🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво се случи през седмицата

Стреляха по кортежа на Ердоган ; САЩ и Русия се договориха за проекторезолюция за Сирия; Евросубсидии отиват за луксозни коли; КЗК започна проверка на "Булсатком" за дъмпинг; Красимир Гергов купи сръбска рекламна агенция; Кабинетът разпредели 259 млн. лв. от ремонта на бюджета

Reuters    ©  Стоян Ненов
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

22.9%
е делът на т.нар. лоши и преструктурирани кредити в портфейла на банковата система в края на август според БНБ. 

Активисти на "Грийнпийс" протестираха в бензиностанция на "Газпром" в България

Бензиностанция на "Газпром" край Благоевград беше блокирана от членове на природозащитната организация "Грийнпийс". В четвъртък четирима души се завързаха за бензиноколонките, а двама се качиха на покрива на близката сграда. Те протестираха срещу плановете на "Газпром" да добива нефт в Арктика от 2014 г. Поискаха и да бъдат освободени 30 активисти, които бяха задържани от руските власти на кораба "Арктик Сънрайс" на 19 септември след мирен протест край платформата "Приразломная" в Печорско море. В момента те са намират в Мурманск, като е започнато разследване на случая. Протестиращите носеха плакати с послание на български и английски език "Газпром = унищожение на Арктика" и "Освободете нашите активисти". Сред шестимата има един българин, останалите са от Австрия, Румъния, Словакия, Словения и Унгария. Те бяха задържани за кратко. Досега над четири милиона души са подкрепили петицията на "Грийнпийс" срещу добива на нефт в Арктика. 

Филип Златанов напусна комисията за конфликт на интереси 

Филип Златанов, който в края на юли 2013 г. Софийският апелативен съд отстрани като председател на комисията за конфликт на интереси, в четвъртък подаде оставката си и като редови член. Адвокатът му депозира заявление пред председателя на парламента - институцията, откъдето е избран Златанов. Името му е част от скандал, свързан с т.нар. тефтерче, в което разследващите органи откриха записки на вече бившия председател за хора с поръчения да бъдат "ударени" или пощадени. Сред тях са бивши министри, кметове, съдии. Най-често поръчките идвали от И.Ф. - инициали, разчетени като Искра Фидосова, още повече че няколко дни след избухването на скандала депутатът от ГЕРБ в Монтана напусна тихомълком парламента. Случайно или не, сигналите от избирателния й район към комисията "Златанов" след това намалели над сто пъти, разказа депутатът от БСП Кирил Добрев пред bTV. Той оглавява парламентарната комисия, която се занимава с тефтерчето. Златанов е обвиняем за престъпление по служба. 

Столична община връща басейна "Спартак" отново на държавата 

Столичният общински съвет (СОС) реши отново да върне басейна "Спартак" на държавата, ако тя се съгласи да го вземе. Това гласуваха общинските съветници на заседанието си в четвъртък. Предложението беше внесено от Николай Стойнев (ГЕРБ) и Анатоли Илиев (ГЕРБ) с мотива, че законът не позволява на общината да управлява комплекса. Преди време СОС не успя да проведе и конкурс за стопанисването му. Против решението беше Прошко Прошков от "Движение България на гражданите", според когото басейнът се превръща във втора "Топлофикация". Дружеството няколко пъти беше прехвърляно от държавата на общината и обратно. Тепърва общината ще разговаря с регионалното министерство дали ще се съгласи да си вземе комплекса, който е публична държавна собственост. Басейнът "Спартак" беше даден за стопанисване на Столичната община през 2010 г., след като договорите с фирмите на Алексей Петров бяха прекратени малко след като той беше арестуван в операция "Октопод". Сега басейнът се управлява от спортен клуб "Левски".  

Кабинетът разпредели 259 млн. лв. от ремонта на бюджета 

Правителството гласува как да похарчи около 90% от допълнителните средства, които си осигури с актуализацията на бюджета за тази година. Общо парите, които Министерският съвет одобри да бъдат извадени от резерва за непредвидени и неотложни разходи и разпределени по министерства, са 258.7 млн. лв. С ремонта на бюджета той беше увеличен с 286 млн. лв. Управляващите са се отказали от първоначалното си намерение да дадат 3.6 млн. лв. на федерацията по мотоциклетизъм. Вместо това парите ще отидат в някои спортни училища за ремонтни дейности. 

Военните може да се пенсионират по-рано 

Да се премахне възрастта за пенсиониране при военнослужещите, която беше въведена от началото на тази година, предлагат от "Коалиция за България". Атанас Мерджанов и други леви депутати са внесли промени в Кодекса за социално осигуряване, с които предлагат да се върне старият режим. Така военните отново ще могат да се пенсионират само с 27 години осигурителен стаж, от които две трети в системата, но да отпадне изискването за навършване на минимална възраст за пенсиониране. Тя е 52 години за младшите чинове и 54 години за старшите. За летателния състав, екипажите на подводните съдове и водолазите - 42 години за младшите звания и 44 за старшите при прослужени 15 години.

Красимир Гергов купи сръбска рекламна агенция 

Красимир Гергов придоби рекламната агенция на вече бившия кмет на Белград и лидер на сръбската Демократическа партия Драган Джилас Direct media. Сделката бе огласена с прессъобщение от сръбската компания, цитирана от местните информационни сайтове. От офиса на Гергов потвърдиха информацията, но не пожелаха да дадат параметрите на сделката, както и допълнителен коментар по нея. Не е ясно и как Красимир Гергов финансира придобиването. Последните две години основен кредитор на медия агенцията му "Пиеро 97 МА" е Корпоративна търговска банка и дружество от орбитата на банката.

Кандидатът за "Доверие" отново с нов мениджмънт 

Два месеца след като United Capital се договори с Vienna Insurance Group да придобие най-голямата българска пенсионна компания "Доверие", кандидат-купувачът отново е с нов мениджмънт. Това е третото ръководство от публичното обявяване на договорката в средата на юли. В края на септември от ръководството е извадена адвокат Дебора Стърман и австриецът Гюнтер Рор. На тяхно място идват руските граждани Сергей Мастюгин, Магомед Аликханов и Максим Шербако.

Евросубсидии отиват за луксозни коли 

Над 200 от подадените над 1200 проекта от фирми и земеделски стопани по европейската Програма за развитие на селските райони включват единствено и само покупката на автомобили, показват данни на фонд "Земеделие". В много от случаите инвестицията в транспортни средства е описана като предоставяне на услуга за селски туризъм - за посещения на забележителности, излети в природата и други, като става дума и за яхти и дори хеликоптер. Спорно е дали предоставянето на такава услуга може да се причисли към "интегриран селски туризъм", какъвто е заложеният приоритет в програмата. Тъкмо заради този приоритет такива проекти обаче получават бонуси.

КЗК започна проверка на "Булсатком" за дъмпинг 

Комисията за защита на конкуренцията е започнала проверка на "Булсатком", за да се установи дали сателитният оператор нелоялно привлича клиенти, като предлага услуги под себестойността им. Процедурата е стартирана по жалба на Национално сдружение на малки и средни кабелни оператори (НСМСКО) "Тв клуб 2000", в което влизат операторите: "Вирджиния - Ер Ен" - Бургас, "Делта тв" - Русе, "Елитком" - Пловдив, "Кабелнет" - Русе, "Интерсат" - Мездра, "Мултимедиа БГ" - София, "Пан телеком" - Ихтиман, и др. Ако бъде доказано нарушение, "Булсатком" може да бъде глобен до 10% от оборота й.

Иранският президент Рохани иска бързо разрешаване на ядрения проблем 

Иранският президент Хасан Рохани заяви, че иска да постигне споразумение относно спорната ядрена програма на страна в рамките на три до шест месеца. Това е значителна смяна на тона в сравнение с неговия предшественик и тя бе посрещната с одобрение от САЩ и европейските им партньори. През седмицата в Ню Йорк се състояха разговори на високо равнище в рамките на ООН между американския държавен секретар Джон Кери и иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф. Кери приветства "различния тон" на Техеран, но допълни, че има още много какво да се направи и ислямската държава трябва да отговаря на въпроси по отношение на ядрената си програма. Рохани твърди, че ядрените амбиции на Техеран са мирни и никоя държава не трябва да притежава ядрено оръжие. Той изрази надежда, че санкциите срещу страната му ще бъдат прекратени. Важни разговори относно иранската ядрена програма ще се проведат в Женева от 15 октомври. Те ще включват Иран, САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Китай и Германия.

САЩ и Русия се договориха за проекторезолюция за Сирия 

САЩ и Русия постигнаха споразумение за проекторезолюция, която позволява поставянето на сирийския химически арсенал под международен контрол. Сега предстои тя да бъде гласувана в Съвета за сигурност на ООН. Споразумението е важна крачка за осъществяването на съвместния план на Вашингтон и Москва, според който Дамаск трябва да предаде химическите си оръжия и те да бъдат унищожени до средата на 2014 г. В текста се подчертава, че използването на химически оръжия е недопустимо и представлява заплаха за мира и сигурността. Проекторезолюцията осъжда остро употребата им в Сирия и подчертава, че в случай на неспазване на поетите от Дамаск ангажименти за унищожаването им може да се прибегне до вземането на мерки съгласно глава 7 от хартата на ООН, която позволява употребата на военна сила. Ако се стигне дотам обаче, ще трябва да бъде гласувана друга резолюция, която оторизира подобен ход. А тогава Русия почти със сигурност ще наложи вето.    

Стреляха по кортежа на Ердоган 

Срещу турския премиер Реджеп Тайип Ердоган е било извършено покушение в ранните часове на петък, съобщава вестник Hurriyet. Местните власти са обявили, че кортежът на Ердоган е бил обстрелван на мост в Истанбул по пътя за международното летище "Сабиха Гьокчен". Органите на реда са започнали проверка. На мястото, откъдето е стреляно, са били открити седем гилзи от разследващите, а според очевидци нападателят е бил мъж. Няма данни за пострадали, но мерките за сигурност на ключови места в Истанбул са засилени. Това не е първият опит за атентат срещу турския премиер. През март бе предотвратено покушение, подготвяно от група, принадлежаща към нелегалната екстремистка партия "Революционен фронт за освобождение на народа". При ареста й бяха открити голямо количество експлозиви и чертежи на блокове в квартала, където живее Ердоган. Турската полиция задържа десетки членове на организацията. Според специалистите тя е подготвяла атентати на различни места в страната.

Сделки и проекти 

Германската Quarzwerke, която е основен производител на кварцов пясък в Европа, иска да изкупи всички акции на "Каолин". Съобщение за това бе публикувано на Българската фондова борса, където се търгуват книжата на публичната компания. Чуждестранната група вече притежава 98% от капитала на "Каолин" и е поискала от регулатора одобрение за задължително изкупуване на останалите акции извън неговия портфейл на предложената цена 4.156 лв.

Сделката за "Бургаски корабостроителници" с турския инвеститор се е провалила, съобщи източник на "Капитал Daily". Отложено беше насроченото за 30 октомври извънредно общо събрание на акционерите на дружеството, на което трябваше да бъдат гласувани назначенията на трима турски граждани в борда на директорите. По неофициална информация чуждият инвеститор е бил притеснен от множеството скрити задължения, които са установени след постигната принципна договореност с продавача - свързаното с Васил Божков работническо-мениджърско дружество "Бургаски корабостроителници".

Румънският застраховател CertAsig отвори първия си офис в България. Компанията ще продава застраховки на търговско имущество, на инженерни и строителни проекти, на различни отговорности и на гаранции. Основен акционер в създаденото през 2003 г. дружество е фондът Royalton Capital Investors II.

Barclays ще се изтегли от бизнеса с управление на капитали от над 100 пазара и ще съкрати още персонал като част от мерките за подобряване на финансовото си състояние, съобщава Financial Times.
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  offshore avatar :-|
  Offshore Banking
  • - 3
  • + 1

  Който затваря руски ядрени централи (на безумни цени), получава "приведствие" от Путин.

  Публикувано през m.capital.bg

  Нередност?
 • 2
  dragoslava avatar :-|
  Dragoslava
  • + 1

  Атентат срещу Ердоган, нещо гнило има в...

  Нередност?
 • 3
  izabell avatar :-|
  izabell
  • - 1

  <Евросубсидии отивали за покупка на луксозни коли,яхти дори хеликоптер;
  <Кабинетът гласува как да разпредели 90% от допълнителните средства, които си осигури с актуализацията на бюджета.Средствата отиват за ремонти на спортни училища;
  <Активисти на "Грийнпийс" блокираха бензиностанция на "Газпром" в Благоевград.Те протестираха срещу плановете на газовия гигант да добива нефт в Арктика от 2014година.

  Нередност?
Нов коментар