Вечерни новини: 9 април
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 9 април

Shutterstock

Вечерни новини: 9 април

Токът отново може да поскъпне от 1 юли; БСП все пак ще маха плоския данък; Началникът на президентския кабинет Цветлин Йовчев подаде оставка; Холограма срещу измамите с платен данък кола в София

3786 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Цитат на деня"Да управляваш страна, доведена до разруха, е все едно да заложиш на слаби карти цялата си кариера"

Пламен Орешарски, при представянето на управленската програма на БСП

Число на деня 65

хил. лева на ден е заработвал човекът, който до този момент е декларирал пред НАП най-висок доход от 2012 г. Според данните в подадената от него декларация той е спечелил общо 14.3 млн. лв. през миналата година.

БЪЛГАРИЯ

Токът отново може да поскъпне от 1 юли: Надеждите цената на електроенергията да намалее още от началото на юли (от началото на март имаше намаление средно със 7%) вероятно няма да се сбъднат. За това намекна председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Евгения Харитонова. Пред "Нова телевизия" тя заяви: "Вероятността да има поскъпване е много голяма", като отказа да коментира в рамките на колко процента ще бъде промяната. По думите й на този етап това няма как да се каже, тъй като ДКЕВР първо трябва да направи разчетите си. През миналата година от 1 юли влезе в сила рекордно увеличение на цената на тока от 13 на сто, което беше една от причините за масовите протести, сдовели до оставката на правителството на ГЕРБ. (Дневник, Капитал)

БСП все пак ще маха плоския данък: Лидерът на БСП Сергей Станишев и бившият депутат от "Коалиция за България" Пламен Орешарски представиха управленската си програма. На "Позитано" 20 най-дълго спориха върху данъчната част, останалите неща малко или много вече са известни. Във вторник окончателно Орешарски посочи, че ще бъде въведена скала за облагането на доходите на физическите лица. Хората, които получават минимална работна заплата, ще бъдат освободени от данък. До края на следващия мандат БСП обещават тя да стигне 450 лв., вместо сегашните 310 лв. От 2014 г. за месечните доходи от 310 лв. до 4 500 лв. ставката остава 10%, а над тази граница данъкът скача двойно - 20%. На практика с по-ниско облагане ще са заплатите почти до 400 лв. месечно, защото изискването е разпологаемият доход да не е по-малък от минималната работна заплата т.е. няма как 311 лв. например да се обложат с 10%. (Капитал)

Началникът на президентския кабинет Цветлин Йовчев подаде оставка: Началникът на кабинета на президента Росен Плевнелиев - Цветлин Йовчев подава оставка, потвърди той пред "Дневник". Йовчев е в отпуск от 8 април до средата на май и възнамерява след връщането си да се оттегли. Той обясни пред "Дневник" мотивите си с нов проект, който не може да съвместява с длъжността в президентската администрация, но не пожела да даде повече подробности. Каза, че е говорил с президента по въпроса и двамата не са искали това да бъде обявено сега. Но след като излиза тази информация, не бива да се крие и да се мисли, че има нещо тайно, драма няма, заяви Йовчев. (Дневник)

ГЕРБ ще бъде с №15 в бюлетината за изборите, "Коалиция за България" - с №5: ГЕРБ ще носи пореден номер 15, а "Коалиция за България" - номер 5, в бюлетината на предсрочните избори. С жребий по-рано днес Централната избирателна комисия определи поредните номера на партиите и коалициите за вота на 12 май. В присъствието на медии и представители на повечето партии – кандидати на изборите, по двама членове на ЦИК теглеха по един номер и листче с името на една партия. ДПС е на 40-а позиция от общо 45 партии и коалиции, което стана повод лидерът на ГОРД Слави Бинев да подхвърли шеговито, че няма толкова дълги сламки, които да достигнат от върха на бюлетината до номер 40. На предишни избори наблюдатели разкриха, че по такъв начин партиите са показвали на неграмотни избиратели кое квадратче да зачертаят. Партията на Меглена Кунева "България на гражданите" е 33-а поред, а първите в бюлетината от предишните парламентарни избори през 2009-а РЗС са с номер 17. (Дневник)

Холограма срещу измамите с платен данък кола: За да предотврати измамите с плащането на данъка върху моторните превозни средства и с документите за данъчните оценки, Столичната община ще слага от 1 юни специални холограмни стикери върху на бележките за платен данък за колите на софиянци и върху данъчните оценки. На всеки стикер ще бъде пише "Столична община" и ще има уникален номер. От 1 юни 2012 г. се очаква да заработи и онлайн система за обмяна на данни между Столичната община и транспортното министерство, в която пунктовете за технически прегледи ще проверяват дали собствениците на коли са платили всички свои задължения, съобщи зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. (Медиапул)

Европроверката на енергетиката започва идната седмица: През следващата седмица експерти от Европейската комисия ще направят проверка на българския енергиен сектор, съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Мисията  ще се ръководи от представители на Генерална дирекция "Енергетика" на комисията. Експертите ще се срещнат с мениджърите на големи компании в сектора и държавни експерти, за да установят най-важните проблеми в сектора. Проверката обхваща правомощията и независимостта на националния регулатор, структурата и дейността на националните електроенергиен и газов пазари и ролята на Българския енергиен холдинг. Ще бъдат проучени и механизмите на ценообразуване. (Дневник)

СВЯТ

Пхенян предупреди чужденците да напуснат Южна Корея: Властите в Северна Корея продължават да нагнетяват напрежение в района с предупреждение към всички чуждестранни граждани в Южна Корея да напуснат страната, защото са застрашени в случай на конфликт. Миналата седмица бяха предупреден да се евакуират посолствата в Северна Корея, но засега никой не е предприел нещо за извеждане на дипломатите си от страната. Някои посолства в Сеул обаче вече предупредиха сънародниците си да напуснат. Гневът на властите в Пхенян е предизвикан от новите международни санкции, наложени след поредния ядрен тест през февруари. Събитията след това се оценяват като една от най-тежките кризи на Корейския полуостров от края на войната през 1953 г. насам. (Дневник)

Биографии на Тачър влизат светкавично в печат: Одобрена биография на Маргарет Тачър, която обещава да превърне покойната бивша министър-председател в "триизмерна (фигура) за първи път", и книга в нейна чест от автора на нейните речи Робин Харис ще бъдат издадени по-късно този месец във Великобритания, съобщи "Гардиън". Съобщенията на двете издателства дойдоха веднага след като продажбите на нейните собствени мемоари се покачиха часове след смъртта ѝ. Първата част от одобрената от Тачър нейна биография ще носи името Not for Turning. Нейното излизане беше оповестено вчера, в деня на нейната смърт. Тя е завършена през 1997 г. с уговорката да не бъде издавана, докато Тачър е жива. (Дневник)

БИЗНЕС

Български фирми изграждат технологичен парк край София: Център с високотехнологични лаборатории за производство на нови продукти ще бъде изграден на територията на община Божурище в непосредствена близост до София. Това стана ясно, след като десет български фирми подписаха меморандум за сътрудничество заедно със Софийския и Техническия университет. Освен представители на десетте дружества на церемонията  присъстваха и ректорът на алма матер Иван Илчев, както и служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев. Нито един от участниците обаче не коментира какъв е точният размер на инвестицията, която ще се вложи в новия индустриален парк. (Капитал)

"Булгартабак" поиска държавна закрила: В най-ниския ценови сегмент при цигарите (4 – 4.50 лв. за кутия) вероятно ще продължи да се разиграва истинска война между осемте компании, представени там. Сегментът заема 51.1% от потреблението в страната и в него се конкурират 109 вида цигари. Там е пазарният лидер – брандът Karelia, а дялове имат както "Булгартабак" и "Кингс табако", така и мултинационалните концерни Philip Morris, BAT, Japan Tobacco (JTI) и Imperial Tobacco. Вероятно резкият ръст на две от марките на чуждестранни концерни е причината една от българските фабрики, "Благоевград БТ" (от групата "Булгартабак"), да се почувства засегната и да подаде жалба в Комисията за защита на конкуренцията за продажба (КЗК) на продукт под себестойността му. (Капитал)

Износът продължава да расте и през февруари: Втори пореден месец износът на България за ЕС расте с двуцифрен процент след почти половин годишен спад през миналата година. Експортът към търговски партньори извън общността също продължава възходящия си тренд, макар и с намаляващи темпове. Така за първите два месеца на годината износът на България общо е нараснал с внушителните 18.4%, или с милиард повече спрямо същия период на миналата година. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт за търговията през февруари. Съживяването обаче отчасти може да се обясни и с понижената икономическа активност в началото на 2012 г., когато транспортът беше блокиран от лошото време и търговията в целия регион беше потисната. (Капитал)

КЗК разреши сделка на пазара на олио: Комисията за защита на конкуренцията разреши концентрация между две румънски предприятия с дъщерни дружества в България. Разрешението на регулатора е EXPUR S.A., Румъния да придобие контрол върху активи на Cargil Oils S.A., Румъния. Концентрацията ще засегне пазарите на продажба на рафинирано слънчогледово олио и шрот от слънчогледово семе на територията на България чрез дъщерни дружества на "Каргил" групата в България – "Каргил България" ЕООД, "Провими Несебър" АД и "Провими Ситово" ЕАД. (Дневник)

Alcoa увеличи печалбата въпреки поевтиняването на алуминия: Най-големият производител на алуминий в САЩ – Alcoa, отчете по-висока от очакваното печалба за първото тримесечие благодарение на повишеното търсене от страна на авиационната и автомобилната индустрия. Същевременно приходите за периода не са достигнали очакваното ниво, което в съчетание с несигурните перспективи първоначално доведе до спад на акциите на компанията. Нетната печалба за тримесечието е скочила с 59% до 149 млн. долара, или 13 цента на акция, спрямо 94 млн., или 9 цента на акция, за същия период на миналата година. Приходите за трите месеца са спаднали с 2.9% до 5.83 млрд. долара, което е малко под средните прогнози на анализаторите за 5.88 млрд. (Капитал)

Брюксел започна разследване срещу MasterCard: Европейската комисия започна антимонополно разследване срещу американската компанията за кредитни карти MasterCard, съобщи говорителят на еврокомисията Антоан Коломбани, цитиран от ИТАР-ТАСС. Разследването трябва да определи дали компанията нарушава европейските норми за конкуренцията с някои от междубанковите си такси и свързани с това практики, посочва АP. Коломбани отбеляза, че системата за разплащане за трансгранични преводи и плащания е "непрозрачна" и че размерът на таксата се различава неоправдано между отделните страни. (Дневник)

СПОРТ

Южна Африка ще разследва футболния мач с България: Федерацията на Южна Африка се съгласи правителството да започне разследване на съмнителни мачове покрай скандалите с манипулирането на резултати. Ръководството на местния футбол настоява за включването на специалиста от ФИФА Майкъл Гарсия, който оглавява етичната комисия. Ще бъдат разследвани мачове от подготовката на отбора за световното през 2010 г., на което страната беше домакин. Под лупата се очаква да попадне и равенството 1:1 между Южна Африка и България. Тогава домакините поведоха с гола на Сиябонга Сангвени в 20-ата минута, а 11 по-късно Валери Божинов изравни. (Дневник)

Цитат на деня"Да управляваш страна, доведена до разруха, е все едно да заложиш на слаби карти цялата си кариера"

Пламен Орешарски, при представянето на управленската програма на БСП

Число на деня 65

хил. лева на ден е заработвал човекът, който до този момент е декларирал пред НАП най-висок доход от 2012 г. Според данните в подадената от него декларация той е спечелил общо 14.3 млн. лв. през миналата година.

БЪЛГАРИЯ


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    agrotuz avatar :-P
    тимирут'

    Номерата на партиите в интегралната бюлетина не са интересни. Всяка партия ще намери начина да информира привържениците си как да й маркират позицията. Интересни са номерата, които партиите ще си въртят през кампанията, а те могат да са много "кални".


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

На чаша турско кафе...

На чаша турско кафе...

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK