Новият брой: Магистрален грабеж

Какво се случи през седмицата

Капитал

Какво се случи през седмицата

2646 прочитания

Капитал

© Капитал


ДПС се обяви против идеята за премахване на плоския данък

Темата да има ли промяна в политиката по облагане на доходите вкара в открит сблъсък коалиционните партньори БСП и ДПС. По празниците лидерът на социалистите Сергей Станишев заяви, че се обмисля от 2015 г. доходи над 2700 лв. да се облагат не с 10%, а с 15%. В първия работен ден на 2014 г. обаче председателят на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев (ДПС) се обади по телефона в предаването "Тази сутрин" на bTV и отрече да се обсъжда подобна идея. Цонев заяви, че тя е била разисквана и отхвърлена още при изготвянето на програмата на кабинета "Орешарски".

Нови екодиректори в седем без седем преди Коледа

В последните часове на последният работен ден преди коледните празници 20 декевмри Министерството на екологията обяви поредните важни назначения в държавната администрация. В раздела "Работа при нас" бяха публикувани имената на новите директори на трите национални парка "Пирин", "Рила" и "Централен Балкан", на четирите басейнови дирекции и на регионалните екоинспекции. Конкурсът тече от няколко месеца, след като през лятото министър Искра Михайлова назначи и.д. директори. Голяма част от тях сега запазват постовете си. Присъствието на политически фигури (основно от актива на ДПС) също е изобилно, което поставя под въпрос доколко търсенето на експертност при избора на тези важни позиции е била приоритет. Директор на Национален парк "Централен Балкан" става Христо Башев, трети в листата на ДПС за депутат от габровския избирателен район на последните парламентарни избори. От 2003 до 2007 г. Башев е общински съветник в Габрово от квотата на БСП. Росен Баненски е назначен за директор на парк "Пирин". Той е брат на зам.-кмета на Банско Стойчо Баненски. За поста директор на Национален парк  "Рила" няма класирани кандидати.

Директор в регионалната екоинспекция в Пловдив остава назначеният за временно на поста Тамер Бейсимов - бивш главен секретар на МОСВ по време на министър Джевдет Чакъров. Русенската регионална екоинспекция ще се ръководи от Дауд Ибрям, който е областен лидер на ДПС. Във Варна директор става областният председател на ДПС Ерджан Ебатин. РИОСВ - Велико Търново, ще се ръководи от Елин Андреев, бивш депутат на ДПС. В Плевен директор става Радослав Илиевски, бивш депутат от БСП. В РИОСВ – Монтана, за директор е назначен Любомир Иванов от "Синята коалиция". В София директор остава Ирена Петкова. В благоевградската регионална екоинспекция директор за постоянно става също временното назначение - Татяна Дукова. В РИОСВ – Хасково, несменяемият от години Димитър Илиев запазва поста си. РИОСВ – Бургас ще се управлява от Антоний Иванов. Той идва от частния бизнес, като на 19 декември 2013 г. той е продал дяловете си в "Хидрогеотехника" и "Геотест консулт".

Прогнозите за масова емиграция на българи и румънци в Англия не се сбъднаха

Прогнозите на британски политици и медии за масова емиграция на българи и румънци в Англия след падането на ограниченията на пазара на труда от 1 януари 2014 г. не се оправдаха. Поне в първите дни на новата година не се наблюдаваше масов интерес за работа във Великобритания от граждани на България и Румъния. Телевизионните камери и политици, които чакаха първия самолет с румънци на летище Лутън край Лондон, констатираха, че пътниците на борда му са отдавна живеещи на острова румънци и само един новопристигнал кандидат за работа. "Няма наплив на заминаващи за Великобритания българи", каза Галя Топалова, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България, пред агенция "Фокус". От автогарите в другите градове от България също нямаше желаещи да се възползват от свободния пазар на труда в Англия.

Христо Бисеров е приел призовката по делото "Енимехмедов" 

Бившият зам.-председател на парламента Христо Бисеров е приел призовката си от Софийския градски съд да се яви като свидетел по делото срещу Октай Енимехмедов за нападението му на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Според бТВ това е станало по разпореждане на съда, МВР е предало призовката на Христо Бисеров в офиса на адвоката му. Бившият зам.-председател на парламента е призован да се яви по делото срещу нападателя на Доган на 17 януари. Неявяването на Бисеров в съда по същото дело в края на декември стана причина МВР да го обяви за национално издирване. Бившият зам.-председател на ДПС е обвиняем заедно със сина си Ивайло Главинков за пране  на пари и попълване на имуществена декларация с невярно съдържание. Двамата са с гаранция по 25 000 лв. и с наложена забрана да напускат страната. Делото срещу тях беше заведено през октомври. Според Софийската градска прокуратура между 13 декември 2012 г. и 21 февруари 2013 г. Бисеров и Главинков са изпрали общо 314 529 долара и 117 192 евро. Дни преди това Христо Бисеров подаде оставка от парламентарния и партийния си пост и напусна Народното събрание.

ЧЕЗ ще съди ДКЕВР за новите цени на тока 

ЧЕЗ декларира, че ще заведе дело срещу Държавната комисия за енергийно и водно регулиране заради намаляването на цената на тока. Това съобщи говорителят на компанията Барбара Пулпанова пред чешката информационна агенция CTK. Новите цени на тока са валидни от полунощ на 1 януари, като в следващата фактура отчетният период ще бъде разделен на две ценови категории - до 31 декември и от 1 януари. Средното понижение на цените около 2.5% (0.9% при дневната и 10.04% при нощната енергия, доставяна от ЧЕЗ), както основното орязване на разходите идва от електроразпределителните предприятия (ЕРП). Трите ЕРП-та ще купуват по-скъп ток от НЕК, който ще трябва да продават на по-ниски цени и с намалени признати технологични разходи. Според ЧЕЗ след последното решение на ДКЕВР техният дял в крайните цени на тока се е понижил от 2.49% до 1.15%. Това нямало да даде възможност на ЕРП-тата да инвестират в поддръжка и развитие на мрежата. През 2012 г. този дял беше 9.28%, а преди това достигаше до 25%. 

Конкурсът за строителство на "Южен поток" беше подновен 

Конкурсът за строителството на българската отсечка на "Южен поток" е подновен в последния работен ден преди празниците. Обявата е публикувана само на интернет сайта на "Южен поток България". Потенциалните строители могат да кандидатстват до 10 януари. Това е вторият опит на БЕХ и "Газпром", които са съакционери в проектната компания "Южен поток България", да съберат оферти за българската част на газопровода, която се оценява на поне 3.5 млрд. евро. Първата процедура беше прекратена в средата на ноември. Причината беше, че някои от кандидатите се оплакаха от прекалено късия срок (едва две седмици) за оферти. Сега срокът е същия.

Европейският торов лидер Borealis купи дял в "Неохим" 

Европейският лидер в производството на торове, австрийският Borealis, и бахрейнската банка First Energy Bank влязоха като акционери в българския торов завод "Неохим". На 21 декември смесеното им дружество Feboran купи дела на ливанската Karifert International Offshore в димитровградското дружество. Новият акционер плати за 20.3% от капитала на "Неохим" 34.7 млн. лв., или по 64.8 лв. средно за акция. След сделката книжата поскъпнаха с над 45%.

Обединение свързано с КТБ ще строи северната тангента 

Обединението ХПВС – ССТ, в което влизат варненската "Хидрострой" и свързаната с Корпоративна търговска банка "Водстрой 98", ще строи Северната скоростна тангента на София, реши Върховният административен съд. Тричленен състав отхвърли жалбата на италианското обединение "Салини – Импреджило", което първоначално бе избрано за изпълнител на 16.5-километровата отсечка. То подаде жалба срещу отстраняването му от Комисията за защита на конкуренцията и провеждането на ново класиране от Агенция "Пътна инфраструктура". Северната тангента ще се строи с пари по "Регионално развитие" и ще струва 120 млн. евро.

Митниците с конкурс в последния момент 

В последния работен ден преди коледните празници и без публично съобщение освен на сайта си в секция "Кариера" Агенция "Митници" обяви конкурс за началници на 8 митници - в Бургас, Варна, Видин, Пловдив, Русе, Свиленград, Свищов и митница Югозападна. Сред изискванията са кандидатите да са магистри, да имат поне 7 години професионален опит, да могат да работят с класифицирана информация, да не притежават или ръководят фирми. Заплатата е между 1500 и 2500 лв. Документи се подават до 6 януари. Пред bTV от институцията уточняват, че времето за кандидатстване е достатъчно, защото на първия етап се искат документи с декларативен характер.

Договорът за завода за боклук в София е подписан 

Столичната община подписа договора за строителство на завода за боклук с гръцкото обединение "Актор – Хелектор". Той е за проектиране и изграждане на съоръжението и е на стойност 213.4 млн. лв. Договорът е подписан след получаване на официално писмо от Европейската комисия, в което тя посочва, че не е установила нарушения на европейското законодателство. Поръчката беше обжалвана в КЗК и ВАС, което я забави. Срокът за изграждане на съоръжението е 19 месеца. Инсталацията е част от интегрираната система за третиране на битовите отпадъци на Столичната община, финансирана с евроресурс.

Щатът Колорадо напълно узакони марихуаната

За пръв път в историята на САЩ лица над 21-годишна възраст ще могат да отидат в магазина и да си купят марихуана в щата Колорадо от началото на тази година. А от  май същият режим влиза в сила и във Вашингтон. Това е прецедент в световен мащаб, тъй като досега употребата на марихуаната бе позволена с медицински цели в някои държави и декриминализирана в други, но никъде процесът по нейното производство, продажба и облагане с данъци не бе напълно легален. През декември 2013 г. Уругвай прие подобно законодателство, което ще влезе в сила през април. Застъпниците на мярката в Колорадо казват, че приравняването на марихуаната към алкохола ще намали престъпността и ще доведе до нова икономическа активност за милиони долари. Предвижда се част от данъчните постъпления да отиват специално за строежа на училища и пътища в щата. Противниците на узаконяването обаче смятат, че така може да бъде увеличен броят на наркозависимите и разпространението в съседни щати, където субстанцията продължава да е нелегална.

Латвия влезе в еврозоната 

От 1 януари Латвия стана осемнайстата държава в еврозоната. Властите съобщиха, че преходът от лата към еврото е минал гладко въпреки спада в подкрепата за общата валута до едва 20% от населението. Опасенията на латвийците са продиктувани от опита на Естония, където въвеждането на еврото доведе и до повишаване на цените. Освен че може да насърчи инвестициите, влизането в еврозоната е и символичен акт, който бележи поредната стъпка към Запада на бившата съветска република, все още силно зависима от Русия в енергетиката, отбелязва Reuters. За 2013 г. икономиката на Латвия е пораснала с 5.5%, което е най-високото ниво в ЕС.

Атентати помрачиха празниците в Русия 

Два самоубийствени атентата на жп гара и в тролейбус отнеха живота на поне 34 души и раниха над 100 в руския град Волгоград в навечерието на Нова година. Руските власти веднага започнаха операция "Вихър-антитерор", в рамките на която в града бяха въведени драконовски проверки и военни части. Задържани са над 700 души, но не се посочва дали сред тях има някой, съпричастен към терористичните атаки.

Гърция започна "спартанско" председателство на ЕС 

Гърция пое председателството на ЕС от 1 януари със скромен бюджет и още по-скромни очаквания. Съзнавайки, че мнозина в ЕС гледат на тях като на нация, затънала в дългове, разсипничество и корупция, гърците обещават ръководството им на съюза да бъде "спартанско". Атина е определила за него рекордно нисък бюджет от 50 милиона евро, с 10 милиона по-малко от Ирландия, която беше председател през първата половина на 2013 г. Амбициите също са ограничени - по време на гръцкото председателство не се очакват резки завои в ЕС, който ще бъде погълнат от предстоящите избори за Европейски парламент и определянето на състава на новата комисия.

Ариел Шарон е в критично състояние 

Бившият израелски премиер Ариел Шарон, който е в кома от 8 години, е в критично състояние и има опасност за живота му. Той зае поста през 2001 г., но през 2005 г. получи инсулт, а след втори, по-сериозен инсулт на следващата година е в кома. В последните дни състоянието му се е влошило и много от органите, включително бъбреците, са започнали да отказват. 85-годишният бивш премиер е уважаван от израелците като голям военачалник и политик, но е мразен от палестинците. Той е участвал в четири войни от основаването на държавата през 1948 г. Във войните през 1967 и 1973 г. има ключова роля за успехите на Израел. Като министър на отбраната през 1982 г. Шарон стои и зад израелската инвазия в Ливан. На следващата година военна комисия стига до заключението, че той носи лична отговорност за масови убийства на палестинци, извършени от ливански християнски милиции, свързани с Израел, в два бежански лагера в Бейрут. Шарон е поддръжник на построяването на израелски селища в окупираните палестински територии и инициатор на построяването на бариера на Западния бряг. Но през 2005 г. въпреки голямата съпротива в Израел той нарежда изтеглянето на израелските войници и заселници от ивицата Газа.

Сделки и проекти 

Българският дистрибутор на горива и строителни материали "Топливо" придоби 50% от капитала на казахстанското дружество "Рама петролеум". Последното търгува с пропан-бутан и нефтени продукти, съобщи компанията през фондовата борса. Сделката е част от стратегията на компанията за разширяване.

Комисията за защита на конкуренцията разреши сделката между търговеца на едро с горива "Сакса" и "ОМВ България" за две от бензиностанциите на голямата верига. Бензиностанциите, обект на сделката, са били под по-ниския бранд на "ОМВ България" - "Аванти", и се намират в Пазарджик и Велинград. Цената на сделката е около 800 хил. евро. Обектите ще носят името "Круиз" - марката, под която "Сакса" развива търговията си на дребно. 

Комисията за финансов надзор разреши на "Евроинс иншурънс груп" да придобие животозастрахователния бизнес на "Интерамерикан" в България. Сделката е част от пакетното придобиване на бизнеса на "Интерамерикан" в България - общо застраховане и животозастраховане, от групата на "Евроинс".

"Монбат" е продало обратно изкупените си акции на инвеститора CEECAT Finans International B.V. Според съобщение на компанията през декември до 27 декември 2013 г. то е продало 590 500 акции, или около 1.5% от капитала на инвеститора. Продало е и останалите 455 213 акции. Всички книжа са продадени на 6.25 лв. за акция. С това компанията вече не притежава собствени акции.

Италианският автомобилен гигант Fiat ще придобие 41% от Chrysler, които не притежава. Сделката на стойност 4.35 млрд. долара ще създаде седмия най-голям производител на автомобили в света и слага край на продължилите над година тежки преговори между Fiat и другия собственик – синдикалния здравен фонд Veba.

Nasdaq OMX Group ще придобие 5% дял от Borsa Istanbul. Това ще позволи на турската фондова борса да използва пазарните технологии на Nasdaq за привличане на нови клиенти и е стъпка към осъществяването на плановете на Турция Истанбул да се превърне в регионален финансов център. Според условията на сделката държавната Borsa Istanbul от своя страна в бъдеще може да придобие 2% от щатския борсов оператор.

ДПС се обяви против идеята за премахване на плоския данък


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата