: Разпадът на еврозоната ще има висока цена. Това коментира в новият президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги в първото си интервю на поста, дадено пред в. "Файненшъл таймс". Драги е убеден, че страните, които напуснат валутния блок, ще бъдат изправени пред още по-голяма икономическа катастрофа. Държавите, които напуснат и девалвират валутата си, ще създадат "голяма инфлация" и въпреки това няма да успеят да избягат от структурните реформи, които все пак ще трябва да бъдат извършени, но от много "по-слаба позиция", коментира той. Не ЕЦБ, а политиците трябва да поемат водеща роля във възстановяването на инвеститорското доверие в публичните финанси на еврозоната. Това трябва да стане чрез осигуряване на фискална дисциплина и напълно функциониращ европейски спасителен фонд - European Financial Stability Facility (EFSF), казва Драги. (Капитал)

Великобритания реформира банковия си сектор: Британското правителство ще даде пълна подкрепа за реформата в банковия сектор, предложена от Независимата банкова комисия (ICB), която предвижда разделяне на търговските и инвестиционни банки, съобщи министъра на бизнеса и иновациите Винс Кейбъл. "Нашия сектор на финансови услуги се нуждае от реформа. Нашите големи банки са в самия център на кризата на това, което европейците наричат англо-саксонски капитализъм", заяви либерал-демократът Кейбъл, цитиран от BBC. "Ето защо от утре правителството ще стартира инициатива банките да приемат всички предложения на комисията Викерс", заяви той. Съобщението веднага предизвика спад на акциите на големите британски банки. (Капитал)

Саудитски принц инвестира в Twitter: Саудитският принц Ал Уалид бин Тала ще купи дялове от социалната мрежа Twitter на стойност 300 млн. долара. Инвестицията е направена съвместно от Ал Уалид и неговата фирма Kingdom Holding след "месеци преговори". На базата на приблизителната пазарна оценка на Twitter на вторичния пазар, която е около 8 млрд. долара, арабският принц е придобил 3.75% от компанията, коментира Reuters. След новината акциите на Kingdom Holding се повишиха с 5.7% в ранната търговия на борсата в Саудитска Арабия. (Капитал)

Най-натоварената седмица за българските търговци започна: Собствениците на дебитни и кредитни карти в България са планирали да похарчат средно по 249 лв. за коледни подаръци, показват данните на проучване, поръчано от Visa Европа. Повече от 33% от българите пък ще направят коледните си покупки през тази седмица (19-23 декември), а по-голямата част от тях (85%) ще пазаруват в традиционни магазини. Въпреки всеобщото схващане, че жените купуват повече подаръци за празниците, данните показват, че мъжете ще похарчат средно 280 лв., а жените – 222 лв. Проучването е проведено под формата на анкета сред 300 жители на възраст между 18 и 55 години, които имат разплащателна карта и живеят в някой от градовете София, Благоевград, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, Русе и Плевен. (Капитал)

Има опасност от режим на водата: Слабите валежи не позволяват на водните запаси в редица водоеми в страната да се възстановят, а това може да доведе до режим на водата. Още от януари е възможно да се ограничи ползването води от водоеми, чиито ресурс се използва за производство на електричество. Това предупреждава министерството на околната среда и водите, цитирано от в. "24 часа". В момента язовирите, осигуряващи питейна вода, са пълни на 71.1% от обема си, но тези, които се ползват и за производство на ток, са едва на 55%, показвали последните данни на ведомството, цитирани от вестника. (Капитал)

Най-важните корпоративни новини от деня можете да прочетете в новия ни дневен бюлетин тук.

Число на деня

20

млн. лв. е прекият фискален ефект от акцията на НАП, при която бяха заснети с хеликоптер луксозни имоти в столицата, съобщи изпълнителният директор на агенциятаКрасимир Стефанов
Цитат на деня

"Малкият и средният бизнес е подложен на всякакъв вид натиск, включително и на кражба на цели предприятия, краде се бизнес
"

Сашо Дончев, 

председател на Управителния съвет на БСК

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    tsonkooo avatar :-?
    Тsonkooo

    Условията за бизнес в България са се влошили през 2011 година!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Да изчезнеш за 60 секунди

Да изчезнеш за 60 секунди

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.