🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво се случи през седмицата

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Една година след като встъпи в длъжност, Росен Плевнелиев създаде Съвет на президентите 

Президентът Росен Плевнелиев покани на "Дондуков" 2 предшествениците си Георги Първанов, Жельо Желев и Петър Стоянов (на снимката). Това стана в деня, в който се навърши една година от началото на мандата на държавния глава. По инициатива на Плевнелиев четиримата ще създадат Съвет на президентите. Идеята му беше част от 40-те обещания, качени на сайта на президентството в първите дни от мандата. В понеделник Плевнелиев отчете изпълнението и на други задачи и обяви 18 области и теми, които ще следи през 2013 г. Сред тях са работата на съдебната система, енергийната диверсификация, парламентарните избори, договорът за добросъседство с Македония, политиката за преодоляване на демографската криза, свободата на медиите и др. За предстоящия вот за Народно събрание той призова министрите да са "по-малко по трибуните, повече по обектите" и нарече референдума на 27 януари  "голям успех за демокрацията и гражданското общество". 

В списъците на ГРАО има над 800 000 избиратели фантоми 

Избирателите в България и чужбина, които могат да участват на референдума в неделя, са 6.949 млн. души според данните на главна дирекция ГРАО, част от регионалното министерство. В същото време в масивите на Националния статистически институт (НСИ) пълнолетното население към септември м.г. е 6.119 млн. души. Така излиза, че електоратът е с над 800 000 души повече, отколкото хората над 18 години. Ведомството на Лиляна Павлова обясни разминаванията с това, че в НСИ броят само българите в страната, но не и зад граница. В същото време регионалното министерство съобщи, че починалите от 2011 г. досега са над 130 000 души, а тези, които са навършили пълнолетие - малко над 100 000 души. За същия период избирателите нарастват с близо 80 000 души. От БСП откриха, че на някои места списъците се увеличават с хиляди (в Благоевград с 6900 души). "Мъртвите души" позволяват манипулации, които могат да станат още на референдума в неделя, за който активността е от изключително значение. 

В ГЕРБ настъпи разнобой за досиетата на разузнавачите 

Директорите на цивилното и военното разузнаване неочаквано намериха подкрепа сред депутати от всички парламентарни групи, включително и ГЕРБ, за промяна в закона за досиетата. Тя би им позволила да не разкриват бивши и настоящи началници на отдели и сектори от 1991 г., които са били съпричастни към Държавна сигурност. Директорът на Националната разузнавателна служба ген. Драгомир Димитров и на военното разузнаване Веселин Иванов бяха изслушани в подкомисията за контрол на службите, оглавявана от Владимир Тошев от ГЕРБ. След заседанието в сряда той обяви, че ще внесе промените в закона и ще иска среща с министъра на вътрешните работи. Ден по-късно обаче Цветан Цветанов припомни, че разузнаването и сега може мотивирано да откаже огласяване на действащи служители, но е длъжно да информира комисията по досиета, с което директорите не са съгласни. Неофициално се твърди, че текстът засяга около 500 души. Той беше предложен от "Синята коалиция" и подкрепен от мнозинството.    

ЕК завежда дело срещу България заради конкурсите за мултиплекси 

Европейската комисия (ЕК) съобщи, че ще заведе дело срещу България пред Съда на ЕС в Люксембург заради издаването на разрешения за цифровия радиочестотен спектър. Проверката е установила, че в процедурата е имало ограничаващи условия за издаване на разрешения за мултиплекси, което е довело до изключването на потенциални кандидати. Според ЕК това затруднява конкуренцията в бъдещия пазар на цифрова телевизия. Ако България загуби делото, може да плащаме глоби от 20 до 200 хил. евро на ден. "Всичко, което поиска от нас комисията, го направихме", коментира транспортният министър Ивайло Московски.

Производители ще обжалват забраната за вода в пилетата 

Производители ще обжалват ограниченията за вода в пилешкото месо малко след като новата наредба на земеделското министерство влезе в сила. Тя налага лимит на водата от 4.3%. Аргументите им са, че правилата важат единствено за месото, произвеждано от местни фирми, но не и за вносното. Според Агенцията по храните регламентът е в защита на българските производители, тъй като техният продукт ще бъде предпочитан като по-качествен. Според пазарните проучвания обаче цената е водеща.  

Последната отсечка на "Тракия" ще закъснее 

Пътната агенция отложи крайния срок за завършване на последната отсечка от магистрала "Тракия" с три месеца до края на май. Възложителят е приел аргументите на  строителя – обединение "Тракия IV", за форсмажорни обстоятелства и вече е подписано допълнително споразумение за срока. То е одобрено от управляващия орган на оперативна програма "Транспорт". Не сме уведомявали Европейската комисия (тя финансира дострояването на магистралата) за забавянето, но споразумението е съобразено с нейните правила, заяви председателят на пътната агенция Лазар Лазаров. Агенцията обаче е отказала да приеме искането на изпълнителя за оскъпяването на отсечката с около 8 млн. лв. 

 Още четири наказателни процедури за България 

В деня, в който ЕК обяви, че е внесла документи за завеждане на дело в Съда на Европейския съюз заради търговете за мултиплексите, стана ясно, че България ще бъде съдена и заради ограничения достъп на частни компании до газовата и електроенергийната мрежа. Конкретно забележките са, че не са изработени общи правила за търговия с електроенергия и с природен газ. Еврокомисията предлага санкция в размер на 8448 евро на ден за всяка неприложена директива. Брюксел отправи предупреждения и за три други съдебни процедури. Те са заради неправилното прилагане на директивите за ефективност на сградите, както и две заради лошото качество на въздуха. 

"Химимпорт" взима на концесия пристанище Лом 

Пристанище Лом беше отдадено на концесия за 35 години на "Порт инвест" с решение на Министерския съвет. Дружеството е 100% собственост на Параходство "Българско речно плаване" (БРП), което е част от "Химимпорт". Компанията беше и единственият кандидат. Концесионерът се задължава да инвестира 22.4 млн. лв. за целия срок на договора, като 6.7 млн. лв. от тях ще бъдат вложени през първите четири години. Фиксираната част на годишното концесионно възнаграждение е 187.1 хил. лв. Очакванията за товарооборот са за 480 хил. тона и за 1800 обслужени пътници на година. 

Проблемните кредити растат с 5.7% за година 

Лошите и преструктурирани кредити в банковите портфейли са намалели с 3.74%, или 372 млн. лв. през декември спрямо ноември, показват данните от паричната статистика на БНБ към края на 2012 г. За последната година обемът им се е повишил с 513 млн. лв., или 5.65% до общо 9.6 млрд. лв. Делът им спрямо общо отпуснатото от банките финансиране за бизнеса и домакинствата е 22.42% в сравнение с 23.31% през ноември. Към края на декември обемът на кредитите за фирми и физически лица възлиза на общо 53.8 млрд. лв., като се понижава с 0.03% спрямо месец по-рано. На годишна база е отчетено увеличение от 2.87%.

Обама положи клетва за втория си мандат 

Американският държавен глава Барак Обама положи клетва за втория си мандат на церемония във Вашингтон пред стотици хиляди привърженици. В речта при встъпването си в длъжност той настоя за политическо единство по теми като имиграционната, образователната и данъчната реформа, климатичните промени, правата на хомосексуалните, подкрепата за средната класа и борбата срещу насилието, причинено от оръжие. По думите му това поколение американци е преминало през кризи, които са калили решителността и издръжливостта му. Но хубавите времена предстоят: "Десетилетието на войни вече свършва. Започна икономическо възстановяване. Американските възможности са безгранични. Мои скъпи сънародници, ние сме създадени за този момент и не трябва да го изпускаме", каза президентът. Той допълни, че американците са изправени пред тежки избори в области като намаляването на бюджетния дефицит и дълга, но защити скъпите федерални здравни програми.

Правителството бори със сила стачката в Атина 

Гръцката столица Атина се изправи пред нови проблеми, свързани с кризата в страната. След като работниците в градското метро обявиха седяща стачка преди девет дни, се наложи в петък полицията да влезе със сила в депата, за да отвори системата. Полицейски кордони бяха образувани около стачкуващите, за да не може други да се присъединяват към тях, а някои от служителите бяха арестувани. Правителството на Андонис Самарас въведе извънредно положение, за да се справи с протестите. Съгласно него служителите в метрото нямат право да спират работата на услугата, като в противен случай са заплашени от затвор до 5 години. Въпреки това шофьорите на автобуси и на целия останал градски транспорт обещаха да се присъединят към стачката, която е заради планирани 25% съкращения на заплатите. Гражданите на Атина ще бъдат почти напълно блокирани в опитите си за придвижване, а правителството ще разчита и на застудяването, за да получи публична подкрепа срещу стачниците.

Холандец оглави Еврогрупата 

Финансовите министри от еврозоната определиха за нов председател на групата си 46-годишния холандец Йерун Дейселблум. Той бе единственият кандидат за поста и получи подкрепата на всички страни от валутния съюз с изключение на Испания, която не посочи причини за решението си. Изборът на Дейселблум се разглежда като сближаване на различните позиции в Еврогрупата. От една страна, той е политик от лявото пространство, но, от друга, Холандия е от страните, които подкрепят намаляването на бюджетните дефицити като начин за справяне с кризата. Надеждите са, че това съчетание ще помогне на еврозоната да постигне правилния баланс между икономиите и растежа. Дейселблум обаче е холандски финансов министър едва от три месеца и въпреки че обиколи редица европейски столици, остава до голяма степен непознат. Така не е ясно доколко ще може да въздейства върху политиката на еврозоната, особено на фона на предшественика си начело на Еврогрупата влиятелния Жан-Клод Юнкер

Сделки и проекти

Дружеството "Донев инвестмънтс холдинг" придоби 2 982 666 акции в "Софарма" и така увеличи дела си до 26.78%. Основен акционер в компанията купувач е Огнян Донев, който е и изпълнителен директор на "Софарма". Продавач е "Финансова консултантска компания", в което основен акционер е Любомир Павлов.

Френската компания Accor, която през март открива хотел под марката Novotel в София, планира да влезе в България и с други свои брандове, съобщи генералният мениджър на столичния обект Венсан Дюжарден. Той не посочи имена, но най-вероятно това ще е някоя от по-икономичните марки като Ibis или градските апартхотелите Adagio.  Хотелът на бул. "Цариградско шосе" работи от началото на декември.

"Трейс груп холд" е пред подписване на договор за изграждане на част от международен път Е75 в отсечката Грделица (Горне поле) – Царичина долина с дължина 5 км. Договорът ще бъде подписан между сръбската държавна компания Koridori Srbije и обединение JV Trace Mostovik с водещ партньор "Трейс груп холд". Другият участник в него е руската компания "Научно-производствено обединение" (НПО). Българско-руското обединение е спечелило поръчката с оферта за малко над 34 млн. евро.

Microsoft може да инвестира между 1 и 3 млрд. долара в Dell. Софтуерният гигант се е присъединил в преговорите между компютърнията производител и инвестиционни фондове за евентуално частично изкупуване на компанията, съобщава Wall Street Journal. Ако Microsoft инвестира подобна сума, това ще я направи един от най-големите акционери в Dell.