Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Президентство

Какво се случи през седмицата

2135 прочитания

Президентство

© Президентство


Източник: Президентство

Росен Плевнелиев донесе инвестиционни намерения от Турция 

Турски компании имат сериозни намерения да инвестират в България, стана ясно от думите на президента Росен Плевнелиев, който беше на двудневно посещение през изминалата седмица в Турция. На съвместната пресконференция в столицата Анкара на турския президент Абдуллах Гюл и Плевнелиев бе съобщено за инвестиционни намерения за строежа на ТЕЦ или АЕЦ близо до българската граница при Резово. Притесненията на България за екологията са били повдигнати на високо равнище. В Истанбул Плевнелиев участва в работен обяд с представители на турския бизнес, на който бяха формулирани приоритетните сфери на двустранно сътрудничество и инвестиции - енергетика, инфраструктура и строителство, и земеделие. През март 2013 г. ще бъде проведен голям бизнес форум в София за турски компании. Плевнелиев също така се срещна с представители на изселнически организации и посети българската църква "Св. Стефан", както и българската екзархия в Истанбул.

Предизборно БСП поиска отмяна на забраната за пушене 

"Ясно е, че трябва да има ограничителни мерки към тютюнопушенето, но това, което се направи, не е разумно. Според мен трябва да бъде преосмислено, т.е. да се направи крачка назад и може би да се върнем към предишното положение." Това каза председателят на БСП Сергей Станишев в Шумен, където беше за срещи с активисти, цитиран от в. "Труд". Парламентарната група на левицата ще обсъди предложението и ще излезе с инициатива за промяна на режима, обеща той. Станишев намира аргументи в протестите на част от дребния и средния бизнес срещу забраната да се пуши на закрито. Освен това той нарича представителите на администрацията рекетьори, защото следвали указанието да глобяват на всяка цена. Неофициално от "Позитано" 20 признават, че "не са за пренебрегване 60% от българите, които са пушачи". Очаква се спорът в групата да е ожесточен, защото Румен Овчаров, например заяви пред "Капитал", че е категорично против преразглеждане на сегашните правила. 

Депутатът от ГЕРБ Вяра Петрова подаде оставка 

За една седмица двама известни представители на ГЕРБ напуснаха постовете си партията, а единият е на път да се раздели и с мястото си в Народното събрание. Депутатът Вяра Петрова подаде оставка пред Изпълнителната комисия от парламента и поста на общински координатор на ГЕРБ в Карнобат. Ръководството ще реши дали да я приеме, след като се произнесе комисията за конфликт на интереси. Сигналът срещу Петрова беше подаден от БСП първо в комисията, оглавявана от Яне Янев, заради съмнения за злоупотреби с евросредства от страна на съпруга й и майка й, а после пренасочен към органа за установяване на конфликт на интереси. Междувременно с поста си се раздели областният координатор на ГЕРБ в София Андрей Иванов. Бившият председател на СОС подал оставка, която премиерът Бойко Борисов приел. Един от мотивите му е, че не иска да допуска тенденциозни спекулации около името му да бъдат използвани в предстоящата кампания. Той беше наследен от административния секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов. 

Фотограф: Юлия Лазарова

Ново кръстовище при Телевизионната кула 

Премиерът Бойко Борисов и кметът на София Йорданка Фандъкова откриха ремонтираното кръстовище на две нива при Телевизионната кула. Както обикновено пътят бе открит предсрочно - строителните работи са приключили за 230 дни, а стойността им е 19 млн. лв. без ДДС. Освен изграждането на кръстовище на две нива в сумата влизат и подмяната на 7000 кв.м тротоарни настилки, ново улично осветление и монтаж на светлоотразителни сфери в асфалта за безопасно движение. Със спестените от проекта пари са обновени 3 км от булевардите "Драган Цанков" и "Евлоги и Христо Георгиеви".

Държавата ще стимулира инвестициите в кино 

Да има преференции за инвеститори в кинопродукции с разходи над 400 хил. лв., решиха депутатите при второ четене на промените в Закона за насърчаване на инвестициите. Какви точно ще са преференциите ще с реши със съвместна наредба на финансовия и културния министър. Първоначално депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев предлагаше това да важи при разходи от над 1.5 млн. лв. Идеята обаче предизвика отрицателна реакция на български продуценти, които обявиха, че текстът ще ощети българското кино и ще е в полза на чужди компании с високобюджетни продукции.

"Дискордиа" разширява автопарка си 

Управителят на тежкотоварния превозвач "Дискордиа" Христо Христов обяви пред "Капитал Daily", че компанията увеличава автопарка си с 40 камиона Volvo на лизинг чрез Sogelease, а стойността на придобития актив е 7 млн. лв. Схемата на финансиране е хибрид между финансов и оперативен лизинг, а различното при нея е, че няма "затворен край". След три години превозвачът може да върне камионите на производителя и да вземе нови, без нова първоначална инвестиция. 

Брюксел ще следи заплатите и задлъжнялостта 

Висока външна задлъжнялост и силен ръст на доходите са макроикономическите дисбаланси в България според Европейската комисия (ЕК). В страната равнището на покачване на разходите за труд е 20.3%, което превишава критериите на ЕК - максимум 12% на година. Вторият проблемен показател е разликата между финансовите активи на една държава в чужбина и нейните външни задължения. Ако тя е отрицателна, не бива да надвишава 35% от БВП. За България показателят отчита -85.6%. До април 2013 г. българското правителство ще трябва да подготви позиция относно констатираните дисбаланси и да убеди ЕК, че те са приемливи, или да заложи мерки за отстраняването им.

ООН прие Палестина за наблюдател 

Общото събрание на ООН призна Палестина за държава със статут на наблюдател. Историческото гласуване протече при завидно единодушие - 138 държави "за", 9 "против", а 41 се въздържаха. България, която е признала Палестина за държава още през 1988 г., се въздържа. Външният министър Николай Младенов обясни пред арабските посланици в София, че това не значи по никакъв начин промяна на позицията спрямо Палестина, а е подкрепа за "двустранните преговори" - формулировка, която Израел и САЩ подкрепят. "Приятелството с Палестина и Израел не може да бъде делено, затова се въздържаме", заяви Младенов. 


България се надяваше на единна позиция на ЕС, но до такава не се стигна. Сред другите, които се въздържаха, бяха Германия и Великобритания, а държави като Франция, Австрия и Белгия подкрепиха палестинците. Чехия пък гласува против. 


Новият статут не носи автоматично ползи за Палестинската автономия, но може да й даде право на участие в международни организации. 

Бившият премиер на Косово бе оправдан в Хага 

Източник: Reuters

Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия оправда за втори път бившия косовски премиер Рамуш Харадинай на 29 ноември. Харадинай бе обвинен, че като командир от Армията за освобождение на Косово заедно с двама свои приближени е измъчвал и убил 8 етнически сърби и че е участвал в изпълнението на план за прогонване на сърбите от Косово в периода 1998 - 1999 г. Съдиите решиха, че няма доказателства той да е съпричастен в подобни дейности, и дори изтъкнаха, че Харадинай е предлагал подслон и храна на сърби. Това бе първият случай на повторно разглеждане на дело в историята на съда в Хага, след като оправдателната присъда от 2008 г. бе обявена за "съдебна грешка" заради сплашване на свидетели на обвинението. Очаквано новината бе приета с фойерверки в Прищина, където Харадинай е смятан за герой, но на нож в Белград, където тя е приемана за пореден удар срещу Сърбия в последните дни. Хага по-рано оправда и двамата хърватски генерали Анте Готовина и Младен Маркач.

Еврозоната и МВФ опростиха още гръцки дълг 

След 10-часови преговори международните кредитори на Гърция се споразумяха да бъдат отписани още 40 млрд. долара от външния дълг на страната с цел към 2020 г. той да намалее до 124% от БВП вместо заложените в предходните споразумения 120%. Договорено бе да се понижат лихвите по заемите и да се върнат на Атина 11 млрд. евро, които Европейската централна банка е спечелила от изкупуването на гръцки правителствени облигации на вторичния пазар. Освен това ще се помогне на страната да изкупува обратно свои облигации от частни инвеститори на цена около 35% от номинала им. Така се отваря вратата към новия спасителен транш в размер на близо 44 млрд. евро. Със средствата правителството в Атина ще може да рекапитализира за пореден път гръцките банки и да започне да превежда заплати и пенсии за декември, както и да се разплати с доставчиците си. След края на преговорите премиерът Андонис Самарас заяви със задоволство, че страната му е успяла "да си гарантира мястото в еврозоната".

Сделки и проекти 

"Грандхотел Приморско" е обявен за продан от частен съдебен изпълнител заради дълг към СИБанк. Началната цена е 10.5 млн. лв., а оферти се приемат до 21 декември. На 27 декември предложенията ще бъдат отворени. За продан се предлага хотелът, който разполага със 180 стаи и 100 апартамента, няколко ресторанта и бара и др. Комплексът е собственост на "Грандхотел Приморско", което е собственост на "Евро холидейс", което е в несъстоятелност. Хотелът е ипотекиран срещу заем от 9.3 млн. евро.

Българско-испанският консорциум "Дикон-Аксиона инж." е избран за изготвянето на доклада за оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) на проекта за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Договорът за извършването на оценката беше подписан от упълномощения представител на консорциума Виржиния Димитрова, която е управител на "Дикон груп", и от изпълнителния директор на проектната компания "АЕЦ "Козлодуй" - Нови мощности" Любен Маринов. Общата стойност на проекта за изготвяне на ОВОС е около 2 млн. лв. без ДДС.

Българската аутсорсинг компания "Софика" откри нов център за предоставяне на изнесени услуги в Пловдив. Той ще обслужва компании от сферата на телекомуникациите, финансовия сектор и туризма както в България, така и от Европа. Ще се аутсорсват бизнес процеси или т.нар. BPO (Business Process Outsourcing).

Втората половина от "Оловно-цинковия комплекс" (ОЦК) в Кърджали - оловното производство, беше продадена от съдебен изпълнител. Купувач стана ПИБ, която предложи 3.7 млн. лв. за парцела от 325 хил. кв.м и 474.9 хил. лв. за 63 сгради - само с по лев над началната цена. През септември беше продадено и цинковото производство, а собственик стана свързаната с ПИБ "Хармони 2012". 
Източник: Президентство

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    agrotuz avatar :-?
    тимирут'

    Засега само двама ГЕРБ-овци далавераджии с високи позиции бяха издухани от своите. Ако ще е оздравителен процес, нека се продължи и с други компрометирани муцуни, иначе ще се запомни като вътрешно междукланово разчистване на сметки. И освен това засега никой не засяга "съответните" хора от обкръжението на Цецко Физкултурника, което е смущаваща тенденция...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK