Вечерни новини: 5 август
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 5 август

Shutterstock

Вечерни новини: 5 август

Президентът с нагласа "да наложи някакъв тип вето върху бюджета"; Неяснота до последно с цифровизацията; Работни групи в МОСВ препоръчват ревизия на договора за концесия на ски зона "Банско"; Подготвя се смяна на ръководството на тотото; "Приста ойл" купи "Шеврон Чехия"

2708 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Цитат на деня

"Натиск заради самия натиск, натиск заради желание на непредставени в парламента политически сили не може да бъде повод за отказ от мандат."


председателят на Народното събрание Михаил Миков

Число на деня 8

компании се конкурират за ремонта на част от бул. "Ботевградско шосе". Стойността на реконструкцията може да достигне 12 млн. лв.

БЪЛГАРИЯ

Президентът с нагласа да "наложи някакъв тип вето върху бюджета": Президентът Росен Плевнелиев има нагласа да наложи някакъв тип вето върху актуализацията на бюджет 2013, която беше одобрена на второ четене миналата седмица. Това съобщи пред БНР финансовият министър Петър Чобанов, който днес е имал среща с държавния глава и е аргументирал мотивите на кабинета да ревизира бюджета. Все още обаче в президентството очаквали текстовете, които парламентът одобри на второ четене миналия четвъртък, преди да се прецени ще има ли вето, или не. Финансовият министър смята, че евентуално вето върху актуализацията на бюджета би имало единствено политически аргументи. По-рано днес председателят на парламента Михаил Миков заяви, че няма да свика извънредно заседание на Народното събрание, ако последва отлагателно вето за ново обсъждане на актуализацията на бюджета за 2013 г. (БНР, Капитал)

Цифровизацията: Неяснота до последно: По-малко от месец преди 1 септември, когато би трябвало телевизионният ефир да стане изцяло цифров, гражданите са изложени на потоци тотално противоречащa си информация. От една страна - в платените реклами по самите телевизии се твърди, че аналоговият сигнал прекъсва в първия ден на есенния месец. От друга - по новинарските канали се обяснява, че това най-вероятно няма да се случи. Ясно изявление от представител на властта няма. От около месец е ясно, че срокът няма да бъде спазен. Сега тази прогноза се потвърждава от източниците на различни издания през последните два дни, същото твърдят източниците на "Капитал" от ангажираните с процеса институции, а в понеделник информацията беше полу-потвърдена от министъра на транспорта и съобщенията Данаил Папазов в интервю пред БНР. (Капитал)

Работни групи в МОСВ препоръчват ревизия на договора за концесия на ски зона "Банско": Да бъде прецизиран концесионният договор за ски зоната над Банско препоръчват работни групи в Министерството на околната среда и водите. За това съобщава министърът на околната среда и водите Искра Михайлова пред вестник "Труд" в понеделник. Ведомствените работни групи бяха сформирани от служебния екоминистър Юлиан Попов веднага след одит и критичен доклад на Сметната палата през април, като целта им беше да анализират проблемите на договора между държавата и "Юлен", както и да преценят как да изпълнят препоръките на Сметната палата към МОСВ. (Дневник)

Спец полицай от ГДБОП става заместник-директор в митниците: Спец полицай ще оглави за втори път разследванията на агенция "Митници" след началото на кризата. Министерство на финансите обяви, че за заместник на временния директор Борислав Борисов е назначен Николай Попов. Той е бивш ръководител на столичното звено в ГДБОП и опитът му включва борба с трафика на хора, наркотици и акцизни стоки, се уточнява в прессъобщението. (Капитал)

Подготвя се смяна на ръководството на тотото: Министерството на младежта и спорта внесе за обсъждане в правителството предложенията си за промени в устройствения правилник на Българския спортен тотализатор. Под предлог, че правилникът трябва да се хармонизира с влезлия в сила Закон за хазарта, да се увеличат отчисленията за спорта и да се засили контролът от страна на министъра, се предлага и промяна броя на членовете на управителния съвет. В предложението се прави и една на пръв поглед козметична промяна - вместо задължително от петима души управителният съвет на тотото може да бъде "от трима до петима". На практика това не променя нищо съществено, но подобни промени служат в последно време за чистки по министерствата в последните седмици, включително и спортното. (Капитал)

Частни болници оспорват задължението да провеждат обществени поръчки: Частни болници не приемат вмененото им от закона задължение да провеждат обществени поръчки за покупката на лекарства, консумативи и др., когато се финансират по линия на Здравната каса. Те са задължени да го правят, защото според закона лечебни заведения, на които повече от 30% от приходите за предходната година са за сметка на държавния, общинския или бюджета на здравната каса, са публичноправни организации. Ако не провеждат обществени поръчки, частните болници са заплашени от солени глоби. По данни на Агенцията за държавна финансова инспекция само за последната година за нарушение на тази процедура на болниците са издадени 55 наказателни постановления на обща стойност 238 100 лв. (Медиапул)

Задава се нов скандал с европарите за наука: Пореден скандал се заформя заради проекта за оперативната програма за "Наука и образование за интелигентен растеж". България очаква да получи по нея 1,5 млрд. евро от Брюксел в периода 2014-2020. Проблемът е, че в програмата, по която се работи в момента, пари за наука и образование реално няма предвидени. Според финансовата обосновка на т.нар. приоритетни 6 оси излиза, че научното развитие и просвещението ще се разбират като финансиране на следдипломни квалификации, развитие на работната сила, преодоляване на бедността и приобщаване на ромските групи. Науката е разчетена само като технологично развитие и иновации (строеж на центрове и купуване на апаратура), за което са предвидени 568 млн. евро. (Труд)

СВЯТ

Бивш началник на генщаба на турската армия получи доживотна присъда: Истанбулският съд Силиври постанови сурови присъди за заподозряните в делото за държавен преврат "Ергенекон", съобщи Hurriyet Daily News. Илкер Башбуг, бивш началник на генщаба на на въоръжените сили на Турция, получи доживотна присъда. Делото "Ергенекон" започва през 2007 г. с откриването на 27 гранати в къща в Истанбул. След това някои от най-изтъкнатите турци бяха арествани, включително бившият главнокомандващ Илкер Башбуг, депутатите Мехмет Хаберал и Мустафа Балбай, както и журнаистите Тунджай Йозкан и Илхан Селджук. Днес бяха произнесени присъдите на 275 заподозрени. (Дневник)

Фалшиви стоки за 1 млрд. евро са конфискували митниците на ЕС през 2012 г.: Митниците в Европейския съюз (ЕС) са конфискували почти 40 млн. продукта по подозрение в нарушаване на правата върху интелектуална собственост през 2012 г. Това показва годишният доклад на Европейската комисия за дейността на митниците при прилагането на тези права, предаде пресслужбата на институцията. Въпреки че броят е по-малък в сравнение с 2011 г., стойността на задържаните стоки все още е висока - почти 1 млрд. евро. На първо място сред задържаните стоки са цигарите (31%), следвани от стоките (12%), попадащи в категория "Разни" (например бутилки, лампи, лепило, батерии, прах за пране), и опаковъчните материали (10%). В 70% от случаите на конфискация са задържани пощенски и куриерски пратки, като в една четвърт от пратките е имало лекарства. (Дневник)

БИЗНЕС

"Приста ойл" купи "Шеврон Чехия": Компанията за производство и търговия с моторни и индустриални масла "Приста ойл" е купила Chevron Чехия", съобщиха от българското дружество. Цена и други подробности по сделката не се посочват, но ангажиментът на "Приста ойл" е да продължи да развива бранда Texaco през следващите 5 години. Чешката компания се занимава с дистрибуцията на масла за американската Chevron от 1998 г., като реализира на пазара 1.5 млн. литра и има приходи от 4 млн. евро. Едни от значимите й клиенти са производителите на автомобили и камиони Toyota и DAF, производителите на багери Bobcat и подразделението на Škoda за изработване на турбини. (Капитал)

Осем компании в надпревара за ремонт на "Ботевградско шосе": Ремонтът на десеткилометровата отсечка на бул. "Ботевградско шосе" от ул. "Летоструй" до околовръстния път ще струва между 9 и 12 млн. лв., стана ясно след отварянето на ценовите оферти. Най-ниската цена предложи Strabag, но това не гарантира на австрийската фирма спечелването на поръчката, тъй като оценката за избор на изпълнител ще сe формира освен от цената (60 точки), също така от техническото предложение (35 точки) и срока за изпълнение (5 точки). Освен Strabag още две обединения на компаниите "СК-13" и Трейс груп холд" са дали оферти под прогнозната стойност, обявена от Столична община, от 10.5 млн. лв., като Консорциум "ППМ Ботевградско шосе" ("Пътища и съоръжения" ЕАД, "Пътстрой 92" АД, "Мостремонт 97" ООД, "Илия Бурда" ЕООД) е оферирал стойност, съответстваща на индикативната. Това означава, че надпреварата до голяма степен ще бъде между тези четири кандидата. (Капитал)

Товарите по вода се пренасочват към морето: Част от товарите от и към България, традиционно превозвани по Дунав, са се пренасочили към морските пристанища през миналата година. Това показват данните на Националния статистически институт за товарооборота на речния и морския транспорт през 2012 г. Товарите, обработени на дунавските пристанища, са намалели през миналата година за сметка на морските пристанища, които като цяло отчитат ръст и увеличават преднината си. Общо със 7.9% намаляват обемите на обработените товари в речния транспорт през миналата година, като достигат 3.9 млн. тона. При речните пристанища дейностите по разтоварване, които са свързани с внос на товари, традиционно преобладават, като за миналата година обемът им е двойно по-голям от тези по натоварване (износ). (Капитал)

Секторът на услугите в еврозоната също се съживява: Секторът на услугите, който представлява близо две трети от икономиката на еврозоната, е забавил свиването си през миналия месец, давайки поредното доказателство, че регионът започва да се възстановява от рекордно дългата рецесия. Финалните данни за изготвяния от Markit индекс на мениджърдките поръчки (PMI) показват повишаване до 49.8 пункта през юли спрямо 48.3 за предишния месец. Подобрение има и спрямо предварителните данни за повишение до 49.6 пункта, публикувани в края на юли. Показателят остава под нивото от 50 пункта, разделящо свиването от растежа вече година и половина, а новите поръчки са продължили да намаляват, но все пак свиването е най-слабото от август 2011 г. насам. (Капитал)

Белият дом се намеси в битката между Apple и Samsung: Президентът на САЩ Барак Обама отмени предстоящата забрана за внос на някои по-стари модели на iPhone и iPad, давайки политически привкус на съдебните битки между технологичните гиганти Apple и Samsung, съобщи Financial Times. Забраната, която трябваше да влезе в сила тази седмица, беше постановена от щатската Комисия по международна търговия през юни, след като беше установено нарушение на технологичен патент на Samsung от страна на Apple. Белият дом не се е възползвал от правото си на вето върху решения на търговската комисия от 1987 г., когато Роналд Рейгън се намесва в друг казус, свързан със Samsung. (Капитал)

Локомотив (София) е с нов старши треньор: Стефан Генов е новият старши треньор на "Локомотив" (София). 57-годишният специалист заменя на поста Емил Велев, който се раздели с клуба по взаимно съгласие след слабите резултати от началото на първенството. Генов е подписал договор за две години.  Това е втората треньорска смяна в А група след само три кръга - Стойчо Стоев пое шампиона "Лудогорец" след загубата от новака "Любимец" в началото на първенството. (Дневник)

Цитат на деня

"Натиск заради самия натиск, натиск заради желание на непредставени в парламента политически сили не може да бъде повод за отказ от мандат."


председателят на Народното събрание Михаил Миков

Число на деня 8

компании се конкурират за ремонта на част от бул. "Ботевградско шосе". Стойността на реконструкцията може да достигне 12 млн. лв.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'

    Секторът на услугите в ЕС е забавил свиването си... Сякаш започва да се оживява? Услугите - добре, а производството къде е?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.