Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Какво се случи през седмицата

2168 прочитания

Кабинетът има карт бланш за ремонти без конкурс 

С декларация Народното събрание позволи на правителството да извърши незабавни ремонти на опасни мостове по магистралите "Тракия" и "Хемус", както и възстановителни дейности след земетресението и поройните дъждове. Заради спешността ще бъде задействан чл. 90 от Закона за обществените поръчки, който разрешава пряко договаряне с фирмите. За първите три проекта Министерският съвет вече отпусна 47 млн. лв. Общо 58.8 млн. лв. ще са нужни за всичките 11 спешни обекта. По настояване на премиера Бойко Борисов ГЕРБ направи всичко да получи политическа подкрепа в парламента. Наложи се вицепремиерът Цветан Цветанов и зам.-председателят на групата на депутатите Искра Фидосова да отидат на крака в стаята на БСП (на снимката), за да се извинят. Сергей Станишев се беше обидил, че Цветанов нарекъл по-рано през деня управлението на социалистите "най-голямото бедствие за 20 години". Фидосова и Цветанов не намериха никого, но все пак декларацията беше гласувана без "против" и "въздържал се". 

Христо Ковачки и Красьо Черния бяха оправдани 

Софийският апелативен съд оправда на втора инстанция Христо Ковачки по обвинение за данъчни престъпления. Прокуратурата твърдеше, че чрез 80 фиктивни сделки той е ощетил бюджета с 16.7 млн. лв. и искаше той да получи пет години затвор. С решението си магистратите отмениха 3-годишната условна присъда на Софийския градски съд. Той пък намери невинен Красимир Георгиев (Красьо Черния), който бе осъден от районния съд за лъжесвидетелстване. Според обвинението Георгиев е твърдял пред разследващите, че не познава магистрати, което не е така. Красьо Черния нашумя в скандал за търговия с влияние съдебната система. 

Председателят на БСК Божидар Данев е бил сътрудник на ДС 

Бившата Държавна сигурност (ДС) е имала значително представителство сред работодателските организации. Това сочат резултатите от проверката на Комисията по досиета сред ръководните кадри на три от тях  – Българската стопанска камара (БСК), Асоциацията на индустриалния капитал в България и Българския съюз на частните предприемачи "Възраждане". Председателят на БСК Божидар Данев е бил секретен сътрудник на бившата ДС с псевдоним Генчев и е работил за Първо главно управление. Освен него съпричастност към ДС са имали още 13 бивши и настоящи ръководни кадри на БСК. В Асоциацията на индустриалния капитал са установени данни за петима, а в съюза "Възраждане" - за двама души.

Гриша Ганчев бе обвинен, че оглавява престъпна група 

Специализираната прокуратура повдигна две обвинения на президента на футболния клуб "Литекс" Гриша Ганчев - за ръководене на организирана престъпна група и за закана за убийство. Той е на свобода под парична гаранция от 500 000 лв., не може да напуска страната. Според обвинението Ганчев е бил начело на структура за престъпления срещу данъчната система. Като част от тази група вече бяха задържани шестима души, сред които и синът му Данаил Ганчев. Бащата е обвиняем и за закана за убийство срещу директора на НАП Красимир Стефанов. Според Дарик радио Гриша Ганчев ще разпродаде бизнеса си в знак на протест.

"Лукойл" влага 1.5 млрд. долара в рафинерията в Бургас 

"Лукойл Нефтохим Бургас" започна най-големия си инвестиционен проект в страната - строителството на инсталацията за хидрокрекинг на гудрон на стойност 1.48 млрд. долара. Изграждането на съоръжението ще продължи три години. Строителството ще се извърши от италианското подразделение на базираната във Франция инженерингова компания Technip. За част от строителството ще се наемат български фирми подизпълнители, увери президентът на руската петролна компания майка "Лукойл" Вагит Алекперов, който заедно с министър-председателя Бойко Борисов сложи началото на строителството.

Тарифите за ВЕИ да се сменят постоянно 

Тарифите за ВЕИ да се сменят постоянно 

Парламентарната икономическа комисия предприе спорна процедура и направи необявени досега поправки в Закона за енергията от възобновяеми източници (ВЕИ). Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще фиксира тарифите, по които новите ВЕИ централи ще продават ток по дългосрочни договори, толкова пъти в годината, колкото сметне за нужно, а не веднъж годишно, както е сега. Мотивът е, че високите цени на зеления ток, с които потребителите подпомагат навлизането на ВЕИ, трябва да следват по-адекватно поевтиняването на компонентите, особено при соларните проекти. От сектора обявиха, че така се внася поредната доза несигурност за ВЕИ инвестициите.

Австрийските пощи стъпват в България 

Андреас Драгоситс, директор за Централна и Източна Европа в Австрийските пощи (вдясно), и Павел Петров, основател и управител на "МиБМ Експрес", подписаха официално договора, с който чуждестранната компания придобива 26% дял в българския оператор, една от петте частни пощи в България. Австрийските пощи стават първият външен инвеститор на пазара на пощенски услуги, като през следващите две години ще увеличават дела си в "МиБМ Експрес" с по 25%.

"Трейс" с най-ниска цена за обхода на Монтана 

Четири обединения останаха да се конкурират за изпълнението на проекта за обходен път на град Монтана, стана ясно при отварянето на ценовите оферти. Най-ниска цена от 38.8 млн. лв. предлага обединение "Обход Монтана", в което влизат "Трейс груп холд" и дъщерната му компания Пи Ес Ай. Офертите на останалите три участника варират от 41 млн. лв. до 74 млн. лв. Индикативната стойност на обекта е 48.9 млн. лв. Обходният път на град Монтана е част от международния път Е-79, който е ключов за Западна България. Освен проекта за изграждане на околовръстното на Монтана е планирано подобно трасе около Враца, за което в момента също тече тръжна процедура.

Фонд "Флаг" ще управлява парите по JESSICA в София 

След продължилия година търг за избор на компания - мениджър на Фонда за градско развитие за София по инициативата JESSICA, най-накрая победител има - фонд "Флаг". Финансовият ресурс, с който ще стартира инициативата за градски проекти в столицата, е 50 млн. лв. Половината от средствата са по линията на JESSICA, а останалите - от мениджъра. Целта на фонда за София е да финансира проекти, които, от една страна, въздействат върху подобряването на средата, а от друга, са приходоносни. Те може да са публични, частни или публично-частни. Освен за столицата фонд има създаден и за останалите шест големи града.

Томислав Николич положи клетва като президент на Сърбия

Бившият радикал Томислав Николич, който сега се обявява за интеграцията на Сърбия в ЕС, положи клетва като новия държавен глава на страната. "Заклевам се да посветя всичките си сили за опазване на суверенитета и териториалната цялост на Република Сърбия, включително на Косово и Метохия като нейна съставна част", заяви Николич, който твърди, че влизането в ЕС не бива да става за сметка на отказа от сръбските претенции към Косово. През последните години Николич смекчи острата си риторика и през 2008 г. напусна ултранационалистката Сръбска радикална партия, основавайки Сръбската прогресивна партия, която има по-умерена позиция и е с проевропейска ориентация. Въпреки това в интервю за белградския вестник "Вечерне новости" той заяви: "За мен ЕС е много важен, но Сърбия винаги е най-важна." Междувременно загубилият президентските избори Борис Тадич се номинира за кандидат за премиер на своята Демократическа партия. 

Унгария промени спорния закон за централната банка 

След натиск от страна на Европейската комисия унгарският парламент прие промени в остро критикувания закон за централната банка, за който се смята, че застрашава независимостта на институцията. Още не се знае обаче дали това ще е достатъчно и дали правителството на премиера Виктор Орбан е изпълнило изискванията на международните партньори. Промяната в законодателния текст бе поставена като условие за започване на преговорите между Будапеща и Международния валутен фонд (МВФ) за отпускане на жизнено необходимата финансова помощ. Според внесените изменения сега унгарското правителство няма да има толкова голяма възможност за намеса в дейността на централната банка. Експерти обаче предупредиха, че промените не удовлетворяват всички критики на западните партньори. "Унгарското правителство не успя да вземе предвид всички опасения, изразени от Европейската централна банка", коментира гуверньорът на унгарската централна банка Андраш Симор.

Нов компютърен вирус атакува Иран и Близкия изток 

Компютърни специалисти са открили нов високо прецизен вирус за кражба на информация, който е заразил стотици компютри в Иран и останалата част от Близкия изток през последните пет години. Той се казва Flame и според атнивирусната компания Kaspersky Lab, която го е открила, това е най-сложният зловреден софтуер, откриван досега. Целта на Flame не е да причинява щети, а да събира секретна информация, включително подслушване на мрежовия трафик, запис на разговори в аудиоформат и др. Най-засегнатите държави са Иран, Израел, Судан, Сирия, Ливан, Саудитска Арабия и Египет. Все още не е ясно кой стои зад създаването на Flame. Експертите от Kaspersky Lab обаче подозират, че е намесена правителствена помощ. Според събраните до момента доказателства вирусът може да е бил програмиран от същата държава или държави, които пуснаха компютърния червей Stuxnet срещу иранската ядрена програма през 2010 г.

Сделки и проекти 

"Юнион груп" е станала собственик на 97% от капитала на круизната "Дунав турс", след като е купила и дела на "Индустриален холдинг България". От холдинга съобщиха, че са продали цялото си участие от 48.44% от капитала на "Дунав турс" за 7.75 млн. евро.

Мажоритарният собственик на Оловно-цинковия комплекс (ОЦК) в Кърджали Валентин Захариев е готов да подпише договор с полската Silesia, с който да й предостави мениджмънта на комбината за три години и опция за покупката му, пише в съобщение на компанията до БФБ - София.

"Енемона" е продало 10% от "Артанес Майнинг груп", като купувач е "София Франс Ауто", съобщиха от дружеството. Продажната цена е 200 хил. лв., или по 1 лв. на акция.

Италианската компания Urmet и китайската Znshine ще инвестират 6.5 млн. евро в изграждането на фотоволтаичен парк край Пловдив, съобщи БТА, като се позовава на италиански медии. Тримегаватовото съоръжение ще бъде разположено върху 5.7 хектара край пловдивското село Шишманци.

Консорциум от четири компании (инвестиционната банка Houlihan Lokey, адвокатските кантори White&Case и Камбуров и партньори и Entrea Capital) ще консултира отделянето на "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО) от НЕК. Срокът на договора е 9 месеца и е на стойност 4.3 млн. евро.

Четири участника продължават надпреварата за поръчка за реклама на санирането с европейски средства. С най-ниска цена - 443 хил. лв., е консорциум "МРРБ Консулт", в който влизат "Апра" и "Д & Д". Следват "Маг адвъртайзинг" с оферта за 520 хил. лв. и "Бранд ПР" с предложение от 531 хил. лв. Дружеството, предложило най-висока цена, е "Грейн адвъртайзинг" – 545 хил. лв.

Кабинетът има карт бланш за ремонти без конкурс 

С декларация Народното събрание позволи на правителството да извърши незабавни ремонти на опасни мостове по магистралите "Тракия" и "Хемус", както и възстановителни дейности след земетресението и поройните дъждове. Заради спешността ще бъде задействан чл. 90 от Закона за обществените поръчки, който разрешава пряко договаряне с фирмите. За първите три проекта Министерският съвет вече отпусна 47 млн. лв. Общо 58.8 млн. лв. ще са нужни за всичките 11 спешни обекта. По настояване на премиера Бойко Борисов ГЕРБ направи всичко да получи политическа подкрепа в парламента. Наложи се вицепремиерът Цветан Цветанов и зам.-председателят на групата на депутатите Искра Фидосова да отидат на крака в стаята на БСП (на снимката), за да се извинят. Сергей Станишев се беше обидил, че Цветанов нарекъл по-рано през деня управлението на социалистите "най-голямото бедствие за 20 години". Фидосова и Цветанов не намериха никого, но все пак декларацията беше гласувана без "против" и "въздържал се". 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.