Вечерни новини: 11 юли

Парламентът наложи мораториум върху стоежи на държавни земи по морето; Съдебният съвет уволни Николай Кокинов; И Цветлин Йовчев откри огън срещу президента Плевнелиев; Без дебат парламентът прие окончателно поправките в закона за СРС

Цитат на деня

"Тъжното е че трябва да извървиш пътя от министър или от бивш министър до обвиняем, за да осъзнаеш две неща: че в тази страна съдът казва кой е виновен и кой не и второ, че собствената ти наредба противоречи на конституцията."


главният прокурор Сотир Цацаров по повод отказа на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов да му бъде направена полицейска регистрация, защото според него тя е противоконституционна. Наредбата е издадена, докато Цветанов е бил министър.

Число на деня 40%

от европарите за евтини кредити за малкия и средния бизнес по инициативата JEREMIE са стигнали до него за малко повече от година.

Висшият съдебен съвет уволни Николай Кокинов: Висшият съдебен съвет уволни бившият градски прокурор Николай Кокинов и той напуска съдебната система. За това са гласували 19 души, 1 е бил против, а двама са се въздържали. Кокинов беше освободен от поста в края на април тази година, след единодушно решение на ВСС. Малко преди това бяха разпространени записи на разговори между него, бившия премиер Бойко Борисов и бившият земеделски министър Мирослав Найденов. (Капитал, Дневник)


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  osudeni_dushi avatar :-|
  osudeni_dushi
  • + 2

  Хайде сега, и цензура на президента на Република България ли ще слагате? Той представи позициите на народа, свърши вашата работа! Долу правителството! На протести сме докато не ви свалим!

  Нередност?
 • 2
  marriela avatar :-|
  Marriela
  • + 2

  Тъжното е, че медиите при отразяването на работата на прокуратурата и изказванията на гл. прокурор рядко се държат като журналисти...
  Гл. прокурор отново се опита да манипулира българите днес:
  Наредбата за полицейската регистрация е поднормативен акт, който се приема въз основа на нормативен акт, какъвто е законът. Ако наредбата е противоконституционна, то и съответната норма в закона е такава. Новият закон за МВР е от 2006 г., чл. 59, който не е променян от тогава, урежда полицейската регистрация, а ал. 6 на този член задължава министъра на вътрешните работи да приеме съответната наредба:
  http://www.mvr.bg/NR/rdonlyres/379531D2-0059-4223-86F8-ABA9D17680D8/0/ZMVR.pdf
  Факт е, че Румен Петков и Михаил Миков докато са били министри на вътрешните работи не са си изпънили задължението, Цветанов го е направил.

  Освен това, според чл. 127, т.5 на Конституцията на Р България:
  http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0034&n=4&g=
  "Чл. 127. Прокуратурата следи за спазване на законността, като:
  ...
  5. (предишна т. 3 - ДВ, бр. 27 от 2006 г.) предприема действия за отмяна на незаконосъобразни актове;"

  Сотир Цацаров е главен прокурор от края на м. декември 2012, сега сме началото на м. юли 2013. Защо прокуратурата не е предприела нищо за отмяната на тази наредба и съответната промяна в закона за МВР, ако тази наредба е противоконституционна (в такъв случай и чл. 59 би трябвало да противоречи на конституцията), както каза днес Цацаров пред журналисти. Защо нито един журналист не се сети да му зададе този въпрос?

  "Капитал", каквото и да ни е отношението към ГЕРБ и в частност към Цветан Цветанов, за да сме правова държава трябва да държим сметка на прокуратурата как си върши работата - тя не би трябвало да се използва за изпълнение на нечии користни цели, тя трябва да служи единствено на закона и обществото. Защото ако днес на прицел е омразният за мнозина Цветанов, утре ще е някой, който няма да е толкова омразен, но ще е неудобен някому, това се е случвало (пример с журналиста от Медиапул Борис Митов), ще продължи да се случва. Отговорността на медиите за това е голяма - като си затваряте очите за действията на прокуратурата, или реагирате избирателно, прокуратурата ще продължи да работи толкова зле, но ако има голям граждански контрил - чрез медиите, прокуратурата ще работи по-добре.


  П.П. Старият закон за МВР е в сила от 1997 г. Полицейската регистрация е уредена в чл. 66, който е изменен през 2003 г.:
  http://www.vblizost.org/doc/mvr_act_1997.pdf

  Нередност?
 • 3
  marriela avatar :-|
  Marriela
  • + 2

  Виждам, че коментарът ми не се е публикувал целият :-/
  Не знам дали само на мен ми излиза така...

  Няма да пиша отново частта от коментара, която не се е публикувала, а само края й:
  Сотир Цацаров е главен прокурор от края на м. декември 2012, а сега сме началото на м. юли 2013, защо прокуратурата не си е свършила работата по чл. 127, т. 5 от Конституцията на Р България, като не е изискала тази наредба да бъде отменена, щом твърди, че тя противоречи на конституцията, и съответно да се промени чл. 59 от Закона за МВР, въз основа, на която е издадена?! Защо нито един журналист не му зададе този въпрос?!


  П.П. Старият закон за МВР е от 1997 г., а полицейската регистрация в него е уредена в чл. 66, който е изменен през 2003:
  http://www.vblizost.org/doc/mvr_act_1997.pdf

  Нередност?
 • 4
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити
  • + 1

  Съдебният съвет зaкъсня...


  Публикувано през m.capital.bg

  Нередност?
Нов коментар