Вечерни новини - 11 декември
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини - 11 декември

<strong>Протест с книги </strong><br />Около 500 души, повечето от които носеха книги, събра протеста на преподаватели, учени и студенти с искане за незабавна оставка на правителството. Шествието мина през парламента, където част от преподавателите наредиха книги пред металните заграждения с идеята да се направи символична линия, която властта да не прекрачва. Със скандирания "Оставка!" и "Вие сте позор: оставка и затвор!" протестиращите блокираха кръстовището при Ректората и това при Орлов мост, след което се върнаха при Ректората. Идеята на днешния протест е да покажем книгите, които преподавателите използват в своята работа, и затова съм донесъл три книги от курсовете, които водя в Софийския университет, каза Георги Ганев. Той отбеляза, че "искането за оставка на правителството се повтаря от протестиращите вече 180 дни".

Вечерни новини - 11 декември

Енергийният регулатор пак е с нов председател; България почва преговори с Westinghouse за нов блок на АЕЦ "Козлодуй"; Срокът за отписване на публични задължения, погасени по давност, се удължава с една година; Възрастта за пенсиониране при тежък труд няма да бъде замразена

2726 прочитания

<strong>Протест с книги </strong><br />Около 500 души, повечето от които носеха книги, събра протеста на преподаватели, учени и студенти с искане за незабавна оставка на правителството. Шествието мина през парламента, където част от преподавателите наредиха книги пред металните заграждения с идеята да се направи символична линия, която властта да не прекрачва. Със скандирания "Оставка!" и "Вие сте позор: оставка и затвор!" протестиращите блокираха кръстовището при Ректората и това при Орлов мост, след което се върнаха при Ректората. Идеята на днешния протест е да покажем книгите, които преподавателите използват в своята работа, и затова съм донесъл три книги от курсовете, които водя в Софийския университет, каза Георги Ганев. Той отбеляза, че "искането за оставка на правителството се повтаря от протестиращите вече 180 дни".

© Красимир Юскеселиев


159

щатни бройки, или 7.42% от общата численост на персонала на икономическото министерство, ще бъдат съкратени с промяна в Устройствения правилник на ведомството, съобщава правителственият пресцентър в сряда.

Енергийният регулатор, който контролира един от най-големите сектори и оттам вляе върху бизнеса на всяка компания, от сряда има нов председател. Пети поред за година. Неустойчивостта на поста идва заради традиционния вече политически натиск над независимия (на хартия) регулатор. Сегашната оставка на Анжела Тонева вероятно е заради несъгласие с налагани политики. Предишните - дали заради страх от прокуратура или невъзможност да се осигури икономически оправдан начин за сваляне на цените на тока. Сега начело на важната структура застава поредно назначение - Боян Боев, чиято кариера се разви буйно при сегашното правителство. Назначението ще предизвика рокади и в държавния енергиен холдинг, като най вероятните номинации за изпълнителен директор са Йордан Желев (отскоро начело на НЕК) и Иван Йончев (доскоро шеф на отдел "Правен" в БЕХ). (Капитал)

С последните промени в Данъчно-процесуалния кодекс се удължи с една година срокът за отписване на публични задължения, погасени по давност, съобщават от НАП. Така всеки, който има дългове с изтекла погасителна давност (отпреди 1 януари 2008 г.), може да поиска да ги отпише с подаването на писмено възражение пред НАП до края на 2014 г., а не както беше досега - до края на тази година. Възражението може да се подаде лично или да се изпрати по пощата до офиса на НАП по постоянен адрес за физическите лица или по регистрация на юридическите лица.

Промяна в Закона за здравното осигуряване предвижда европейската здравноосигурителна карта да важи не за една, а за две години. Поправката е част от гласувания през октомври пакет от мерки на правителството за намаляване на административните тежести, отбелязва вестник "Труд". Промяната ще улесни над 150 000 здравноосигурени българи, които всяка година подновяват или изваждат документа за пръв път. В момента картите за децата важат до навършване на пълнолетие, за пенсионерите - десет години, а за хора с увреждания - до срока на валидност на решението на ТЕЛК. Заявления за издаване на европейска здравна карта се приемат в клоновете на ДСК в цялата страна.

Идеята възрастта за пенсиониране на работниците от първа и втора категория труд да спрe да растe от началото на следващата година не се приема. Това решиха депутатите от социалната комисия при второто четене на измененията в Кодекса за социално осигуряване (КСО), а причината е, че поправката не получи подкрепата на ДПС. Очаква се законът да бъде гласуван окончателно в зала в четвъртък. От 2014 г. обаче се замразява ръстът на възрастта и стажът за пенсиониране на най-масовата, трета категория труд. Така от следващата година на практика се отменя пенсионната реформа, с която те започнаха да растат с по 4 месеца на година от началото на 2012 г., и така ще останат на нивото си от тази година. (Капитал)

България няма да изгуби нито една стотинка от Европейския социален фонд. Това съобщи социалният министър Хасан Адемов на заседание на социалната комисия в парламента в сряда. Само през 2013 г. са били усвоени 23% от парите за целия програмен период 2007 - 2013 г. и по този показател България е на първо място в ЕС, допълни Адемов. Парите за новия програмен период също бяха застрашени. От ЕК предупредиха, че средствата за Агенцията по заетостта от новата ОП "Развитие на човешките ресурси" може да се забавят, защото от Брюксел виждат проблеми в управлението на институцията. Изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова бе сменена миналата седмица.

Депутати от БСП предлагат промени в правилника на парламента, с които буквално се опитват да затворят устата на опозицията. Ако при изказване по процедурен въпрос народният представител заговори по същество, председателстващият заседанието може да му отнеме думата, като му изключи микрофона, предвижда една от поправките, внесена от Захари Георгиев, Петър Мутафчиев (на снимката) и Пламен Славов от левицата. Те предлагат и да се скъси наполовина времето за процедурни въпроси - от две на една минута. Предложенията идват само два дни, след като в продължение на седмица на удължени заседания депутатите гласуваха бюджета за следващата година, а ГЕРБ се възползва от парламентарните техники, за да проточи дебатите.

Близкият до БСП бизнесмен Георги Гергов обяви, че чака държавата да премести Националния исторически музей в ЦУМ. Във вторник агенция "Фокус" съобщи за неизвестни руски бизнесмени, които искат да превърнат софийския търговки център в музей на православието. Няколко часа по-късно собственикът на сградата Георги Гергов (който първоначално не искаше да коментира) даде малко повече разяснения, но в доста различна посока. В интервю за bTV той заяви, че "не пуска нови наематели в сградата, тъй като очаква държавата да помогне за настаняването на Националния исторически музей (НИМ)". (Капитал)

Внезапен прилив на средства в края на ноември е оправданието, с което най-големите дружества от сектор енергетика обясниха пред министерството принципал защо парите им са концентрирани в една банка. Това противоречи на изискването за по-балансирано разпределение на ресурсите, което влезе в сила на 4 декември. Дни преди тази дата компании като БЕХ, НЕК, АЕЦ "Козлодуй" и "Булгаргаз" продължават да работят по старому и парите им да са предимно в Корпоративна търговска банка, е видно от собствените им отчети пред Министерството на икономиката и енергетиката, под чиято шапка са те.  (Капитал)

Правителството одобри предложението на икономическия министър Драгомир Стойнев за започването на преговори с Westinghouse Electric Company за изграждането на нов блок на АЕЦ "Козлодуй". Кабинетът дава на БЕХ шестмесечен мандат за преговори, след което ще вземе решение дали да се съгласи или не със сделката. Новината беше очаквана, особено след посещението на Стойнев в САЩ преди три седмици, след което официално се разбра, че кабинетът ще започне преговори с потенциалния доставчик инвеститор без търг, конкурс или дори проучване за необходимостта от новата мощност. Мотивът за избор на Westinghouse бил доклад на изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй", в който се препоръчва новите мощности да бъдат изградени с технологията AP 1000 заради това, че с нея се решавали въпросите на безопасността. (Капитал)

Илиян Тодоров, който беше осъден за двойното убийство пред столичната дискотека "Соло", е обявен за общонационално издирване, съобщиха от Окръжната прокуратура в Пловдив. Преди седмица той окончателно беше признат за виновен за двойното убийство през 2009 г. на Кирил Въжаров и Васил Александров пред дискотеката и осъден на доживотен затвор от Върховния касационен съд. В сряда изтече седемдневният срок, в който Тодоров трябва да влезе в затвора, но той не е открит на посочения в съдебната преписка актуален адрес в Пловдив, уточни говорителят на ОП Галин Гавраилов пред БТА. Ден по-рано Тодоров се обърна към главния прокурор във видео, разпространено чрез Youtube с твърдението, че е невинен и че убиецът е на свобода.

Прокуратурата е поискала постоянен арест за бившия член на борда на директорите в "Напоителни системи" Георги Харизанов. Той вече има повдигнати обвинения за продажба на безценица на метални тръби, но е на свобода под парична гаранция. Харизанов беше принудително доведен в сряда сутринта в Трето районно управление в София, откъдето е закаран в Софийския районен съд, за да му бъде гледана мярката за неотклонение. По неофициална информация новото искане за задържане е свързано с показанията на анонимен свидетел, който твърди, че случайно чул разговор между обвиняемия и преподавателя в Софийския университет Димитър Найденов-Джими, пред който Харизанов заявил, че имал намерение да бяга в Африка

Заводът за промишлени батерии "Енерсис" в Търговище, който е собственост на американската Enersys, ще прекрати около 80% от дейността си в страната. Свиването на производството ще засегне три четвърти от работещите в предприятието 560 души. Като част от мотивите за оттеглянето си от компанията изтъкват липсата на гъвкаво законодателство, сложните процедури и изисквания, както и "огромните бюрократични разходи, които се отразяват силно на международната конкурентоспособност". (Капитал)

Европейският парламент подкрепи предложение за безмитен внос на вино от Молдова като компенсация за въведената през септември от Русия забрана на вноса на вина и спиртни напитки от страната. Стъпката ще подпомогне компенсирането на загубите, които Кишинев понася в резултат на руските търговски санкции. По силата на подписаното на 29 ноември споразумение за асоцииране между ЕС и Молдова ще бъде създадена зона за свободна търговия. Мерките ще могат да влязат в сила още от 1 януари 2014 г.

Социалдемократите в Чехия най-после постигнаха коалиционно споразумение с двете партии, с които преговаряха, като се отказаха от вдигането на данъците за компаниите и за хората с високи доходи догодина и така разчистиха пътя за сформиране на левоцентристко правителство, съобщи Reuters. Политиката в централноевропейската държава е в криза от юни насам, когато десноцентристкият кабинет падна сред скандали за подслушване и корупция.

159

щатни бройки, или 7.42% от общата численост на персонала на икономическото министерство, ще бъдат съкратени с промяна в Устройствения правилник на ведомството, съобщава правителственият пресцентър в сряда.

Енергийният регулатор, който контролира един от най-големите сектори и оттам вляе върху бизнеса на всяка компания, от сряда има нов председател. Пети поред за година. Неустойчивостта на поста идва заради традиционния вече политически натиск над независимия (на хартия) регулатор. Сегашната оставка на Анжела Тонева вероятно е заради несъгласие с налагани политики. Предишните - дали заради страх от прокуратура или невъзможност да се осигури икономически оправдан начин за сваляне на цените на тока. Сега начело на важната структура застава поредно назначение - Боян Боев, чиято кариера се разви буйно при сегашното правителство. Назначението ще предизвика рокади и в държавния енергиен холдинг, като най вероятните номинации за изпълнителен директор са Йордан Желев (отскоро начело на НЕК) и Иван Йончев (доскоро шеф на отдел "Правен" в БЕХ). (Капитал)


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.