Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Какво се случи през седмицата

3385 прочитания

Сотир Цацаров ще поиска наказание за прокурор заради делото по САПАРД 

Главният прокурор Сотир Цацаров (на снимката) ще поиска от ВСС да образува дисциплинарно производство срещу ръководителя на Апелативната прокуратура в София Ангел Илиев, защото е заобиколил системата за случайно разпределение на делата. Става дума за процеса срещу Марио Николов и Людмил Стойков и още четирима души за измами с фонд САПАРД, който от страна на обвинението се движеше от Стойчо Ненков. Подсъдимите бяха оправдани от Софийския апелативен съд за изпиране на близо 7.5 млн. евро в края на септември 2012 г. Прокурорът първо е протестирал, а после е оттеглил протеста си срещу решението на магистратите. В понеделник Софийската градска прокуратура привлече Ненков като обвиняем по същото делото. Според Цацаров най-малкото наказание за Илиев е освобождаването му от поста, Ненков е временно отстранен. Междувременно главният прокурор разпусна Инспектората към Върховната касационна прокуратура заради съмнения за поръчкова работа.  

Оценката за медийната свобода у нас е още по-ниска 

България падна със седем позиции в годишната класация на "Репортери без граници" "Индекс на медийната свобода". В доклада на неправителствената организация, разпространен в сряда, страната е изпреварена от държави като Намибия, Кабо Верде, Гана и Суринам. България е на дъното от държавите в ЕС. Индексът обхваща 179 страни, от които Финландия е с най-свободните медии. Това е най-ниското класиране на България от създаването на класацията през 2002 г., най-доброто е било между 2003 и 2006 г. Оттогава досега държавата е паднала с около 50 позиции. В документа е отбелязано, че "обещанията за реформа не се сбъднаха, а интернет е престанал да бъде безопасно място за журналистите на свободна практика". Пред БНР директорът на брюкселския клон на организацията Оливие Базил определи ситуацията с българските медии като бедствена. "В България има журналисти, които са в черния списък не защото са лоши - тъкмо обратното, а защото са станали "опасни", каза той. 

Парламентарните избори най-вероятно ще са на 7 юли 

По време на срещата си с Американската търговска камара във вторник премиерът Бойко Борисов каза, че парламентарните избори ще бъдат на 7 юли. Два дни след изказването му мнозинството на ГЕРБ започна консултации с парламентарно представените партии за намирането на съгласие по спорните текстове от Изборния кодекс. В края на миналата година опозицията бойкотира приемането на промените и гласуването беше прекратено. След консултациите на председателя на правната комисия Искра Фидосова стана ясно, че ГЕРБ са склонни да отстъпят от определението за опозиционна партия. От "Синята коалиция" настояват от него да отпадне формулировката, че за опозиционна се счита формация, която е гласувала против формирането на правителство. ГЕРБ отстъпи и от още едно от шестте искания на опозицията – да се обжалват всички решения на ЦИК. Спорен остава текстът, свързан с искането на БСП, ДПС и "Синята коалиция", да бъдат предоставени на членовете на изборните комисии копия от протоколите с резултатите от гласуването. 

Четири са кандидатите за БДЖ 

Четири фирми подадоха документи, за да бъдат допуснати в търга за продажба на "БДЖ - Товарни превози". Kандидатите са Кирил Домусчиев през наскоро учреденото дружество "Бългериан карго експрес", Първа инвестиционна банка, румънският жп превозвач Grup Feroviar Roman, който е собственик на един от конкурентите на БДЖ в страната - "Българска железопътна компания", и австрийската консултантска компания Donau Finanz. До 18 февруари ще стане ясно кои от участниците ще бъдат одобрени да се запознаят със състоянието на БДЖ. Сокът за подаване на оферти пък е до 12 март.

По-високи глоби за хранителния сектор 

Масово и драстично увеличение на глоби и нови регистрационни режими. Това предвижда проектът за промени в закона за храните, който е публикуван за обществено обсъждане. Така например производителите, които слагат в храните добавки, ароматизатори и разтворители, които не са разрешени или са в по-големи количества от допустимите, вече ще бъдат глобявани от 1500 до 2500 лв. Досегашните санкции са между 250 и 500 лв. Въвеждат се и нови глоби за нарушена проследяемост на храните, нерегламентирана търговия в интернет, превоз на храни с нерегистриран в агенция транспорт и др. При нарушения мандрите ще се наказват със санкции от 15 до 100 хил. лв. 

"Пикадили" купува бизнеса на "Мандарин" 

Собственикът на магазините "Пикадили" - белгийската Delhaize Group, купува бизнеса на варненската верига "Мандарин". Водят се преговори за прехвърляне на oсем от общо десет магазина "Мандарин" – по четири в София и във Варна. Те ще бъдат преименувани на "Пикадили Daily". Първите два във Варна вече са преотдадени. За всеки от обектите ще се водят разговори поотделно, уточни собственикът на "Мандарин" Мартин Несторов.

Банките отчитат загуба през декември 

За пръв път от над десет години банковата система отчита месечна загуба - отрицателният финансов резултат за декември 2012 г. е в размер на 37.3 млн. лв., става ясно от надзорните данни на БНБ. Като цяло обаче секторът приключва годината с печалба от 567 млн. лв. Данните към края на 2012 г. показват и първия спад в обема на необслужваните кредити с просрочие над 90 дни от началото на кризата. За последното тримесечие свиването е с близо 254 млн. лв. до 9.6 млрд. лв. Делът им спрямо общия портфейл банкови заеми също намалява до 16.62% в сравнение с 17.3% към края на септември 2012 г. 

Канадска фирма ще търси руди в България 

Още една канадска компания ще изследва възможностите за добив на руди в България. След като преди месец "България алфа" спечели конкурса на икономическото министерство, в сряда кабинетът даде разрешение на дружеството за търсене и проучване на метални полезни изкопаеми в площта "Бяло". "България алфа" планира да инвестира 1.996 млн. лв., а още близо 230 хил. лв. ще бъдат вложени в мероприятия по опазване на околната среда. Титулярът на разрешението е регистриран в България, но зад него през офшорка стои канадската компания Mundoro Capital.

Обама настоява за имиграционна реформа 

"Дойде времето за всеобхватна имиграционна реформа", обяви американският президент Барак Обама ден след като двупартийна комисия в Сената представи своите предложения за промени в законодателството в тази сфера. Сенаторите се опитват да очертаят система, която да позволи на голяма част от 11-те милиона нелегални имигранти в САЩ да получат гражданство. Associated Press отбелязва, че при изготвянето на предложенията републиканските сенатори са смекчили позициите си и това вероятно се дължи на резултатите от президентските избори, на които испански говорещите изиграха ключова роля за преизбирането на Обама. Президентът предупреди, че ако приемането на реформите бъде блокирано или се забави, той ще представи свой собствен законопроект пред Конгреса. Смята се, че възгледите на Обама в общи линии съвпадат с тези на сенаторите, но са малко по-смекчени - в неговия план няма обвързване на имиграционната реформа със сигурността по границата с Мексико.

Протести белязаха втората годишнина от революцията в Египет 

Десетки убити, три града в извънредно положение и протести белязаха втората годишнина от египетската революция. Катализаторът на новото насилие бяха 21 смъртни присъди, издадени на футболни запалянковци на местен клуб в египетския град Порт Саид заради смъртоносните сблъсъци по време на мач преди година. Съдебното решение предизвика недоволството на хората от Порт Саид, според които съгражданите им са изкупителни жертви за сметка на ултрасите на другия клуб, който е от Кайро и изиграва значителна роля по време на демонстрациите срещу режима на Хосни Мубарак преди две години. Сегашните протести станаха причина и за появата на нова групировка анархисти, които декларират, че имат само една цел и тя е борбата с управляващата партия "Мюсюлмански братя". Президентът Мохамед Мурси от своя страна призова за политически диалог за решаване на кризата, но на поканата му откликнаха само ислямистките партии. 

ЕК отново критикува Румъния в доклада си 

Румънските министри, обвинени в корупция, трябва да подадат оставки, а депутатите трябва да спрат да използват постовете си като щит срещу съдебни разследвания. Това са едни от основните заключения в последния доклад на ЕК за Румъния по механизма за сътрудничество и проверка. Брюксел отбелязва, че част от отправените към правителството препоръки са били изпълнени, като например изискването да се гарантира, че решенията на Конституционния съд ще бъдат спазвани. Други обаче не са били взети под внимание, особено що се отнася до независимостта на съдебната система и укрепването на демокрацията. Освен това изключително важно е да се назначи "нов и заслужаващ доверие" главен прокурор, който да поведе борбата с корупцията. ЕК за пръв път включи и проблема за медиите в доклада си. Заключението е, че не се прави достатъчно за свободата на медиите и плурализма, а освен това е притеснително, че конкретни фигури като съдии са били нападани чрез някои издания. 

Сделки и проекти

Поредна голяма инвестиция беше задвижена от КЦМ - Пловдив, след като компанията обяви процедура за доставка на основното оборудване за проекта си за намаляване на енергоемкостта и подобряване на енергийната ефективност при производството на олово. Поръчката е за близо 3 млн. лв. и включва три отделни позиции, най-голямата от които е на линия за леене. 

След като повече от година стоя празно, киното в първия софийски мол City Center Sofia отваря през юни с нов наемател. Шестте зали в мултиплекса ще работят под бранда "Сине Гранд", собственост на индийската Cine Grand - ново име не само сред наемателите на търговския център, но и на българския пазар. Компанията има договори с още няколко мола – в Плевен (Mall Pleven), Бургас (Strand) и София (Sofia Ring), за отваряне на мултиплекси.

Производителят на козметика "Рубелла-бюти" купи марките на "Ален мак" - детският шампоан "Па-па", кремът за бръснене "Каро", пастата за зъби "Поморин" и други на търг.  Дружеството предложи близка до първоначалната цена и получи пакета за 1.050 млн. лв. До продажбата на "Ален мак" на части се стигна след два неуспешни опита да се намери купувач за цялото предприятие. 

Германската компания Witte Automotive, която произвежда дръжки за врати, ключалки и заключващи системи за автомобили, ще построи голям завод в Русе, съобщи кметът на града. В момента фирмата разполага с малки производствени мощности в града и център за разработка на нови продукти. Сегашният проект е за разширяване на производството чрез изграждане на завод в Индустриалния парк на Русе.

Сотир Цацаров ще поиска наказание за прокурор заради делото по САПАРД 

Главният прокурор Сотир Цацаров (на снимката) ще поиска от ВСС да образува дисциплинарно производство срещу ръководителя на Апелативната прокуратура в София Ангел Илиев, защото е заобиколил системата за случайно разпределение на делата. Става дума за процеса срещу Марио Николов и Людмил Стойков и още четирима души за измами с фонд САПАРД, който от страна на обвинението се движеше от Стойчо Ненков. Подсъдимите бяха оправдани от Софийския апелативен съд за изпиране на близо 7.5 млн. евро в края на септември 2012 г. Прокурорът първо е протестирал, а после е оттеглил протеста си срещу решението на магистратите. В понеделник Софийската градска прокуратура привлече Ненков като обвиняем по същото делото. Според Цацаров най-малкото наказание за Илиев е освобождаването му от поста, Ненков е временно отстранен. Междувременно главният прокурор разпусна Инспектората към Върховната касационна прокуратура заради съмнения за поръчкова работа.  


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'

    "Рубелла бюти" стават притежатели на марките на "Ален мак". За пореден път виждаме как частна компания навлиза и заема ниша в един специфичен пазар. Една малка частна компания се развива добре и става фактор на местния и въшните пазари и продължава с експанзията си. От другата страна е едно бивше държавно предприятие, което е загубило пазарите си. Така се показва какво важно значение има мениджмънта на компанията и как не само приватизацията е условие за успех. Пред очите ни е пореден пример как неправилните купувачи съсипват едно утвърдено предприятие - все едно поради неумение или лоши намерения. Сега старите познати марки се връщат на пазарите и тази инвестиция е обречена да бъде успешна...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK