Вечерни новини: 27 юни

Shutterstock

Вечерни новини: 27 юни

Орешарски няма да подава оставка, докато има подкрепата на парламента; Журналисти и организации осъдиха опита на Миков да цензурира отразяването на протестите; Икономическият вицепремиер обеща да не бави реформите; Бюлетините от Костинброд били годни, но няма доказателства за какво щели да се употребят;

3312 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Цитат на деня

"Кои са хората на протестите? Говорим си за умните, образованите, за по-заможните в София. Ами нали точно техните данъци искаме да вдигнем?"


Антон Кутев, депутатът от "Коалиция за България"

Число на деня 14

нови магазина предвижда да открие през тази година търговската верига "Билла България".

БЪЛГАРИЯ

Журналисти и организации осъдиха опита на Миков да цензурира отразяването на протестите: Опитът на председателя на парламента Михаил Миков да цензурира отразяването на протестите предизвика бурна реакция на журналисти и неправителствени организации. Близо 100 журналисти излязоха в четвъртък с декларация срещу "съветите" на председателя на Народното събрание към медиите как трябва да се отразяват протестите. Българската национална телевизия и Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори изпратиха съвместна декларация, в която заявяват, че не приемат политическите и институционални опити за влияние върху свободата на словото и редакционната ни независимост. Според Българския хелзинкски комитет изказванията на Михаил Миков са опасни за свободата на обществото. От Съвета за електронни медии обявиха, че Законът за радиото и телевизията не допуска "политическа и икономическа намеса в дейността на  радио- и телевизионните оператори". (Капитал, Дневник)

Икономическият вицепремиер обеща да не бави реформите: Първите усилия на новоизбрания вицепремиер Даниела Бобева ще са насочени към мерки за намаляване на бедността и междуфирмената задлъжнялост. В четвъртък депутатите одобриха нейното назначение в кабинета "Орешарски" като заместник министър-председател по икономическата политика без портфейл. Заедно с нея за вицепремиер, но отговарящ за въпросите на сигурността, бе гласувано назначаването на  вътрешния министър Цветлин Йовчев. Така заместниците на Пламен Орешарски стават трима вместо първоначално обявените намерения те да са двама и да няма силов зам. министър-председател. От парламентарната трибуна БСП и ДПС поискаха от Бобева да реализира бързо пакета от икономически мерки за облекчаване на условията за бизнеса. (Капитал)

Орешарски няма да подава оставка докато има подкрепата на парламента: Премиерът Пламен Орешарски заяви, че не смята да подава оставка, докато има подкрепата на парламента. Той коментира това пред журналисти в Брюксел, където беше посрещнат от Сергей Станишев за работен обяд на Партията на европейските социалисти преди започващия по-късно днес Европейски съвет, съобщи БНР. Той отрече вчера да е намеквал за възможна оставка. "Това вие така сте го разбрали", посочи той. На въпроса дали обмисля да се оттегли от премиерския пост, той отговори: "Докато имам подкрепа от парламента - не". (Дневник)

Стотина души, водени от Сидеров, шестваха из София, за да "въдворяват ред": Стотина симпатизанти и членове на "Атака" направиха шумно шествие из централните софийски улици, след като се бяха събрали да скандират пред парламента на контрапротест срещу гражданите, които искаха оставката на правителството и разпускане на Народното събрание. Замисълът на шествието, според лидера на "Атака" Волен Сидеров, който го предвождаше, бе да се "наложи" ред в държавата и София, което полицията не можела да направи, и заради това всяка вечер хората му щели да въвеждат закона, като дори използват граждански арести. (Медиапул)

Конституционният съд образува и второ дело по казуса "Пеевски": Конституционният съд е образувал вчера дело по искане на 93 народни представители  от БСП и ДПС за тълкуване на чл. 72 от конституцията, съобщиха от съда. Повод за искането е изборът на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на Държавна агенция "Национална сигурност", последвалата отмяна на решението на Народното събрание за избора и възникналият въпрос дали Пеевски има право да остане парламентарист. Конституционният текст, на който се иска тълкувания от съда, се отнася до възможността за прекратяване на пълномощията на народен представител при установяване на неизбираемост или несъвместимост. Преди три дни Конституционният съд образува дело и по искането на  96 депутати от ГЕРБ за установяване на несъвместимост и прекратяване пълномощията на Делян Пеевски. (Дневник)

Бюлетините от Костинброд били годни, но няма доказателства за какво щели да се употребят: Въпреки огромната работа, извършена по разследването на бюлетините от печатницата в Костинброд, продължава да остава нерешен въпросът дали прокуратурата ще може да повдигне обвинения на конкретни длъжностни лица. Големият проблем е, че и сега, както в началото на разследването, виси без потвърждение по смисъла на НПК въпросът за каква цел са щели да бъдат употребени отпечатаните извън плана бюлетини. Това се разбра на пресконференцията, която даде зам. главният прокурор Борислав Сарафов съвместно с изпълняващия длъжността председател на ДАНС Владимир Писанчев. Окончателното преброяване показва, че в печатницата в Костинброд са  намерени общо 475 417 бюлетини над планирания брой, от тях напълно годни за употреба били 351 075,  с лош печат - 59 256, а скъсани и напълно негодни (технологичен брак)  - само 62 420. Годните бюлетини били разпределени по райони,  за чужбина били отделени 40 хиляди. На нито една бюлетина нямало поставени знак за гласуване за определена партия. (Дневник)

Мисия на МВФ започна проверка на състоянието на икономиката и пазара на труда: Мисия на Международния валутен фонд, която пристигна днес в България ще оценява растежа на икономиката и състоянието на пазара на труда. Това съобщи ръководителят й Мишел Шенън, цитирана от пресцентъра на Министерството на финансите. Работата на експертите ще продължи до 3 юли.  Зам.-министърът на финансите Людмила Елкова е информирала, че са предприети мерки за това неизпълнението на приходите в бюджета да бъде минимално. Смятаме, че рисковете могат да бъдат овладени, каза тя. Елкова представи краткосрочните мерки на кабинета, които правителството е предприело в социалната сфера и за подобряване на бизнес средата. (Дневник)

СВЯТ

Споразумение в ЕС за бъдещата селскостопанска политика: Европейският съюз постигна съгласие за реформа на Общата селскостопанска политика след 2013 г. В новата политика ще бъдат заложено "позеленяване" на субсидиите, средства за иновации, както и за насърчаване на "скъсяването" на доставките от фермера до крайния потребител. Според окончателното споразумение България ще може да продължи изплащането на директните субсидии на площ, а не както се предвиждаше - чрез права за плащания. Страната ще има възможност и да увеличи специфичните субсидии към животновъдите, производителите на плодове и зеленчуци и др., до 13 на сто от всички. (Капитал)

Какво означават решенията на Върховния съд за гей браковете за бъдещето на Америка: DOMA is DEAD! Скандирането от стотици гърла пред Върховния съд на САЩ съобщи новината на останалите американци удома преди телевизионните репортери и анализатори да успеят да прочетат решението. Зад абревиатурата DOMA (Defense of Marriage Act на английски) се крие законът, забраняващ признаването на еднополовите бракове на федерално ниво. С решението си в сряда Върховният съд го обяви за противоконституционен. Обосновката за това на петимата от общо деветте съдии е, че DOMA нарушава петата поправка към американската конституция, гарантираща равенство пред закона. Аргументът е, че като забранява федералното признаване на гей браковете, сключени в разрешаващите ги дванайсет щата плюс столицата Вашингтон, DOMA създава две класи граждани и бракове. (Капитал)   

БИЗНЕС

Най-големите български компании през 2012 г.: "Лукойл Нефтохим България" отново оглавява класацията на най-големите компании в България – "Капитал 100". Резултатите от седмото поредно издание бяха обявени на специално събитие в сряда вечерта. През 2012 г. приходите на стария-нов лидер в подреждането са се увеличили с 22% и достигат 8.2 млрд. лв. Фактор за подобряването на резултатите са и растящите през последните години в световен мащаб цени на горивата. Те стоят и зад ръста на приходите, отчетен от другото българско дружество от групата на руската "Лукойл" – търговецът на горива "Лукойл България". Въпреки повишените продажби (с 3% до 3.6 млрд. лв.) компанията остава на третата позиция в класация. Така за втора поредна година вицешампион е медодобивният комбинат в Пирдоп "Аурубис България". През изминалата година приходите му са се свили с 8% до 4.3 млрд. лв., като причината е планов ремонт през есента. (Капитал)

Сезонът на дивидентите: Инвеститорите в едни от най-големите публични компании ще получат дивиденти, след като през миналата и тази седмица се проведоха общи събрания на акционерите и на тях бяха гласувани предложенията на директорските бордове за разпределяне на печалбата. Добрите финансови резултати за миналата година ще зарадват инвеститорите в "Монбат", "Албена инвест холдиг" и "Софарма", където вече бяха гласувани дивидентите. Към тях може да се прибави и "Неохим", след като на интернет-страницата на Българска фондова борса беше публикувана и покана към акционерите, според която се предлага на общото събрание на 29 юли да гласуват дивидент от 0.4 лв. на акция. На обратния полюс са акционерите в "Индустриален холдинг България" и "Синергон холдинг", които няма да получат дивидент. (Капитал)

"Билла България" - с още 14 магазина през тази година: "Билла България" планира да отвори 14 нови обекта през тази година. Три от магазините вече са факт – в Стара Загора, Плевен и Шумен, а два ще бъдат открити през юли – един в София и един в Пловдив, съобщи новият изпълнителен директор на компанията Николай Петров. Според маркетингови агенции пазарът на хранителни стоки в страната за 2012 г. се оценява на 9.5 млрд. лв., а "Билла България" има 5% дял. Делът на модерната търговия (тази във вериги) е около 35%, като топ 10 от веригите държат 33% от пазара, съобщи още Петров. (Капитал)

ЕС се договори как вложители и акционери ще спасяват фалирали банки: Финансовите министри на Европейския съюз се споразумяха за правила, които налагат загуби на акционерите и вложителите при фалит на банки, въвеждайки по този начин един от елементите на банкови съюз, съобщи Financial Times. Преговорите за това как да се освободят данъкоплатците от тежестта на спасителните кредити за финансовата система продължиха повече от година, като в крайна сметка приетите на срещата в Брюксел късно снощи клаузи оставят място за преценка на национално ниво при справянето с проблемни банки. Тази реформа е водеща в усилията на съюза да уплътнят защитата на отделните членки срещу банкови сривове, чиито недостатъци станаха видни при избухването на финансовата криза. От 2008 г. насам европейските данъкоплатци са подкрепили банковия сектор с около 1.7 трлн. евро. (Капитал)

Роумингът в ЕС поевтинява от понеделник: От 1 юли тарифите на дребно на телекомите за обаждания на абонатите им между мрежите в рамките на Европейския съюз, падат още, напомниха от Европейската комисия в специално съобщение до медиите в четвъртък. Регламентът за намаляване на цените на дребно на роуминга в ЕС беше въведен от 2007 г. и всъщност от 1 юли тази година влиза в сила поредната крачка на поевтиняването. Така пределните цени за абонатите на всички телекоми ще са 24 цента на минута без ДДС (намаление със 17% спрямо досега) за изходящи обаждания и седем цента на минута без ДДС (12.5% понижение) за входящите обаждания. Изпращането на текстови съобщения става максимум осем цента на минута без ДДС, което е с 11% по-евтино спрямо сега. При българските мобилни оператори тарифите за роуминг са различни при всяка компания и за всеки абонаментен план, но не по-високи от пределно фиксираните от Еврокомисията. (Капитал)

СПОРТ

Цветана Пиронкова се класира за третия кръг на "Уимбълдън": Цветана Пиронкова продължава своето отлично представяне на "Уимбълдън". След категоричната победа над 21-ата в световната ранглиста Анастасия Павлюченкова в първия кръг, българската тенисистка премина уверено и през втория. 25-годишната пловдивчанката надиграха чехкинята Барбора Захлавова-Стрицова със 7:5, 6:3. (Дневник)

Цитат на деня

"Кои са хората на протестите? Говорим си за умните, образованите, за по-заможните в София. Ами нали точно техните данъци искаме да вдигнем?"


Антон Кутев, депутатът от "Коалиция за България"

Число на деня 14

нови магазина предвижда да открие през тази година търговската верига "Билла България".

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
  • 1
    dartagnan avatar :-|
    dartagnan

    Волен охранява депутатите от ДПС ?! Скоро ще охранява и джамиите ...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата