Какво се случи през седмицата

   ©  Георги Кожухаров
   ©  Георги Кожухаров

Директорът на "Информационно обслужване" се оттегли

Проф. Михаил Константинов подаде оставка като председател на съвета на директорите на "Информационно обслужване". В последните дни БСП, ДПС и ДСБ - "Единство" поискаха уволнението му, защото се усъмниха в безпристрастността му при преброяването на бюлетините от изборите. "Информационно обслужване" традиционно печели конкурсите на Централната избирателна комисия (ЦИК) за обработката на протоколите с гласуването. Политиците бяха възмутени от коментара на проф. Константинов, че ако алтернативата на ГЕРБ е тройната коалиция, ще стори всичко необходимо това да не се случи. В интервю през седмицата той допълни, че няма да гласува "нито за БСП, нито за ДПС". След разговор с него премиерът Марин Райков заяви, че има решение по въпроса, но ще го оповести, след като приключи конкурсът на ЦИК за избор на преброител. На тръгване професорът прогнозира (макар и без имена на партии), че БСП ще получи много по-слаб резултат, отколкото очаква, а старата десница ще остане в историята.

ВСС образува дисциплинарно производство срещу градския прокурор 

След предложение на главния прокурор Сотир ЦацаровВисшият съдебен съвет (ВСС) образува дисциплинарното производство срещу градския прокурор на София Николай Кокинов. Причината е, че Кокинов е определил наблюдаващ прокурор по разследване за злоупотреби в енергетиката, без да използва случайния принцип. За същото нарушение производство започна и срещу апелативния прокурор на София Ангел Илиев, който миналата седмица си подаде оставката. Въпреки това проверката срещу него няма да бъде преустановена.

На същото заседание ВСС избра за зам.-председател на Върховния касационен съд (ВКС) и ръководител на наказателната колегия на съда Павлина Панова. Преди това тя беше редови съдия в наказателната колегия на същия съдия, както и ad hoc съдия в Европейския съд за правата на човека в Страсбург (този съдия се включва в разглеждането на делото, когато титулярният съдия - Здравка Калайджиева, си направи отвод). Предишният зам.-председател на ВКС Гроздан Илиев беше избран за съдия в Конституционния съд.

ГЕРБ и Слави Бинев се състезават с подписки за изборите

След като младежите на ГЕРБ дежуриха няколко дни пред Централната избирателна комисия (ЦИК), за да гарантират, че партията ще се регистрира първа за изборите, във вторник Цветан Цветанов и членове на ръководството внесоха документите заедно с 55 213 подписа. По закон трябват 7000. Бившите управляващи са ги събрали за около ден и половина според Цветанов. В четвъртък обаче Слави Бинев, председател на ГОРД подобри рекорда за бързина, като се похвали, че партията му е получила "за по-малко от ден" 40 000 подписа. По пътя за ЦИК срещна препятствие в лицето на служители на СДВР, които поискали да ги придружи до дирекцията на МВР. Бинев заподозря опит за саботаж на регистрацията му, но от полицията обясниха, че автомобилът му е бил със синя лампа, на каквато той няма право. До петък в ЦИК документи бяха подали над десет формации, сред които НДСВ, "Нова алтернатива" на бившия военен министър Николай Цонев и др. Подписките се проверяват от ГРАО.

HP разкрива още 800 работни места в страната

Най-голямата компания в сектора на информационните технологии в България - местното поделение на HP, ще разкрие нови 800 работни места и със своите общо 4000 служители ще се превърне в един от десетте топ работодатели в страната. Дружеството представи своята първа за тази година инвестиция - нов клиентски център, който ще обслужва потребители във и от Германия. Вече са назначени близо 250 души, предстои попълването и на останалите 550 работни места. Проектът се разработва от 2011 г. и е първият по рода си подобен център, който се изгражда на регионален принцип.

Притокът на чужди инвестиции се забавя

През януари в България чуждестранните компании са инвестирали 31.4 млн. евро. Това сочат първоначалните данни на БНБ. Въпреки че те са предварителни и често търпят ревизии, динамиката на чуждите инвестиции вече изпраща два притеснителни сигнала. Първо, обемът им е с една трета по-нисък от този, който сочеха предварителните данни за миналия януари – 44 млн. евро, и второ, с натрупване за изминалите дванадесет месеца те са 1.18 млрд. евро, или с 20% по-малко в сравнение с общите инвестиции за предходните 12 месеца. Данните за платежния баланс за година назад показват още, че тенденцията търговският дефицит да се увеличава също продължава.

Най-малко 162.5 млн. лв. ще струва заводът за боклук

Заводът за боклук на София ще струва най-малко 162.5 млн. лв., стана ясно при отварянето на цените на петите допуснати участника. Най-ниска оферта за построяването му е дал консорциум ВСМ-СПХ, в който влизат испанската ВСМ и "Строително-предприемачески холдинг". Цената им за обработка на тон отпадък е 48.94 лв. Следващата оферта по стойност е на консорциум "МБТ София 2012" ("Егерсман" и "Микс констръкшън"), съответно 170.4 млн. лв. и 48.18 лв. на тон отпадък. Следва обединение между италианската "Еурека" и "Главболгарстрой" - 187.6 млн. лв. за строеж и 31.58 лв. за тон.

Синдикатите с куп искания за повече разходи

През седмицата от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) поискаха общо 400 млн. лв. от служебното правителство за извънредни социални трансфери. Сред тях са увеличение на минималната работна заплата (МРЗ) от 310 на 340 лв., еднократни добавки за пенсионерите с пенсии до 200 лв., за безработните, както и добавка за отопление и целева добавка за майките. От КТ "Подкрепа" също поискаха увеличение на МРЗ, добавки за отопление и за майките. Освен това те дадоха и редица икономически предложения, поискаха и задължителен характер на решенията, взети на заседанията на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

ОТЕ удължи до 10 април срока за "Глобул"

Крайната дата за подаване на обвързващи оферти за 100% от българския мобилен оператор "Глобул" и веригата му магазини "Германос" вече е 10 април, съобщиха източници на "Капитал". Първоначалният срок за внасяне на предложения изтече на 18 март. Според агенция Reuters удължаването е до 18 април. Остава големият въпрос кои инвеститори ще подадат документи и какви цени ще предложат на собственика - гръцката ОТЕ. Потенциалните купувачи на втория по големина мобилен оператор в България са норвежката Telenor, турските Turkcell и Turk Telekom и германската Deutsche Telekom, която и в момента е акционер в ОТЕ с 40%.

Accor откри първия си хотел в София

Френската верига Accor откри официално първия си хотел с марката Novotel в София. Сградата е собственост на строителната компания "Маркан", която е и изпълнител на проекта. Инвестицията в хотела, който реално работи от 1 декември 2012 г., е 22 млн. евро, като българското дружество е сключило с Accor договор за управление за "20+10+10" години. От френската верига съобщиха, че проучват възможностите и за други проекти както в столицата, така и извън нея.

Сделки и проекти

Първа инвестиционна банка (ПИБ) е подала обвързваща оферта за покупката на МКБ Юнионбанк, съобщиха два независими един от друг източника на "Капитал". Според тях другият смятан за сигурен кандидат-купувач - собственикът на Банка ДСК в България, унгарската OTP Bank, не е подал оферта. Вероятната цена, която евентуалният купувач - ПИБ, предлага, е около половината от собствения капитал на МКБ Юнионбанк, който към края на 2012 г. е 207.5 млн. лв.

Летище София" обяви нов търг за избор на таксиметрова компания, която да обслужва аерогарата през следващите 5 години. Фирмите ще се състезават за два офиса в салон "Пристигащи" на терминал 2 с прилежащи към тях две стоянки, всяка с по 10 паркоместа. Началната тръжна цена е 4400 евро за офис. Кандидатът ще има и консумативни разноски - 17 евро на месец без ДДС за всеки обект.

Австрийската верига от типа "направи си сам" Baumax отвори втори магазин в София. Обектът на околовръстния път в района на жк "Люлин" е с площ 15 хил. кв.м и е единственият нов за марката през годината. Първият хипермаркет на веригата също бе отворен в София, но в източната част - в рамките на търговски парк "Владимир Вазов" до едноименния булевард.

В Кипър бе осъден член на "Хизбула"

Съд в Кипър призна Хосам Талеб Яакуб, член на групировката "Хизбула", за виновен в заговор срещу интересите на Израел на острова. Той бе арестуван в Лимасол миналата година, две седмици преди експлозията на летището в Бургас. Според една от версиите за атентата Яакуб е бил част от същата група за терористичен удар в Югоизточна или Източна Европа. Сега той бе признат за виновен по пет от осемте обвинения, включително за участие в престъпна организация, за даване на съгласие за участие в извършване на престъпление и за пране на пари. Три от петте престъпления се наказват със затвор до 14 години, а останалите - до 3 години. Яакуб бе обвинен, че е проследявал движенията на израелски туристи в Кипър, като е записвал полетите от Израел и регистрационните номера на автобусите, които ги превозват до хотелите. Той не се признава за виновен и ще обжалва. Според анализатори присъдата ще засили натиска над ЕС да обяви "Хизбула" за терористична организация.

Обама посети Израел и Западния бряг

Барак Обама заяви, че Тел Авив "няма по-голям приятел" от САЩ, по време на първото си посещение като президент в Израел. Той каза на своя колега Бенямин Нетаняху, че съюзът между двете страни е "вечен и завинаги". Двамата лидери потвърдиха своя ангажимент да предотвратят сдобиването на Иран с ядрено оръжие, като американският президент подчерта, че все още има време за дипломация, но не се изключват и военни действия. Обама посети и Западния бряг, където се срещна с палестинския президент Махмуд Абас. Там той настоя за подновяване на мирните преговори между Израел и Палестина, като наблегна, че автономията трябва да се откаже от исканията си за замразяване на строителството на израелски селища на Западния бряг като условие да се върне на масата за преговори. Той осъди строителната дейност на Тел Авив, но заяви, че това не е извинение за отсъствието на диалог. "Палестинците имат право да бъдат свободни в собствената си страна", подчерта Обама.

ООН изяснява използването на химическо оръжие в Сирия 

В началото на седмицата режимът в Сирия и бунтовниците взаимно се обвиниха в използване на химическо оръжие. Ако тези твърдения се потвърдят, това би бил първият случай на употреба на подобни оръжия в двегодишната гражданска война. Според сирийската държавна тв във вторник сутринта ракета, изстреляна от бунтовниците, е паднала в региона Хан ал Асал в провинция Алепо. Тя е пренасяла химически агент, който е причинил смъртта на 25 души, а десетки други са пострадали тежко. Опозицията отрича обвиненията и на свой ред твърди, че става дума за ракета "Скъд", изстреляна от правителствените войски. ООН обяви, че ще се заеме с изясняването на ситуацията, след като и двете страни в конфликта призоваха за международно разследване. Междувременно сирийската опозиция избра образования на Запад бизнесмен Гасан Хито за свой временен премиер. Задачата му ще бъде да сформира правителство, което да управлява в контролираните от бунтовниците територии.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
  • 1
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'

    ГлоБул ще има нов собственик на капитала. Най-доброто за българските клиенти на оператора тепърва предстои, особено след като новият собственик осигури финансиране за инвестиционната програма на дружеството. Ако това е ДТ, няма да има по-добре накъде да стане - ще е част от групата на един от световните лидери. Преди години имаше слухове за влизането не "Теленор" в "Мобилтел", но в крайна сметка се оказа, че "компютрите били компоти" и в крайна сметка Кр. Стойчев продаде акциите на "Теленорд" на един руски мафиот, преди да попаднат в друг руски мафиот - Майкъл Шарней, познат още като Чьорни. Сега "Теленор" е добра възможност за нов собственик, а норвежката компания може да има един истински европейски оператор в портфейла си. Колкото до турските оператори - те са си анадолци и ще си играят мръсните игрички и на наша територия. И все пак ще са по-добър собственик, поне доколкото са по-добре с финансовите ресурси от гърците.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Мини, ако можеш

Мини, ако можеш

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня