Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Reuters

Какво се случи през седмицата

1828 прочитания

Reuters

© Reuters


Бойко Борисов договорил в Турция междусистемната газова връзка 

"Мархаба, аскер!" С този поздрав на турски език, който е аналог на българския "Здравейте, войници!" се обърна към почетната рота в Анкара премиерът Бойко Борисов (на снимката с премиера Реджеп Ердоган). Той беше в Турция с правителството, за да участват в съвместно заседание с колегите си. Подписани бяха 15 документа, но повечето от тях - за намерения за сътрудничество. Според Борисов обаче премиерът на Турция е поел ангажимент споразумението за междусистемната връзка за газ да е факт до два месеца. "Това е най-малкото, което съм договорил – междусистемна връзка, която да задоволи наши нужди при хуманитарни проблеми. Това е сложен проблем и ако не го направим сега, няма да бъде решен никога поради други фактори", каза той в парламента в отговор на въпрос на лидера на "Атака" Волен Сидеров. "Политиката на Турция се нарича  "две държави, едно правителство", коментира националистът, според когото съседната държава има "имперски амбиции" към България.

Делян Добрев и Десислава Атанасова се заклеха като министри

Досегашният зам.-министър на икономиката Делян Добрев встъпи в длъжност като министър, след като мнозинството в парламента одобри назначението му със 119 гласа с помощта на независимите. Той предложи за свой заместник депутата от ГЕРБ и зам.-председател на парламентарната група Валентин Николов. В същия ден от министерството си тръгна зам.-министър Димитър Чохаджиев, уволнен от премиера Бойко Борисов. Той беше на поста 56 дни. Народният представител от ГЕРБ Десислава Атанасова се закле като министър на здравеопазването. 120 депутати гласуваха за назначението й. При посрещането й във ведомството предшественикът й Стефан Константинов даде рецепта за "министерско дълголетие" - да не опитва големи реформи в здравеопазването, да не гледа в канчето на фармацевтичния бизнес, ако не пие от него, и на големите хора да казва "да". Групата на ГЕРБ ще напуснат и други депутати, изпратени за посланици. В БСП също ще има смяна, тъй като Меглена Плугчиева отива в Швейцария.

ВСС с поредно спорно назначение

Висшият съдебен съвет (ВСС) произведе поредното спорно назначение тази седмица, след като избра съдия Петя Крънчева за зам.-председател на Софийския градски съд (СГС). Преди да бъде избрана, Крънчева е била предлагана два пъти за наказание за забавени дела. Срещу нея има сигнали за антидатиране на съдебни актове и необяснимо забавяне в администрирането на дела от висок обществен интерес - "Топлофикация", "Евелин Банев-Брендо" и т.н.

Петя Крънчева беше предложена за поста от председателката на СГС Владимира Янева. Преди избора й някои от членовете на ВСС предложиха гласуването да бъде отложено, за да се извърши проверка, но след изказване срещу отмяната на председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев Крънчева беше избрана.

На същото заседание съветът образува поредното дисциплинарно дело срещу председателката на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, която беше основен критик на непрозрачната кадрова политика на съвета.

Съдът отмени ограниченията за местата за скрап 

Конституционният съд отмени текстовете в Закона за управление на отпадъците, които изискват площадките за скрап да са разположени само на територии, определени за тази цел с общ устройствен план. Според съда това противоречи на конституцията и на свободната стопанска инициатива. Текстовете бяха оспорени от депутати от БСП и ДПС с мотива, че повечето общини нямат общи устройствени планове. Те посочиха, че законът ще нанесе вреди на лицензираните площадки с легален бизнес. Съдът е приел този аргумент и се е произнесъл, че е достатъчно площадките да имат устройствен план, но не е необходимо той да е общ. Самата процедура по лицензирането дава достатъчно гаранции за законността на дейността. От средата на февруари, когато бяха приети ограниченията, в страната са затворени над 500 лицензирани пункта за черни и цветни метали.

Финансовото министерство прати инспекция в КФН 

Агенцията за държавна финансово инспекция (АДФИ) проверява Комисията за финансов надзор (КФН) по сигнали за нарушения в областта на бюджетната, финансово-стопанска и отчетна дейност. На 20 март обаче финансовият регулатор не е допуснал инспекторите на агенцията до помещенията си, като председателят на институцията Стоян Мавродиев излезе с аргумента, че проверката е незаконосъобразна, тъй като КФН е независим орган, който се отчита само пред Народното събрание и Сметната палата. Комисията обаче е бюджетна организация и като такава АДФИ счита, че има законови правомощия да направи инспекция как КФН разходва 5.36 млн. лв. годишна субсидия от бюджета.

България ще излезе на външния пазар на дълг до юли 

България ще търси заем от международните пазари, за да рефинансира падежиращите в началото на 2013 г. облигации за над 800 млн. евро. Това стана ясно от изказване на финансовия министър Симеон Дянков в сутрешния блок на БНТ. Той обяви, че до лятото държавата ще е изтеглила нов външен дълг, но той няма да покрие напълно падежиращите облигации и плащането им ще се допълни и с други източници. Времето за излизане на пазара е до юли, каза Дянков. След заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество в същия ден стана ясно още, че идеята Сребърният фонд да може да купува държавни ценни книжа и така да финансира дълговите операции също остава. Финансовият министър обаче препотвърди намерението си да намали първоначалния лимит на фонда за инвестиции в държавни ценни книжа. През тази година той ще може да вложи само 30% от средствата си в български правителствени облигации, а всяка следваща година този лимит ще се увеличава, докато стигне 70% през 2016 г. Синдикати и работодателски организации разкритикуваха досегашното управление на Сребърния фонд и поискаха спешно да се променят начините, по който функционира. Те обаче се разединиха в многобройните си искания, едно от които (на КНСБ) беше правителството на практика да провежда монетарна политика и да облекчава кредитирането чрез фонда и Българската банка за развитие. Българската стопанска камара пък се обяви твърдо против влагане на средствата на фонда в Държавни ценни книжа и рефинансиране на външния дълг с резервите на пенсионната система.

Газът най-вероятно ще поскъпне с 13% 

Цената на газа най-вероятно ще бъде увеличена с близо 13% от 1 април. Това беше потвърдено и след откритото заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, на което беше изслушан доставчикът "Булгаргаз". Оттам поискаха поскъпване от 25.78%. През февруари регулаторът успокояваше, че няма да има рязък ценови скок. Сега обаче разчетите на ДКЕВР показват нарастване на цените с близо 13% на газа и с между 4 и 12% за парното и топлата вода за различните топлофикации. Рекордното поскъпване ще вкарва индустрията в неконкурентна позиция спрямо производителите от други държави с евтин газ. За последно рязък скок имаше през третото тримесечие на 2010 г. - 24%. Цената на газа в България е една от високите в Европа, като няколко европейски страни вече успяха да договорят намаление по договорите си с "Газпром" с над 10%.

Северна Корея прави нов ракетен опит 

Северна Корея предизвика пак смут в Югоизточна Азия, след като обяви ново изстрелване на ракета. Според Пхенян ракетата ще има за цел да изведе сателит в орбита. САЩ, Япония и Южна Корея обаче смятат, че това е само претекст и истинският мотив на комунистическата диктатура е да изпробва нова балистична ракета, на която може да бъде сложена ядрена бойна глава. Северна Корея има ядрено оръжие, но няма ракети с континентален обсег на действие, които да достигнат САЩ. Последният тест беше през 2009 г. и се провали, като бе последван от санкции от страна на Съвета за сигурност. Миналия месец Пхенян се съгласи да прекрати подобни тестове като част от договорка със САЩ, съгласно която ще получи 240 хил. тона храна.

В отговор на обявения опит, който ще бъде проведен на 15 април, по случай стогодишнината от рождението на Ким Ир Сен, Япония приведе ракетната си отбрана в състояние на бойна готовност.

Гърция има нов финансов министър 

Филипос Сахинидис застана начело на финансовото министерство на Гърция, след като предшественикът му Евангелос Венизелос подаде оставка. Така Сахинидис, който в последните две години и половина бе заместник-министър, оглави финансовото ведомство. Той вероятно ще остане начело на министерството само до парламентарните избори в края на април или началото на май. Изборът на нов министър се наложи, след като Венизелос напусна поста, за да оглави социалистическата партия ПАСОК. Той има трудната задача да върне доверието във формацията, смятана от гърците за един от основните виновници за най-лошата икономическа ситуация в страната от Втората световна война насам. Според последното проучване на агенция VPRC, публикувано в четвъртък, подкрепата за ПАСОК и "Нова демокрация" - двете основни партии, подкрепящи спасителния план за 130 млрд. евро от ЕС и МВФ - продължава да намалява.

Меркел: Кризата в еврозоната още не е свършила 

"Днес не можем да кажем, че кризата е свършила, все още се намираме в една от различните й фази," заяви германският канцлер Ангела Меркел по време на среща с парламентарната група на нейната Християндемократическа партия (ХДС) в сряда. Изявлението идва в момент, когато лихвите по облигациите на страни като Италия и Испания се успокояват. Икономисти обаче предупреждават, че тези държави може отново да станат жертва на инвеститорска паника, ако ЕС не издигне около тях по-солидна защитна стена под формата на увеличаване на средствата в спасителните фондове. "Трябва да изградим майката на всички защитни стени. Колкото по-голяма и впечатляваща е, толкова по-малко вероятно е да се наложи да я използваме", заяви в интервю за в. Handelsblatt генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия и допълни, че спасителният фонд на ЕС трябва да достигне 1 трлн. евро. Меркел обаче е твърдо против увеличаването му.

Последната диктатура в Европа се затяга 

Беларуският президент Александър Лукашенко, когото САЩ определят като "последния диктатор в Европа", продължава да влошава отношенията си с ЕС. Лукашенко тази седмица обяви, че има списък с хора, на които е забранено да напускат Беларус, в отговор на санкциите, наложени на него и още висши официални лица от страна на ЕС. В черния списък на Минск са десет политически опоненти на президента, включително първият лидер на независим Беларус Станислав Шушкевич. Миналата седмица Беларус екзекутира двама души, обвинени за атентатите в метрото в Минск през 2011 г. ЕС твърди, че процесът не е бил справедлив, а дори Русия осъди действията на съседната страна, която единствена в Европа има смъртно наказание.

Съветът за сигурност поиска от Сирия да изпълни мирния план на Кофи Анан 

Съветът за сигурност на ООН прие в сряда текст, подкрепен от Русия и Китай, в който предупреждава режима в Сирия да изпълни мирния план на специалния пратеник Кофи Анан. Досега Москва и Пекин защитаваха режима в Дамаск. Мирният план се състои от шест точки. Най-важните от тях са спиране на огъня, политически диалог между опозицията и правителството и пълен достъп на международните хуманитарни агенции. Ако Башар ал Асад не изпълни исканията и не започне преговори, ще бъдат предприети "бъдещи мерки", предупреди ООН.

Междувременно в понеделник избухнаха ожесточени боеве между сирийските бунтовници и правителствените сили за сигурност в Дамаск. Близо до мястото на стрелбата се намира резиденцията на българския посланик. По-късно посланикът заяви през социалната мрежа Facebook, че изстрели и експлозии са се чували през по-голямата част от нощта. Той повтори призивите на българското министерство на външните работи българите да напуснат незабавно Сирия. В отговор на влошаващата се хуманитарна ситуация в Сирия и по границите й Европейската комисия обяви в четвъртък, че ще отпусне допълнителни 7 милиона евро за ранените и бежанците в Турция, Йордания и Ливан.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'

  Гърция има нов финансов министър, но няма никакви възможности за нова финансова политика. Трябва само да си изпълняват ангажиментите по плана за преструктуриране на дълга, за да не потопят и останалите европейски икономики. Трябват им реформи - намалявне на държавните разход и засилване на мерките са повишаване на събираемостта на данъците.. После идва фискалната дисциплина, която да ограничи трайно бюджетния дефицит и инфлацията в рамките на заложеното в договора от Маастрихт. Не го ли постигнат - връщат се в изходна позиция, но с лоши перспективи, след като са унищожени ресурсите на 2 спасителни плана. Успеят ли, това ще началото на края на криата в ЕС и всички ще се изпълнят с оптимизъм.

 • 2
  danailov avatar :-|
  danailov

  От поредните кадрувания във ВСС, наречени за по - благозвучно назначения, стават ясни поне две неща. Първо: едва ли има съдия в България, които да не е забавил поради някаква причина дела, като разликата е, че едни са наказани за това, а други - не, и второто е, че съдебната ни система е толкова независима от изпълнителната, колкото например държавата е независима от Лукоил - по закон е така, а всъщност е точно обратното. Въобще ни тресе як и нездрав институционализъм, при който нямат значение реформите, а статута на съвети, агенции и комисии, коя от коя е зависима или обратното. Същото е и при АДФИ и КФН, а пример за непоследователност тази седмица/и не само/ има при ДКЕВР за цената на газа, която ту се увеличава, ту ще се намалява, но разчетите пък били грешни.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK