Вечерни новини: 9 юли
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 9 юли

Shutterstock

Вечерни новини: 9 юли

Съдът отхвърли искането на ГЕРБ за касиране на изборите; Няма промяна в усещането за корупция в България; Варненският митрополит Кирил е намерен удавен; Италия осъди Брендо на 20 години затвор

2400 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Цитат на деня

Предполагам, че Делян Пеевски е част от кръга на Корпоративна търговска банка


лидерът на БСП Сергей Станишев отговаря на поредица въпроси за икономически кръгове

Защото имах достатъчно уверения, че ще свърши добра работа за държавата

лидерът на БСП Сергей Станишев отговаря защо Делян Пеевски беше избран за председател на ДАНС

Число на деня 20

години затвор в Италия получи Евелин Банев-Брендо. Той е признат за виновен за участие в престъпна група за международен трафик на кокаин.

БЪЛГАРИЯ

Съдът отхвърли искането на ГЕРБ за касиране на изборите: Конституционният съд (КС) отхвърли искането на ГЕРБ за касиране на изборите заради нарушения в деня за размисъл и в избирателните секции в чужбина, става ясно от съобщение на сайта на съда. Решението ще бъде публикувано утре. Към него има едно особено мнение на съдията Благовест Пунев и три становища на съдиите - Кети Маркова, Анастас Анастасов и на Румен Ненков, съобщи "Дневник". На 16 май ГЕРБ обяви, че ще поиска КС да касира изборите от 12 май за 42-ро Народно събрание заради сериозното нарушение на закона в деня за размисъл. Тогава в печатница в Костинброд бяха намерени над 475 хил. бюлетини над планирания за изборите брой и това доведе до пресконференции на БСП, ДПС и "Атака", на които бяха изказани съмнения за фалшифициране на изборите. (Капитал, Дневник)

Няма промяна в усещането за корупция в България: За последните две години нивото на корумпираност в България не се е променило, смятат 49% от отговорилите на новото проучване на международната антикорупционна организация Transparency International. Изследването Global Corruption Barometer 2013 г. се базира на интервюта с над 114 хиляди души в 107 държави по цял свят и има за цел да разбере какъв опит имат те с подкупите какво смятат за корупцията в главните институции на държавите им. В България проучването е направено на база на лични интервюта с 1002 души в цялата страна. Любопитно е усещането на българите за корупцията като цялостен проблем в държавата. Общо 80% от запитаните на този въпрос отговарят, че подобни порочни практики определено влияят отрицателно на държавата. За 19 на сто проблемът е по-скоро малък, а за 1% от отговорилите той не съществува изобщо. (Капитал)

Варненският митрополит Кирил е намерен удавен: Тялото на удавения Варненски и Великопреславски митрополит Кирил беше намерено в района на местността "Траката" край Варна, съобщиха от Светия синод. Отец Дончо Александров, говорител на митрополията заяви пред журналисти във Варна, че не може да коментира дали митрополит Кирил е бил заплашван и дали е споделял някакви притеснения. "Нека да се въздържим докато нямаме пълно потвърждение от полицията, за да знаем какво точно се е случило. Не може да се каже дали митрополит Кирил е бил сам по време на инцидента", каза още отец Дончо, цитиран от агенция "Фокус". От прокуратурата също обявиха, че за момента няма данни за насилствена смърт. (Дневник)

Италия осъди Брендо на 20 години затвор: Соченият за кокаинов крал Евелин Банев-Брендо получи 20 години затвор в Италия, съобщи bTV. Той е признат за виновен за участие в престъпна група за международен трафик на кокаин. Наказанието на Брендо е в пълния размер, поискан от прокуратурата, което е и максималното наказание. Останалите българи в процеса "Какаинови крале" получиха по-малки от исканите от обвинението присъди. Соченият за дясна ръка на Банев - Тинко Гарев, е осъден на 15 г. затвор, което е с три по-малко от поисканите от прокурорите 18 г. лишаване от свобода. (Дневник)

Агроминистерството обещава субсидии за тютюн до 2020 г.: Държавните помощи за тютюнопроизводителите, които се изплащат "извънредно" вече шест години, ще продължат и догодина, като разходът от 73 млн. лв. (приблизително какъвто беше и през последните 3 години)  ще бъде заложен в бюджет 2014 г., съобщиха от земеделското министерство. Нещо повече, от ведомството на Димитър Греков обещават субсидиите да се запазят в същия размер чак до 2020 г., която е последната от новия европейски програмен период. Причината е, че при преговорите за новата обща селскостопанска политика в Брюксел така и не беше постигнато съгласие тютюнопроизводството да бъде включено в списъка на земеделските отрасли, които могат да ползват европейски субсидии, както настояваше България. (Капитал)

Половината от безработните младежи нямат средно образование: Близо половината от безработните младежи са с основно или по-ниско образование, а делът на висшистите е около 10%. Това съобщи зам.-министъра на труда и социалната политика Росица Янкова по време на дискусия за младежката заетост. Последните данни на Агенцията по заетостта към края на юни показват, че през юни младежката безработица вече е 19.6%, като броят на регистрираните младежи в бюрата по труда е 71 хил. души. (Капитал)

София с повече приходи през първото полугодие: Столична община отчита по-добра събираемост на собствените си приходи през полугодието в сравнение със същия период на миналата година. Според заместник-кметът по финанси Дончо Барбалов приходите на общината са с 6.5 млн. лв. повече спрямо същия период на 2012. Постъпленията към 30 юни са 267.6 млн. лв., което спрямо заложения годишен план на общината е изпълнение на 50.7%. София отчита ръст и при данъците, и при таксите, които администрира. С най-голям ръст са приходите от строителни разрешителни кметството е събрало с близо половин милион повече, в сравнение със същия период на миналата година. От данък придобиване на имуществото по възмезден начин пък са събрани с 4.7 млн. лв. повече. (Капитал)

Цветанов е отказал да му бъде направена криминална регистрация:  Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е отказал да му бъде направена полицейска регистрация. Цветанов се е мотивирал с липсващ текст в Наредба Iз-701, която не регламентира какво се случва, ако лицето, което има повдигнато обвинение, откаже полицейска регистрация, обясниха от МВР. За това на Цветанов е издаден акт за неизпълнение на полицейско разпореждане, като наказателното постановление трябва да излезе до 14 дни. (Дневник)

Представител на ОССЕ настоя българските власти да пазят медиите от нападения на политици:

Представителят на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за свободата на медиите Дуня Миятович изрази безпокойството си за последния случай на заплахи към журналисти от депутата и лидер на "Атака" Волен Сидеров. Тя настоя властите в България да осигурят среда за медиите, в която да могат да работят свободно, става ясно от прессъобщение, публикувано от ОССЕ. От организацията припомнят, че на 5 юли екип на телевизия СКАТ е бил нападнат словесно и физически от Сидеров и членове на политическата му партия в Бургас, докато репортерите са се опитвали да вземат интервю от депутатите. (Дневник)

СВЯТ

ЕС и САЩ започнаха паралелни преговори за свободна търговия и за шпионския скандал: Европейският съюз и САЩ започнаха в понеделник преговори за свободна търговия и паралелно с това обсъдиха шпионския скандал, до който доведоха разкритията на бившия сътрудник на ЦРУ и на американската Агенция за национална сигурност (NSA) Едуард Сноудън, съобщи "Франс прес". Твърденията, че САЩ са подслушвали офиси на евроинституции, заплашиха да провалят очакваните от дълго време търговски разговори още преди да са започнали. ЕС обаче се съгласи миналата седмица да продължи с плана за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство, ако едновременно се проведат дискусии за дейностите на NSA. (Дневник)

БИЗНЕС

Малки и средни неволи: Недостатъчна ефективност на политиките за насърчаване на малките и средни предприятия, прекалена административна тежест, липса на конструктивен диалог с властите. Това са само част от най-важните проблеми, които очерта Националното сдружение на малкия и среден бизнес в България на среща с медии. "Малкият и среден бизнес, който е най-големият работодател и данъкоплатец в страната, не е е представен ефективно в диалога с правителството", коментира за "Капитал" Елеонора Негулова, председател на сдружението. По данни на организацията МСП представляват 99.8% от фирмите в страната, в които заетите са 1.8 млн. (Капитал)

Агенцията за малки и средни предприятия пак с нов директор: Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Никола Стоянов беше сменен изненадващо само четири месеца след назначаването му на поста. Заповедта на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев е в сила от 8 юли. Мястото на Стоянов се поема от Богдана Ваташка-Анави, която ще изпълнява длъжността изпълнителен директор до евентуалното назначаване на постоянен ръководител на агенцията. Според министъра имало няколко доклада, които категорично показват, че Стоянов не си върши работата както трябва. (Капитал)

Първи сблъсък на ЕС с Русия в Световната търговска организация: Европейският съюз ще започне търговски диспут с Русия на започналата среща на Световната търговска организация (СТО), съобщи Reuters, позовавайки се на европейски дипломати. Причината е наложената от Москва такса "рециклиране" за вносните автомобили в страната. "Ние дадохме на Русия срок до 1 юли да премахне тези такси и след като тя не го направи, ще сведем въпроса до СТО. Надяваме се, че проблемът ще се разреши бързо. Важно е Русия, която вече е член на организацията, да играе по правилата на глобалната търговия", заявява дипломат от ЕС, цитиран от агенцията. (Капитал)

BMW остава лидер в луксозния сегмент с най-добри продажби в историята си: Германският автомобилен концерн Bayerische Motoren Werke (BMW) е постигнал най-добрите продажби в историята си и е продължил да увеличава преднината си пред конкурентите в луксозния сегмент през първата половина на 2013 г. Според публикуваните от компанията данни през изминалите шест месеца са продадени 954 521 автомобила по цял свят, което представлява увеличение с 65 спрямо съшия период на миналата година. Резултатът се дължи основно на марката BMW, чиито продажби са нараснали със 7.7% до 804 248 броя, което компенсира спада с 2 и 7.8% при MINI и Rolls-Royce. Резултатите на BMW също така надвишават постигнатия ръст на продажбите от  6.4%, отчетен от двата основни съперника - Audi на Volkswagen и Mercedes-Benz на Daimler. (Капитал)

СПОРТ

Турската атлетика е изправена пред мащабен допинг скандал: Турция рискува да бъде изхвърлена от световното първенство по лека атлетика в Москва следващия месец заради "десетки" положителни проби, регистрирани в серия от проверки в последния месец. Редица турски атлети са били хванати със забранени препарати в извънсъстезателен режим и по време на състезанията от Средиземноморските игри в Мерсин между 20 и 30 юни, съобщи английският вестник "Телеграф". (Дневник)

Цитат на деня

Предполагам, че Делян Пеевски е част от кръга на Корпоративна търговска банка


лидерът на БСП Сергей Станишев отговаря на поредица въпроси за икономически кръгове

Защото имах достатъчно уверения, че ще свърши добра работа за държавата

лидерът на БСП Сергей Станишев отговаря защо Делян Пеевски беше избран за председател на ДАНС

Число на деня 20

години затвор в Италия получи Евелин Банев-Брендо. Той е признат за виновен за участие в престъпна група за международен трафик на кокаин.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.