Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Reuters

Какво се случи през седмицата

2272 прочитания

Reuters

© Reuters


Вторият вот на недоверие не мина, ГЕРБ отложи внасянето на трети 

772.5 

млн. евро са преките чужди инвестиции към август спрямо 1593.5 млн. евро за същия период на 2012 г., показват предварителните данни на БНБ.

Управляващите от БСП, ДПС и "Атака" се спасиха и във втория вот на недоверие, внесен от ГЕРБ. За оставката заради провал в регионалното развитие гласуваха само депутатите от опозицията - 93-ма, против бяха 82-ма от БСП, 35-ма от ДПС и Магдалена Ташева от "Атака" (на снимката - основният говорител на ГЕРБ по темата Лиляна Павлова). От националистите гласуваха още 20 души, но като "въздържали се". Волен Сидеров не беше сред тях. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви още в края на дискусиите в сряда, че в петък партията му ще внесе трети вот - за културата. Ден по-късно обаче каза, че ще изчака. "Много от моите колеги и аз съм на това мнение, че трябва много да се активизираме на темите продажбата на земя на чужденци, бежанците", обясни Борисов. Той твърди, че членството ЕС не е пречка да мине искането на "Атака" да се удължи мораториумът върху търговията със земя. Борисов освен това намеква, че не трябва да приемаме повече бежанци. 

Росен Желязков е обвиняем за бюлетините в Костинброд 

Скандалът с откритите бюлетини в печатницата в Костинброд ден преди парламентарните избори на 12 май е на път да приключи безславно. Единственият обвиняем е бившият главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков. Софийската градска прокуратура (СГП) взе решението тази седмица. Обвиненията срещу него са за престъпление по служба, защото в период от две седмици не е осъществил контрол върху правителствената администрация за изпълнението на договор с печатница "Мултипринт". Това било извършено "с цел да набави облага" за частната компания. Желязков не е осигурил строг контрол върху отпечатаните количества бюлетини и манипулациите с технологичния отпадък, както и строга отчетност на чистия тираж бюлетини и заприходяването на всяка бройка. В резултат са "възникнали обществени нагласи, довели до недоверие от страна на значителна част от българските граждани към изборния процес и правилното функциониране на органите на държавната власт". Наложена му е мярка "подписка".

Първо осъдително дело в Страсбург заради модела "Цветанов" 

Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България по делото, което бившият председател на общинския съвет във Варна Борислав Гуцанов и семейството му заведоха. Нарушени са текстове от конвенцията за правата на човека - забраната за изтезание и унизително третиране, право на достъп до съд, презумпция за невиновност (от вътрешния министър Цветан Цветанов и окръжния съд във Варна) и др. България ще плати 40 хил. евро обезщетение. През март 2010 г. Цветанов се похвали с операция "Медузите", в която бяха арестувани Даниел Славов-Дънката, Борислав Гуцанов, директорът на общинския автотранспорт Пенчо Пенчев и главната счетоводителка на "Автотранспорт" в града Яна Кръстева заради съмнения за нарушения в сделка. Гуцанов е зрелищно арестуван в къщата му, след като служители на ГДБОП и дирекцията на МВР разбиват външната врата, докато семейството заедно с двете им дъщери - на 5 и на 7 години, спят. Преди два месеца разследването беше прекратено поради недоказаност.

Присъдата на Навални бе променена на условна

Руски съд потвърди присъдата за злоупотреби на опозиционния лидер Алексей Навални при обжалването, но я замени с условна. Дори и така, той вероятно няма да може да се кандидатира на следващите президентски избори. Навални бе осъден на пет години затвор през юли, но бе освободен, докато трае обжалването. Той твърди, че присъдата му е политически мотивирана. Докато беше под гаранция, Навални се кандидатира за кмет на Москва и се класира втори. Сега анализатори смятат, че властите са решили да сменят престоя му в затвора с условна присъда, тъй като се страхуват, че това ще го превърне в мъченик за противниците на Кремъл. Остава обаче в сила петгодишната забрана за заемане на политически длъжности, което означава, че Навални няма да може да участва на следващите президентски избори през 2018 г. Освен това има вероятност за допълнителна петгодишна пробация, което предполага, че може да бъде в политическа изолация цяло десетилетие.

Трима си поделиха Нобела за икономика 

Кралската шведска академия на науките присъди Нобеловата награда за икономика на трима американски изследователи – Юджийн Фама, Ларс Петер Хансен и Робърт Шилър. В своите индивидуални трудове върху действието на стоковите пазари те са доказали, че макар предвиждането на движението на цените на стоките и различните финансови активи в краткосрочен план да е невъзможно, в по-дългосрочен период техният курс има склонност да следва някои правила. "Лауреатите поставиха основите на съвременното разбиране на цените на активите, се казва в съобщението на Нобеловия комитет. То се дължи отчасти на колебанията в риска и в отношението към риска и отчасти на колебанията в поведенческите модели и пазарните напрежения." С тазгодишното си решение комитетът поставя акцент върху нуждата от доизясняване на логиката зад поведението на цените на финансовите активи и появата на балони, подобни на този на американския имотен пазар, който предизвика настоящата глобална икономическа криза.

ЕК препоръча Албания да стане кандидат за членство 

В традиционните доклади на Европейската комисия за напредъка на страните, които искат да се присъединят към ЕС, най-много похвали тази година получава Албания, за която Брюксел препоръчва да получи статут на държава - кандидат за членство. За пети пореден път ЕК препоръчва Македония да започне преговори за присъединяване. Според Брюксел държавата изпълнява политическите критерии за членство, но изключително важни остават добрите съседски отношения и решаването на спора за името. Годината е определена като историческа за Сърбия и Косово, които отбелязаха успех в нормализирането на отношенията си. Брюксел похвали и Черна гора, че е постигнала напредък в създаването на функционираща пазарна икономика, но остро критикува Босна и Херцеговина. Към Турция има забележки относно спазването на основните човешки права и демокрацията, като е отбелязана и прекомерната полицейска сила в отговор на вълната от протести, но ЕК настоява сближаването със страната да продължава.

Турската компания Garanti Koza купи имоти в София за 23 млн. лв. 

Турската компания Garanti Koza ще направи една от най-солидните имотни инвестиции през последните години. Тя планира да изгради мащабен комплекс с жилища, търговски площи и хотелска част в карето между бул. "Александър Малинов" и ул. "Филип Аврамов" в столичния квартал "Младост 3", където се намира центърът "Нова Деница". Фирмата вече е придобила за общо около 23 млн. лв. терените за бъдещото строителство чрез дружеството "Гаранти коза България". В ролята на продавачи са трите фирми на бизнесмена Любомир Павлов, доскоро миноритарен акционер в "Софарма". 

"Приста ойл" строи нов завод в Украйна 

"Приста ойл" започна поредния си международен проект. Тя ще строи завод за преработка на отработени масла в Украйна. Предприятието ще се изгради на зелено в град Бородянка, Киевска област, върху терен от 45 дка под шапката на подразделението на групата "Приста рисайклинг". Инвестицията в завода включва изграждането на два технологични модула за преработка, всеки на стойност 25 млн. долара, както и резервоарен парк и естакада за суровини и готова продукция за 10 млн. долара. В него ще работят 100 души. Предприятието е първото по рода си в Украйна и Източна Европа, капацитетът му е 70 000 метрични тона базови масла годишно.

Облекчението за лихвите от облигации остава 

Данъчното облекчение за доходите от лихви по борсово търгувани корпоративни облигации, за което се появиха съмнения, че е лобистко, най-вероятно ще бъде прието. Това стана ясно в четвъртък по време на заседанието на парламентарната бюджетна комисия. Поправката е записана в Закона за корпоративното подоходно облагане, който беше гласуван на първо четене.
Първоначално Министерството на финансите предложи вариант, при който са освободени както български, така и чужди инвеститори в облигации. Впоследствие текстовете претърпяха промени при гласуването им в Министерския съвет и обхватът на преференцията беше свит.

Сега изненадващо председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев заяви, че е против изпадането на българските фирми от обхвата на облекчението. "Заявявам го открито. Аз лобирам българските корпорации да могат да излязат на чуждите пазари и да наберат нужното им финансиране. Независимо кой подготвя такъв вид емисии. Защо отпадна този текст? Някой от някого се уплаши ли", допълни Цонев. Според него по този начин държавата ще помогне на бизнеса да набира нужния му ресурс от облигационния пазар като алтернатива на банковото финансиране. Ще се насърчи и привличането на чужди капитали. Данъчни консултанти обаче коментират, че ако държавата иска да насърчи чуждите инвестиции, би трябвало да не облага всички видове лихвените доходи на чуждите фирми.

Още промени в единната сметка 

Данъкоплатците, които изпитват временни финансови затруднения, ще могат да разсрочват или отсрочват задълженията си към данъчните, като те ще се изключват от системата за единната сметка. Това ще може да става при облекчени условия и за по-дълъг период. Промените са записани в проекта на данъчно-осигурителния процесуален кодекс 2014 г., приет от Министерския съвет. Самоосигуряващите се пък ще могат да заявят кои задължения да погасяват, когато сроковете са изтекли за няколко различни публични. Управляващите са се отказали и от лобистката поправка за ограничаване на местата за продажба на цигари.

Право на отговор 

В бр. 40 на вестник "Капитал" от 11 октомври 2013 г. е публикувана статия със заглавие "Една строго пазена тайна: Кой колко плаща на най-гледаната телевизия и какъв е резултатът от войната й с най-големия разпространител", с автор Паулина Михайлова.В статията са изнесени неверни данни за договорните отношения между "БТВ Медиа Груп" ЕАД и операторите на платени кабелни и сателитни платформи, както и за дела на операторите от приходите на "БТВ Медиа Груп" ЕАД.

В качеството си на обективно засегнато лице от твърденията, изложени в статията, упражняваме законовото си право на отговор, като настояваме позицията ни да бъде публикувана в следващия брой на вестник "Капитал".

Като институция с над десетгодишна безукорна корпоративна репутация уважаваме Конституционно установената свободата на достъп до информация и държим на спазването на нормите и правила на журналистическата етика. По тази причина не можем да подминем  спестяването на факти, необективността и подвеждането на читателите, което бе извършено с материала във вестник "Капитал" от 11 октомври 2013 г. Заблуждаващата информация е преднамерено представена по начин, целящ да се достигне до погрешни изводи за пазарното поведение на медията и да бъдат увредени  търговските отношения с наши партньори.

Особено тежка е манипулацията по отношение оператора "Булсатком". Изнесените данни съдържат откровена лъжа, както за броя абонати на сателитния оператор, така и за заплащаната от него цена. Тази преднамерено заблуждаваща информация е довела до изцяло погрешно впечатление за изхода на преговорния процес и участието на оператора в приходите на БТВ. Добрата бизнес практика ни задължава да не изнасяме детайли от договорните си отношения.

Данните и за останалите платформени кабелни и сателитни оператори са целенасочено изкривени и заблуждаващи, отново тенденциозно с цел да се увредят отношенията на БТВ с други оператори, които са конкуренти на сателитния оператор.

Условията на търговските отношения по сключени договори са търговска тайна, свързана със стопанската дейност на дружествата. Съхранявайки конфиденциалността на информацията БТВ не само защитава своята дейност, както е предвидил законът, но и пази и търговската тайна на своите договорни партньори. Манипулативното изнасянето на конфиденциална информация за търговски отношения от страна на вестник "Капитал" противоречи освен на закона и на всички морални норми за добра журналистическа практика и бизнес етика.

Бихме искали да подчертаем, че моделът на работа между платформените оператори и телевизиите се базира на утвърдена световна практика на пазара на предоставяне на права за разпространение на телевизионни програми, според която кабелните и сателитни оператори заплащат извършваното разпространение според броя на декларираните от самите тях абонати. За телевизиите е важно да бъде установен механизъм за точно отчитане на броя на абонатите, с цел справедливо и обективно определяне на дължимото възнаграждение.

В тази връзка в края на 2011 г. по инициатива на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори – АБРО бе проведено количествено изследване на броя на абонатите на платформени оператори в България. Проведеното изследване позволи да бъде направена точна оценка на данните с оглед справедливо определяне на размера на дължимите такси. Водени от желанието си за установяване на стабилна и предвидима среда на пазара на предоставяне на права за разпространение на телевизионни програми, "БТВ Медиа Груп" ЕАД подкрепя и предстоящото провеждане на ново национално представително маркетингово проучване на пазара на телевизия и интернет в България.

В заключение още веднъж подчертаваме, че основен принцип в нашите отношения е спазването на правилата на бизнес етиката и равнопоставеното третиране на договорните ни  партньори. Това обяснява и категоричното лидерство на бТВ и доверието на аудиторията към медията вече 13 години, което според нас е най-високият залог за доверие. А именно доверието е най-важният капитал за нас.гр. София, 17.10.2013 г.

 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.