Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Капитал/ Дневник

Какво се случи през седмицата

2299 прочитания

Капитал/ Дневник

© Цветелина Белутова


Фотограф: Цветелина Белутова
Източник: Капитал/ Дневник

Премиерът предложи размяна - "БДЖ - Товарни превози" срещу дълга към "Сименс"

Дългът на БДЖ за мотрисите "Сименс" може да бъде заменен за "БДЖ - Товарни превози". Идеята беше обявена от премиера Бойко Борисов, който се срещна с президента на Асоциацията на германските индустриално-търговски камари проф. Ханс Хайнрих Дрифтман (на снимката). Процедурата за приватизацията на тази част от дружеството беше прекратена преди седмици, защото остана само един кандидат. Правителството планираше до края на годината да обяви нова. Сделката със "Сименс" е от 2005 г., финансирана с кредит от германската банка KfW, по който правителството в Берлин е гарант. В началото на 2012 г. се оказа, че БДЖ има 35.614 млн. евро просрочени задължения и след преговори се ангажира да изплаща по 1.5 млн. евро месечно. "България има проблеми и германските инвеститори се чувстват отчасти несигурни", каза на срещата проф. Дрифтман. Според Бертрам Ролман реформите в правосъдието, здравеопазването и икономиката не вървят достатъчно бързо.

ВАС отмени първото наказание на Мирослава Тодорова 

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени първото наказание, което Висшият съдебен съвет (ВСС) наложи на председателката на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова (намаление на заплатата с 15 % за две години). Съдиите Юлиана Ковачева, Соня Янкулова и Иван Раденков приеха, че ВСС е нарушил правото на защита на съдия Тодорова, защото не я е изслушал, преди да й наложи наказанието. Освен това те констатираха, че за 47 от 53 дела, за които Тодорова беше наказана, е изтекъл давностният срок за налагане на наказанието. ВАС разкритикува факта, че дисциплинарният състав е бил само от прокурори и следователи, което противоречи на закона, който разделя състава на съдийски и прокурорски. Решението е дълго над 60 страници. Делото срещу второто наказание на Мирослава Тодорова – уволнение, ще бъде гледано през есента. Проверките срещу председателката на Съюза на съдиите започнаха, след като вътрешният министър Цветан Цветанов я посочи като "основния му критик".

Кабинетът натисна веригите да замразят цените на храните

Земеделското министерство е постигнало договорка с Kaufland, Metro и BILLA да не повишават цените на кошница от десет продукта от първа необходимост за три месеца. До антипазарното споразумение се стигна ден след като земеделският министър Мирослав Найденов предупреди, че предстоят проверки на ДАНС и НАП, като институциите трябва да проследят паричните потоци от производителя до крайния клиент и да установят има ли изкуствено оскъпяване. В т.нар. социална кошница влизат местно производство хляб, кисело мляко, прясно мляко, сирене, масло, кашкавал, пилешко месо, свинско месо, яйца и кренвирши. Министърът благодари на веригите за отговорната позиция и изказа очаквания към споразумението да се включат и други. Засега няма официален коментар от компаниите, но Българската стопанска камара разкритикува опитите на държавата да ценообразува и предупреди, че това води до влошаване на бизнес средата, фалити на търговци, намаляване на конкуренцията и като крайно - до по-високи цени.

Държавата може да поеме пистите на Витоша

Държавата може да поеме грижата за поддържането на пистите на Витоша, обяви земеделският министър Мирослав Найденов след заседанието на кабинета в сряда. Решението е било взето след разговор с кмета на София Йорданка Фандъкова, премиера Бойко Борисов и екоминистъра Нона Караджова. Причината е изявлението на собственика на лифтовете в планината "Витоша ски", че ще пусне съоръженията през зимата, но няма да наеме пистите за година, както го е правил досега, заради проблеми в Закона за горите. "Търсим решение да спасим сезона. Има възможност чрез Държавното горско стопанство да бъде закупена техника и пистите да бъдат обработвани", каза Найденов.

Няма картел на пазара на горива 

Фотограф: Анелия Николова

На пазара на горива няма картел, а най-големият търговец "Лукойл" не злоупотребява с господстващото си положение. Това реши Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Преди повече от година тя започна разследване срещу "Лукойл България", "Ромпетрол България", "Нафтекс Петрол" и "ОМВ България", че съгласувано определят цените на горивата на едро. От КЗК все пак заявиха, че паралелната ценова политика на компаниите е сигнал за наличие на съгласувана практика.

Сривът на Facebook продължава 

Акциите на социалната мрежа Facebook паднаха под 20 долара в четвъртък, почти наполовина по-евтино от дебюта на борсата в края на май от 38 долара. За срива на компанията допринесоха както неубедителните финансови резултати, така и новините за напускането на няколко висши мениджъри като бившия маркетинг директор на платформата Кейти Митич. Растежът на приходите на Facebook е по-нисък от очакванията, а рекламите в САЩ са спаднали с 2% през последното тримесечие. Сега пазарната капитализация на социалната мрежа е 45 млрд. долара спрямо пика от 104 млрд. долара в първия ден на борсовата търговия.

Субсидии за тютюн ще има и през 2013 г. 

Тютюнопроизводителите ще получават субсидии и през следващата година, а в план сметката на Държавен фонд "Земеделие" вече са предвидени и пари за това, стана ясно след заседание на Консултативния съвет по тютюна. Обсъжданата сума за сектора е 73 млн. лв., колкото приблизително беше и помощта през последните две години. За да плати средствата от националния бюджет обаче, правителството първо трябва да получи нотификация за държавна помощ от ЕК. България е направила такова искане. През 2012 г. земеделски производители, включително и тютюнопроизводители, ще бъдат компенсирани и заради загубите и засегнатите площи от сушата. За целта са отделени 200 млн. лв.

София отдели 2 млн. лв. за почистване на реките

Фотограф: Надежда Чипева

Столичната община инвестира 2 млн. лв. в почистването на коритата на реките, които минават през нейна територия. Целта е превенция от наводнения. Акцията ще обхване общо 60 дка площ, съобщи кметът Йорданка Фандъкова, която инспектира работата по Перловската река в столичния квартал "Хаджи Димитър". В момента там се разчистват падналите клони и растителността, същото е направено и за язовирните стени на общинските водни басейни. Всички по-критични участъци на реките се почистват през тази година, като се извършват и аварийни дейности, където се налага, обясни Фандъкова.

Лошите кредити достигат почти 17% 

Лошите кредити на българските банки, т.е. тези, които не се обслужват повече от 90 дни, достигат 9.58 млрд. лв. към средата на годината, което е 16.86% от всички. При фирмените заеми делът им е 19.42%. Това показват данните на БНБ. През второто тримесечие влошаването на качеството на кредитните портфейли се ускорява и това свива финансовите резултатите. Осем институции са на загуба, а огромна част от отчетената 148 млн. лв. печалба през тримесечието се дължи на трите най-големи банки - Уникредит Булбанк (52 млн. лв.), ДСК банк (45.8 млн. лв.) и Райфайзенбанк (18.8 млн. лв.).

Кофи Анан се оттегля като специален пратеник за Сирия 

Бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан заяви, че напуска поста на специален пратеник за конфликта в Сирия. Той заяви, че сирийският народ "отчаяно се нуждае от действия", но Съветът за сигурност не е направил необходимото. Анан изготви мирен план, който имаше за цел да сложи край на кръвопролитията. Но документът не бе приложен на практика от нито една от двете страни в конфликта. Мандатът на Анан изтича в края на август и сега трябва да бъде потърсен негов заместник. Междувременно Общото събрание на ООН ще гласува резолюция, която осъжда бездействието на Съвета за сигурност. Текстът не е законово обвързващ, но има за цел да окаже натиск за вземане на бързи решения по сирийската криза въпреки възраженията на Русия и Китай. По същото време стана ясно, че и сирийското правителство, и бунтовниците извършват масови екзекуции. Световните медии разпространиха видео, на което се вижда как опозиционните сили избиват симпатизанти на режима на Асад в град Алепо.

Марио Драги потопи надеждите за бърза намеса на ЕЦБ 

Финансовите пазари потънаха в четвъртък след изявлението на президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, че базираната във Франкфурт институция ще намери начини да помогне на проблемните страни в еврозоната "през следващите седмици". Драги освен това поиска правителствата на уязвимите държави първо да се обърнат към съществуващите спасителни фондове в ЕС, преди да разчитат на интервенция от ЕЦБ. След скорошното му изявление, че банката "ще направи всичко необходимо" да спаси еврото, очакванията бяха за обявяване на повече детайли и бързи действия. След разочарованието борсите в Испания и Италия паднаха с около 5%, а лихвите по дълговете на двете страни скочиха. Драги обяви, че ЕЦБ "може да помисли" отново за купуване на краткосрочни държавни облигации, но това ще бъде обвързано със "стриктните и ефективни" условия, по които се отпускат средствата от спасителните механизми на ЕС. "Еврото е необратимо", заяви още президентът на ЕЦБ.

Авария остави без ток голяма част от Индия 

Източник: Reuters

Голяма авария в електропреносната мрежа остави без ток столицата Делхи и голяма част от Индия, като засегнати бяха над 600 млн. души в 20 щата. Три електрически мрежи се сринаха, една от които два пъти за два дни. Метрото в Делхи спря да работи, а изгасналите светофари предизвикаха хаос в транспортната мрежа. Токът прекъсна и в болници и учебни заведения. В жегата работа преустановиха климатиците и водните помпи. Очаква се загубите за бизнеса да са стотици милиони долари. От енергийното министерство обвиниха за кризата отделни щати, които са ползвали повече ток от отпусната им квота. Разпоредена е допълнителна проверка, а властите заявиха, че ще накажат онези, които са надвишили позволеното им потребление. През последните години необходимостта от електричество в Индия се е увеличила заради бързото разрастване на икономиката, но инфраструктурата не е пригодена да задоволява тези нужди.

Фотограф: Цветелина Белутова
Източник: Капитал/ Дневник

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  mila34 avatar :-|
  mila34

  Това споразумение за "замразяване" на цените на продуктите от социалното кошница, най-пряко ще рефлектира върху хората. Това е преди всичко възможност за установяване на равновесие и сигурност за отношенията между веригите и потребителите.

 • 2
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'

  Споразумението за картелиране на пазара, последвало заплахите на Мирко Пародията за "проверки", е дреболия на фона на безобразията в БДЖ. Не е нормално и не може да се приеме спокойно една банда крадци и мошеници да фалират една от най-старите железници в Европа. Това ще в върха на наглостта и безочието на ГЕРБ-овците, които не можейки да се оправдаят за некомпетентността и накадърността си, тръгват да се оправдават с какво ли не, само не и да се вгледат в себе си.

 • 3
  ibmibm avatar :-|
  ibmibm

  В момента управителят на БДЖ Товарни превози Пламен Джуров е сформирал кризисен щаб на плажа в Приморско, където е със служебното ПЕжо. Това ли са антикризисните мерки - да уволняваш обикновените работници, а Пламен Джуров да ходи на почивка за сметка на заплатите на уволнените? Няма ли кой да спре това недоразумение?

 • 4
  ibmibm avatar :-|
  ibmibm

  В момента управителят на БДЖ Товарни превози Пламен Джуров е сформирал кризисен щаб на плажа в Приморско, където е със служебното ПЕжо. Това ли са антикризисните мерки - да уволняваш обикновените работници, а Пламен Джуров да ходи на почивка за сметка на заплатите на уволнените? Няма ли кой да спре това недоразумение?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK