Вечерни новини: 2 септември

Shutterstock

Вечерни новини: 2 септември

Опозиционните партии дружно призоваха към протести срещу кабинета; Премиерът призова ООН да изпълни своите отговорности за Сирия; Кирил Желев оглави агенция "Митници"; В последните класове учениците щели да учат и работят поравно

2429 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Цитат на деня:

"Държавността в България не е укрепена, а е дадена на концесия на мафията, дадена е от Сергей Станишев, за да запази своя лидерски пост в БСП."

 
председателят на ДСБ Радан Кънев на пресконференция по повод откриването на новия политически сезон

Число на деня:

300 000 000

милиона лева вътрешен заем изтегли правителството в понеделник. Финансовото министерство пласира 1-годишни държавни ценни книжа при засилен интерес от страна на банки, застрахователни дружества, пенсионни и взаимни фондове.

БЪЛГАРИЯ

Премиерът призова ООН да изпълни своите отговорности за Сирия: Събитията в Сирия достигнаха критична точка, която представлява заплаха за мира и сигурността в целия Близък изток. При тези обстоятелства България счита, че СС на ООН е необходимо да изпълни своите отговорности, за да се прекрати насилието и бъдат създадени условия за започване на широк политически диалог, който е най-приемливият път за намиране на трайно решение на кризата и слагане на край на страданията на сирийския народ, се казва в официално изявление на премиера Пламен Орешарски, разпространено от правителствения пресцентър. В него се казва още, че България ще следи внимателно развитието на обстановката в региона, ще работи за формирането на единна европейска позиция и ще допринася според възможностите си за постигането на мир, справедливост и започване на устойчив демократичен процес в Сирия. (Дневник)

Опозиционните партии дружно призоваха към протести срещу кабинета: Два дни преди първото заседание на парламента от новия политически сезон няколко опозиционни партии във и извън Народното събрание вкупом призоваха членовете и симпатизантите си да се включат в готвения за 4 септември граждански протест "по посрещането" на депутатите. Най-активни се оказаха бившите управляващи от ГЕРБ, чийто пресцентър разпрати до медиите обръщение на партийния лидер Бойко Борисов. С призиви за подкрепа на протеста на 4 септември в понеделник излязоха Реформаторският блок, "Движение България на гражданите" и Единната народна партия на Мария Капон. Малко по-рано в понеделник вътрешният министър Цветлин Йовчев съобщи, че в МВР имало данни, че се готви ескалация на напрежението сред протестиращите вече 80 дни срещу кабинета "Орешарски". (Медиапул, Дневник

Нова вълна от назначения: Нови зам.-министри и нов шеф на агенцията по инвестиции бяха назначени в понеделник. Борислав Ангелов заема поста зам.-министър на инвестиционното проектиране. Името му се свързва с приватизираната през 2000 г. общинска фирма "БКС Витоша", в която Ангелов и в момента държи дял от 33%. Премиерът Пламен Орешарски назначи и зам.-министър на образованието и науката – Иван Кръстев. От началото на 2011 г. до сега е директор на дирекция "Европейски фондове и международни програми" в Агенцията по заетостта. Светослав Младенов оглави Българска агенция за инвестиции. (Капитал)

Кирил Желев оглави агенция "Митници": Кирил Желев е новият директор на агенция "Митници", съобщиха от Министерство на финансите. Източници от ведомството коментираха, че той е бил истинският фаворит на финансовия министър Петър Чобанов за наследник на Ваньо Танов, но назначаването му се бавило заради спорове в социалистическата партия. Кирил Желев ще има право да реши ще запази ли сегашните си заместници Борислав Борисов и Николай Попов. Първият беше заместник и на Ваньо Танов, а след освобождаването му пое ръководството на агенцията за период от два месеца. Николай Попов пък е заместник-директор от пети август и отговаря за митническите разследвания и разузнаване. За Попов стана ясно, че е с отнет допуск до класифицирана информация от 2009 г. и въпреки че има право да кандидатства за нов, още не е подал документи. Освен това той е на пост, който изисква подобен допуск вече почти месец. Според неофициална информация  новият директор Кирил Желев ще назначи други заместници. (Капитал)

Държавните пощальони и железничари запазват работата си: С преструктуриране на държавните пощи и железници и натоварване на служителите им с работа засега ще се избегне съкращения в двете дружества, които през последните години все по-трудно издържат на конкуренцията и финансовите им резултати традиционно са лоши. Това стана ясно от думите на транспортния министър Данаил Папазов, който коментира в понеделник готовността на служители в "Български пощи" да стачкуват заради готвени 30-процентни съкращения. За пощите той обясни, че става въпрос за недокомпенсиране на допълнителната пощенска услуга, която би трябвало да се субсидира от бюджета. Има изработена методика, одобрена от ЕС, и пощите е трябвало да получат субсидия за предходен период в рамките на около 22 млн. лв., обясни министърът. В крайна сметка дружеството в бюджета за тази година е заложена сумата от 2 млн. лв., която вече е усвоена, посочи Папазов. (Дневник)

В последните класове учениците щели да учат и работят поравно: През септември ще бъде подписано споразумение между министерствата на икономиката, на образованието и на труда, с което ще се въведе по нов начин дуалната система в образованието. Според нея учениците от горния курс ще учат през половината от времето за обучение, а през останалата половина ще работят.  Това съобщи министърът на икономиката Драгомир Стойнев на среща с бизнесмени от Хасково, цитиран от БТА и dariknews.bg.  Искаме да осъществим няколко пилотни проекта, така че българският бизнес веднага да има достъп до подготвени кадри, каза Стойнев. (Дневник)

Над 1400 са бежанците в България, капацитетът за настаняване е изчерпан: Над 1400 са бежанците в България, потокът е постоянен всеки ден, като през последните денонощия в страната влизат по 65 души. Капацитетът за настаняването им е изчерпан. Това съобщи пред БНТ вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. "До края на годината можем да очакваме между 6 и 10 хиляди души, а това надхвърля нашия потенциал. Трудно самостоятелно бихме направили тази организация", каза той.  По думите му в момента се набелязват сгради, които след преустройство да могат да се използват за настаняването на бежанците. (Дневник)

Повечето автоморги в страната са незаконни: Масова практика е автоморгите в страната да нямат разрешение за разкомплектоване на стари атомобили. За това сигнализираха от Българската асоциация по рециклиране (БАР). Tова води и до нелоялна конкуренция в сектора, тъй като незаконните площадки могат да си позволят по-високи цени за изкупуване, тъй като не плащат такси и не се съобразяват с изискванията. По-големият проблем обаче е, че тази дейност създава голям риск за околната среда и здравето на хората, тъй като маслата, акумулаторите и въздушните възглавници на колите са токсични отпадъци и неконтролираното им изхвърляне е опасно, уточниха от БАР. (Капитал)

СВЯТ

Дебатът между Меркел и Щайнбюк завърши без категоричен победител: Германският канцлер Ангела Меркел и нейният основен опонент на изборите на 22 септември влязоха в сблъсък за еврото, данъчната политика и шпионската програма на САЩ в телевизионен дебат, който завърши без ясен победител, съобщи Reutrs. Единственият телевизионен дебат от предизборната кампания, гледан от около 15 милиона души, беше един от последните шансове на социалдемократа Пеер Щайнбрюк да промени посоката в надпреварата, в която от самото начало изостава зад Меркел. (Дневник)

БИЗНЕС

Веригата за облекла Sprider напуска България: След повече от шест години на българския пазар, гръцката верига за всекидневни дамски, мъжки и детски облекла Sprider е на път да напусне България. В последните месеци компанията ускори затварянето на магазини в страната и към края на август разполага само с един обект в София. Излизането от българския пазар е свързано с плановете на гръцкото дружество за преструктуриране на бизнеса и съкращаване на разходите, като в момента тече и ликвидация на дъщерните му компании в Кипър и Румъния. (Капитал)

Рейтингов удар по "МКБ Юнионбанк": Освен с немския си собственик, скоро МКБ Юнионбанк може да се раздели и с високия си кредитен рейтинг. Това става ясно от съобщение на международната агенция за кредитен рейтинг Fitch от миналата седмица. В него агенцията посочва, че за момента няма да предприема действия по рейтинга на банката, но след финализирането на продажбата й от BayernLB на Първа инвестиционна банка (ПИБ), най-вероетно ще последва понижение с няколко степени. До сега високият кредитен рейтинг на Юнионбанка от BBB+ беше подкрепят основно от крайния собственик германската Bayernche Landesbank (A+). (Капитал)

Няколко хиляди фирми вече могат да избират доставчик на ток: Първи октомври е срокът, до който компаниите, използващи средно напрежение, трябва да са избрали доставчика си на ток. Това са предприятия, по-големи хотелски комплекси, търговски центрове и други, които досега купуваха електроенергията си на фиксирани от държавата цени. Промяната се подготвя отпреди година и ЕРП-тата уведомиха клиентите си какво им предстои. Предстои хиляди клиенти да решат дали да продължат да бъдат обслужвани от ЕРП-тата, които имат лицензи и за търговци на свободния пазар, или да преминат към друг доставчик. (Капитал)

Нели Крус разритикува интернет регулациите в Европа: Еврокомисарят по цифровите технологии Нели Крус разкритикува настоящата регулаторна бъркотия, която засяга широколентовия интернет и инвестициите в него. Според нея основните проблеми са различните такси и регулаторни рамки, с които компаниите се сблъскват във всяка от страните - членки на Европейския съюз. Заради това повечето компании се въздържат от инвестиции в изграждането на високоскоростни мрежи от ново поколение и изпитват затруднения да навлизат на нови пазари, се посочва в прессъобщение на Европейската комисия. Еврокомисарят по цифровите технологии призова за промени дни преди да обяви пакет от мащабни реформи в телеком сектора. (Капитал)

IKEA забавя експанзията си: Шведската верига мебелни магазини IKEA ще промени стратегията си и ще намали темпа на експанзия, което подчертава различните виждания на новото ръководство на компанията, съобщи Financial Times. В своето първо интервю като изпълнителен директор Питър Ангефьол, който наскоро пое ръководството на веригата от Микаел Олсон, заяви, че няма да следва програмата на предшественика си за удвояване темпа на отваряне на нови обекти. Ангефьол отбелязва, че ще се стреми през следващите години да увеличи броя новооткрити магазини спрямо рекордно ниския им брой тази година – едва пет. Той подчерта, че не споделя плановете на Олсон за отваряне на 20-25 обекта годишно. (Капитал)

Hankook Tire добави Daimler към клиентите си: Водещият южнокорейски производител на гуми Hankook Tire обяви началото на сътрудничеството си с германския автомобилен гигант Daimler. Компанията ще доставя гуми за новите модели Mercedes-Benz S-Class и E-Class седан, пише Reuters. Постигнатото споразумение е поредна стъпка от стратегията на Hankook Tire за повишаване на познаваемостта на бранда. Сред новите клиенти в портфолиото на компанията е и Nissan Motors, за която ще се произвеждат гуми за новия седан Altima. (Капитал)

Цитат на деня:

"Държавността в България не е укрепена, а е дадена на концесия на мафията, дадена е от Сергей Станишев, за да запази своя лидерски пост в БСП."

 
председателят на ДСБ Радан Кънев на пресконференция по повод откриването на новия политически сезон

Число на деня:

300 000 000

милиона лева вътрешен заем изтегли правителството в понеделник. Финансовото министерство пласира 1-годишни държавни ценни книжа при засилен интерес от страна на банки, застрахователни дружества, пенсионни и взаимни фондове.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня