Какво се случи през седмицата

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Хиляди граждани протестираха срещу строителството по черноморското крайбрежие 

С плакати "Вън бетона от закона" и възгласи "Кой не скача и не пее, той за плажа не милее" над 2000 природозащитници протестираха срещу безконтролното застрояване на българското черноморско крайбрежие в четвъртък. Причината за втория протест след този в понеделник беше започването на строителството на ваканционно селище близо до плажа в Иракли. Шествието на еколозите тръгна от градинката до паметника на патриарх Евтимий и завърши с митинг пред парламента. Еколозите настояха да се приеме предложението им за създаване на национален парк "Българско Черноморие", който да защити от застрояване Иракли, Камчийски пясъци – Шкорпиловци, Карадере, дуранкулашкото езеро, Шабленските езера, "Корал", "Аркутино", "Дюни" и Маслен нос. Малко преди протеста в парламента се проведе обществена дискусия с участието на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова и еколози по промените в седем закона във връзка със скандала с продажбата на земя от държавния горски фонд в Несебър. 

Детската градина за 4-годишните става задължителна 

От учебната 2016 г. четиригодишните деца ще трябва да влязат в системата за предучилищна подготовка. Това реши парламентът при гласуването на второ четене на проектозакона за предучилищното и училищното образование. Според образователното министерство промяната ще гарантира ангажимента на държавата и общините да осигурят предучилищна подготовка за всички деца. Поправката обаче предизвика спорове сред депутатите и недоволството на много родители, според които наредбата ще ги лиши от възможността сами да изберат какво е най-добро за детето им. По спешност ГЕРБ включиха и опцията, че подготовката на 4-годишните става освен в детски градини и в "самостоятелна организация по избор на родителя". Не е ясно обаче какво ще представлява тя и по какъв начин ще продължат да действат родителските кооперативи, които през последната година станаха предпочитано място от много родители. Депутати от "Синята коалиция" заявиха, че ще поискат президентско вето върху този текст от закона.

Мирослав Найденов даде на прокуратурата 98 сделки със земи 

Главният прокурор Сотир Цацаров получи сигнал от министъра на земеделието Мирослав Найденов за 98 сделки със земи от горския фонд от 2003 г. насам. Документите дойдоха заедно с доклада на междуведомствената комисия по случая с дюните в Несебър. Проверката не откри нарушения в документацията по строежа, а само има съмнения в заключението на РИОСВ - Бургас, от 2007 г., че не е нужна екологична оценка. "Прегледах доклада, сигналът съдържа искане за проверка на 98 сделки. Мисля, че тази проверка е задача, която не е присъща на прокуратурата в този мащаб", заяви Цацаров. По думите му това изисква време, а обществото едва ли ще го даде. "Затова да действаме по конкретни дела, без да забравяме все пак надзора", призова той. "И не бих бил изненадан, ако получа отделен сигнал (за сделките, сключени от областните управители - бел. ред.), защото министерството на земеделието не ги е включило в този. Приоритет ще е проверката на случая в Несебър", каза Цацаров. 

Туризмът в България ще се рекламира с нова визия 

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма представи новия туристически бранд и лого на България с десет подбранда за различни видове почивки. Той е разработен по проект на стойност 1.35 млн. лв., финансиран по програма "Регионално развитие". Изпълнител е "Обединение за бранд България" (агенциите "Прагматика" ООД и "Публисис" АД). Новите символи и стратегия са готови след тригодишно забавяне на проекта, което от министерството обясняват с "технически причини". Новата идентичност на България ще бъде използвана за пръв път на туристическото изложение ITB в Берлин в началото на март.

Във ВМЗ все пак ще има съкращения 

Процедурата за приватизация на ВМЗ - Сопот, беше спряна, защото до крайния срок единственият кандидат "Емко" бе подал обвързваща оферта, но без да внесе нужния депозит от 3 млн. евро. Неформално обаче продажбата се е провалила и заради подписания от изпълнителния директор на дружеството Иван Стоенчев двегодишен колективен трудов договор, който на практика забранява съкращения. Последният вариант, на който са се спрели синдикатите и министерството на икономиката, включва оздравителен план и изваждане на завода от списъка на дружествата, които се приватизират задължително със стратегия. Новите предложения за оздравяване, подкрепяни от ръководството, включват съкращаване на 900 души.

Германската Kloeckner продаде "Металснаб" 

Германската група за метални и стоманени изделия Kloeckner продаде местното си дружество "Металснаб". Цена на сделката не се споменава, но според източници на "Капитал" става въпрос за под 20 млн. евро. Купувач според Търговския регистър е физическото лице Александър Маринов, на 34 г., от Пловдив, който досега не е бил собственик или управляващ на друго дружество. Според източници на "Капитал" от бранша най-вероятният реален собственик е пловдивската компания за търговия с метални изделия "Хъс". За момента няма подадено искане за концентрация в Комисията за защита на конкуренцията.

Осем фирми получиха награди за инвеститор на годината 

Българската агенция за инвестиции отличи осем предприятия за проектите им през 2012 г. на седмите си годишни награди. В церемонията участва президентът Росен Плевнелиев. Сред наградените са фирми от секторите машиностроене, технологии, електроника и електротехника, хранително-вкусова промишленост, фармацевтика и здравеопазване. Миналата година отличените компании бяха пет, като по думите на изпълнителния директор на агенцията Борислав Стефанов тенденцията е всяка година да се раздават все повече награди заради повишения брой интересни проекти.

Законът за публичните финанси приет в комисия 

Новият закон за публичните финанси, който депутатите от бюджетната комисия одобриха на второ четене, ще влезе в сила от 2014 г. Той трябва да замени сегашния Закон за устройство на държавния бюджет и Закона за общинските бюджети и поставя по-строги правила за управляващите при подготовката и изпълнението на бюджетите. Така от следващата година промените между политиките ще могат да се правят само с решение на Министерския съвет, за което ресорните министри ще трябва да представят доклад и той да се гласува от всички министри. Финансовият министър може да позволява промени в движение само на средствата по отделни програми, но без ведомствата да изменят първоначалните си политики.

Нетаняху вероятно ще спечели изборите в Израел 

Израелският премиер Бенямин Нетаняху вероятно ще спечели предсрочните парламентарни избори, насрочени за 22 януари, въпреки че подкрепата за него се намира в най-ниската си точка от началото на кампанията. Социологическите изследвания показват, че израелският десен и религиозен блок ще получи мнозинство от 63 места в 120-местния парламент, като партията на Нетаняху "Ликуд" се очертава да бъде най-голямата политическа група в Кнесета. Според анализатори по-ниската подкрепа за премиера ще означава, че той ще e по-податлив на исканията на неговите коалиционни партньори, на по-малките десни и религиозни партии, на които правителството му ще трябва да разчита, за да оцелее. Сред тях са традиционните съюзници на Нетаняху "Байт Йехуди" и ултраортодоксалните "Шас" и "Обединен юдаизъм на Тората". Премиерът вече обяви, че централни за следващия му мандат ще бъдат теми като иранските ядрени амбиции и израелската икономика.

Дейвид Камерън отложи речта си за Европа 

Британският премиер Дейвид Камерън отложи насрочената си за 18 януари в Холандия дългоочавана реч, която трябваше да хвърли светлина дали Великобритания ще продължи да бъде част от ЕС и при какви условия. Причина за отмяната на изказването е заложническата криза в Алжир, при която се смята, че екстремистите държат няколко британски граждани. Очакваше се в речта си Камерън да поиска предефиниране на отношенията между Лондон и Брюксел, както и да даде заявка за евентуалните планове за референдум по въпроса. Премиерът е изправен пред силен натиск, че не прави достатъчно, за да възвърне обратно правомощия на Лондон от Брюксел. Имиграцията също е сред дискутираните теми на Острова. В тази връзка доклад на британския институт MigrationWatch в четвъртък излезе с прогноза, че около 250 000 души от България и Румъния ще се установят в Обединеното кралство в периода 2014 - 2018 г., след като паднат ограниченията на трудовия пазар в края на 2013 г.

Полетите на Boeing 787 Dreamliner спряха в целия свят 

Проблемите на авиационния гигант Boeing се задълбочиха, след като всички оператори на най-модерния и високотехнологичен модел на компанията - 787 Dreamliner, го спряха от полети, докато се докаже безопасността му. Федералната авиационна администрация на САЩ забрани полетите на Boeing 787, като примерът беше последван от авиационните регулатори в Европа, Япония и Индия. Полетите на Dreamliner първо бяха прекратени от японските авиопревозвачи Japan Airlines (JAL) и All Nippon Airways (ANA), чиито самолети от този тип претърпяха многобройни аварии само в рамките на две седмици. Досега Boeing е доставил 50 самолета 787 Dreamliner на авиокомпаниите, като има поръчки за още 800. Около половината самолети в експлоатация са на японски компании, а с по-малко бройки оперират превозвачи в САЩ, Индия, Полша, Етиопия, Катар и страни в Южна Америка. Регулаторите засега не се ангажират със срок, в който проверките ще бъдат завършени и полетите на Dreamliner ще бъдат възстановени.

Сделки и проекти 

Обединение с участието на "Главболгарстрой" най-вероятно ще довърши спортния комплекс в Пловдив, по-известен като Колодрума. "ГБС - Пловдив Спортен комплекс", в което влизат още "ГБС - Пловдив" и "Водстрой 98", единствено подаде документи в обявената от общината процедура за изпълнител. Поръчката е с прогнозна стойност от около 35 млн. лв. Каква е цената, която предлага обединението, все още не е известно, тъй като на този етап от процедурата ценовата оферта не е отворена.

"Аргус травел" е компанията, която ще посредничи за доставката на самолетни билети и хотелско настаняване при пътувания, организирани от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Срещу 3.06 млн. лв. туроператорът ще обслужва пътуванията за търговски мисии за две години.

Швейцарската компания Glencore придобива едноличен контрол върху един от най-големите търговци на зърно в България - "Дефко". Това става чрез дъщерната й компания Renaisco, регистрирана в Холандия, чрез която през лятото на 2011 г. купи 60% от "Дефко". Намерението за доизкупуване на българската фирма става ясно от съобщение на Комисията за защита на конкуренцията за образувано на 16 януари производство по искане за разрешение за предстояща концентрация между Renaisco и "Дефко". 

Подобряване на финансовите резултати през тази година очаква мениджмънтът на производителя на акумулатори "Монбат", стана ясно от плана за развитие на публичното дружество. Прогнозата е нетните продажби да достигнат 283.33 млн. лв., а печалбата да е 33.77 млн. лв. 

Най-големият фонд за имоти "Адванс терафонд" е продал 2332 дка земеделска земя само през декември, но за същия месец е купил 2533 дка при средна цена 627 лв. на дка, стана ясно от месечния му бюлетин. За цялата 2012 г. дружеството със специална инвестиционна цел е продало 79.3 хил. дка за 69.2 млн. лв. при средна цена 873 лв. на дка, а през 2011 г. този показател беше 598 лв. на дка. 

Чешката енергийна компания Energeticky & Prumyslovy Holding (EPH) се е съгласила да закупи 49% от словашката газова компания SPP от германската E.ON и френската GDF за общо 2.6 млрд. евро, съобщи  Reuters. EPH, която е втората по големина ютилити компания в Чехия и има операции в Германия и Полша, е съсобственост на милиардера Петр Келнер. 

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  agrotuz avatar :-|
  тимирут'

  Германски холдинг излиза от българската "Металснаб" и на мейно място се обявява българско физическо лице. Ако оставим настрана, че е несериозно да се съпоставят външни и местни инвеститори, още по-съмнително е собствеността върху български холдинг да е на независим собственик, при това физическо лице. Подобни сделки чрез непрозрачността си влошават бизнес-средата, особено ако така се избягва нуждата да се обяви концентрация на дейности между свързани дружества. Абе българска работа...

  Нередност?
Нов коментар