Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Какво се случи през седмицата

1772 прочитания

© Цветелина Белутова


Президентът Плевнелиев с шест приоритета за европейско финансиране до 2020 г. 

Президентът Росен Плевнелиев започна дебати за обществен и политически консенсус по приоритетите в стратегията за развитие на България до 2020 г. В сряда той проведе първото заседание на съвета за развитие на регионите и националната инфраструктура (на снимката), на което бяха обсъдени шест най-важни области за финансиране с евросредства - транспортна инфраструктура, техническа инфраструктура във водния сектор, електронното управление, енергийна ефективност и жилищна политика, балансирано градско развитие и иновации, и конкурентоспособност на малките и средните предприятия. Държавният глава каза, че в края на 2012 г. изпълнителната, законодателната и местната власт, синдикати и работодатели с подписи ще гарантират, че ще следват тези приоритети независимо кой е на власт. Прогнозите за евросредствата за периода 2013 - 2020 г. са за около 17.3 млрд. лв. европейска помощ, а с националното съфинансиране ще станат над 20 млрд. лв. 

"Атака" провали вота на недоверие 

Вотът на недоверие, който БСП, "Атака" и един независим народен представител поискаха заради отказа на правителството да строи АЕЦ "Белене" няма да се състои. Причината е, че осемте депутати от партията на Волен Сидеров си оттеглиха подписите. Без тях подкрепящите вота падат под 48 души, колкото е минимумът, за да се проведат дебати. По думите на Сидеров той "поначало бил против обречен вот на недоверие и против играта на БСП", но като аргумент за обрата посочи "некоректно отношение" на социалистите. Имало устна уговорка с "ядрото на парламентарната група на левицата" заедно с вота да се работи и за референдум, БСП обаче покани в допитването НДСВ и ВМРО. Неофициално се разбра, че истинската причина за оттеглянето на "Атака", която иначе е за строежа на АЕЦ "Белене", е страхът, че парламентарната й група ще се разпадне. Тя се състои от десет депутати, колкото е минимумът, но двама от тях - Николай Пехливанов и Огнян Стоичков, отказаха да се включат в подписката заедно с БСП. 

Съдът задължи фондация да върне пари от откуп 

Софийският градски съд (СГС) реши, че фондацията "Утре за всеки" трябва да върне 157 хил. евро плюс лихвите върху тях на Ангел Бончев. Парите са от откупа, който той плати, за да освободи отвлечената си съпруга Камелия Бончева през август 2008 г. Похитителите го принудиха да ги дари на фондацията, а тя по-късно отказа да му ги възстанови. Магистратите решиха, че неправителствената организация трябва да плати допълнително над 6 хил. лв. адвокатско възнаграждение и над 15 хил. лв. държавна такса. Бончев искаше договорът за дарение да бъде развален, защото е направен под заплаха за живота и здравето на съпругата му. Тя беше освободена едва след като той направи изявление по телевизията за преведените средства. Самият Бончев беше отвлечен преди съпругата му, но похитителите го размениха за нея, за да може той да събере повече пари. Решението на съда не е окончателно. От фондацията твърдят, че нямат пари, защото са ги похарчили за рехабилитационен център, който обаче не работи. 

HP отвори глобален кризисен център в София 

Hewlett-Packard (HP) откри център за наблюдение и управление на критични технологични процеси в София. Той е вторият по рода си за компанията в света и първият в Европа. От него могат да бъдат регистрирани и наблюдавани всякакви кризисни ситуации - от природни бедствия до граждански войни, във всички части на света. НР използва тази информация, за да помогне на своите клиенти да се справят с проблемите, които възникват в резултат на въпросните форсмажорни събития.

КЗК глоби картела при касовите апарати 

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) откри картел между компаниите за производство на касови апарати "Датекс", "Дейзи технолоджи", "Тремол" и "Елтрейд". Според антимонополния регулатор, четирите дружества са "предприели координирани действия по едновременно и регулирано увеличение на цените за крайни клиенти". Става въпрос за две вдигания на цените - през 2008 и 2009 г. Санкциите, наложени от комисията, са за общо 1 млн. лв. - съответно 503 280 лв., 155 844 лв., 82 512 лв. и 257 928 лв. Компаниите могат да обжалват решението пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

 България поиска 6 млрд. лв. за водния сектор 

Близо 6 млрд. лв. по оперативните програми на Европейския съюз да бъдат отпуснати на България за инвестиции във водния сектор от 2014 до 2020 г. Такива са надеждите на Министерството на околната среда и водите, каза министър Нона Караджова по време на общественото обсъждане на дългоочаквания проект за национална стратегия за водния сектор до 2035 г. По думите й поисканата сума от Евросюза е необходима, за да не се стига до голямо повишение на цената на водата. Анализът на сегашната ситуация в сектора сочи, че за цялостното му модернизиране са нужни между 12 и 42 млрд. лв. Вложените до този момент евросредства във водната инфраструктура са 2 млрд. лева.

Страната ни е в топ 3 по дял на необслужвани заеми 

България е в челната тройка по дял на необслужваните кредити сред страните в Европейския съюз, показват данни на Международния валутен фонд. В същото време страната е сред лидерите по показателя, който измерва стабилността на системата – капиталова адекватност. Нивото на просрочията над 90 дни пък е равно на средното за Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Делът на необслужваните заеми в България по тези данни е 14.9% от общо отпуснатите. Такова е и числото от БНБ към края на 2011 г. Обемът на проблемните кредити е 8.365 млрд. лв.  Като цяло нивото е като това в Румъния, Гърция и Ирландия. Само Латвия и Литва са с по-голям дял.

МВФ очаква по-нисък ръст на икономиката ни 

Дълговата криза в еврозоната ще потиска икономическото развитие през тази година, а в България това ще се усети от компаниите износители, които бяха двигатели на крехкото възстановяване през последните две години. Това пише в пролетния доклад за състоянието на световната икономика на Международния валутен фонд. Институцията отново намали прогнозата си за растеж на България през 2012 г. и от 1.3% сега тя вече е за 0.8% именно заради вероятното свиване на износа. За сравнение – последните очаквания на правителството от началото на месеца са за растеж от 1.4%, а при изготвянето на бюджета миналата година бяха заложени 2.8% ръст.

Шест кандидата да строят обходния път на Монтана

Шест компании и консорциуми са подали документи в конкурса за строителство на обходния път на Монтана, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Някои от участниците в процедурата се припокриват с тези за изграждането на обхода на съседния град Враца. Там кандидатите са седем. Обходният път на Монтана е 12.5 км и прогнозната му стойност е 25 млн. евро. Този на Враца е 6.8 км за 13 млн. евро. Строителството трябва да приключи съответно за 22 месеца и за 20 месеца. Сред участниците са испанските Construcciones Rubau и Сopasa, германската Max Boegl, "Трейс груп холд", "ГБС - Инфраструктурно строителство", "Инжстройинженеринг" и "Хидрострой".

Страната ни е в топ 3 по дял на необслужвани заеми 

България е в челната тройка по дял на необслужваните кредити сред страните в Европейския съюз, показват данни на Международния валутен фонд. В същото време страната е сред лидерите по показателя, който измерва стабилността на системата – капиталова адекватност. Нивото на просрочията над 90 дни пък е равно на средното за Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Делът на необслужваните заеми в България по тези данни е 14.9% от общо отпуснатите. Такова е и числото от БНБ към края на 2011 г. Обемът на проблемните кредити е 8.365 млрд. лв.  Като цяло нивото е като това в Румъния, Гърция и Ирландия. Само Латвия и Литва са с по-голям дял.

Започна делото срещу убиеца от Норвегия 

В специално построена за целта зала в Норвегия тази седмица започна делото срещу Андерс Брейвик - фанатизираният масов убиец, който отне живота на над 70 души близо до Осло миналото лято. По време на изключително странния процес стана ясно, че Брейвик мрази мюсюлманите и същевременно се възхищава на Осама бин Ладен. Той отхвърли легитимността на норвежкия съд и пледира, че е действал по необходимост, като заяви, че би го направил отново. Според прокуратурата рекламираната от масовия убиец организация на "Рицарите тамплиери" съществува само в главата на обвиняемия, но връзките му с чужбина се разследват. Идните седмици ще бъдат отделени за тезата на обвинението. Присъдата се очаква да бъде произнесена до края на юни.

Опозицията в Бахрейн планира протести по време на Формула 1 

Не само гумите на болидите от Формула 1 ще се разгорещят по време на състезанието в Бахрейн този уикенд. Опозицията в страната обещава "три дни на гнева", които трябва да опровергаят твърдението на управляващата сунитска династия Ал Халифа, че в страната всичко е наред и проблеми няма. Протестите на шиитското мнозинство с искания за равни права и възможност да избират кой да ги управлява продължават вече повече от година. По време на бунтовете от 2011 г. загинаха 35 души, а край на дневните протести сложиха войските на Саудитска Арабия и ОАЕ, които се притекоха на помощ на обсадената династия в столицата Манама. Протестиращите обаче не се отказват от исканията си и излизат на ежедневни нощни протести. Неволни свидетели на такъв сблъсък между силите на реда и опозицията в сряда станаха механици от отбора на "Форс Индия", които успяха да се измъкнат невредими, след като близо до тях се взривиха няколко коктейла "Молотов". Мерките за сигурност в Бахрейн са засилени в навечерието на състезанието. 

Унгария внесе промени в закона за централната банка 

Правителството в Будапеща заяви, че е внесло промени в спорния закон за унгарската централна банка, заради който Европейската комисия критикуваше Будапеща, че нарушава независимостта на финансовата институция. Според промените представител на кабинета няма да участва в срещите на комисията на централната банка за определяне на обменния курс. Тя пък вече няма да бъде задължена да изпраща на правителството протокол от проведените разговори. Друга промяна предвижда отменяне на сливането на централната банка с унгарския финансов регулатор, което според Брюксел би довело до засилване на правителствения контрол върху валутната политика. Тези корекции в законодателството са били изпратени на ЕК за консултация. През ноември Унгария обяви, че ще се нуждае от финансова помощ от ЕС и МВФ в размер от 15-20 милиарда евро. От ЕК обаче бяха категорични, че финансовата помощ ще зависи от ангажимента на кабинета на Виктор Орбан с европейските демократични норми, които според Брюксел се нарушават.

Швейцария ограничава имиграцията от Източна Европа 

Правителството в Будапеща заяви, че е внесло промени в спорния закон за унгарската централна банка, заради който Европейската комисия критикуваше Будапеща, че нарушава независимостта на финансовата институция. Според промените представител на кабинета няма да участва в срещите на комисията на централната банка за определяне на обменния курс. Тя пък вече няма да бъде задължена да изпраща на правителството протокол от проведените разговори. Друга промяна предвижда отменяне на сливането на централната банка с унгарския финансов регулатор, което според Брюксел би довело до засилване на правителствения контрол върху валутната политика. Тези корекции в законодателството са били изпратени на ЕК за консултация. През ноември Унгария обяви, че ще се нуждае от финансова помощ от ЕС и МВФ в размер от 15-20 милиарда евро. От ЕК обаче бяха категорични, че финансовата помощ ще зависи от ангажимента на кабинета на Виктор Орбан с европейските демократични норми, които според Брюксел се нарушават.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  petervanev avatar :-P
  Петър Ванев

  новината за необслужваните кредити се повтаря, а за Швейцария сте копирали новината за Унгария. Само за корекция :)

 • 2
  agrotuz avatar :-?
  тимирут'

  Очаква ни нисък ръст на икономиката през тази и следващата година. Даже ще е цяло щастие, ако не се мине на отрицателна територия, т.н. няма спад. Според всички отговорни анализатори общата ситуация в ЕС-икономиката се влошава и няколко държави вече са или им предстои да изпаднат в рецесия. В тази ситуация Мони Не-в-Дянков се държи бодряшки и по същество безотговорно, като отново се твърди, че подобно на 2008 г. няма да бъдем засегнати от поредната вълна на кризата. Въпросът е дали го прави само от политически подбуди или си е откровена некомпетентност. Политическата логика е всичко да се показва през "розовите очила" като високите прогнози биха позволили високи разходи, а от високите разходи да се извлекат високи ползи. Така Бат' Бам-Бам може да се прави на велик управленец и да си кълца лентички на воля, партийната каса а ГЕРБ ще се пълни, "приятелите на властта" ще си получават лептата, ще има пари за предизборен популизъм... Какво имам предвид?
  За да демонстрира (само)увереността си, при съставянето на бюджета за тази година Мони Не-в-Дянков заложи невероятния ръст от 3,4 %. При приемане на бюджета вече беше заложен ръст от 2,8 %, което пак беше много оптимистично, на фона на засилващите се протеснения и потока от лоши новини за различните икономики. Същевременно прогнозата на не-българските анализатори беше за 1,3-1,4 %, т.е. едва половината от Не-в-Дянковия. Сега вече коригираната прогноза на МВФ и различни банки е за 0,8 %, което все пак е добре и дава някакви надежди за оцеляване. Но Мони Не-в-Дянков пак е прекален оптимист и след като от неудобство намали пронозата на МФ до 1,4 %, това пак е около двойно над реалистичното. Ако външната прогноза за "само" 0,8 % нарастване на икономиката ни се сбъдне, това ще е по-малко от 1/4 от предварително заложеното в бюджета. Любопитно ми е какво ще се случва от тук занапред с раздутите разходи и неполучените приходи в бюджета???


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.