Вечерни новини: 19 март

Shutterstock

Вечерни новини: 19 март

БСП се кани да вдигне осигуровките за пенсия и безработица; По-евтин газ и парно от 1 април; ЕВН поиска нова промяна в цената на тока; Банките очакват търсенето на кредити да се повиши; Обществена комисия ще готви стратегия за туризма; Папа Франциск се възкачи на Светия престол

2900 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Цитат на деня:

"Решението за присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз беше чисто политическо"

еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг пред "Франкфуртер алгемайне цайтунг"

"Честно е да кажем, че сривът в социалната система е толкова голям, че доходите на хората и заетостта няма да могат да бъдат върнати на нивото от 2009 г. за един мандат"

лидерът на БСП Сергей Станишев

Число на деня: 4.7

по скалата на Рихтер беше регистрираното земетресение в Черно море, съобщиха от Геофизичния институт на БАН. Европейският сеизмологичен център също отчете земния трус, но с магнитуд 4,6 по скалата на Рихтер. Земният трус е усетен в 14.44 ч., според Европейския център с епицентър на 370 км северозападно от Анкара и на 136 км северно от Истанбул, с дълбочина 10 км. Няма данни за пострадали и материални щети.

БЪЛГАРИЯ

БСП се кани да вдигне осигуровките за пенсия и безработица: "Кого пазим?" С тази реплика бившият председател на социалната комисия в 41-то Народно събрание Драгомир Стойнев обобщи мотивите на БСП да вдигне максималния осигурителен доход, ако следващото правителство зависи от нея. От 2200 лв. колкото е сега, осигуровки вече ще се плащат на доходи до 3100 лв. Към това трябва да се прибавят и намеренията им да увеличат осигуровките за пенсия с 1.2 и за безработица с 1 процентен пункт съответно, с което те пресмятат, че в социалната система ще постъпят допълнително 400 млн. лв. годишно. (Капитал)

По-евтин газ и парно от 1 април: Цената на природния газ да се понижи с 3.89% от 1 април до 630.94 лв. за 1000 куб. метра без акциз и ДДС. Това предлага работната група на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, чийто доклад е публикуван на сайта на комисията. От "Булгаргаз" вече предложиха цената на природния газ за второто тримесечие на 2013 г. да бъде намалена с 3.22 на сто. Според изчисленията на регулатора с намалението на цената на синьото гориво ще бъде понижена и цената на топлинната енергия и преференциалната цена на електрическата енергия, произвеждана от топлофикациите по комбиниран способ. От регулатора предвиждат цените на парното да бъдат намалени с различен процент за различните топлофикации, като най-голямо е намалението при "Топлофикация Бургас" - 6.54 на сто. (Медиапул)

ЕВН поиска нова промяна в цената на тока: Компанията "ЕВН България", снабдяваща с електроенергия Югоизточна България, поиска от секторния регулатор ново преразглеждане на цената на тока, така че дружеството да не трупа повече загуби. Това може да бъде направено без тарифата за крайните потребители да бъде засегната. За целта трябва да бъдат потърсени резерви по цялата верига на цената, коментираха от компанията. Причината за искането на тези спешни мерки е, че в рамките на периода юли 2012 – март 2013 г. "ЕВН Електроснабдяване" е реализирала загуба от 100 млн. лв., съобщиха от компанията. Тези резултати не са изненада като се има предвид, че само за юли - септември 212 г. дружеството обяви загуба от 80.3 млн. лв. (Капитал)

Blizoo и TV7 може да се споразумеят: Спорът между кабелния оператор Blizoo и TV7 е на път да се разреши, след като днес преговорите между тях са били подновени днес. "Предговорите между Blizoo и каналите TV7, NEWS7 и Super7 днес бяха подновени и сме в процес на изготвяне на споразумение между двете страни", информира ръководството на телевизията. В официално съобщение до медиите изпълнителният директор на каналите Николай Бареков коментира, че позициите за постигане на взаимноприемливи пазарни условия между двете компании са започнали да се сближават. "Надяваме се, че нашите зрители ще могат да гледат без притеснение нашите програми и до един месец ще постигнем трайна договореност с колегите от кабелния оператор Blizoo. Имаме уверението на Blizoo, че излъчването на нашите телвизии ще продължи", каза Бареков. От оператора потвърдиха пред "Капитал", че двете страни преговарят. (Капитал)

Обществена комисия ще готви стратегия за туризма: Да бъде създадена обществена комисия от представители на туристическия бранш с подкрепата на Министерството на икономиката, която да изработи дългосрочна стратегия за развитието на отрасъла в периода 2014 – 2020 г. За това са се договорили икономическият министър Асен Василев и 16 представители на туристическия бранш – хотелиери, ресторантьори, туроператори, инвеститори и туристически организации, съобщиха от икономическото ведомство. В момента има действаща стратегия, но тя обхваща периода 2009-2013 г. Сред конкретните неотложни мерки за развитие на туристическия отрасъл е и приемането на наредбите към наскоро одобрения Закон за туризма, посочват от ведомството. Акцент по време на срещата бил поставен върху изготвянето на нова Наредба за младежкия и детския туризъм. (Дневник)

Разходите за труд са нараснали с 5.1% в края на годината: Разходите на работодателите за труд през четвъртото тримесечие на 2012 г. са се увеличили с 5.1 на сто за един отработен час спрямо същия период на предходната година, показват предварителните данни на Националния статистически институт. Най-голямо увеличение на тези разходи има в сектора на услугите – с 9.1 на сто, в индустрията то е с 2.9 на сто, а в строителството се отчита намаление от 2.4 процента. В този показател влиза сумата от начислените заплати и социални и здравни осигуровки, обезщетенията по Кодекса на труда и др. (Дневник)

СЕМ обяви конкурс за генерален директор на БНР: Съветът за електронни медии (СЕМ) ще избере генерален директор на Българското национално радио (БНР) на 23 май 2013 г. , съобщиха от институцията.

Вторият и последен мандат на сегашния генерален директор Валерий Тодоров приключва на 29 май. Кандидатите трябва да представят концепция с обем до 10 страници, в която да покажат как виждат развитието на БНР като обществена медия, каква да е организацията и редакционната му структура, да опишат програмните си намерения и приоритети, идеите си за технологичното развитие, финансирането на радиото и механизмите за контрол. Документи ще се приемат от 20 март до 19 април. (Дневник)

СВЯТ

Папа Франциск се възкачи на Светия престол: Близо 1 милион души се събраха в центъра на Ватикана, за да проследят официалното встъпване в длъжност на новия папа Франциск. За опазването на сигурността на грандиозното събитие бяха мобилизирани 3000 души от службите за сигурност. Франциск напусна временната си резиденция – хотела "Каза Санта Марта", малко преди 10 ч. българско време и започна обиколката си на площада "Свети Петър". След това досегашният епископ Хорхе Берголио влезе в едноименната базилика, за да облече папските одежди. Обратно на площада му беше сложен папският палиум – бяла вълнена лента с извезани червени кръстове, която символизира ролята му на пастир на неговото стадо. Другият символен предмет – "пръстенът на рибаря" - по искане на Франциск не е бил направен от чисто злато, каквато беше традицията, а е сребърен с позлата. С приемането на палиума и пръстена печат на Свети Петър започна официално службата на 266-ия папа. (Дневник)

Спасяването на спасителния план за Кипър: Гняв, хаос и политическа безизходица продължават да владеят Кипър три дни след обявяването на спасителния пакет от 10 млрд. евро. Оттогава правителството в Никозия за трети път отлага гласуването в парламента на договорения с еврозоната и МВФ план. Обсъждането на условията за получаване на спасителната помощ остава за утре, като междувременно се очаква кабинетът да предложи нов облекчен вариант. Междувременно банките в страната ще останат затворени до четвъртък, в опит да се предотврати паническо теглене на средства.

Първоначалният план, обявен в събота, предвиждаше всички сметки в банките в Кипър да бъдат обложен с еднократен данък - 9.9% за депозитите над 100 хил. евро и 6.75% за тези с по-малки суми, с цел набиране на 5.8 млрд. евро. Новата идея е малките вложители да бъдат изключени от данъка, а хората със сметки над 100 хил. евро да понесат основната част от удара. ЕС, МВФ и Европейската централна банка предпочитат данъкът върху тези депозити (много от които са притежавани от руснаци), да бъде вдигнат до 15.6%. (Капитал)

БИЗНЕС

Банките очакват търсенето на кредити да се повиши: Банките очакват повишаване на търсенето на кредити през първото тримесечие на тази година. По-активно поведение ще имат предприятията и по-малко търсене ще има от домакинствата. През периода банките ще затегнат минимално кредитните стандарти за фирми, но ще има облекчение при жилищните и потребителските заеми. Лихвите по депозитите ще се задържат на съществуващите нива през първото полугодие, а след това е възможен лек спад. Това обуславя и бавното намаление на лихвите по кредитите, което ще продължи. Кредитирането през първата половина на годината ще е с нисък растеж, движено основно от нарастване на заемите за фирми, докато тези за домакинствата слабо ще се понижават. Това са част от основните изводи и прогнози в редовното издание "Икономически преглед" на БНБ. (Капитал)

OTE удължи срока за оферти за "Глобул": Гръцкият оператор OTE е удължил крайния срок за подаване на оферти за "Глобул" до 10 април, съобщиха източници на "Капитал" от телеком-индустрията. Четирима стратегически инвеститора проявиха интерес към българския GSM-оператор и се очакваше да подадат обвързващи предложения до 18 март. Това са Telenor, Turkcell, Turk Telekom и Deutsche Telekom. Макар че първоначалният срок изтече в понеделник, от OTE са решили да дадат още близо месец, защото както на потенциалните купувачи, така и на самата компания е нужно повече време да могат да подготвят всички документи за подаването и приемането на оферти. (Капитал)

Baumax отвори втори магазин в София:Австрийската верига от типа "направи си сам" Baumax отвори днес втори магазин в София. Обектът е единственият нов за марката през годината и е един от малкото, очаквани на този пазар изобщо. Намира се на околовръстния път в района на жк "Люлин" и е с площ от 15 000 кв.м. За пет години присъствие на българския пазар магазинът в западната част на София е осмият поред за Baumax. Към момента Baumax управлява строителни хипермаркети в седем големи града с обща търговска площ от 90 000 кв.м. Това я нарежда сред лидерите на пазара "направи си сам" в страната. (Капитал)

Ryanair купува самолети Boeing за 15.6 млрд. долара: Ирландската авиокомпания Ryanair обяви, че е поръчала 175 пътнически самолета от Boeing на стойност 15.6 млрд. долара. Сделката, от една страна, е глътка свеж въздух за затруднения щатски производител, а, от друга, е заявка превозвачът да затвърди водещите си позиции при нискотарифните полети, отбелязва Reuters. Поръчката за последното поколение на модела 737-NG утвърждава Ryanair и като една от малкото авиокомпании, които оперират само с лайнери на Boeing. В началото на седмицата друг традиционен клиент на щатската фирма – индонезийската Lion Air, обяви, че е предпочела конкурента Airbus за поръчка на стойност 24 млрд. долара. (Капитал)

Цитат на деня:

"Решението за присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз беше чисто политическо"

еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг пред "Франкфуртер алгемайне цайтунг"

"Честно е да кажем, че сривът в социалната система е толкова голям, че доходите на хората и заетостта няма да могат да бъдат върнати на нивото от 2009 г. за един мандат"

лидерът на БСП Сергей Станишев

Число на деня: 4.7

по скалата на Рихтер беше регистрираното земетресение в Черно море, съобщиха от Геофизичния институт на БАН. Европейският сеизмологичен център също отчете земния трус, но с магнитуд 4,6 по скалата на Рихтер. Земният трус е усетен в 14.44 ч., според Европейския център с епицентър на 370 км северозападно от Анкара и на 136 км северно от Истанбул, с дълбочина 10 км. Няма данни за пострадали и материални щети.

БЪЛГАРИЯ


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
  • 1
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'

    И природната газ поевтинява, а цената пада, увлечена от популисткото смъкване на цената на тока. ДКЕВР си играят с числата както им е удобно, важното е да е в полза на каузата - избори с евтина енергия. После пак ще ни сервират "сметката" от недовзетите приходи на "Булгаргаз" и от второто полугодие нищо чудно да се вдигне пак с малко. Тази "игра" трябва да се спре - цената на газта трябва средносрочно да се вкара в "коридор" и да се променя само при резки колебания на цената на долара или колебания на котировките на спот-пазара. В останалите случаи тези 2-3 % корекции нагоре-надолу не носят полза на никого, само изнервят индустриалните потребители.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

КапиталНО

КапиталНО