Вечерни новини: 3 октомври
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 3 октомври

Ръководители на най-големите банки в САЩ (на снимката) посетиха Белия дом за среща с президента Барак Обама, за да си говорят не за спрялата федерална администрация, а за нещо потенциално много по-лошо, което се задава - фалит на държавата. Ако Конгресът не повиши законния допустим таван на държавния дълг (в момента той е $16.7 трилиона), на 17 октомври държавата ще се окаже в невъзможност да се разплаща. Според доклад на финансовото министерство, САЩ може да пропаднат в най-тежката си криза от Голямата депресия насам, а пораженията върху икономиката ще продължат цяло поколение. "Негативните последици може да плъзнат по света и да последват финансова криза и рецесия, които ще са повторение на събитията от 2008 г. или дори по-лошо", се казва в доклада.

Вечерни новини: 3 октомври

Управляващите готвят мащабни промени в законите за кредитните институции и за потребителския кредит; БЕХ предлага данък от 30% за възобновяемата енергия; Либерализацията на пушенето пак е на дневен ред; Президентът Росен Плевнелиев поиска банките, от които правителството се готви да вземе външен заем, да бъдат избрани с конкурс

1811 прочитания

Ръководители на най-големите банки в САЩ (на снимката) посетиха Белия дом за среща с президента Барак Обама, за да си говорят не за спрялата федерална администрация, а за нещо потенциално много по-лошо, което се задава - фалит на държавата. Ако Конгресът не повиши законния допустим таван на държавния дълг (в момента той е $16.7 трилиона), на 17 октомври държавата ще се окаже в невъзможност да се разплаща. Според доклад на финансовото министерство, САЩ може да пропаднат в най-тежката си криза от Голямата депресия насам, а пораженията върху икономиката ще продължат цяло поколение. "Негативните последици може да плъзнат по света и да последват финансова криза и рецесия, които ще са повторение на събитията от 2008 г. или дори по-лошо", се казва в доклада.

© Reuters


5.8%

е увеличението на чуждестранните туристи до момента спрямо 2012 г., съобщи зам.-министърът по туризма Ботев във Варна. По думите му най-голям е ръстът на гостите от Турция - с над 60%. Руските туристи са с 15.8% повече.  

Европейската инициатива JEREMIE е топ кредиторът на малките фирми в България. Малките и средните предприятия са получили заеми за близо 310 млн. евро по двата кредитни продукта по JEREMIE, които практически заработиха от края на миналата година. Това показва справка към края на август 2013 г. на Европейския инвестиционен фонд, който управлява евросредствата. При бавния ръст на кредитите излиза, че огромна част от финансирането към фирми идва по JEREMIE линията. За сравнение, с около 350 млн. лв. расте обемът на заемите за корпоративния сектор за една година според данните на БНБ в края на август.

Управляващите готвят мащабни промени в законите за кредитните институции и за потребителския кредит. Според проектите първоначалните предложения са да отпаднат едностранната промяна на лихвата по кредит и таксата за предсрочно погасяване на ипотеки. Предвижда се още банките да нямат право да събират такси за кандидатстване/разглеждане на документи за заем, такса за управление на кредита и пр., както и наказателната лихва за просрочие по заем да бъде максимум ОЛП + 10%, а не каквато е практиката в момента – действащата по кредита на клиента лихва + 10% годишно. Предлага се още банките да образуват лихвата на база пазарен индекс и фиксирана надбавка.

Автор: Капитал Daily

БЕХ предлага данък от 30% за възобновяемата енергия

Данък от 30% върху приходите на зелените централи в България и ограничения при управлението им в електроенергийната мрежа. Такива радикални законодателни промени предлага ръководството на Българския енергиен холдинг (БЕХ) на правителството и парламента в писмо (виж прикачения файл). Това предложение почти копира доскоро прилагания модел за изземване на приходите от сектора с т.нар. такса достъп. Национализация на бизнес, последващи фалити и купища съдебни дела на инвеститори. Така икономисти и представители на сектора описаха ефектите от въвеждането на подобен данък. Предложението е тайно и не е обсъдено със засегнатите страни. (Капитал)

Либерализацията на пушенето пак е на дневен ред

Идеята за смекчаване на пълната забрана за тютюнопушене в заведенията отново е на дневен ред. С първите по-студени есенни дни, сдружения от туристическия сектор "напомниха" с писма до правителството и парламента, че им е било обещано връщането на стария режим, който позволява в кафенетата и ресторантите да има зали за пушачи и непушачи. Tакъв проект бе внесен от "Атака" още в първите седмици на работа на новия парламент, но досега не е бил разглеждан от комисията по здравеопазване. Свой проект, връщащ стария режим на пушене, готви и БСП, като според депутата от партията Спас Панчев, той трябва да бъде приет преди зимата. (Капитал)

Фотограф: Анелия Николова

Президентът Росен Плевнелиев поиска в четвъртък да се изберат с конкурс банките, от които правителството се готви да вземе външен заем. В сряда стана ясно, че България ще търси кредитиране от немски банки в размер на 360 млн. евро, за да рефинансира бюджета си до края на годината. "Защо трябва да са германски банките, защо не австрийски или френски? Няма ли да се организира търг, за да победи най-добрата оферта с най-ниската лихва", заяви Плевнелиев. Миналия месец финансовият министър Петър Чобанов заяви, че България се нуждае от външен заем до 400 млн. евро. Тогава обаче се говореше за еврооблигации, не за заем от немски банки.

Реформаторският блок представи основните акценти от икономическата част на управленската си програма

"Ако не се предприемат спешни мерки в икономиката февруари 2014 ще бъде като февруари 1996 и Жанвиденовата зима." Това заяви финансистът Любомир Христов от Гражданския съвет на Реформаторския блок. Обединението от десни извънпарламентарни партии представи в четвъртък основните акценти от икономическата си програма, обединени в 10 мерки, чийто цели са да се спре източването на публичните пари от олигарсите, освобождаването на бизнеса от политическия и административния рекет, спиране на злоупотребите на монополите, защита на потребителите и осигуряване на независимост на енергийната система на страната. (Капитал)

Държавата проучва възможностите да поиска да й бъдат възстановени част от средствата, дадени за изработката на туристическия бранд, който не срещна обществена подкрепа. Това се разбра от думите на зам.-министъра на икономиката с ресор туризъм Бранимир Ботев. Той обясни, че е сезирал правната дирекция в министерството, за да се търси път за прекратяване на действието на договора с фирмата създател, както и вариант тя да възстанови взетата за изработката на бранда сума, съобщи БТА. Фирмата е "Обединение за бранд България", което спечели поръчка от 1.6 млн. лв. по оперативна програма "Регионално развитие" за разработката на бранда, част от който е и логото, посрещнато с много критики. След като в логото, наричано "шарено бонбонче" и "яйца на очи", беше открито голямо сходство с логото на Киргизстан, през февруари тази година то беше върнато за преработка.

Фотограф: Анелия Николова

България и Румъния ще работят по изграждането на общ зеленчукова борса в някой от крайдунавските градове, съобщи пресцентърът на министерството на земеделието. За това са се разбрали на среща министърът на земеделието и храните Димитър Греков и румънският посланик у нас Антон Пъкурецу. "Това е една много добра възможност, която ще свърже директно производители и търговци от двете страни на Дунава. По този начин ще създадем стимул фермерите да останат тук, а не да търсят работа в чужбина", каза Греков. Това лято в България имаше протести и блокада на границата заради вноса на зеленчуци в България на дъмпингови цени, а румънски вестник дори писа за "Българо-българската война за румънските домати". Притеснения са изказвали и хлебопроизводителите от граничните райони. 

В подготовка на пътищата за зимния сезон тази година са заложени 3.5 млн.лв., а за снегопочистването им - 60 млн. лева, каза днес във Варна министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева. Тя уточни, че до края на октомври трябва да приключат проверките по области за готовността за зимно поддържане. Миналата година за поддръжката на пътищата през зимния сезон бяха предвидени около 50 млн. лв., но реално бяха похарчени 43 млн. лв. Останалите средства бяха пренасочени към изкърпване на дупки и ремонти на настилки. Сега парите са повече заради прогнозите за снежна и тежка зима.

Повечето активни български картодържатели имат дебитна карта (78%), а 17% от картодържателите притежават както дебитна, така и кредитна карта, показват резултати от четвъртото годишно проучване на "MasterCard Европа" за поведението на  българските картодържатели, съобщи платежната компания. Според проучването близо две трети от активните картодържатели най-често използват дебитните си карти за купуване на храна. Една трета купуват дрехи, малко на четвърт от анкетираните ползват картите си в бензиностанции и за комунални услуги. Изследването показва още, че близо половината от българските картодържатели плащат с карта за суми над 25 лв. В над 30% от случаите кредитните карти се използват в бензиностанции, за пазаруване в интернет, както и за плащане на комунални сметки и купуване на храна, при пътуване в чужбина.

Общо 150 проекта участват в конкурса за единно лого на европейските програми за следващия програмен период. Те бяха представени в четвъртък, а решението за общо лого и послание на оперативните програми бе взето през месец юли. Целта е те "да се използват през следващия програмен период 2014 - 2020 г. от всички управляващи органи, за да се създаде единна и разпознаваема визуална идентичност на приноса на ЕС в България". Досега всяка оперативна програма имаше собствено лого. Едва осем от всички 150 подадени предложения са подадени от фирми, което бе отчетено като успех - останалото са самостоятелни автори. Избраният от 15-членно жури победител ще стане ясен на 1 ноември. Той ще получи награда от 5 хил. лв. и тридневно посещение в Брюксел за двама. Класираните на второ и трето място проекти ще получат съответно три хиляди и хиляда лева. Победителят във Facebook пък ще получи награда от 500 лв.

5.8%

е увеличението на чуждестранните туристи до момента спрямо 2012 г., съобщи зам.-министърът по туризма Ботев във Варна. По думите му най-голям е ръстът на гостите от Турция - с над 60%. Руските туристи са с 15.8% повече.  

Европейската инициатива JEREMIE е топ кредиторът на малките фирми в България. Малките и средните предприятия са получили заеми за близо 310 млн. евро по двата кредитни продукта по JEREMIE, които практически заработиха от края на миналата година. Това показва справка към края на август 2013 г. на Европейския инвестиционен фонд, който управлява евросредствата. При бавния ръст на кредитите излиза, че огромна част от финансирането към фирми идва по JEREMIE линията. За сравнение, с около 350 млн. лв. расте обемът на заемите за корпоративния сектор за една година според данните на БНБ в края на август.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

На чаша турско кафе...

На чаша турско кафе...

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK