Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Булмаркет

Какво се случи през седмицата

2230 прочитания

Булмаркет

© Булмаркет


Президентът Росен Плевнелиев се срещна с наблюдателите от ОССЕ 

Президентът Росен Плевнелиев се срещна с Оуeн Мърфи, ръководител на краткосрочната мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), за наблюдение на изборите за народни представители (на снимката вдясно). Той е в България заедно с 28-членна делегация. На 11 май пристига и група от 19 души, наблюдатели от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). БСП пък е поканила 105 членове на ПЕС със същата цел. Изборите за 42-ро Народно събрание ще се проведат в неделя, 12 май. В тях участват 29 партии и седем коалиции, които се борят за 240 места. За да участват в разпределението им, трябва да съберат поне 4% от подадените действителни гласове. Бюлетините са интегрални, отбелязва се със знака X. Мандатът на предишния парламент беше прекратен предсрочно, тъй като правителството на Бойко Борисов подаде оставка след няколкодневни улични протести. През 2009 г. ГЕРБ спечели близо 2 млн. гласа и 117 депутатски места.  

Стефка Костадинова запази поста си начело на БОК 

Световната рекордьорка в скока на височина Стефка Костадинова спечели трети мандат начело на Българския олимпийски комитет (БОК). За нея гласуваха 44 представители на спортни федерации и индивидуални членове, 25 предпочетоха кандидатурата на бившия председател на агенцията за младежта и спорта Весела Лечева, а 10 - на бившия министър на спорта Васил Иванов-Лучано. Костадинова ще управлява още четири години. "Имах надежда за промяна. Статуквото победи, аз нямам проблем. Никой не слушаше и не гледаше концепции", каза Лечева на въпроса дали изборът е бил предрешен. "Аз казах само честни неща. Това, което може да свърши олимпийският комитет. Нещата, които трябва да се случат в спорта, не зависят само от БОК", коментира Костадинова. "Не ми прехвърляйте отговорността, че едва ли не аз съм виновна за тези два медала от олимпийските игри в Лондон. Ние сме водачи и координатори на олимпийските делегации. Много ни се ще да ни се увеличат правомощията, за да бъдем дейни", каза още тя.

ВСС обяви конкурс за градски и апелативен прокурор на София 

Висшият съдебен съвет (ВСС) откри процедура по избор на два ключови поста в прокуратурата -  на ръководители на Софийската апелативна прокуратура и Софийската градска прокуратура. Двата поста бяха овакантени преждевременно, след като техните ръководители - Ангел Илиев и Николай Кокинов, подадоха оставки по различни причини. Срешу Ангел Илиев започна разследване за нарушаване на принципа за случаен подбор при избора на прокурор по делото САПАРД. Николай Кокинов напусна поста, след като станаха ясни записите от дома на Бойко Борисов в Банкя. Очаква се срещу него да бъде образувано и дисциплинарно производство за уронване престижа на съдебната власт. 
Тази седмица главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че ще предложи на ВСС до провеждането на избора функциите на градски прокурор да се изпълняват от прокурора от Върховна касационна прокуратура Евгени Диков, като се мотивира с безупречната му репутация и факта, че е работил по тежки дела, а СГП била изключително натоварена.

 "Булмаркет ДМ" мести завода си за биодизел в Русе 

Компанията "Булмаркет ДМ" започва мащабно преместване на завода си за биодизел в България. Съоръженията (на снимката), които са разположени в австрийския град Енс, ще бъдат разглобени, транспортирани и сглобени наново на територията на бившия Комбинат за тежко машиностроене в Русе. Причините за преместването са близостта до суровини и пазари, както и по-ниските производствени разходи. Очаква се производството на завода да бъде възстановено до края на годината.  

По-лесна енергийна ефективност 

Малките и средните предприятия ще могат по-лесно да кандидатстват за безвъзмездна финансова помощ по програмата "Енергийна ефективност и зелена икономика". Новите насоки са от края на април, а ефектът трябва да се усети още в следващите месеци. Една от основните промени е свързана с начина, по който фирмите могат да избират изпълнителите на проектите си. Това ще става по стандартния за бизнеса начин - с изискването на три оферти. Програмата беше открита миналия юни и ще приключи до края на този октомври. Досега обаче са договорени под половин процент от предвидените 150 млн. евро грантови средства, а причината е сложната процедура.

"Булсатком" спечели седмия мултиплекс 

"Булсатком" е компанията, която печели конкурса за изграждане на седми мултиплекс. Засега обаче не е ясно кога ще има свободни честоти, за да стартира изпълнението на проекта. Конкурсът бе обявен от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) през януари. Три компании - "Булсатком", Ди Ви Би Ти и "Динамикс", заявиха интерес към състезанието. Оферти обаче подадоха първите две. Междувременно втората обжалва конкурса във Върховния административен съд, който още не се е произнесъл. От Ди Ви Би Ти пуснаха протестно писмо срещу решението на КРС само ден след като то бе обявено.

Със 160 км/ч по жп-линия до турската граница 

Влаковете ще могат да развиват скорост от 160 км в час по новата 18-километрова отсечка между Свиленград и турската граница, която бе открита от премиера Марин Райков и министъра на транспорта Кристиан Кръстев. Бенефициент по проекта е НК "Железопътна инфраструктура", а стойността е малко под 70 млн. лв. без ДДС. Реконструираното трасе е изцяло електрифицирано, изграден е железопътен мост над река Марица. Изпълнител е чешката компания OHL ZS, а строителството продължи около три години. Кръстев се надява през следващия програмен период БДЖ да получи еврофинансиране за покупката на влакове, които да могат да развиват тази висока скорост. 

Откриването на Дунав мост 2 остава за края на май 

Девети май беше датата, предвидена от правителството на ГЕРБ за официално откриване на Дунав мост 2, свързващ Видин и Калафат. Церемонията обаче бе отложена за края на месеца, като точната дата още не е известна. След разпускането на парламента все още не е ратифицирано и подписаното през февруари споразумение между българското и румънското правителства за създаване на смесена компания, която да експлоатира и поддържа съоръжението. На снимката: общ изглед към 2 км мост над река Дунав откъм румънския бряг. Седмици преди официалното откриване текат финални довършителни работи.   

Две жалби за скоростната тангента на София 

Двама участника в конкурса за строителството на северната скоростна тангента на София обжалват процедурата в Комисията за защита на конкуренцията. Търгът за 16.5-километровата отсечка бе спечелен от италианското обединение Salini–Impregilo, което получи най-много точки за цена и техническа оферта. Процедурата обжалват обединение ХПВС-ССТ ("Хидрострой", "Пътни строежи Велико Търново", "Водстрой 98",  "Пътстрой Бургас" и "Пътинженерингстрой") и австрийската ПОРР Бау. И двамата кандидати са допуснати до последния етап от конкурса - отваряне на ценови оферти. Седем от участниците бяха дисквалифицирани.

Кюрдските бунтовници започнаха изтеглянето си от Турция 

Бойците от Кюрдската работническа партия (ПКК) започнаха изтеглянето си от Турция към Северен Ирак. Това е част от постигнатото през март споразумение с правителството в Анкара за слагане на край на продължаващия вече почти три десетилетия конфликт, в който са загинали над 40 000 души. Смята се, че ПКК разполага с 2000 бойци в Турция и тяхното изтегляне може да отнеме четири месеца. По информация на AFP бунтовниците се оплаквали, че напускането им на страната става под засиленото присъствие на турската армия по граничните зони. Те предупредиха, че ще спрат изтеглянето си незабавно и ще отговорят на огъня, ако бъдат атакувани.

Бразилец застава начело на СТО 

Бразилецът Роберто Азеведо ще оглави Световната търговска организация (СТО). Той ще наследи французина Паскал Лами през септември. Азеведо е посланик на Бразилия в СТО от 2008 г. Той се конкурираше за поста с бившия министър на търговията на Мексико Ерминио Бланко и е първият представител на развиващите се държави от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) начело на СТО.

ЕК иска по-лесно банкиране за граждани на ЕС 

Революция в банкирането за граждани предлага ЕК. Плановете на комисаря по вътрешния пазар Мишел Барние включват улесняване на всички граждани на ЕС при отварянето на банкови сметки където поискат в съюза, както и прозрачност за таксите, за да може да се правят сравнения между банките. Сред целите също така е привличането на още хора към банковата система, като се изисква във всяка държава да има поне една банка, която предлага опростени разплащателни сметки, за да могат безработни и обявили банкрут също да имат достъп за основни операции като получаване на заплати, пенсии и обезщетения. Според проучванията на ЕК в ЕС над 58 млн. души над 15 години не разполагат с банкови сметки, включително половината население на България и Румъния. Всички банки ще трябва да предоставят списък с таксите за най-разпространените услуги, както и справка за таксите по разплащателни сметки за последните 12 месеца. Според промените при смяна на банката потребителят ще трябва да съобщи само на новата банка, която ще уведоми всички доставчици на услуги. Самата смяна на банка ще може да става безплатно и в срок до 15 дни в рамките на страната и до 30 между различни държави. Ако предложението за директива бъде прието, тези правила може да влязат в сила до 3 години. 

В Пакистан предстоят парламентарни избори 

В събота в Пакистан ще се проведат знакови парламентарни избори. За пръв път в 66-годишната история на страната се очаква след тях властта успешно да бъде предадена от едно цивилно управление на друго. Обичайното за Пакистан насилие и взривове обаче не подминаха предизборната кампания - повече от сто активисти и симпатизанти на различни партии бяха убити през последните няколко седмици. Очаква се в деня на вота да има нови атаки и затова повече от 600 хил. войници ще бъдат разположени около избирателните секции. Въпреки всичко прогнозите са избирателната активност да бъде рекордно висока и да надмине 44-те процента от 2008 г.

Сделки и проекти 

Казанлъшкото предприятие "М+С хидравлик" направи първата си инвестиция в Сърбия, като купи завод за кормилни и сервоуправления. Дъщерното дружество на българската компания - Lifam Hidravlika, е придобило завода в град Стара Пазова. Купувачът е вложил за придобиването и модернизирането 1.6 млн. евро, но с обяснението, че е търговска тайна от "М+С хидравлик" не пожелаха да уточнят каква част е била платена по сделката и колко са вложени в нови машини. 

Президентът на "МАГ адвъртайзинг" Красен Кралев купи 87% от акциите на "Уеб медия груп". Купувачът е придобил контролния пакет чрез две сделки на фондовата борса. Били за изтъргувани 1.23 млн. акции от капитала на "Уеб медия груп", като основното количество е минало в две сделки – за 708 хил. и 523 400 акции на цена от 1.20 лв. 

Небанковата финансова компания "Изи кредит" е сключила споразумение за стратегическо партньорство с "Български пощи", съобщиха от дружеството за кредитиране. Така в мрежата на пощите ще могат да се получават бързи заеми, отпуснати от компанията. В 238 пощенски станции в 130 населени места ще се предлагат кредити за суми до 3000 лв. 

Втори опит за увеличение на капитала през фондовата борса ще направи "Дир.БГ". Интернет компанията смята да издаде близо 1.53 млн. нови акции, с което може да набере почти 3 млн. лв. от настоящи и нови инвеститори, ако всички книжа бъдат записани. 

Най-голямата германска верига за търговия на дребно Metro AG отчете неочакван ръст на оперативната печалба за първото тримесечие на годината, дължащ се на намалените загуби от хипермаркетите Real и магазините за електроника Media-Saturn. Компанията, която има над 2200 магазина в 32 държави, е постигнала печалба преди лихви, данъци и амортизация от 14 млн. евро, което е значително подобрение спрямо 8 млн. eвро оперативна загуба за същия период на 2012 г. 

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.