Вечерни новини: 5 март
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 5 март

Shutterstock

Вечерни новини: 5 март

Служебният кабинет ще бъде обявен на 13 март; Дъщерята на разследвания за наркотрафик Евелин Банев-Брендо беше отвлечена; В памет на Пламен Горанов 6 март е обявен за ден на национален траур; Еврозоната ще спасява Кипър и може да разхлаби бюджетната дисциплина

3534 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Цитат на деня:

"Ще продължавам да подавам посоката на изпълнителната власт. Ще продължаваме да организираме срещи, дебати и да анализираме исканията на хората... Има два начина техните искания да бъдат чути - единият е чрез политически партии. Вторият вариант е чрез отварянето на институциите към гражданите."

президентът Росен Плевнелиев, след като ДПС върна мандата за съставяне на правителство

Число на деня: 45.4

млн. лева е достигнал брутният размер на инвестициите в онлайн реклама през миналата година, което с 25% повече от предходната.

БЪЛГАРИЯ

Служебният кабинет ще бъде обявен на 13 март: На 13 март ще бъде обявено служебното правителство и парламентът ще бъде разпуснат. Това обяви президентът Росен Плевнелив след срещата си с председателя на ДПС Лютви Местан. На нея лидерът на ДПС очаквано върна мандата за съставяне на ново правителство. Президентът "издигна в ранг" проблемите в социалната сфера и управлението на еврофондовете, като предложи в служебния кабинет да има вицепремиери, които да отговарят за тях. Третият заместник на министър-председателя ще има за ресор икономиката и финансите, но това няма да е финансовият министър. В действащото правителство има двама вицепремиери - по сигурността в лицето на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, и по икономическите въпроси - финансовият министър Симеон Дянков. Вицепремиер по еврофондовете пък имаше в края на кабинета на тройната коалиция. Длъжността се изпълняваше от сегашния посланик в Швейцария Меглена Плугчиева.(Капитал)

Дъщерята на разследвания за наркотрафик Евелин Банев-Брендо беше отвлечена: Дъщерята на разследвания за трафик на наркотици и Евелин Банев-Брендо - 10 годишната Лара, беше отвлечена около 7:30 тази сутрин пред къщата му на ул. "Пушкин" в столичния кв. "Бояна". Според очевидци трима маскирани са спрели с джип БМВ Х5, докато охранител е извеждал Лара, за да я предаде на шофьора, който е трябвало да я закара до училище. Последвали са два изстрела, при които е бил ранен два пъти 36-годишният шофьор.  Момичето е било качено в джипа, който е потеглил към околовръстното шосе.

Къщата на Евелин Банев-Брендо се намира на отстрещната страна на резиденция "Бояна". Отвличането е станало на по-малко от 150 метра по права линия от Дом №2 на Резиденцията, който би следвало да един от най-охраняваните обекти в държавата. На 15 февруари 2013 г. Софийски градски съд осъди Банев на 7 години и 6 мeceцa зaтвор за оргaнизирaнe нa прecтъпнa грyпa и прaнe нa пари от наркотрафик. От своя страна директорът на ГДБОП Станимир Флоров заяви, че дирекцията няма да коментира по какви версии работи за отвличането. (Капитал, Дневник)

В памет на Пламен Горанов 6 март е обявен за ден на национален траур: Във връзка със смъртта на самозапалилия се на 20 февруари Пламен Горанов правителството в оставка обяви 6 март за ден на национален траур. Решението на кабинета в оставка е взето неприсъствено, уточни пресслужбата на кабинета. 36-годишният варненец, който се самозапали пред сградата на община Варна с искане за оставка на кмета Кирил Йорданов и целия общински съвет в града, почина от раните си на 3 март. (Дневник)

Миньорски протест в София: Стотици миньори, енергетици и железничари излязоха на протест пред сградите на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, НЕК и икономическото министерство въпреки заявеното вчера запазване на дела на енергията от ТЕЦ-овете в микса за битово потребление. Протестиращите се обявиха за запазване на работните си места. Протестът протече спокойно и приключи по обяд. Миньорите внесоха декларация с девет искания в регулатора. Тогава беше обявено и окончателното решение на регулатора, че нито един ТЕЦ няма да бъде изключен от микса за битово потребление. Хората приветстваха решението, но предупредиха, че продължават с протеста, като искат и гаранция, че и от 1 юли, ако се търси ново намаление на цената на тока, няма отново да се стигне до варианта с изключване на топлоцентрали. (Дарик)

Незнание за дебитните карти: Повечето потребители, които ползват дебитни карти, не са запознати с основни техни характеристики. Това става ясно от резултатите от проучване на финансовия портал "Моите пари" сред посетителите на сайта. Анкетата е проведена през януари 2013 г. сред 1070 потребители, на които са зададени въпроси относно начина, по който използват дебитните си карти. "Въпреки че дебитната карта е най-масово използваният банков продукт, потребителите не знаят основни параметри по нея като лихви, такси и други", обобщават резултатите от компанията. (Капитал)

СВЯТ

Еврозоната ще спасява Кипър и може да разхлаби бюджетната дисциплина: Финансовите министри на страните от еврозоната стигнаха до съгласие за спасителен план за Кипър, който трябва да бъде договорен до края на месеца. Това обаче ще стане само при определени условия, които средиземноморската държава се задължава да изпълни, предаде Reuters. Кипър в крайна сметка се съгласи банковата й система да бъде подложена на външен одит за пране на пари. Освен това финансовите министри са обсъдили и бюджетните политики на страните от еврозоната. Като по общо мнение на икономическите наблюдатели те са отворили пътя към разхлабване на бюджетната дисциплина, пише Bloomberg. (Капитал)

Италианският президент може да назначи ново технократско правителство: Италианският президент Джорджо Наполитано обмисля да назначи ново технократско правителство в опит да намери изход от политическата безизходица след изборите в страната, предаде Reuters, позовавайки се на свои източници.

До подобно решение ще се стигне, ако лидерът на лявоцентристите Пиер Луиджи Берсани не успее да сформира правителство, след като получи мандата от Наполитано. Берсани спечели мнозинство в долната камара на парламента и заяви, че има правото пръв да опита да състави правителство, въпреки че не разполага с работещо мнозинство в сената. (Дневник)

Щатските власти ще поемат контрола над Детройт: Все по-голяма е вероятността щатът Мичиган да поеме контрола над застрашения от фалит град Детройт, пише агенция Bloomberg. На първи март губернаторът на Мичиган Рик Снайдер обяви официално, че градът е изправен пред извънредно финансово положение и че дава на местните власти 10 дни да измислят друг изход от ситуацията. Дотам се стигна, след като родното място на General Motors не успя да се справи с бюджетния дефицит, растящите разходи за пенсии, набъбващите дългове и спада на цените на имотите. Ако процедурата тръгне според очакванията, Детройт ще стане шестият град в Мичиган, поставен под контрола на щатските власти. (Дневник)

БИЗНЕС

"Булгартрансгаз" започва изграждането на газова връзка от Добрич до Силистра:  Държавната "Булгартрансгаз" започва изграждането на газопровод от град Добрич до град Силистра, съобщиха от компанията. Първа копка на проекта беше направена днес в землището на с. Калипетрово, община Силистра. Газопроводът ще бъде с дължина 80 км, диаметър 350 мм и капацитет за пренос на 100 хил. кубични метра в час. Плановете са проектът да бъде завършен през втората половина на 2013 г. Това е първият газопровод за разширение на националната газопреносна мрежа, който "Булгартразнсгаз" стартира от години. (Капитал)

Регулации за бизнеса на кабелните оператори: Бизнесът на кабелните оператори ще бъде регулиран, клиентите ще получат глътка въздух в отношенията си с доставчиците на тези услуги, а телевизионните канали много трудно ще могат да бъдат спирани от разпространение. Това ще бъде ефектът от промените в Закона за защита на потребителите, които бяха приети на първо четене от парламента в края на миналата седмица. Измененията обаче се посрещат с неодобрение от компаниите, членуващи в Българската асоциация на кабелните комуникационни оператори. Тя обединява над 80% от доставчиците на тв съдържание у нас. Според тях те са популистки и вредни за индустрията и за самите потребители. (Капитал)

"Карат-С" и "Биад – С" взимат концесията на жп гара Пловдив: Единственият кандидат за концесията на пловдивската жп гара – ДЗЗД "Железопътна гара – Пловдив", ще я стопанисва в следващите 35 години. Това става ясно от дневния ред на последното заседание на правителството в оставка. В сдружението влизат автобусната компания на Миролюб Столарски "Карат-С" (с 95% дял в него) и строителната фирма "Биад-С" на председателя на Българската камара на строителите Светослав Глосов (с 5%). Според условията на държавата новият стопанин на пловдивската гара се ангажира да инвестира 11.2 млн. лв. без ДДС за целия срок на концесията, като за първите четири години вложенията трябва да са 9.85 млн. лв. (Капитал)

Интернет рекламата в България е пораснала с 25.1% през 2012 г.: Пазарът на интернет реклама в България продължава да расте и през изминалата година, стана ясно по време на четвъртия годишен форум на дигиталната индустрия. Резултатите от четвъртото проучване на интернет рекламата в България, което осъществяват от IAB, сочат, че брутният размер на инвестициите в онлайн реклама през миналата година е достигнал 45.5 млн. лв. спрямо 36.3 млн. лв. за 2011 г. Към тези 45.5 млн. лв. обаче трябва да се добавят и инвестициите, които рекламодателите осъществяват в Google и Facebook. (Дневник)

Българите и словенците са ограничили най-много пазаруването през януари: След неочаквания спад на предпразничната търговия през декември, началото на 2013 г. е белязано със съживяване на продажбите на дребно в ЕС и еврозоната, се вижда от данните на "Евростат". България обаче е встрани от общата тенденция и е една от шестте страни, отчели по-малък обем продажби, отколкото през декември. Сравнението с година по-рано пък показва, че търговията на дребно в България се е свила най-много в ЕС (-5.5%), като с по-лош резултат е само Словения (-7.6%). През януари оборотите в магазините в страните от еврозоната нарастват с 1.2% спрямо декември, а в целия ЕС - с 0.9%. (Дневник)

IKEA настъпва в хотелиерския бизнес: IKEA е един от безспорните примери за успешен бизнес модел благодарение на своите евтини, стилни и сглобяеми мебели. В партньорство с Marriott International шведската компания ще се опита да създаде верига хотели на същия принцип, включвайки се в надпреварата между европейски компании в предлагането на евтини нощувки, съобщи Wall Street Journal. Тази седмица се очаква Marriott да представи дизайна на веригата Moxy, която разработва съвместно с дъщерно дружество на Inter IKEA Group. Компанията-майка на империята IKEA ще инвестира около 500 млн. долара в изграждането на 50 хотела през следващите пет години. (Капитал)

Dow Jones на абсолютен исторически рекорд: Американският борсов индекс Dow Jones Industrial Average достигна нов исторически връх във вторник, като малко след 17 часа българско време се покачваше с 0.77% до 14236.8 пункта. Това е над историческия му рекорд на затваряне от 14 164.53 пункта, достигнат на 9 октомври 2007 г. и дори над най-високото му ниво, постигнато по време на сесия, от 14 198.10 пункта в края на 2009 г. Анализатори коментираха, че след Голямата депресия на Dow Jones са му били необходими близо 17 години, за да надскочи нивата си отпреди кризата, докато сега това се е случило, за малко повече от 5 години. (Капитал)

Цитат на деня:

"Ще продължавам да подавам посоката на изпълнителната власт. Ще продължаваме да организираме срещи, дебати и да анализираме исканията на хората... Има два начина техните искания да бъдат чути - единият е чрез политически партии. Вторият вариант е чрез отварянето на институциите към гражданите."

президентът Росен Плевнелиев, след като ДПС върна мандата за съставяне на правителство

Число на деня: 45.4

млн. лева е достигнал брутният размер на инвестициите в онлайн реклама през миналата година, което с 25% повече от предходната.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  izabell avatar :-|
  izabell

  Щатските власти в Детройт да пият една студена вода,за да преглътнат, набъбналото.

 • 2
  dias avatar :-|
  dias

  Само да попитам?Защо утре ще е ден на национален траур?Да не е загинал национален герой?Самоубийството не се толерира ?
  Г-н Горанов най-вероятно е поредният луд,защото никой нормален не се самозапалва!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK