Вечерни новини: 17 октомври

Shutterstock

Вечерни новини: 17 октомври

ГЕРБ ще извади "Белене" от въпроса за референдума, Гърция се споразумя с кредиторите за новите реформи, а българин заяви, че Феликс Баумгартнер е откраднал идеята му за скок от "ръба на Космоса"

2744 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Цитат на деня

"Не знам колегите юристи от БСП откъде са го взели, не знам какви атоми им плуват в главата"председателят на парламентарната комисия Искра Фидосова коментира, че е по-правилно да се говори за "ядрена", а не за "атомна" енергия по повод формулировката на въпроса за референдум, предложена от БСП 

Число на деня

2411

е броят на трафопостовете в България, които се намират в или близо до жилища, стана ясно след вчерашната експлозия, която срути два етажа от жилищна сграда в центъра на Бургас

БЪЛГАРИЯ

Въпросът за референдума е... какъв да е въпросът: Управляващите заявиха, че въпросът на БСП за бъдещия референдум не е формулиран правилно и че планират контрареферендум. Според тях не трябва да се пита дали народът одобрява развитието на ядрената енергетика чрез АЕЦ "Белене", а в по-общ вариант - дали се одобрява развитието на ядрена енергетика с "нова ядрена централа". По закон референдум може да бъде иницииран и от една пета от народните представители - 48, а ГЕРБ имат повече от необходимия брой депутати. Според БСП трябва да има две отделни допитвания. Възможно е да се проведе и един референдум с два въпроса – този на БСП и този на ГЕРБ. Другият вариант е въпросът на БСП, за който ГЕРБ твърдят, че е неконституционен, да отиде в Конституционния съд и да остане само този на ГЕРБ. (Дневник, Mediapool)

НОИ пести повече от пенсии и майчински: Националния осигурителен институт (НОИ) продължава да пести от пенсии и майчински, а приходите и през миналото тримесечие изостават от планираното, стана ясно от съобщение на института. Общите разходи за държавно обществено осигуряване за деветте месеца на годината са с 65.6 млн. лв. по-малко от планираното, и са достигнали 6.26 млрд. лв. Икономията спрямо предварителните разчети е с 1%. (Капитал)

Платено, до 30 дни: Срокът за разплащане между държавата и фирмите, както и на междуфирмените задължения да бъде 30 дни. Това гласуваха депутатите с промени в Търговския закон, които днес бяха одобрени на първо четене. За разплащанията между фирмите обаче срокът ще важи само, ако страните не са се договорили за друго. Целта на промяната е да се прекратят забавените плащания. Досега изрично регламентиран срок няма. (Дневник)

Пропуснати ползи: Данъчните облекчения в България са довели до загуби за бюджета от порядъка на 300 млн. лв. само за 2011 г., показва анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ). Най-голям дял има диференцираната ставка на ДДС в туризма, от която "пропуснатите" приходи в бюджета са за 108 млн. лв. Ако направи приблизителна сметка за пропуснатите приходи за бюджета от различни видове облекчения, за последните 10 години тази сума би надхвърлила поне 3 млрд. лв., става ясно от анализа на ИПИ. (Дневник, Mediapool)

Концесионер на пристанище без пътници: Държавата ще се опита да намери концесионер за пътническия терминал от пристанището в Русе. На последното си заседание в сряда правителството одобри началото на откритата процедура за избор на оператор, който трябва да направи нови инвестиции и да увеличи потока на пътници през порта. От ръководството на Пристанище Русе-център обясниха, че в последните години пътници почти няма, тъй като на изток от него се намират понтони на трима туроператори, които имат договори с чужди агенции. (Капитал)

Личен кредитен рейтинг: Около 11% от българите имат прекалено ниски доходи за получаване на заем или пък имат висока кредитна задлъжнялост. Това показва проучване на "Кредит център", направено сред 1000 души за оценка на личния им кредитен рейтинг. За тези 11% показателят е 350 пункта при максимални 750. Средният кредитен рейтинг на българите според проучването е 443 пункта. Те дават възможност за получаване на ипотечен кредит от 34 хил. евро. За големите градове сумата е 42 хил. евро, а за малките населени места - 23 хил. евро. (Дневник)

СВЯТ

Българската следа в скока на Баумгартнер: Три дни след като австриецът Феликс Баумгартнер осъществи своя исторически скок от стратосферата и подобри няколко рекорда, българинът Иван Трифонов го обвини, че му е откраднал идеята. Той живее от години във Виена и, по думите му, се видял с Баумгартнер още през 2005 г. Тогава той го помолил да му съдейства, за да осъществи мечтата си за скок от "ръба на Космоса". Австриецът обаче си записал данните и изчисленията и никога повече не му се обадил. "Идеята за скок със свободно падане от стратосферата датира отпреди повече от 50 години", коментираха от спонсора на проекта - компанията Red Bull. (Дневник, Mediapool)

Последни преговори за Гърция: Късно снощи правителството в Атина се е споразумяло с пратениците на тройката кредитори от Европейския съюз (ЕС), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) по пакета от нови мерки за икономии в размер на 13.5 млрд. евро. Очаква се това да има важно положително значение за страната по време на утрешната среща на върха на Европейския съвет в Брюксел. Премиерът Андонис Самарас отива с надеждата да осигури изплащането на следващия транш от 31.5 млрд. евро през ноември и да получи разсрочване на гръцкия дълг, а очакванията са, че той има голям шанс за успех. (Капитал)

Верижна реакция: Лихвите по испанските облигации спаднаха до шестмесечен минимум на вторичния пазар, след като инвеститорите посрещнаха с одобрение решението на международната рейтингова агенция Moody's да отложи понижението на суверенния рейтинг на Испания до категорията "боклук" (junk). Доходността по 10-годишните облигации на Испания по обяд спадна с 0.24 процентни пункта до 5.52%, най-ниското ниво от началото на април, според Tradeweb. Доходността на италианските също спадна на с 0.1 процентни пункта до 4.81%. (Капитал)

Ефектът от независимостта на Шотландия: Шотландия си извоюва в понеделник исторически референдум за независимост - лидерът й и британският министър-председател се споразумяха за вот, който може да сложи край на тривековния й съюз с Англия. Допитването може да бъде проведено през 2014 г. Шотландският стремеж към суверенитет под водачеството на националистическия лидер Алекс Салмънд е в съзвучие със сепаратистките ходове на други европейски региони като Каталония и Фландрия, които смятат, че могат да просперират като отделни субекти в Европейския съюз, коментира Reuters. И ако това се сбъдне, последствията ще бъдат в редица направления, като агенцията анализира всяка едно от тях. (Капитал)

Цитат на деня

"Не знам колегите юристи от БСП откъде са го взели, не знам какви атоми им плуват в главата"председателят на парламентарната комисия Искра Фидосова коментира, че е по-правилно да се говори за "ядрена", а не за "атомна" енергия по повод формулировката на въпроса за референдум, предложена от БСП 

Число на деня

2411

е броят на трафопостовете в България, които се намират в или близо до жилища, стана ясно след вчерашната експлозия, която срути два етажа от жилищна сграда в центъра на Бургас

БЪЛГАРИЯ


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
  • 1
    agrotuz avatar :-?
    тимирут'

    За 10-годишен период държавният бюджет е "пропуснал" около 3 000 млн. лв. приходи поради облекчения и "вратички". Не е лошо тези пари да не са стигнали до държавните чиновници, те тъй и не се научиха какво да правят с парите. Лошо е, че с този масивен ресурс не е свършено нищо полезно за бизнеса и хората. Няма данни да са инвестирани, не са намалели задълженията на частния сектор, не са се подобрили доходите. Логично е да се мисли, че това са ненужно скъпите и луксозни автомобили, яхтите, вилите, ваканционните имоти, екскурзиите до далечни екзотични места и т.н. Няколко процента от народонаселението пръскат пари за ненужни и безполезни глезотии, а нехаят за кочината, която ги заобикаля...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

КапиталНО

КапиталНО