Вечерни новини: 16 април
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 16 април

Shutterstock

Вечерни новини: 16 април

Ще се прави експертиза на изтритите файлове от подслушването; Петър Стойчев спря търга за отдаване на ски обекти на Витоша; ВАС ще излезе с проект за създаване на нов административен съд; След 16 години български яйца и сирене отново могат да се изнасят в Турция; Вeрсиите за Бостън: От "Ал Кайда" до американски "патриоти"

2774 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Цитат на деня

"Бойко Борисов не може да се откаже от Цветанов, защото имат неразривна връзка, знаят твърде много един за друг, за своите действия. Освен това Цветанов е основният инструмент за контролиран вот, за сплашване на хора, за контрол на дейността на МВР, без ГЕРБ да бъдат формално на власт"


Сергей Станишев, лидер на БСП

Число на деня 4541

лева е бил средният годишен доход на едно лице от домакинство в България през 2012 г.

БЪЛГАРИЯ

Ще се прави експертиза на изтритите файлове от подслушването: Експертизата на изтритите файлове от колата за подслушване ще бъде назначена още утре или може би вдругиден. Това обяви пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров, който участва на конференция за европейската прокуратура. Той уточни обаче, че ще е нужно време за изготвяне на експертизата и намирането на експертите, като е напълно ясно, че специалистите ще бъдат от фирмите - производители на тази техника. Вчера заради скандала с подслушването временно бяха отстранени от длъжност директорът на дирекция СДОТО Сергей Кацаров и началникът на отдел в дирекцията Радко Димитров. За Радко Димитров стана ясно, че отишъл първо с отвертка да отвори мобилната техника на автомобила, оборудван за подслушване, и да изтрие записите.

(Дневник)

Партиите се издържат от субсидиите си,не от членски внос: Основните приходи на парламентарно представените партии у нас са от държавни субсидии и значително по-малко - от дарения и членски внос, показват отчетите, публикувани на сайта на Сметната палата. Финансовите си резултати за 2012 г. са представили 158 партии в определения от закона срок до 31 март. Задължение да подадат декларации имат партиите, които получават държавни субсидии, ползват помещения държавна или общинска собственост и са участвали в избори. От данните се вижда, че най-голяма е субсидията за доскоро управлявалата партия ГЕРБ, която е получила от бюджета общо 23.93 млн. лева. Срещу тях от членски внос са влезли към 64 хил. лв., а през миналата година не са получени никакви дарения. Основният приход и за БСП е държавната субсидия, която е била 8.24 млн. лв., от дарения е получила над 1.185 млн. лв., а от членски внос - около 1 млн. лв. (Медиапул)

Петър Стойчев спря търга за отдаване на ски обекти на Витоша: Спортният министър Петър Стойчев извади всички обекти на Витоша от търга за наем, който беше обявен в последните часове работа на неговия предшественик Свилен Нейков. В заповед от 12 март Нейков обяви процедура за отдаване под наем на лифта на плаца на Алеко, известен като "Заека", масивната сграда на финала на писта "Витошко лале" с разгъната площ 483.30 кв.м и инсталацията за изкуствен сняг на на същата писта. Отдаваха се и 10 бунгала в близост до пистата "Витошко лале". Срокът за подаване на документи беше един месец. Със заповед от 12 април Стойчев актуализира списъка за отдаване под наем, като оставя в него само другият голям обет - стрелбището "Панчарево". За него не се е явил нито един кандидат. (Дневник)

През 2012 г. българите са спестявали под 500 лв. на човек: Над една трета от доходите на домакинствата през миналата година идват от социални трансфери, т.е. от държавния бюджет. Такива са пенсиите, семейните добавки за деца, социалните помощи, стипендиите и обезщетенията при безработица. От тях най-голям е делът на пенсиите. Те са формирали 26.7% от общия доход на домакинствата през 2012 г. Данните са на Националния статистически институт и са за доходите, разходите и потреблението на домакинствата през миналата година. Средният годишен доход на едно лице от домакинство през 2012 г. е бил 4541 лв . От тях хората са изразходвали по-голямата част – 4058 лв., което означава, че един човек в България спестява средно по 483 лв. на година. (Капитал)

ВАС ще излезе с проект за създаване на нов административен съд: Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев обяви за приоритет създаването на централен административен съд, който да облекчи работата, като поеме част от делата. Това не е първият път, в който Колев говори за създаването на отделен съд. Преди време в интервю за "24 часа" той заяви, че новият орган ще поеме делата за обществените поръчки, както и за актовете на държавните агенции и регулаторни органи като Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Колев даде изявление по повод деня на отворени врати във ВАС във връзка с 16 април, Деня на конституцията. За формирането на новия съд е създадена работна група, която се оглавява от заместника на Колев Боян Магдалинчев. По думите му до два месеца проектът на предложение трябва да бъде готов. (Дневник)

СВЯТ

Вeрсиите за Бостън: От "Ал Кайда" до американски "патриоти": В изявлението си след експлозиите в Бостън президентът на САЩ Барак Обама се въздържа лично да употреби излаза "терористичен акт" и предупреди да не се прибързва със заключенията преди да има по-пълна информация. След това обаче представител на Белия дом коментира, че това е "акт на терор" и за това си има съвсем логична причина: "Всяко събитие с няколко взривни устройства - какъвто изглежда е случаят -  очевидно е акт на терор и към него се подхожда като към акт на терор". Засега никой не е поел отговорност, а талибаните в Пакистан декларираха, че не са те. Версиите кой би могъл да извърши подобно покушение се простират от клетка на "Ал Кайда" през самотен атентатор радикален ислямист до "патриотични" американски антиправителствени мрежи и дори ядосан участник в маратона. (Дневник)

Трус от 8 по Рихтер в Иран беше усетен чак в Делхи: Земетресение с магнтитуд 7.8 по скалата на Рихтер е разтресло източната част на Иран в близост до границата с Пакистан, съобщи Reuters. Дълбочината на труса е била 117 километра. Той е бил усетен в региона на Персийския залив, Близкия изток и дори в Ню Делхи. Епицентърът е на 86 километра от град Хаш. Според Геологическия топографски институт на САЩ 16 хиляди души са усетили тежко клатене, 343 хиляди – много силно, 1.7 милиона – силно и 1.1 милиона – умерено. Иранските власти съобщиха, че очакват стотици жертви. Точно преди седмица друго земетресение с магнитуд 6.3 удари иранската АЕЦ "Бушер" в югозападната част на страната. Тогава загинаха най-малко 37 души, а 850 бяха ранени. (Дневник)

Унгария планира да смекчи спорни закони след критики от ЕС: Унгария заяви, че планира да смекчи забраната за политически реклами в частните медии и да ограничи правомощията на ръководителя на националната служба по правосъдие, предаде Reuters. Решението идва, след като Европейският съюз отправи остри критики към промените в конституцията на страната, приети от управляващата партия миналия месец. (Дневник)

БИЗНЕС

Чуждестранните инвестиции се свиват в първите два месеца на 2013 г.: Спад на преките чуждестранни инвестиции и ново забавяне на капиталовите потоци към България се наблюдава от края на миналата годинa и в началото на тази. Това е глaвният извод, който може да се направи от статистиката на Българска Народна банка за платежния баланс към края на февруари. В нея се съобщава че за първите два месеца на годината в страната са постъпили 40.3 млн. евро преки чуждестранни инвестиции, след като за същия период на миналата година инвестициите са били 524 млн. евро. Данните за 2012 г. обаче са ревизирани нагоре на няколко пъти, като първоначално миналата година по-същото време бяха обявени 84.6 млн. евро, което все пак показва спад от над 50%. (Капитал)

Труска инвестиция в Първомай: Турската компания за производство на какаов ликьор и какао на прах Altinmarka ("Алтънмарка") е купила бившата фабрика за преработка на вълна в Първомай. Сделката е приключила в края на февруари, а продавач е френската компания ADF. Продажбата е сред най-значимите на пазара на индустриални площи, който през последните години не блестеше с висока активност. В доклада си за тримесечието консултантската компания Forton International също отбелязва транзакцията като най-значимата за периода. Според него сделка с подобен мащаб през последните месеци е тази, при която гръцката компания за производство на елементи за соларни системи Nobel Xilinakis нае фабрика с площ 22.5 хил. кв.м на италианската група "Миролио" в Елин Пелин. (Капитал)

След 16 години български яйца и сирене отново могат да се изнасят в Турция: Възобновява се износът на яйца и млечни продукти от България за Турция. Ветеринарните власти в Анкара отмениха забрана за това, наложена още през 1997 г., съобщиха от Министерството на земеделието и храните. След продължителни преговори двете страни са договорили сертификати за износ на яйца и млечни продукти от мляко от крави, овце, кози и биволи. Основните изисквания за млечните продукти, предназначени за човешка консумация, са да произхождат от страна, свободна от шап и чума,  да са спазени хигиенните изискванияна ЕС, да се прилагат принципите на  системата за самоконтрол при производство на храни НАССР и други европейски нормативни документи, гарантиращи безопасността на продуктите. (Дневник)

МВФ намали прогнозата си за растежа на глобалната икономика: Международният валутен фонд (МВФ) намали прогнозата си за глобалния растеж на 3.3 на сто за тази година при очакване от 3.5%, оповестено през януари, съобщи Rеuters. За следващата година прогнозата също е ревизирана от 4.1 на сто на 4 процента. Ситуацията в САЩ и в еврозоната е причина за намаляване на прогнозата за развитите икономики на 1.2 на сто през тази година. За 2014 г. обаче остава очакването растежът да е 2.2 процента.

Перспективите пред икономиката през последните месеци се подобряват с намаляващия финансов риск, отчита фондът, но предупреждава Европа да не намалява усилията си за справяне с дълговата криза на фона на проблемите в Кипър и политическите турбуленции в Италия. (Дневник)

Инфлацията в еврозоната продължава да се свива: Инфлацията в еврозоната продължава да се понижава и през март, показват данните на Евростат. За последната година потребителските цени в 17-те държави, които използват еврото, са се повишили с 1.7%. Това отговаря на очакванията на повечето анализатори, като отчетената стойност на показателя е най-ниска от август 2010 г. насам, отбелязва Reuters. Месец по-рано инфлацията беше 1.8% на годишна база. Така за втори месец поред инфлацията в региона остава под заложеното като цел от Европейската централна банка (ЕЦБ) равнище от 2%. (Капитал)

Цитат на деня

"Бойко Борисов не може да се откаже от Цветанов, защото имат неразривна връзка, знаят твърде много един за друг, за своите действия. Освен това Цветанов е основният инструмент за контролиран вот, за сплашване на хора, за контрол на дейността на МВР, без ГЕРБ да бъдат формално на власт"


Сергей Станишев, лидер на БСП

Число на деня 4541

лева е бил средният годишен доход на едно лице от домакинство в България през 2012 г.

БЪЛГАРИЯ


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'

    Българите спестили по около 240 евроси на глава - средно. Пак се връщаме на приказката за пилето и зелето, и средната порция от двете. По-притеснително е, че над 1/4 от доходите са пенсионни плащания. Ето това, заедно с доходите от помощи през социалните програми и за безработица, са показател за състоянието на населението. Положението е станало трагично, лудост е да се говори за развитие.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK