Вечерни новини: 15 август
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 15 август

Shutterstock

Вечерни новини: 15 август

Премиерът потвърди, че "Бистришките тигри" са отишли на мач във Варна с правителствения самолет, омански милионер придоби дял в "Инвестбанк", а в Австралия цигарите ще се продават само в маслено-зелени кутии без лога

3546 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Цитат на деня

"Да, пътували са. С писмо от футболния съюз сме си платили, както всички футболни клубове плащат, когато пътуват с него. Не виждам нищо лошо. Аз съм го давал поне 20 пъти да пътуват други отбори и не знам кое е тенденциозното в това."


коментарът на премиера Бойко Борисов, след като стана ясно, че правителственият самолет е превозвал футболистите от "Витоша" (Бистрица) известни и като "Бистришките тигри", с които играе министър-председателят

Число на деня

221.4

млн. евро е размерът на чуждестранните инвестиции в България към края на юни или два пъти по-малко отколкото в края на май

БЪЛГАРИЯ

Летящите тигри:  Министър-председателят Бойко Борисов потвърди пред журналисти, че отборът на "Бистришките тигри" е летял с правителствения самолет Ербъс до Варна, за да участва в приятелски мач с "Чавдар" (Етрополе). Това стана ясно след публикация на в. "Преса", според която двата отбора са използвали самолета, след като премиерът е изгубил игра на карти "на вързано" с депутата от ГЕРБ Емил Димитров. Фирми, които са свързани с депутата, са и основните собственици на отбора от Етрополе. Приятелският мач между двата отбора се е провел в края на юли на стадион "Тича" във Варна, а премиерът Борисов е играл цял мач (той е център нападател в отбора на "тигрите"). По думите на премиера сметката за полета - около 20 хил. лв., е била платена от "Чавдар". Проверка в Търговския регистър показа, че отборът от Етрополе няма вписан финансов отчет за последните три години, което е в нарушение на Закона за счетоводството и подлежи на санкция. Според генералния директор на Авиоотряд 28 Пенчо Пенчев и министъра на транспорта Ивайло Московски използването на самолета не е нарушение и той се е ползвал и преди от други отбори по заявка на Българския футболен съюз. (Капитал, Mediapool)

Омански шейх в "Инвестбанк":  Оманският бизнесмен Адил Саид Ахмед Ал Шанфари е придобил 29 761 905 акции с право на глас от "Инвестбанк" АД. Акциите са част от увеличението на капитала на кредитната институция, като оманският инвеститор ще притежава 24.93%, съобщи БНБ. Централната банка от близо година настояваше "Инвестбанк" да увеличи собствения си капитал с 50 млн. лв., като по този начин институцията трябваше да запълни капиталовия недостиг, получен при преоценка на стари кредити. Пред "Капитал" подуправителят Румен Симеонов обясни, че Ал Шанфари вече е превел 50 млн. лв. С влизането на оманския инвеститор БНБ смята препоръките на "Банков надзор" за изпълнени. По-рано днес стана ясно, че управляващото дружество на Инвестбанк - "Инвест фонд мениджмънт", също е сменило собствеността си преди няколко седмици. То вече е собственост на няколко лица, едно от които е бившият енергиен министър на НДСВ Мирослав Севлиевски. (Капитал)

Ревизия на инвестициите: Ревизираните данни на БНБ за привлечните в България инвестиции показаха, че към края на юни техният размер е доста по-ниски - 221.4 млн. евро, или двойно по-малко отколкото в края на май. Основната причина за рязката промяна са върнатите вътрешнофирмени заеми през второто тримесечие. Инвестициите в дялов капитал са стигнали 422 млн. евро и бележат ръст от 37.5% на годишна база. Само през юни чуждите компании са инвестирали 40.3 млн. евро в придобиване на дялове от български дружества, а миналия юни по този показател е имало изтичане на 9 млн. евро. (Капитал)

Туризмът и евросубсидиите са двата стълба на платежния баланс:  Валутните приходи от чуждестранни туристи и трансферите на Европейския съюз допринасят най-много за платежния баланс на България. Това показват данните на Българска народна банка към края на юни, от които се вижда, че дефицитът по текущата сметка е 460 млн. евро. при 78 млн. дефицит за същия период на миналата година. Интересно е, че към 31 май тази година дефицитът беше 671 млн. евро и свиването през юни се дължи на излишък за месеца от 271 млн. евро. (Капитал)

Мол на тъмно: "Енерго-Про" спря тока на търговския център "Варна Тауърс", а отговарящата фирма за поддръжката на електро мрежата "Боел" поиска обяваването на мола в несъстоятелност, съобщи Mediapool. Това се случва за първи път в България, две години след бляскавата церемония по откриването на мола. Голяма част от търговските центрове, които бяха открити по време на кризата през 2010 г., днес трудно намират наематели и са изправени пред финансови проблеми. Това важи особено силно за търговските центрове извън столицата. (Mediapool)

Незаконно преразглеждане на делата на съдия Тодорова: Председателят на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова алармира в сряда, че ръководството на Софийския градски съд незаконно е иззел нейни вече решени второинстанционни дела и ги разпределя на други съдебни състави, съобщи dnevnik.bg. Това е направено от заместник-председателя на СГС и шеф на неговото Наказателното отделение Петя Крънчева. Действията са предприети независимо от факта, че тричленният състав с председател Мирослава Тодорова преди уволнението й е провел тайното съвещание (на което съдиите вземат решението по делото) за всяко от делата и е обявил, че ще се произнесе с решение. (Дневник)

СВЯТ

Цигарена революция в Австралия: Върховният административен съд на Австралия отхвърли жалбите на световните цигарени концерни и по този начин позволи въвеждането на най-строгите мерки за ограничаване на продажбата на цигари в света. Според наредбата на австралийското здравно министерство от декември 2012 г. цигари вече могат да се продават само в маслено-зелени кутии без лога, върху които са изобразени предупредителни снимки за последствията от пушенето. Марката цигари трябва да бъде изписана с еднакъв шрифт в долната част на кутията. Виж видео по темата тук.

Спад в продажбите на коли: Продажбите на нови коли в страните от ЕС вървят към 20-годишно дъно, сочи ново проучване на германския център за автомобилни проучвания. Според изследването през следващата година вероятно в еврозоната ще бъдат купени едва 11.9 млн. коли, което връща пазара към нивата от 1993 г. Прогнозите за тази година показват, че в страните от ЕС ще бъдат купени 12.4 млн. нови коли, което е с около 3 млн. по-малко от от рекордните нива за 2007 г. (Дневник)

Най-добрият град за живеене: Четири австралийски, три канадски и по един от Нова Зеландия, Австрия и Финландия - така изглежда челната десетка на класацията на Еconomist Intelligence Unit за най-добрите за живеене градове в света. Под номер едно в списъка със 140 града, обновяван на всеки 6 месеца, е Мелбърн, който получава 97.5 пункта по скала от 0 до 100 точки. Следват Виена, Ванкувър, Торонто, Калгари, Аделаида, Сидни, Хелзинки, Пърт и Оуклънд. На дъното на 140-о място е Дака (Бангладеш), а пред нея са Порт Морзби (Папуа Нова Гвинея) и Лагос (Нигерия) с по около 38-39 пункта от индекса. (Дневник)

Измерване на ефекта от Олимпиадата: Измерването на спортния успех на Лондон 2012 е лесно - бърз поглед върху таблицата с медалите ни разкрива недвусмислено, че това бяха най-успешните олимпийски игри за Великобритания през последния близо един век. Измерването на успеха извън спортната арена обаче е малко по-сложно, пише в анализ BBC. Не само, разбира се, защото е твърде рано да се правят някакви смислени заключения, но няма и удобни критерии за оценка. Едно нещо обаче е ясно - правителството очаква да си върне инвестицията от над 9 млрд. британски паунд. Надеждите са излязат на плюс 4 млрд. паунда над разходите. (Капитал)

Страни без данък върху доходите: Бенджамин Франклин е автор на максимата, че на този свят неизбежни са само смъртта и данъците. И наистина, милиони хора по света плащат данъци върху своите доходи всяка година. Има обаче и страни, където хората са напълно освободени от данък върху доходите, пише CNBC.com. Електронното издание представя и списък на осем държави, в които данъкът общ доход е 0%, като се базира на проучване на консултантската компания KPMG от 2011 г. Тя е проучила данъчните условия в 96 страни по света. Виж мултимедиата тук.

Цитат на деня

"Да, пътували са. С писмо от футболния съюз сме си платили, както всички футболни клубове плащат, когато пътуват с него. Не виждам нищо лошо. Аз съм го давал поне 20 пъти да пътуват други отбори и не знам кое е тенденциозното в това."


коментарът на премиера Бойко Борисов, след като стана ясно, че правителственият самолет е превозвал футболистите от "Витоша" (Бистрица) известни и като "Бистришките тигри", с които играе министър-председателят

Число на деня

221.4

млн. евро е размерът на чуждестранните инвестиции в България към края на юни или два пъти по-малко отколкото в края на май

БЪЛГАРИЯ


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  ivabel avatar :-P
  Iva Belokapova

  Размерът на инвестициите е доста по-нискъм - 221.4 млн. евро
  Искам, колко да изкам да инвестирам :) нискъм и по-нискъм... добре ви се е получило

 • 2
  agrotuz avatar :-?
  тимирут'

  Чрез туризъм и земеделие към светло бъдеще?! Няма такава история.
  Може и да бъркам, но в нито една развита страна тези два отрасъла не са водещи в икономиката. Поради 2 присъщи дефекта - ниско ниво на инвестициите и ниска добавена стойност, не се залага на тях. Всяка от водещите 20 икономики (Г-20) има водеща роля на услугите и промишлеността, едва на трето място е земеделието (3-5 % от БВП). В обединените под общото понятие "услуги" отрасли туризмът е някъде назад след финансовите услуги, транспорта, съобщенията и търговията.
  У нас обаче им се радваме, което е показателно за пътя, по който се движим - ниска квалификация на заетите, ниски доходи, сезонна заетост... Накрая се стига до устойчиво ниско социално-икономическо развитие на държавата.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.