Вечерни новини: 5 ноември

Брюксел потвърди, че заплахата за извънреден мониторингов доклад е напълно реална, усещането за "сиво" в икономиката намалява, а "Анонимните" организираха световен протест срещу управлението на правителствата

Цитат на деня:

"На Доган не трябва да се коментира нищо. Той е полубог"


министърът на културата Вежди Рашидов по повод позицията на лидера на ДПС Ахмед Доган за историческото осмисляне на фактите около Балканската война

"България стои добре на фона на другите държави. На първо място дължим това на българския народ заради неговите лишения. А на второ място е политическата воля на правителството"

премиерът Бойко Борисов е интервю за в. "Стандарт"

Число на деня:

779

евро е средният разход на един български турист в страната и чужбина през 2011 г., показват коригираните данни на НСИ. Първоначално статистиката отчете сумата 2092 евро, която нареди България на 4-то място сред всички държави от ЕС по размер на разходите за туризъм

БЪЛГАРИЯ

Брюксел говори сериозно: Изявлението, дадено миналата седмица от говорителя на Европейската комисия Оливие Баи за възможността за допълнителен мониторингов доклад за България, отразява официалната позиция на Еврокомисията (ЕК). Това заяви на пресконференция в Брюксел говорителката на Жозе Барозу Пия Хансен, след като през последните няколко дни политици от ГЕРБ коментираха, че това не е официално изказване и реална заплаха няма. По-рано през деня премиерът Бойко Борисов поиска от ЕК официална позиция в какво обвиняват избраната за конституционен съдия Венета Марковска. От Българския хелзински комитет пък поискаха оставката й, както и тази на Анастас Анастасов заради съмненията в конфликт на интереси и корупция. Впоследствие Борисов коментира, че ако има истина в обвиненията, Марковска "трябва да се оттегли, това е нейно право". (Дневник, Mediapool

Безработицата леко се понижи до 11.5%:  Броят на безработните през третото тримесечие на годината е 392.9 хил. души, като безработицата леко се понижи до 11.5%. Това показват предварителните резултати на Националния статистически институт. Отчетената безработица е с 0.8 проценти пункта по-ниска спрямо резултата от предходното тримесечие. Така се задържа тенденцията на спад на показателя, след като в периода януари-март беше отчетен рекордно висока безработица от 12.9%. В същото време обаче той остава по-висок на годишна база с 1.3 процентни пункта. (Капитал)

По-слабо потребителско доверие: Песимизмът на българите за развитието на икономиката отново расте. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за доверието на потребителите в икономиката към октомври. Според получените от наблюдението резултати, показателят намалява с 4.3 пункта спрямо юли. Понижение е регистрирано както в градовете, така и в селата – съответно с 4.6 и 4.0 пункта. Така, очакванията на потребителите отново са по-скоро негативни, след като през юли статистиката отчете повишаване на доверието със 7.8 пункта до равнищата отпреди кризата. (Капитал)

В търсене на атентатора от Бургас: Европейската полицейска служба Европол и Международната организация на криминалната полиция Интерпол дадоха противоположни оценки за хода на разследването на атентата в Бургас в един и същи ден. "За Интерпол е необяснимо как, след като се разполага със снимка и видео на самоубиеца атентатор, все още няма информация за неговата самоличност", коментира генералният секретар на организацията Роналд Ноубъл. Директорът на Европол Роб Уейнрайт пък обяви, че има "стесняване на кръга около атентата в Бургас, но информацията не може да бъде обявена публично". (Mediapool)

По-малко сиво: Според работодателите за последните две години относителният дял на сивата икономика е намалял с 6 процентни пункта - до 36.8%. Оценката на работниците и служителите също показва понижаване - от 48.6% през 2010 г. на 41.3% през 2012 г. Даниите са от проучване в рамките на проекта "Ограничаване и превенция на неформалната икономика" на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Според него строителството, туризмът и здравеопазването вече не са на челно място по сиви практики, а това са електротехниката и електрониката, парфюмерията и козметиката и полиграфията. (Дневник)

Протест срещу правителството: България се включи в световния протест на "Анонимните" срещу управлението на правителствата. У нас той е насочен срещу сегашния начин на живот, демографската криза и ниското заплащане на труда и е под надслов "Да свалим маските и застанем пред каските".  Проявите в различните градове започнаха в 18.00 часа, като в София се очакват около 5000 участници, а шествието тръгва от НДК. (dariknews.bg)

Повече туристи: През трите летни месеца България е била посетена от над 3.3 млн. чуждестранни туристи, което е ръст от близо 5% на годишна база. В същото време приходите от международен туризъм в текущата сметка на платежния баланс според БНБ през юни и юли са над 985 млн. евро – повече от 6.2% от същия период на 2011 г. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Иво Маринов в Лондон, където България участва в 33-ото Световно туристическо изложение World Travel Market 2012.  Страната се представя с национален щанд от 293 кв.м. Той е организиран от министерството съвместно с 25 туристически фирми и общини, кандидатстващи за културна столица на Европа 2019 г. (Дневник)

СВЯТ

Инвестиционен рейтинг за Турция: Американската агенция Fitch повиши кредитния рейтинг на Турция до инвестиционен, позовавайки се на стабилната макрорамка и облекчаване на краткосрочните рискове за икономиката, предаде Reuters. Това беше цел, която Анкара отдавна преследваше и веднага доведе до поскъпване на турската лира спрямо долара, а доходността по държавните облигации падна до 6.86% от 6.98%. Fitch подчерта, че решението й се дължи на умерената и намаляваща тежест на държавния дълг, стабилната банкова система и благоприятните средносрочни перспективи за растеж. (Капитал)

Вълна от стачки в Гърция: Вълна от протести започва от днес в Гърция заради внасянето в парламента на законопроекта за нови мерки за икономии и реформи в сектора на трудовоправните отношения, предаде БТА. Днес общественият транспорт започна 24-часова стачка. Във вторник към протеста се присъединяват и влаковете и корабите, които няма да се движат два дни. В сряда, когато парламентът ще гласува проектозакона, ще стачкуват и таксиметровите шофьори и частично ще бъде нарушено изпълнението на полетите. За 6 и 7 ноември двата най-големи гръцки синдиката са свикали всеобща 48-часова стачка и демонстрации. Тази седмица ще стачкуват също адвокатите и медиците. Протестната вълна ще залива Гърция до 11 ноември, когато парламентът ще приеме закона за бюджета за 2013 г. (Дневник)

Защо списъкът "Лагард" стана публичен: Гръцкият журналист Костас Ваксеванис, който беше съден и после оправдан за това, че е публикувал списък с имената на гърци със сметки в швейцарска банка, обяснява в своя статия в британския в. The Guardian причините, поради които е отпечатал имената от т. нар. списък Лагард в издаваното от него сп. "Хот док". "Колкото повече закони има една страна, толкова по-корумпирана е тя", е казал римлянинът Тацит. Гърция има доста закони. Толкова, че корупцията да се чувства сигурна. Една затворена властова група върши беззакония, след това гласува закони, за да узакони беззаконията, самоамнистира се и после няма медии, които да разкрият какво наистина се случва, се посочва в статията". (Капитал)

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
  • 1
    agrotuz avatar :-?
    тимирут'

    Безработицата може би статистически се е намалила, но реално не е мръднала. Даже, като гледам нещата ка се случват все наопаки, може би ще се окаже, че е нарастнала. Много е елементарно да се разбере защо е така - изтичат месеците с помощи за безработните от началото на годината, след което те спират да се държат в регистъра "на подпис". Не вярват, че държавата, която ги е оставила без работа, сега ще може да им помогне да си намерят нова. Сигурно има и такива, които предпочитат с последните си пари да имигрират, все пак навън заплащането на труда е по-добро, а работа има дори в Гърция. И ако спада безработицата, защо нищо не показва нарастване на заетостта? Защо фирмите не дават никаква информация и не показват желание да наемат нови работници? Тепърва изтичат програмите със субсидираната заетост, така че безработицата може само да нарства до следващото лято.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня