Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Какво се случи през седмицата

2261 прочитания

Барозу и Борисов откриха втория лъч на софийското метро 

Премиерът Бойко Борисов и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу откриха втория лъч на софийското метро. Проектът, реализиран с евросредства от оперативна програма "Транспорт" и съфинансиране на общината и държавата, свързва квартал "Надежда" с  бул. "Черни връх".  "Новият лъч ще направи трафика в града по-бърз и по-сигурен, ще доведе до ускоряване на икономическото развитие и подобряване условията на живот на столичани. Това е значението, което ние даваме на думите "зелено развитие", "устойчиво развитие", заяви Жозе Мануел Барозу. 
"Очаквам от Барозу да продължи да ми пише "Аз обичам България" и да продължим работата по толкова важни инфраструктурни проекти. Когато има такива обекти, това е самочувствие за нацията. Това е демокрация", заяви премиерът Бойко Борисов.

Общината дава 1 млн. лв. за рекламата на столичния боклук 

Непостроеният все още завод за боклук в София ще бъде рекламиран за 960 хил. лв. без ДДС. Средствата са от оперативна програма "Околна среда".  Това става ясно от обявената от Столичната община обществена поръчка за популяризиране на организацията на отпадъците в София.  Срокът на поръчката е 2 февруари 2015 г., като рекламата е разделена на три етапа. За 240 хил. лв. изпълнителят трябва да разпространи информация за строителството, за образователни кампании за младите хора са предвидени 300 хил. лв., а за кампании за популяризиране разделното събиране, рециклирането, компостирането и опазването на градската среда са заделени 420 хил. лв. Заложена е изработката на печатни материали  - 2000 брошури, 2300 визитни картички, както и 2000 презентационни пакета, всеки от който да съдържа папка, платнена торба, бележник, химикалка и тениска. Предвижда се и заснемането на филм за строителството на завода, както и за организиране на 5 пресконференции. Заложени са и три социологически проучвания. 

Две организации ще изслушват кандидат-членовете за ВСС 

Най-голямата магистратска организация в България - Съюзът на съдиите в България (ССБ), и неправителствената организация  Български институт за правни инициативи (БИПИ) ще проведат публично изслушване на кандидатите за членове на кадровия орган на съдебната власт - Висшият съдебен съвет (ВСС). Събитието на ССБ е на 10 септември и е на тема "За ролята на ВСС като основен обект и участник в съдебната реформа". Поканата е към кандидатите от съдебната квота и тази на Народното събрание. Успоредно с това на 10 и 12 септември БИПИ организира индивидуални дискусии на кандидатите от квотата на съдебната власт, които ще бъдат излъчвани в интернет. 
Изборът на ВСС от парламента е насрочен за 26 септември, а изслушването в правната комисия - на 11 септември. Професионалната квота ще избере своите представители до 21 септември на делегатски събрания на съдиите, следователите и прокурорите. Следващият състав на ВСС ще избере новият главен прокурор и председателя на Върховния касационен съд.

 

Ценови кофликт разделя "Кауфланд" и "Кока-Кола ХБК" 

Най-голямата търговска верига "Кауфланд - България" и лидерът при безалкохолните напитки "Кока-Кола Хеленик ботълинг къмпани България" са на път да прекъснат търговските си отношения, съобщи "Капитал Daily". Продуктите на безалкохолния гигант от седмица вече изцяло или частично липсват в мрежата на ритейл веригата, а причината е, че двете страни имат конфликт относно доставните цени по търговския договор. Двете компании все още са в период на преговори. 

На ред е модернизацията на Централна гара 

Държавното предприятие "Национална компания "Железопътна инфраструктура" даде старт на надпреварата за изпълнител на мащабната реконструкция на Централна гара - София. Прогнозната стойност на обекта е 52 млн. лв., като около 40 млн. лв. от тях ще бъдат осигурени от оперативна програма "Транспорт". Избраната компания ще трябва за 26 месеца да направи пълна модернизация на сградата и прилежащите пространства. Изискванията към кандидатите не са ниски - те трябва да имат общо оборот от 150 млн. лв. за последните три години и да са работили по подобни обекти през последните 5 години. При оценката на участниците предложената цена ще бъде с тежест 60%.

Само един кандидат в конкурса за винетките 

Само един кандидат остана в конкурса за разпространение на винетките, след като Агенция "Пътна инфраструктура" отстрани втория участник. Комисията отвори ценовата оферта само на обединение "Винетни стикери 12-17", в което влизат охранителната компания "ВИП секюрити" и "Български пощи". Отстраненият кандидат бе обединение "Винетни стикери" между СИБанк и охранителната фирма "Г4С секюър сълушънс България". Допуснатият участник ще разпространява винетките срещу 4.49% от приходите при 4.75% по сегашния договор. Обединението поема разпространението от март 2013 г. за четири години.

С 10 млн. лв. държавата подобрява е-услугите 

Правителството подписа седем от общо осем договора за изграждане и подобряване на електронните услуги на държавната администрация. Общата стойност на обществената поръчка на ръководеното от Ивайло Московски министерство на транспорта е около 10 млн. лв., като тя е разделена на осем части и се финансира по оперативна програма "Административен капацитет". Проектът не е свързан директно с изграждането на е-правителството, но в него има елементи, които ще улеснят гражданите, фирмите и администрациите при предоставянето на различни услуги през интернет.

Пристанищата в Лом и Несебър ще бъдат дадени на концесия 

 Правителството започва процедури за концесия на пристанищните терминали Несебър и Лом. Срокът на двете концесии ще е 35 години.  Минималният обем инвестиции, които се очакват от бъдещия стопанин на порт Несебър, който е и пътнически терминал, е едва 680 хил. лв. без ДДС през първите 10 години и поне 2.18 млн. лв. за целия срок на договора. Концесионерът за терминала в Лом, който е товарен, ще трябва да инвестира за първите четири години не по-малко от 6.38 млн. лв., а след това - още над 16 млн. лв. За пристанището в Лом това ще бъде втори опит за раздържавяване.

Осигурителните прагове растат средно с 4.13% 

Увеличенията на минималните осигурителни прагове от догодина в две трети от икономическите дейности бяха договорени през миналата седмица. Данни на Българската стопанска камара показват, че те засягат 1.4 млн. осигурени, като средното увеличение е малко над 4%. Рекорден засега е ръстът в производството на медицински и зъболекарски инструменти – 21%. Спад в праговете пък очаква браншът на пчеларите. Предстоят за химическата индустрия, далекосъобщения, финанси, държавното управление и образование. Междувременно социалният министър Тотю Младенов заяви пред "Нова телевизия", че се обмисля и увеличение на максималния осигурителен праг, който в момента е 2000 лв. 

Меркел в Пекин: Еврото отново ще бъде силна валута 

На среща с китайския премиер Вън Цзябао в Пекин германският канцлер Ангела Меркел заяви, че има политическа воля за засилване на еврото. "В момента се извършват много реформи и че има абсолютна политическа воля да превърнем еврото отново в силна валута", каза германският канцлер. Вън пък заяви, че е останал убеден от думите на Меркел и затова Пекин ще продължи да инвестира. Той обаче предупреди, че пътят към възстановяването на еврото няма да е лесен. Пекин би искал да укрепи комуникацията с ЕС, Европейската централна банка, съответните финансови фондове и водещите страни, за да подкрепи обременените от дългове членки на евросъюза при излизането им от кризата, каза още китайският премиер. Оптимизмът на Меркел не се подкрепя от германските производители, сред които цари негативизъм, показа изследване тази седмица. Според Евростат пък през юли безработицата в еврозоната е била рекордна - над 18 млн. души.

Египетският президент посети Иран 

Собственикът на "Челси" Роман Абрамович спечели съдебната битка срещу руския олигарх в изгнание Борис Березовски. Делото в Лондон, описвано като битката на титаните, бе заведено от Березовски заради обвинения към бившия му партньор Абрамович в "нарушаване на доверието" и "нарушаване на договорните отношения". Березовски твърди, че е бил принуден да продаде дяловете си в руската петролна компания "Сибнефт" и в алуминиевия гигант "Русал" за "частица от истинската им цена". Искът бе за щети в размер на 3 милиарда британски лири. Но лондонският съдия Джъстис Глостър отсъди в полза на Абрамович, който не присъстваше в съдебната зала. Според собственика на "Челси" на Березовски са били платени милиони, за да осигури протекции и "политически чадър", но той никога не е бил бизнес партньор в истинския смисъл на думата. Решението на съда явно подкрепя тази хипотеза. Пред съда Абрамович заяви, че олигархът е "напуснал завинаги Русия" през 2000 г. заради президента Владимир Путин. 

Барозу и Борисов откриха втория лъч на софийското метро 

Премиерът Бойко Борисов и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу откриха втория лъч на софийското метро. Проектът, реализиран с евросредства от оперативна програма "Транспорт" и съфинансиране на общината и държавата, свързва квартал "Надежда" с  бул. "Черни връх".  "Новият лъч ще направи трафика в града по-бърз и по-сигурен, ще доведе до ускоряване на икономическото развитие и подобряване условията на живот на столичани. Това е значението, което ние даваме на думите "зелено развитие", "устойчиво развитие", заяви Жозе Мануел Барозу. 
"Очаквам от Барозу да продължи да ми пише "Аз обичам България" и да продължим работата по толкова важни инфраструктурни проекти. Когато има такива обекти, това е самочувствие за нацията. Това е демокрация", заяви премиерът Бойко Борисов.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Откриващият Бате Бойко :-)

 • 2
  agrotuz avatar :-?
  тимирут'

  Значи не само аз си мисля, че има нещо много дълбоко сбъркано в политиката на т.н. ритейл търговски вериги. Винаги са имали нахалството да налагат някаква извратена политика срещу доставчиците си. Но когато срещу това възроптае голяма фирма като "Кока Кола", това показва, че нещата са стигнали непознати дълбини. Няма как най-големия световен доставчик на безалкохолни напитки да се е объркал - очевидно грешката е в българския "Кауфланд". Най-вероятно нещата ще се изгладят, но ще трябва да мине малко време, докато българските мениджъри на "Кауфланд" се усетят, че може и да им се появят проблеми с франчайза, когато собственика на марката научи, а "Кока Кола" ще намери наин да ги уведоми...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

Грешен Signal

Грешен Signal

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK