🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: 7 януари

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

23.4%  е ръстът на износа на горива на "Газпром" за Европа през 2013 г. на годишна база и възлиза на 139.32 млрд. куб. м, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на данните от Централното диспечерско управление на горивно-енергийния комплекс. Общият износ на "Газпром" за година е отбелязал увеличение от 7.1% до 217 млрд. куб. м.

Отделът по комуникации на европарламента беше обвинен в лекомислено използване на финансови ресурси. Евродепутатката от германския Христиандемократически съюз (ХДС) Инге Гресле, член на парламентарната комисия по бюджетен контрол, твърди, че сумата от 60 000 евро под формата на грант е била преведена на пиар компанията на Моника Йосифова, съпруга на българския политик Сергей Станишев. Новината е съобщена от германското списание Spiegel още преди коледните празници. Изданието обяснява, че Станишев е председател на ПЕС, чийто топ кандидат за евроизборите е Мартин Шулц, председател на европарламента. "Това мирише на фаворизиране и ще поискаме подробно разследване на поръчката", казва Гресле. Отделът по комуникации в европарламента не вижда конфликт на интереси, при сключването на договора не се е знаело за връзката между Моника Йосифова и Сергей Станишев.

Държавната агенция за бежанците е купила без търг компютри и принтери последна дума на техниката за 50 чиновници на стойност 223 384 лева, съобщи в. "Труд". В сайта на Агенцията за обществени поръчки пише, че договорът за доставката на 50 компютърни конфигурации, 40 принтера, 20 мултифукционални устройства и 7 UPS устройства е сключен на 14 декември. Позовавайки се на извънредната ситуация с бежанците, агенцията не обявява търгове за покупките си, а провежда процедури с пряко договаряне. Поканени са три фирми, като за доставчик е избрана "Стантек". В обявата е записано, че техниката трябва да се достави в центровете на агенцията в София и Харманли. Точно с 50 души беше увеличен и броят на служителите заради бежанската криза. Техническите изисквания за оборудването са изключително и необичайно високи за стандартна офис техника, пише изданието.

От 2015 г. застрахователните дружества трябва да споделят с държавата финансовите рискове от бедствия. Това предвижда проект на стратегия за намаляване на риска от бедствия. Документът е одобрен в края на 2013 г. от консултативния съвет за бедствията и предстои да бъде внесен в правителството от вицепремиера Цветлин Йовчев, цитиран от вестник "24 часа". Стратегията е за периода 2014 - 2020 г. Включването на застрахователите вероятно ще стане чрез създаването на катастрофичен пул. При този механизъм застраховането на имуществото срещу бедствия е задължително, но със сравнително ниски премии, обясняват експерти, участвали в подготовката на стратегията.

Целева помощ за отопление в размер на 65.72 лв. месечно ще ползват 251 876 души, съобщи Агенцията за социално подпомагане. Получените молби от нуждаещи се са били повече, отколкото през миналата година. Отхвърлени са 52 хил. от заявките, като повече от половината откази са издадени заради декларирани доходи над изискуемия  минимален праг.

Министерството на околната среда и водите даде зелена светлина за изграждането на депо за твърди битови отпадъци в Благоевград, съобщиха от общината. Изграждането на регионалната система за управление на отпадъците ще предотврати налагането на санкции от Европейския съюз и последващото ги увеличение на таксата за битови отпадъци. Изчисленията на специалистите показват, че отчисленията догодина биха достигнали до 44 лева за тон отпадъци, ако общините не изпълнят европейските изисквания.

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев потвърди, че е разработен проект за нов Закон за националната сигурност, с който да бъде създаден т.нар. разузнавателен борд. Пред БНР Йовчев заяви, че се предвижда бордът да работи към съвета по сигурността към правителството, а към него да има две звена. "Проектът бе съгласуван и с професионалната общност, и с експерти. Предстои етап, в който ще мине допълнително на съгласуване", каза министърът. Създаването на борда е стара идея, зад която стоят вътрешният министър Цветлин Йочев и заместникът му Васил Маринов. Двамата участваха в изготвянето на първия вариант на закона на националната сигурност по времето на ГЕРБ, който беше приет от парламента само на първо четене, а идеите за създаване на "нов консултативен орган" не бяха приети.

Пациентите няма да плащат за лечението си, ако преждевременно напуснат болницата. Това реши Върховният административен съд, който отмени наредба на здравното министерство, според която пациентът трябва да декларира, че ще плати лечението и изследванията си, ако си тръгне от болницата на своя глава, пише в. "Сега". Решението не е обжалвано от Министерството на здравеопазването. Задължението беше регламентирано през 2011 г. с промяна в наредбата за изискванията към устройството и вътрешния ред на болниците и подписано от тогавашния здравен министър Стефан Константинов. Според магистратите той е издал наредбата извън предоставената му от закона компетентност.