Какво се случи през седмицата

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

Плевнелиев: "С протестите българското общество даде ясен знак, че очаква промяна"

Необходимостта от възстановяване на доверието на обществото в институциите беше една от основните теми по време на срещата между президента Росен Плевнелиев и лидерите на ДСБ и "Движение България на гражданите" – Радан Кънев и Меглена Кунева, в четвъртък. "С активното си гражданско поведение от месец февруари досега българското общество даде ясен знак, че очаква промяна в отношението на политическите представители към държавността", каза държавният глава. Срещата на президента с лидерите на Реформаторския блок беше част от поредицата разговори на държавния глава с политически сили, неправителствени организации и общественици по повод ситуацията в страната от последните месеци. В четвъртък Реформаторският блок се разшири с още две партии – СДС и БЗНС с лидер Николай Ненчев. Двете формации подписаха споразумение за общи действия с петте партии в блока - ДСБ, "Движение България на гражданите" (ДБГ), "Зелените", "Синьо единство" и "Свобода и достойнство".

Директорът на автомобилната инспекция е обвиняем 

Директорът на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Валентин Божков подаде оставка в четвъртък. Два дни по-рано той беше задържан заедно с още 11 служители от ведомството, сред които и секретарката му. Спекулациите в началото бяха, че причината е корупция в структурите на агенцията в цялата страна, станала известна от разследване по време на служебното правителство. В сряда вечерта адвокатът на Божков Христо Георгиев каза, че повдигнатото обвинение е за безстопанственост. Пред bTV един от задържаните служители, който по това време бил в командировка, обясни, че е привлечен само като свидетел. Общо шестима са обвиняеми, мярката за неотклонение на Божков е "подписка". "Нека оставим проверката да приключи и службите да работят спокойно", каза той в четвъртък. Министър Данаил Папазов ще реши за оставката в понеделник, след като се върне от отпуска. Агенцията издава всички разрешителни за превоз, включително и таксиметров, както и на фирми, които обучават шофьори.

Цистерна с газ се взриви край Варна

Една цистерна с газ пропан-бутан се взриви на гара Езерово, край Варна, в сряда вечерта. Инцидентът станал, докато горивото се прехвърляло от влакова композиция в автовоз. Пожарът обхвана и съседна цистерна, в която имаше петролни продукти. Най-вероятно инцидентът е в резултат на човешка грешка заради пробит маркуч, каза ден по-късно директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР главен комисар Николай Николов. Ранени са 12 души, от които един мъж е с 95% изгаряния. Общо 11 бяха приети в болница, от тях седем са пожарникари. Взривната вълна повреди някои от най-близките къщи, но населението не беше евакуирано. Огънят обхвана площ от 50 декара, в гасенето му се включиха и канални машини от ВиК - Варна, всяка от които с над 10 тона вода. В сряда вечерта бяха спрени над 20 влака, пътуващи от и за Варна, защото на жп линията имаше парчета от взривената цистерна. В четвъртък подобно изтичане на пропан-бутан имаше и в София, но то беше овладяно.  

"Трейс" ще строи нова отсечка от Околовръстното

"Трейс груп холд" ще изпълнява и втория етап от разширението на западната дъга на софийския околовръстен път - 5.5 км между река Какач (след бул. "Сливница") и началото на бъдещата Северна скоростна тангента. Компанията единствена от осем кандидата бе допусната до отваряне на ценова оферта. Останалите бяха отстранени заради пропуски. Офертата на "Трейс" е за 89.9 млн. лв. при индикативна стойност 92.7 млн. лв. без ДДС. Обединение "Трейс СОП" с участие на компанията изпълнява и първия етап от западната дъга. Той включва 3 км отсечка, която тръгва от връзката с магистрала "Люлин".

ПИБ купува МКБ Юнионбанк

Първа инвестиционна банка (ПИБ) е подписала споразумение за придобиване на 100% от акциите МКБ Юнионбанк с досегашния собственик - унгарската MKB Bank. Така близо година след като МКБ Юнионбанк беше обявена за продажба, сделката, която ще е и най-голямата в сектора от началото на кризата, е факт. Цената й обаче не беше обявена официално нито от продавача, нито от купувача, въпреки че ПИБ е публична компания и подобна сделка е чувствителна за цената на акциите й.

Забавеният ДДС към юли е 320 млн. лв.

Забавеният ДДС в началото на юли е бил 320 млн. лв., показва справка на Министерството на финансите. Тя е от началото на 2010 г. до юли 2013 г., т.е. обхваща основно управлението на ГЕРБ. Според нея правителството на Борисов е продължило практиката на тройната коалиция да задържа надвнесения ДДС, който след това се отчита като постъпления в бюджета. И докато в случая на кабинета "Борисов" това се правеше с цел по-малък дефицит на касова основа, при управлението на БСП - ДПС - НДСВ държавата реализираше излишъци, които харчеше безотчетно. От началото на 2012 г. невъзстановеният в срок ДДС е бил между 200 и 360 млн. лв., т.е. близо до нивото, което се счита за нормално.

Трима кандидати за доставка на декодери 

Трима са кандидатите да доставят безплатни декодери за приемане на цифров тв сигнал на социално слабите в районите Северен централен, Югозападен и Югоизточен. Това стана ясно, след като изтече срокът за подаване на оферти от участниците в обществената поръчка за целта. Желаещите са "К и К електроникс", "Български пощи" и "Зора". Засега от Министерството на транспорта, което провежда търга, не дават информация кога ще има класиране, но едва ли ще бъде спазен срокът до 1 септември всички да бъдат снабдени с декодери. В тези три района броят на домакинства с право на безплатни декодери е 84 хил.

Турция въвежда рестриктивни мерки за превозвачите

Турция повишава драстично таксите за превоз на товари през нейна територия от 1 септември за всички превозвачи с чужда регистрация. Таксата ще се изчислява по формулата теглото на МПС + тонаж на товара, умножено по километрите и по 0.01 евро. Или пътуването до Истанбул ще струва 120 - 130 евро, а транзитът - 1000 евро (сега тя е 43 евро). Според българските превозвачи целта е да се елиминира конкуренцията за превози от и до турския пазар, като така ще се ограничат и превозите до Близкия изток. Превозвачите настояват за реципрочни мерки от българска страна и заплашиха с блокада.

Все по-малко хора плащат осигуровки 

Броят на осигурените в държавното обществено осигуряване (ДОО) се е стопил със 113 хил. за една година. През миналата година осигуровки са плащали по-малко от 2.8 млн. души. Това показват данните от годишния отчет за изпълнението на бюджета на ДОО за 2012 г. Тенденцията продължава и през първото тримесечие на тази година. Осигурените са намалели с 230 хил. души през януари - март 2013 г. спрямо същия период на миналата година. Така съотношението пенсионери - работещи е стигнало 80 към 100. За сравнение - здравословното съотношение между плащащи осигуровки и получаващи пенсии при разходопокривна пенсионна система е 3 към 1, коментират икономисти.

Израел и Палестина възобновиха мирните преговори 

За пръв път от три години в четвъртък Израел и Палестина седнаха отново на масата за преговори. Двете страни потвърдиха, че в Ерусалим са били проведени няколкочасови преки разговори. Високопоставен израелски представител, пожелал анонимност, описва пред британската Би Би Си преговорите като "дълги и сериозни". Официални позиции обаче не бяха разпространени и не са известни детайли около точното време и място на срещата, както и за конкретната тема за обсъждане. Разговорите трябва да са започнали броени часове след като Израел в знак на добра воля освободи 26 палестински затворници. Палестински източник, цитиран от АР, твърди, че преговарящите са се договорили да се провеждат срещи веднъж седмично. Очакванията за напредък обаче и в двата лагера са ниски, а въпросът за израелските селища на западния бряг и в източен Ерусалим продължава да хвърля тежка сянка върху мирния процес, след като в последните дни Тел Авив обяви планове за строежа на още над 2000 нови жилища.

Брадли Манинг се извини за Wikileaks

Редник Брадли Манинг, предал на сайта Wikileaks над 700 000 секретни американски доклади и дипломатически грами, се извини, че е накърнил интересите на САЩ. Той заяви, че грешно е смятал, че "може да промени света към по-добро". За Манинг предстои да чуе окончателната си присъда. Той бе оправдан по най-тежкото обвинение - за "подпомагане на врага", но е заплашен от 90 години затвор, тъй като бе признат за виновен за шпионаж, кражба и нарушаване на компютърни регулации. В изявление пред съда Манинг каза: "Съжалявам, че действията ми са наранили хора. Съжалявам, че засегнах САЩ. Извинявам се за неочакваните резултати от действията си."

Чехия отива към предсрочни избори през октомври 

Чешкият президент Милош Земан ще свика предсрочни избори на 25-26 октомври, ако долната камара на парламента в Прага реши да се саморазпусне на 20 август. Това съобщи в петък кабинетът на държавния глава в опит да прекрати политическата парализира в страната, която започна в средата на юни, след като премиерът Петър Нечас подаде оставка заради разкрития за корупция по високите етажи на властта. Тогава президентът Милош Земан връчи мандат за съставяне на кабинет на своя близък съюзник Иржи Руснок. Новото правителство обаче нямаше достатъчна подкрепа в парламента и изгуби вот на доверие в началото на август. Очаква се след предсрочните избори на власт да дойдат социалдемократите, подкрепяни от комунистите и вероятно някои по-малки центристки партии. Това би могло да се разчете като добра новина за ЕС, тъй като при подобен състав новото правителство вероятно ще бъде по-позитивно настроено по въпроси като задълбочаване на европейската интеграция или влизане на страната в еврозоната.

Въведоха извънредно положение в Египет 

В Египет бе въведено извънредно положение за месец, след като силите за сигурност щурмуваха два протестни лагера на привърженици на сваления президент Мохамед Морси в Кайро. В избухналите размирици по официални данни са загинали поне 525 души, докато от "Мюсюлмански братя" твърдят, че убитите им последователи са 2000. Египетският вицепрезидент и носител на Нобелова награда за мир Мохамед ел Барадей подаде оставка, заявявайки, че не може да "поеме отговорността дори за една капка кръв". Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган нарече случилото се клане, а международните медии описват останките от смазаните лагери и импровизираните барикади като военна зона, в която се чуват престрелки между силите за сигурност и симпатизантите на "Мюсюлмански братя". След този развой на събитията изгледите за постигане на някакъв компромис между двете враждуващи страни изглеждат близки до нулата.

Еврозоната излиза от рецесията 

Еврозоната е излязла от рецесия през второто тримесечие на 2013 г. след рекордни 18 месеца на свиване на икономиката. Според данни на Eurostat за периода април - юни БВП на страните от валутния съюз е нараснал с 0.3% спрямо предходното тримесечие. Толкова е и общият ръст на икономиките на всички страни от ЕС. На годишна база обаче все още има свиване както за еврозоната, така и за ЕС – съответно с 0.7% и с 0.2%. Причината за завръщането към растеж е възстановяването на икономиките на Германия и Франция, което е задвижвано от растящото потребление. През второто тримесечие техният БВП се е повишил съответно с 0.7% и 0.5%. Въпреки тези положителни резултати обаче е рано за оптимизъм, тъй като очакванията за следващите месеци остават умерени, а знаците за възстановяване са крехки. "Завръщането към скромен темп на растеж в еврозоната като цяло няма да разреши дълбоките икономически и фискални проблеми на страните от периферията на блока", посочва доклад на компанията за макроикономически изследвания Capital Economics.

Сделки и проекти 

Фармацевтичната "Ромфарм компани" затвърди лидерската си позиция на най-голям частен собственик на земеделска земя с покупката на фонд "Серес". Чрез новопридобитото дружество "Ромфарм компани" получава още 186 хил. дка земеделска земя, с което притежаваните обработваеми площи доближават 850 - 900 хил. дка.

Новият пътнически терминал на летище Варна беше открит в четвъртък. Общата стойност на инвестицията в него и свързаната с него инфраструктура е над 75 млн. лв., съобщиха от компанията - концесионер на двете черноморски летища, "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт". Новият терминал е около три пъти по-голям от досегашния, като на час може да обслужва по 1037 пътници.

Двама от собствениците на "Търговски център Европа" ще инвестират 10 млн. евро в последния етап от бизнес комплекса край столичното летище. Средствата ще бъдат вложени в сграда със смесено предназначение – офиси, търговски и складови площи, както и малка спортна зала към тях. Тя ще е с обща разгъната площ 16 800 кв.м.

Куриерската компания "Спиди" вече има открити 43 обекта по проекта й Speedy Parcel Shop (SPS) за навлизане в сегмента на пратките на дребно чрез обекти в жилищни квартали и по-малки населени места. Плановете са до края на годината броят на SPS точките да достигне 90 - 100 в цялата страна.

Здравноосигурителната компания "България Здраве" смята да предлага и имуществено застраховане, става ясно от решение на Комисията за финансов надзор. В сряда комисията е издала на компанията допълнителен лиценз за полици "Пожар и природни бедствия", "Други щети на имущество" и "Помощ при пътуване (асистанс)".

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

КапиталНО

КапиталНО