Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Какво се случи през седмицата

2019 прочитания

© Цветелина Белутова


Фотограф: Цветелина Белутова

Президентът Плевнелиев започна консултации за нов кабинет 

Президентът Росен Плевнелиев покани в петък представители на всички парламентарни групи, за да обсъдят възможността някоя от тях да състави правителство. Това стана само ден след като Народното събрание прие оставката на кабинета на Бойко Борисов. Срещата е обща, за да няма съмнения за задкулисни договорки. "Атака" въпреки това няма да присъства. В понеделник Плевнелиев ще връчи мандат за правителство на ГЕРБ, както е по конституция, но се очаква те да го върнат, а също и БСП. "Правителството си тръгна, проблемите за решаване остават", каза той в изявлението си след оставката на Борисов и подчерта, че национално отговорното поведение е било да изкара мандата си докрай. "Очаквах и призовах за дебат в парламента по важните теми. Такъв дебат не се състоя, само лозунгите се умножиха", коментира Плевнелиев развоя на събитията. Ако нито една парламентарна група не може да състави кабинет, той ще трябва да назначи служебен и да разпусне парламента. 

Патриаршеският събор избира нов патриарх в неделя

В неделя ще се проведе патриаршеският събор за избор на нов глава на Българската православна църква (БПЦ) след кончината на патриарх Максим в началото на ноември 2012 г. Кандидатите са трима – Старозагорският митрополит Галактион, Ловчанският – Гавриил, и Русенският - Неофит. Те бяха номинирани от Светия синод след 26 поредни гласувания миналата седмица. При вота най-много гласове получи Галактион – 10. Под заплахата да се провали изборът на патриарх синодът стигна до компромисното решение Гавриил и Неофит да бъдат номинирани, въпреки че събраха по 9 гласа вместо минимума от 10. Резерви по избора изказа  наместник-председателят на БПЦ Кирил Варненски, който получи по-малко гласове. В неделя право да избират патриарх имат избраните за делегати от 15-те епархии, 14-те митрополити от синода, 19-те епископи, по един монах и една монахиня от всяка епархия, по един представител от Рилския манастир, Бачковския манастир и Троянския манастир плюс по един представител от двете духовни семинарии. 

Конституционният съд най-после беше попълнен 

Народното събрание избра зам.-председателя на Върховния касационен съд Гроздан Илиев за член на Конституционния съд (КС). За кандидатурата му гласуваха 117 души от ГЕРБ и независимите. Синята коалиция и "Атака" бяха против, а БСП и ДПС (с едно изключение) не участваха в избора. Илиев беше предложен от ГЕРБ. В пленарната зала нямаше дебати. Това усъмни лидера на ДСБ Иван Костов, който поиска прегласуване, но резултатът беше същият. След вота Илиев отрече да е политическа номинация. "Премиера Бойко Борисов не съм го виждал, не съм го чувал, не сме имали среща по повод на кандидатурата ми", каза той. Това беше третият опит за попълване на КС от парламентарната квота, след като предишните два с номинациите на Венета Марковска и Галя Гугушева се провалиха. Заради непълния си състав и липсата на председател съдът не можеше да работи от края на 2012 г. В същия ден парламентът избра и трима души в комисията за конфискация на незаконното имущество, посочени от ГЕРБ, ДПС и БСП. 

ВМЗ няма да фалира поне до лятото 

ВМЗ - Сопот, няма да стигне до несъстоятелност поне до лятото, твърди адвокат Евелина Божкова. Тя представлява компанията в заведеното от "Механичен завод-Девин" дело за искане на несъстоятелност, към което се присъедини и ПИБ. Божкова посочи, че ВМЗ е платило 980 хил. евро към ПИБ и заемът към банката е погасен. По данни на БНР през 2012 г. ВМЗ е платило около 1 млн. лв. към "Механичен завод-Девин", чиято обща претенция е за дълг от 1.25 млн. лв. 

Лекарите искат оставка на управителя на НЗОК 

Българският лекарски съюз (БЛС) и директорът на "Пирогов" настояват парламентът спешно да разгледа искането им за оставката на управителя на касата Пламен Цеков. Според медиците и пациентските организации той е създал пълен хаос в здравната система - все още няма подписани договори с докторите и болниците за тази година, плащанията се бавят, а бюджетите на клиниките са намалени средно с 20%, независимо че в самия бюджет на здравната каса има повече пари за медицински услуги. По сегашните правила на 20 февруари "Пирогов" например би трябвало да спре да приемът пациенти за следващите три месеца заради наложените от касата лимити за лечение. 

"Челопеч майнинг" увеличи производството с 38% 

Проектът за разширяване и модернизация на производството в златодобивното предприятие "Челопеч майнинг" на стойност близо 176 млн. долара, който приключи  в края на миналата година, вече се отразява на резултатите на компанията. Добивът и преработката на руда през 2012 г. са нараснали. Приходите са се увеличили до 263.6 млн. долара за 2012 г., а брутната печалба е с ръст от 50% до 165 млн. долара. Това става ясно от годишния отчет на канадската компания майка Dundee Precious Metals. Производството на руда в "Челопеч майнинг" е нараснало с 38% през миналата година и е достигнало 1.8 млн. тонa.

Метрото до Бизнес парка ще струва 85 млн. лева 

Две обединения - "Метро Билд Младост" и "Геометро Б.П.", са класирани на първо място в търга за продължението на първия лъч от метрото от "Младост 1" до Бизнес парк София. Стойността на отсечката ще е малко над 85 млн. лв., като прогнозната беше около 110 млн. лв. Това стана ясно от обявените резултати в поръчката за избор на изпълнители. Отсечката е изцяло подземна, с дължина 2620 м и три метростанции - първото обединение ще работи по част с дължина от 1550 м, а второто за оставащите 1070 м. Изграждането трябва да започне през март и да приключи за 24 месеца.

Рекордни 15 оферти на търга за пожарни 

Рекорднитe петнадесет оферти бяха получени на търга на МВР за коли за гасене на горски пожари. Поръчката на 67 машини е за 40 млн. лв. без ДДС и е финансирана по оперативна програма "Околна среда". Тепърва ще се разглеждат техническите характеристики на офертите, а предложените цени на допуснатите кандидати ще бъдат обявени след около месец. Сред участниците са българската "Авто инженеринг холдинг груп" в консорциум с полската ISS, "Хидрострой комерс", чешки, полски и турски фирми и водещи компании в сектора като австрийската Rosenbauer и Iveco Magirus.

Жалба в ЕК срещу земеделското министерство 

Наредбата на земеделското министерство, според която се забранява продажбата на пилешко месо с по-високо от 4.3% съдържание на вода, стигна и до Европейската комисия (ЕК). Правилата важат единствено за продукция на български фирми, но не и за вносителите, които имат ангажимент единствено да оповестяват съдържанието на вода на опаковките. Затова производители от България са подали жалба в дирекция "Конкуренция" в Брюксел. Текстът е атакуван и в съда от асоциацията на месопреработвателите. Според тях възможността вносните пилета да съдържат вода ще доведе до това, че те ще са с по-ниски цени от местните, като разликата вероятно ще е 20-30%.

София още не е поискала "Хизбула" да влезе в черен списък 

България представи пред партньорите си от ЕС доказателствата за атентата в Бургас и връзката с "Хизбула", но не е направила препоръка ливанската организация да бъде включена в черния списък на съюза. Преди съвета на външните министри в понеделник Николай Младенов заяви, че не бива да се бърза с дебата, преди цялата информация да бъде споделена. Според ливанския вестник Daily star българският шарже д'афер Пламен Цолов е обяснил на правителството в Бейрут, че на срещата София не е искала "Хизбула" да бъде обявена за терористична организация. Според източници на "Капитал" българската позиция ще бъде да се изчака други държави да поемат инициативата. Междувременно в Кипър задържан по подозрения в планиране на атентат призна, че е част от "Хизбула". Израелският президент Шимон Перес призова ЕС да добави "Хизбула" в черния списък, а министърът по национална защита Ави Дихтер заяви в Париж, че да се пита дали организацията е терористична, е "като да се пита дали Париж е френски". 

Скандалът с конското месо продължава да се разраства 

Най-големият производител на готови и полуготови храни в света Nestle изтегли от търговската мрежа в Италия и Испания продукти с говеждо месо. Базираната в Швейцария компания, която седмица по-рано официално заяви, че изделията й не са засегнати от разразилия се скандал с конско месо, етикирано като говеждо, съобщи, че след проверки е открито наличие на конско ДНК над 1% в два нейни продукта - замразени равиоли и тортелини. По-късно стана ясно, че от пазара във Франция и Португалия ще бъде изтеглена и лазаня със сос "Болонезе", предназначена за ресторанти. Nestle обяви, че прекратява разпространението на всички продукти, произведени с говеждо, от един от германските й подизпълнители. Правителствата в Европа подчертават, че конското месо не е опасно и става дума за проблем с етикетирането, а не за здравен въпрос. Скандалът обаче подкопава доверието на потребителите в проверките в хранителната индустрия.

Президентът Морси насрочи избори в Египет 

Египетският държавен глава Мохамед Морси постанови провеждането на парламентарни избори в страната, които да започнат от 27 април и да завършат в края на юни, като новото Народно събрание ще бъде свикано на 6 юли. Според издадения президентски декрет гласуването ще бъде на четири регионални етапа заради недостиг на наблюдатели на изборите. Морси и неговата партия, която е част от "Мюсюлмански братя", се надяват, че вотът ще сложи край на все по-разрастващата се опозиция срещу тях и на уличните протести. Доминираният от ислямистите парламент бе разпуснат миналия юни, след като бе отсъдено, че изборните закони са били противоконституционни. На последните избори през януари 2012 г. Партията на свободата и справедливостта, която бе основана от "Мюсюлманските братя", спечели около 40% от гласовете. В момента страната е дълбоко разделена между привържениците на Морси и либералната опозиция, особено след като ислямистите успяха да прокарат своя конституция през декември. 

сделки и проекти:

Комисията за защита на конкуренцията разреши на свързваната с енергийния бизнесмен Христо Ковачки "Топлофикация - Плевен" да купи 100% от "Топлофикация - Русе". Сделката беше обявена преди два месеца от собственика на продаваното дружество - руската "Мечел", и е част от стратегията му за продажба на активите в чужбина. Според обявените параметри оценката на "Топлофикация - Русе" е 27.7 млн. евро, а освен това купувачът ще поеме и инвестиционните ангажименти на дружеството. 

През април в софийския квартал Суходол ще заработи фармацевтичният завод "Фортекс" на едноименната компания. Инвестицията в него е за 3 млн. лв. и въпреки че досега "Фортекс" е търгувала само с хранителни добавки, вече е подала документи за регистрация на медикамент и медицинско изделие в Изпълнителната агенция по лекарствата. 

Туристическата компания "Пампорово" ще търси над 1.6 млн. лв. от фондовия пазар, става ясно от покана за общо събрание на акционерите ѝ. На него бордът на директорите ще предложи издаването на нови 538 хил. акции, всяка с номинал 1 лв. и емисионна цена 3 лв. Ако пласирането бъде успешно, акционерният капитал на дружеството ще се увеличи от 1.08 млн. на 1.6 млн. лв. Окончателното решение за набирането на средства и изборът на инвестиционен посредник ще вземат акционерите на 3 април.

"Пикадили" поиска от КЗК да разреши сделка за закупуване на бизнеса на конкурентната варненска верига "Мандарин". Ще се прехвърлят осем от обектите, разположени във Варна и София, а останалите два ще продължат да оперират под сегашния си бранд.
Фотограф: Цветелина Белутова

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK