Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Какво се случи през седмицата

2194 прочитания

© Надежда Чипева


България е сред първите в Европа по трафик на хора

"България е сред първите пет държави в ЕС, които са дали най-много жертви на трафика на хора", съобщи Антоанета Василева, главен секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора. Тя представи проект за подобряване на националната политика за борба с трафика на хора чрез обмяна на опит с холандските власти. При представянето присъстваха посланикът на Кралство Нидерландия в София Карел ван Кестерен и националният докладчик на Холандия по въпросите на трафика на хора Корин Детмаер-Вермьолен (вдясно), която даде висока оценка за решителността на България да се бори с трафика на хора. Тя сподели, че е останала впечатлена от историята на Олга от Сливен – жертва на насилствена проституция в Холандия, която за осем години е спечелила на трафиканта си 4 млн. евро.

Български кораб беше задържан в Испания с 3 тона кокаин

Арест Испанската полиция задържа екипажа на българския кораб "Св. Николай" и откри на борда му близо три тона кокаин. Корабът е бил спрян на около 80 километра от брега при град Кадис в сряда. При акцията бяха арестувани общо 31 души, сред които 22-ма българи. От испанската полиция уточниха, че наркотикът е бил натоварен в Южна Америка и е трябвало да достигне брега на Галисия, откъдето да се насочи към Мадрид. Операцията под кодово название "Картел" е била осъществена от Отдела за борба с организираната престъпност на испанската полиция и в сътрудничество с чуждестранни полицейски структури. Ден след задържането на кораба в България бяха задържани още двама души в рамките на същата операция. По първоначални данни единият с инициали Р.К., на 37 години от София, е организаторът на транспорта на наркотика. Вторият от членовете на престъпната организация е отговарял за наемането на част от екипажа на кораба. Той е с инициали Х.Х. От МВР съобщиха, че е криминално проявен и съден в друга държава.

Прокуратурата няма да разследва Фандъкова за кучетата

Отказ Прокурорът от Софийската градска прокуратура Петър Смолички отказа да образува досъдебно производство срещу кмета на София Йорданка Фандъкова по проблема с бездомните кучета. Сигналът беше подаден в края на юни от общинските съветници от БСП Георги Кадиев, Жельо Бойчев, Калоян Паргов и Анна Славова. Те поискаха от прокуратурата да започне проверка на действията на Фандъкова по проблема. В постановлението за отказа Смолички е записал, че "във връзка с проблема с бездомните кучета, които често стават агресивни и нападат хора, са предприети сериозни мерки за овладяване на съществуващия от години проблем". Пред "Дневник" той обясни, че написаното е следствие от писмените обяснения, които е получил от директора на общинското предприятие "Екоравновесие", което отговаря за бездомните животни в столицата - Манол Нейков, и от кмета Фандъкова. Общинският съветник от БСП Георги Кадиев заяви, ще обжалват това решение на Софийската градска прокуратура пред апелативната прокуратура.

Аукцион

4.12%

e постигнатата рекордно ниска доходност по десетгодишните ДЦК на последния проведен аукцион, съобщиха от финансовото ведомство.

Лошите кредити в небанковия сектор растат

Просрочия Нередовните вземания в небанковия сектор са се увеличили с близо 100 млн. лв. през второто тримесечие на 2012 г. и вече са 1.2 млрд. лв., показват данните от секторните статистики на БНБ за лизинговите дружества и за небанковите компании, специализирани в предоставяне на кредити. Увеличението при лизинга е с 81 млн. лв., или с 11.1% спрямо първото тримесечие, като делът на просрочията към края на юни достига 23.97% от общия обем на финансирането в сектора. При компаниите за т.нар. бързи кредити ръстът на необслужваните вземания е с 16.8 млн. лв., или 4.3% спрямо март, а делът им надхвърля 20% и достига 20.9% от общия обем на небанковите заеми.

Фотограф: Николай Николов

Два булеварда по трасето на метрото в София вече са обновени

Два обновени булеварда след строителството на втория диаметър на метрото бяха отворени за движение в София. Първият е участък от бул. "Черни връх" между НДК и бул. "Джеймс Баучер" (на снимката). Там са обновени тротоарите, уличното осветление и пътната настилка. Изграден е и паркинг за 650 коли. Строителството е на стойност 1.89 млн. лв. Готова е и отсечката от бул. "Мария Луиза" между Лъвов мост и надлез "Надежда", която също е преасфалтирана и с обновени тротоари. В края на август се очаква да бъде открит и вторият диаметър от метрото, по чието трасе се намират ремонтираните булеварди.

Реален старт на газовата връзка с Румъния

Проект Обединението "Консорциум Хабау - Варна" ще изгражда газовата връзка между България и Румъния на българска територия. Целият проект, който се изпълнява съвместно от българския газопреносен оператор "Булгартрансгаз" и румънския Transgaz, трябва да бъде завършен до края на 2012 г. и да заработи до май 2013 г. Тръбопроводът е с обща дължина 25 км, от които 15.4 км ще преминават през българска територия, 7.5 км през румънска и 2.1 км под река Дунав. Максималният му капацитет ще е 1.5 млрд. кубични метра газ годишно. Общата стойност на проекта е 23.8 млн. евро, от които 8.9 млн. евро се финансират от Европейската енергийна програма за възстановяване.

Само един пожела "Техноекспортстрой"

Развръзка Само една компания иска да купи "Техноекспортстрой", макар това да е трети пореден опит за приватизация и цената да беше намалена. От Агенцията за приватизация обявиха, че до крайния срок обвързваща оферта е подала само "АТ инженеринг 2000". Така 100% от държавния строителен холдинг може да бъдат продадени на единствения появил се кандидат, след като липсата на интерес при предните две процедури накара агенцията да го обяви без минимална цена. Освен "АТ инженеринг 2000" интерес към дружеството прояви и варненската "Хидрострой", но тя не подаде оферта.

Фотограф: Юлия Лазарова

Денис Ершов е обвинен в присвояване на средства от "Петрол"

Литовецът Денис Ершов е обвинен в присвояване на средства от дистрибутора на горива "Петрол" и му е наложена мярка за неотклонение парична гаранция от 500 хил. лв. По непотвърдена информация става дума за 1 млн. лв. През юни Ершов обяви, че е договорил продажбата на дела си в "Петрол холдинг" (47.5% - бел. ред.) на Credit Mediterranee. За купувач е сочен председателят на Международната федерация по шахмат Кирсан Илюмжинов. Сделката още не е финализирана.

Омански акционер влезе в Инвестбанк

Инжекция Оманският бизнесмен Адил Саид Ахмед ал Шанфари придоби 29 761 905 акции с право на глас (24.93% от капитала) от Инвестбанк срещу 50 млн. лв. Сделката стана факт, след като близо година БНБ настояваше финансовата институция да увеличи капиталовата си база. Досега банката беше почти изцяло собственост на Петя Славова, която притежаваше пряко и чрез свързани фирми над 98% от акциите. Инвестицията в България е първа за новия акционер, който е вицепрезидент на оманската Shanfari Group of companies. Бизнесът на групата включва пътно строителство, туризъм, търговия с автомобили, петрол и газ и др.

Източник: Reuters

Еквадор даде политическо убежище на Джулиан Асандж

Еквадор предоставя политическо убежище на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж, съобщи външният министър на страната Рикардо Патино. Това става въпреки заплахите на британското правителство да щурмува посолството на Еквадор в Лондон, за да арестува Асандж. Великобритания иска да го екстрадира в Швеция, където той да бъде разпитан по обвинения в сексуален тормоз. Асандж обаче твърди, че ако това се случи, шведските власти може да го екстрадират в САЩ, където да бъде съден за конспирация. Сайтът WikiLeaks публикува стотици хиляди секретни дипломатически и военни документи, което според Вашингтон е било неправомерно. Британското правителство изрази разочарование от решението на Еквадор и заяви, че ще направи необходимото, за да изправи Асандж пред правосъдието в Швеция. Основателят на WikiLeaks се скри в посолството на Еквадор преди два месеца, след като изгуби съдебната битка за екстрадирането му.

Франция обмисля да отвори трудовия си пазар за българи

План Париж обмисля дали да премахне ограниченията на достъпа до пазара на труда за български и румънски граждани в опит да се справи с проблема с близо 15 000 роми от двете страни, които живеят в импровизирани лагери във Франция. Вътрешният министър Манюел Валс, който през седмицата ръководеше разрушаването на няколко ромски гета и депортирането на десетки техни обитатели, заяви в четвъртък, че премахването на ограниченията за работа "може да е едно от решенията" на въпроса. Франция е една от деветте държави в ЕС, които отказват да допускат българи и румънци до трудовия си пазар вече пет години след влизането на двете държави в ЕС. Правозащитници и активисти обвиниха новото френско правителство, че следва примера на бившия президент Никола Саркози, който си навлече вълна от международни критики през 2010 г., когато еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг сравни действията му с депортациите по време на Втората световна война.

Ливан изпада в хаос заради Сирия

Отвличания Арабските държави започнаха да изтеглят свои граждани от Ливан, след като там се случиха няколко отвличания на чуждестранни посетители. Саудитска арабия, Катар, ОАЕ и Кувейт призоваха своите граждани да напуснат Ливан, тъй като шиитски клан, свързан със сирийския режим, е започнал да отвлича хора като отмъщение. Член на шиитския клан е бил заловен малко по-рано от сирийските бунтовници в Дамаск, докато се е биел на страната на режима. Кланът Ал Мекда е влиятелна фамилия в Ливан, като според британската BBC е свързан с контрабанда и има паравоенна структура. Негови членове твърдят, че са заловили над 20 души, свързани със сирийските бунтовници, но между тях има поне един турски гражданин. ОАЕ, Катар, Кувейт и Саудитска арабия помагат на сирийската опозиция да се бие срещу режима на Башар Асад. Ливанското правителство обвини шитския клан, че влошава ситуацията и всява безредици - заради блокиран път към летището в Бейрут полетите бяха пренасочени.

Сделки и проекти

Инвестиция за общо 25 млн. евро в инсталации за биогорива приключва русенската фирма "Булмаркет ДМ". Финалният етап от нея ще е откриването на завод за преработка на маслодайни култури, който ще заработи до края на месеца. Суровината от него ще захранва основно производството на биодизел в завода на компанията в австрийския град Енс.

"Аурубис България" започва проект за оползотворяване на отпадъчни суровини и въвеждане на нов продукт в производството на стойност 7.3 млн. лв. Половината от средствата се осигуряват от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет като безвъзмездно съфинансиране по оперативна програма "Конкурентоспособност" за инвестиции в зелена индустрия. Проектът ще бъде изпълнен на няколко части за срок от 20 месеца.

Най-голямата ютилити компания в Германия - E.ON, отчете 23% ръст на продажбите през първата половина на 2012 г. на годишна база. Приходите на компанията от търговия с енергия и газ са достигнали 65.4 млрд. евро, отбелязва Bloomberg.

Инвестиционната компания Carlyle Group съобщи в сряда, че е постигнала споразумение за придобиването на известния дистрибутор на фотографии, видео и други медийни продукти Getty Images. Carlyle ще купи имидж банката от сегашния й собственик Hellman & Friedman за 3.3 млрд. долара.

България е сред първите в Европа по трафик на хора

"България е сред първите пет държави в ЕС, които са дали най-много жертви на трафика на хора", съобщи Антоанета Василева, главен секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора. Тя представи проект за подобряване на националната политика за борба с трафика на хора чрез обмяна на опит с холандските власти. При представянето присъстваха посланикът на Кралство Нидерландия в София Карел ван Кестерен и националният докладчик на Холандия по въпросите на трафика на хора Корин Детмаер-Вермьолен (вдясно), която даде висока оценка за решителността на България да се бори с трафика на хора. Тя сподели, че е останала впечатлена от историята на Олга от Сливен – жертва на насилствена проституция в Холандия, която за осем години е спечелила на трафиканта си 4 млн. евро.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'

    В банковата система лошите кредити отдавна минаха 20 %, а сега подобна статистика се появява и за небанковите кредитори. Информацията е достатъчно неизчерпателна за да се правят някакви изводи, но очевидно икономиката е в драматично състояние. Някои лизингови компании са поделения на банковите групи и през тях минават доволно много средства, за да се създаде паника поради проблемите им. В крайна сметка това ще се отрази доста неприятно на пазара на нови автомобили и всякаква транспортна техника, които покупки досега се финансира най-лесно през лизингови схеми. Лошото състояние на икономиката затруднява обслужването на лизинга, а в същото време прави безсмислено да се отнема обекта на лизинга поради липсата на платежоспособни потенциални клиенти, които да закупят активите повторно. Небанковите финасови дружества също са важен кредитор, но предимно за гражданите - през тях все още се финансира основната част на покупките на черна и бяла техника, и всякаква електроника от веригите специализирани магазини. Проблемите на гражданите се мултиплицират във фирмите и ще ударят върху търговците, които ще го усетят през намаляващите продажби. Всъщност това може да се разглежда и като отражение на спадащите доходи на населението, и като знак за растяща безработица.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK