Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Какво се случи през седмицата

Росен Плевнелиев: Готов съм да инициирам промени в конституцията; Здравната комисия не одобри пушенето в заведенията; Водата бавно ще поскъпва; Нови протести срещу изсичането на дървета в Турция; САЩ може да са подслушвали и телефона на Меркел; Управляващите обмислят да облагат брутната печалба в хазарта

2312 прочитания

1.3%
е годишният ръст на фирмените заеми в банковата система към края на септември, показват данните на Българската народна банка.

Росен Плевнелиев: Готов съм да инициирам промени в конституцията

"Аз съм президент на гражданите и щом те смятат, че са необходими дълбоки реформи в съдебната система, съм готов да инициирам промени на конституцията", заяви президентът Росен Плевнелиев по време на дискусия с гражданите за съдебната система, която се проведе в рамките на инициативата му за диалог с гражданите. Форумът събра над 250 представители на граждански организации и експерти. Държавният глава уточни, че подходът за промените в основния закон трябва да включва широк обществен дебат, взаимодействие на трите власти и на всички ангажирани институции. Президентът каза още, че българската съдебна система не е перфектна и е посочена като един от сериозните проблеми. Но препоръча реформата да се прави "постепенно и без революции". Националният омбудсман Константин Пенчев изрази съмнение, че е възможна реформа на съдебната система "постепенно". "Твърде дълго отлагахме реформата и проблемите днес изискват "да се реже много дълбоко", каза Пенчев. Той призова да бъде сезиран КС, който евентуално да промени бариерата пред обикновеното Народно събрание да променя  устройството на съдебната власт.

Здравната комисия не одобри пушенето в заведенията 

Парламентарната комисия по здравеопазване отхвърли внесените от депутати от БСП и от "Атака" предложения за либерализиране на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места. След повече от два часа спорове по време на заседанието на комисията 10 депутати гласуваха "против" предложените поправки в Закона за здравето, а седем ги подкрепиха. Предложенията предвиждат забраната да остане в сила за административните сгради, офисите, болниците, училищата и детските градини, както и за ресторантите за бързо хранене, но да отпадне за заведенията под 70 кв.м. Техните собственици ще могат да избират дали да се пуши в тях. По-големите заведения задължително ще трябва да имат вентилационна система и твърда преграда между двете помещения, отделяща пушачите от непушачите. Съвсем свободно да е пушенето в казината и в нощните заведения, предлагат депутатите. Предложенията обаче бяха одобрени от икономическата комисия в парламента. Предстои да влязат на първо четене в пленарната зала.

Главният инспектор към Инспектората на ВСС Ана Караиванова подаде оставка 

Главният инспектор към Инспектората на Висшия съдебен съвет Ана Караиванова е депозирала оставката си в деловодството на Народното събрание. Това съобщи самата тя по време на обсъждането в парламента на годишния доклад за дейността на Висшия съдебен съвет (ВСС). Мандатът на Караиванова изтече в началото на тази година година, но нито предишният парламент, нито сегашният успяха да постигнат съгласие за избора на неин наследник. Главният инспектор се избира с квалифицирано мнозинство от парламента и невъзможността да се съберат необходимите две трети около една кандидатура е причината за отлагането на избора. "Понеже разбрах, че основната пречка за съдебната реформа е моето оставане на длъжността след изтичане на срока и това ще е единствената причина за негативния доклад на ЕК, искам да заявя, че аз съм депозирала своята оставка в Народното събрание", каза Ана Караиванова. Пред депутатите тя отчете, че през първия четиригодишен мандат инспекторатът се е опитал да изпълни ролята си – да установи цялостен и ефикасен контрол над всички съдебни органи.

Нови протести срещу изсичането на дървета в Турция 

Представители на университета "Близък изток" в Анкара организираха протест срещу изсичането на дървета на територията на учебното заведение. Към студентите и преподавателите се присъединиха много граждани. Дърветата в района са застрашени от построяването на автомобилен път. Много от активистите засадиха фиданки на мястото на изкоренените дървета. Демонстрациите напомнят на протестите за парка "Гези" в Истанбул, които обхванаха голяма част от страната.

Неравенството между мъжете и жените намалява 

Неравенството между мъжете и жените е намаляло през последната година в повечето държави, сочи доклад на Световния икономически форум. Начело сред 136 държави са Исландия, Финландия и Норвегия, като резултатите се формират на база на участието в политиката, икономическото равенството, както и зачитането на правото на здравеопазване и образование. Единствените региони без подобрение са Близкият изток и Северна Африка, като Йемен е на дъното на класацията. България е на 43 място, като се покачва с 9 места. Подобрението се дължи предимно на повишаване на индекса за икономическо участие, както и на увеличения брой дами в парламента – от 21% през 2012 г. до 25% през 2013 г.

САЩ може да са подслушвали и телефона на Меркел 

Скандалът с американските телефонни подслушвания отново се разгоря с пълна сила, след като Германия обяви, че има сериозни данни, че мобилния телефон на канцлера Ангела Меркел може да е бил подслушван от тайните служби на САЩ. В сряда вечерта Меркел е провела телефонен разговор с американския президент Барак Обама и той я е уверил, че "САЩ не следят и няма да следят разговорите и съобщенията й". Но остават сериозни съмнения, че това се е случвало в миналото. Само дни преди това американският посланик в Париж бе привикан в Елисейския дворец, за да даде обяснения за данните, че в края на миналата година американските служби са записали повече от 70 млн. френски телефонни разговора. Темата за подслушванията доминираше започналата в четвъртък среща на върха в ЕС, като Меркел и френският президент Франсоа Оланд са обсъдили излизане с обща позиция. Скандалът ще продължи да ескалира, след като в. Guardian публикува поверително писмо на Агенцията за национална сигурност на САЩ, според което телефоните на 35 световни лидери се следят.

Президентските избори в Грузия ще разбъркат властта 

Грузия се подготвя да избере нов президент в неделя, който ще замести нямащия право  се кандидатира за трети мандат Михаил Саакашвили. Основните претенденти са Давид Бакрадзе от партията на Саакашвили и Гиорги Маргвелашвили, близък до премиера милиардер Бидзина Иванишвили. Бившият министър на образованието Маргвелашвили, който се обявява за поддържане на близки отношения едновременно с Русия и Запада, е фаворит. Негова победа би затвърдила властта на парламентарното мнозинство. Нещата обаче са далеч от сигурни, тъй като има и трети кандидат – Нино Бурджанадзе, която в миналото бе съюзник на Саакашвили, но след войната с Русия от 2008 г. се отдалечи от него. Тя се радва на относително високо одобрение и залага на програма, сходна с тази на Маргвелашвили. Възможно е тя да открадне гласове и от двамата фаворити и да се стигне до неочаквано разбъркване в крайния резултат. В същото време премиерът Иванишвили обяви, че ще излезе от политиката след президентските избори и така не е ясно кой ще държи реалната власт в страната след вота.

Управляващите обмислят да облагат брутната печалба в хазарта

Управляващите отново обмислят да променят режима, с който се облагат хазартните оператори. Целта е той да стане по-привлекателен за интернет сайтовете за залагания, те да се лицензират и да плащат данъци в България. "Интернет хазартът не се облага и не е добре регламентиран в законодателството. Затова целим да либерализираме режима и да привлечем чуждестранни оператори", заяви председателят на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев. Идеята е облагането да е не върху оборота, както в момента, а върху разликата между постъпленията от залози минус изплатени печалби.

Изборите в Чехия слагат край на правителствения вакуум 

Предсрочните парламентарни избори в Чехия на 25 и 26 октомври се очаква да сложат край на продължителния период без нормално правителство. Последният дошъл след вот кабинет падна през юни заради корупционен скандал. След това имаше опит за съставяне на служебно правителство, но той се провали при гласуването в парламента. Очаква се социалдемократите, начело с бившия финансов министър Бохуслав Соботка, да спечелят най-много гласове – 26%, но ще се нуждаят от коалиционен партньор. Опциите включват комунистите или някоя от набиращите сили нови партии като центристкото движение "Ано" ("Да" на чешки) на бизнесмена Андрей Бабиш.

Надзорният съвет отказа да приеме бюджета на здравната каса 

Надзорният съвет на здравната каса, в който участват четирима представители на държавата и петима на работодателите, синдикатите и пациентите, единодушно отказа да приеме проектобюджета й за 2014 г. и поиска среща с финансовия министър. На нея управляващите НЗОК настояли за актуализация на разходите за тази година със 150 млн. лв., тъй като здравната каса започна да плаща до 80% на болниците. Касата изпрати и проектоанекси към договорите на клиниките, с които ги приканва да се откажат от пълната сума, която имат да получават. Българският лекарски съюз даде срок до 15 ноември за актуализация, в противен случай обяви, че медиците ще стачкуват. 

Водата бавно ще поскъпва

С 30 - 40% ще се увеличи цената на водата в следващите 10 години заради инвестициите, които трябва да бъдат направени във ВиК системите на страната, обяви зам.-министърът на регионалното развитие Добромир Симидчиев по време на публичното обсъждане на стратегията за водния сектор. Документът предвижда държавно подпомагане на сметките за вода на социално слабите семейства с около 11 млн. лв. годишно. Според направените изчисления необходимите инвестиции за периода 2014 - 2023 г. са 12.2 млрд. лв. Средствата по еврофондовете ще стигнат да се покрият едва 30 - 40% от сумата. Останалото ще се финансира от държавата и от приходите на ВиК дружествата. 

Банката на кандидат за "Доверие" с представителство в София 

Вместо да купи дял в Токуда банк, обявеният за купувач на пенсионно-осигурителна компания "Доверие" руски бизнесмен Сергей Мастюгин ще открие предствителство в София директно на руската Инвестбанк, в която той е управляващ партньор. Офисът ще се намира на софийската улица "Емил Берсински" №12. Междувременно се оказва, че според внесения от депутатите Йордан Цонев и Делян Пеевски проектозакон за офшорните компании Мастюгин няма да има право да купи "Доверие" чрез United Capital.

"Белла" с нови сделки с австрийско финансиране 

Една от най-големите български хранителни компании - "Белла България", ще продължи да се разраства. Тя ще прави нови придобивания с мецанин финансиране. Компанията се е споразумяла с австрийската Mezzanine Management, която инвестира в български компании от 2004 г., съобщи Никлас Пихлер, управляващ директор на Mezzanine Management, по време на осмата годишна конференция за сливания и придобивания "Сделки и инвеститори 2013", организирана от "Капитал" и Entrea Capital. Според непотвърдена официално информация от пазара инвестицията ще е около 14 млн. евро.

Swissport пое обслужването на "България ер" 

 Swissport е поела наземното обслужване на "България ер" от 7 октомври,  обявиха от българското поделение на швейцарския оператор след запитване на "Капитал". Така вторият наземен оператор ще поеме най-големият играч на летище София, който беше традиционен клиент на държавното инфраструктурно дружество. В началото на годината летището успя да привлече най-големия клиент на Swissport - нискотарифната WizzAir, която се нарежда на второ място след "България ер" по брой превозени пътници от и до София. Освен най-големия превозвач в София операторът Swissport обслужва Lufthansa и Air Malta. 

 Сделки и проекти

Искане за концентрация по сделката за прехвърлянето на мощности от Danone на американската Schreiber Foods е внесено в Комисията за защита на конкуренцията. Според условията френската компания ще прехвърли на Schreiber Foods мощности и производството на продуктите с марка "Данон" в България. Подобни операции ще бъдат направени в Чехия и Португалия. Сделката е обяснена със стратегията на Danone "за оптимизиране на производствените капацитети и разходи заради спада на пазарите в Европа".

Корпоративна търговска банка е купувачът на пакета от 4.99% от капитала на "Булгартабак холдинг", който беше прехвърлен през борсата в понеделник срещу 36.9 млн. лв. Преди година подобен дял в тютюневия холдинг придоби италианският бизнесмен Едуардо Миролио - тогава за малко над 5% в няколко сделки той плати 27 млн. лв. Продавач на пакета беше "Бромак", чрез която Цветан Василев е собственик на КТБ.

Южнокорейският производител на автомобилни гуми Nexen Tire планира нов завод в Централна и Източна Европа, съобщи чешкият всекидневник Hospodarske Noviny. Според изданието сред разглежданите държави за инвестицията от около 750 млн. евро са България, Чехия и Полша.

Японският производител на техника Panasonic Corporation е купил 12.8% от акциите с право на глас в компанията за домакински уреди Gorenje, обяви словенската група в съобщение до борсата в Любляна. Стойността на транзакцията не беше разкрита, но преди време Gorenje обяви, че увеличава капитала си с 9.68 млн. евро (с 2.3 млн. акции), които ще бъдат придобити от Panasonic.

1.3%
е годишният ръст на фирмените заеми в банковата система към края на септември, показват данните на Българската народна банка.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.