Вечерни новини: 25 март
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 25 март

Лидерите на седемте индустриално най-развити държави обявиха, че няма да участват на планираната за лятото среща в Сочи на Г-8

Вечерни новини: 25 март

В България обвиняем за източване на ДДС е бил убит, депутатите приеха промени в Закона за Сметната палата, в новините от света - Г-7 бойкотира среща в Сочи

4439 прочитания

Лидерите на седемте индустриално най-развити държави обявиха, че няма да участват на планираната за лятото среща в Сочи на Г-8

© Reuters


Обвиняемият за източване на ДДС Борислав Манджуков е бил убит в понеделник вечерта в София до комплекс "Бокар" на бул. "България". Манджуков беше задържан по време на операция "Цигараджиите", проведена по времето на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов през лятото на 2012 г., припомня Dnevnik.bg. Според източници на изданието бизнесменът е бил на високо ниво в ДДС измамите, като е работил с най-големите при този вид престъпления, включително и с издирвания от Интерпол Иван Танев-Универсалния. Манджуков е собственик на веригата заведения "Версай", "Булгари" и дискотеки Еxit, няколко хотела и чейндж бюра. Срещу него има заведени 48 висящи дела за измами и източване на ДДС. Още през 2009 г. той е бил разследван заради схема за източване на ДДС, което стана причина и за налагане на санкции на служители от НАП–Варна. Според публикации в медиите Манджуков е бил сред спонсорите на БСП, като е бил приближен на Петър Димитров.

Георги Лозанов остава още един мандат като председател на СЕМ
Фотограф: ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

Георги Лозанов ще бъде председател на Съвета за електронни медии (СЕМ) за пети пореден мандат, съобщиха от институцията. За преизбирането му са гласували единодушно всички членове на съвета във вторник. Така доц. Лозанов отново запази поста си на ръководещ регулатора на радио- и телевизионната дейност в България. Новият му мандат започва на 8 април и ще е една година, каквито бяха и досегашните.

Парламентът реши Сметната палата да се състои от председател и 9 членове със 7-годишен мандат, избрани от парламента, като председателят не може да бъде преизбиран. Текстовете бяха приети с гласовете на БСП и ДПС и въпреки критиките на ГЕРБ. С новия Закон за Сметната палата, който във вторник депутатите обсъждаха на второ четене, в одитния орган се връща колективното начало, премахнато при управлението на ГЕРБ отново със законова промяна. Тогава институцията беше свита до по-скоро едноличен орган с председател и двама заместници, избрани от парламента. С въведените промени се подменя сегашното ръководство на палатата заедно с дългогодишния му ръководител Валери Димитров, което според ГЕРБ е и основната цел на закона. Забраната за министри и ръководители на централен или местен орган, също заложена в първоначалния проект на закона, остана.

Съветът на ЕС по земеделие и рибарство е обсъдил увеличаване на парите за финансирани от ЕС промоционални програми за земеделски продукти, съобщиха от Министерството на земеделието и храните след заседанието на съвета. В него от българска страна е участвала зам.-министър Валентина Маринова. В проекта на регламент е заложено финансирането от ЕС да бъде до 75% за национални и мултинационални програми, а в случаи на кризи – до 85%. За сравнение - първоначалният проект предвиждаше финансиране до 50% от ЕС за националните програми, а за мултинационалните – до 60%. Предложението за регламент предстои да бъде обсъждано на тристранни срещи с Европейския парламент. По време на заседанието на съвета Маринова от името на България е подкрепила инициативата на Словения за европейска "медена закуска", която има за цел да популяризира отглеждане на пчели и здравословните предимства на пчелните продукти.

От 1 юни 2014 г. Европейската здравноосигурителна карта (ЕЗОК) ще важи и на територията на Сърбия, след като управителят на здравната каса д-р Румяна Тодорова и директорът на Института за социално осигуряване на Сърбия Зоран Панович са подписали договор за използването на документа. В момента българските граждани могат да ползват безплатна спешна помощ при престой в Сърбия, а сръбските граждани - в България въз основата на двуезичен формуляр, който е в сила от миналата година. От 1 юни, както и досега, здравноосигурените българи, които притежават ЕЗОК или удостоверение за временното й заместване, ще могат да ползват здравни услуги по спешност в държавни и частни лечебни заведения, с които Републиканският фонд за здравно осигуряване в Сърбия е сключил договор. Процедурата предвижда българите да заявят необходимостта от спешна помощ и да бъде издаден специален образец на здравен лист, който да се предостави на клиниката. Ако услугата е предоставена въз основа на европейска здравна карта, болницата допълнително трябва да издаде този лист.

Президентът на Сърбия Томислав Николич заяви, че страната няма да промени отношението си към Русия под натиск
Фотограф: MARKO DJURICA

Сърбия няма да промени отношението си към Русия заради ситуацията в Крим, е обявил президентът на страната Томислав Николич пред агенция TАНЮГ, съобщи БТА. По думите му няма да има полза от натиск в опит да се промени отношението. Изказването му е направено след откриването на строеж на железопътна линия Белград - Панчево, който се финансира с кредит от Русия. Николич е обявил, че Сърбия не трябва да се намесва в "свадите" на великите сили, а да се фокусира върху собственото си развитие, като е добавил, че политиката се води от правителството и той като президент може само да изказва мнение. След като преди няколко дни в Сърбия бяха проведени парламентарни избори, се очаква новият кабинет на реформаторски настроения Александър Вучич да бъде сформиран до май.

Лидерите на седемте индустриално най-развити държави обявиха, че няма да участват на планираната за лятото среща в Сочи на Г-8, съобщи председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Той обяви, че срещата ще е през юни в Брюксел, след като предишните планове бяха тя да се проведе в руския курорт Сочи. В понеделник държавните глави на САЩ, Канада, Германия, Франция, Великобритания, Италия и Япония се срещнаха в Хага успоредно със срещата на върха за ядрена безопасност. Русия посрещна с пренебрежение този жест на изолация. Ние не сме се вкопчили във формата Г-8 и не виждаме проблеми в това, че срещата няма да се проведе в предишния формат, каза на пресконференция в Хага ръководителят на руската делегация - външният министър Сергей Лавров. По думите му никой никого не може да гони от Г-8, тъй като това е неформален клуб, в която по никакъв начин не е оформено някакво членство.

Близки на пасажерите от изчезналия малайзийски самолет влязоха в сблъсък с полицията

Гневни близки на пасажерите от изчезналия полет MH370 влязоха в сблъсък с полицията пред посолството на Малайзия в Пекин. Те обвиниха малайзийското правителство, че се опитва да "бави, изкривява и крие истината". Това стана ден след като премиерът Наджиб Разак обяви, че нов анализ на сателитни снимки потвърждава, че изчезналият на 8 март пътнически "Боинг 777" се е разбил в южната част на Индийския океан. Според него данните показват, че самолетът "е поел по южния коридор и последното му местонахождение е било в средата на Индийския океан, западно от австралийския град Пърт". "Това е отдалечена локация, далеч от всяко възможно място за приземяване. Затова с дълбока тъга и съжаление според тази информация полетът е завършил във водата", казва Разак, цитиран от британската Би Би Си. Търсенето на останките продължава. 

Как се търсят отломките от малайзийския самолет вижте тук

Източник: Reuters

Сирийци и руснаци най-често са търсили убежище в ЕС през 2013 г.

Сирийци и руснаци са нациите, които най-често са търсили убежище в ЕС миналата година, предаде EUobserver. През 2013 г. потърсилите убежище в блока са били 435 000. Най-много молби са били подадени от граждани на Сирия (50 000) и на Русия (41 000), следвани от Афганистан (26 000), Сърбия (22 000), Пакистан (21 000) и Косово (20 000). Въпреки че Германия, Франция, Швеция, Великобритания и Италия са приели най-голям брой молби на бежанци (70 на сто), увеличението на бежанския поток е поставило пред изпитание Българи и Гърция.

Заради украинската криза бизнес доверието в Германия спадна

Бизнес доверието в Германия спадна през март за пръв път от пет месеца, след като фирмите в най-голямата европейска икономика започнаха да се притесняват, че ситуацията около Русия и Украйна ще им навреди, защото двете страни за тях са ключов пазар. Индексът за бизнес доверието, изготвян от базирания в Мюнхен икономически институт за икономически анализи Ifo, спадна до 110.7 пункта от февруарското си равнище от 111.3 пункта, съобщи Reuters. Очакването на анализаторите беше за спад, но не толкова голям. Индикаторът се формира при наблюдението всеки месец на около 7 хиляди фирми в Германия. "Възстановяването на страната може да бъде поставено под риск, ако кризата се задълбочи", коментира Дейвид Браун от New View Economics.

Обединение на Кипър ще позволи нови доставки на газ в Европа

Споразумение за обединение на етнически разделения остров Кипър може да улесни доставките на газ към Европа през Турция, заяви посланикът на САЩ в Кипър Джон Кьониг, цитиран от AP. Според него улесняването на достъпа до газовите находища в Източното Средиземноморие след подписване на мирно споразумение ще подпомогне диверсификацията на енергоизточниците в Европа и ще позволи задоволяването на значителните нужди от газ на Турция. През последния месец се подновиха преговорите за обединение, които се водят през последните четири десетилетия. В интервю за АР Кьониг заяви, че евентуално мирно споразумение ще подпомогне и буксуващата кипърска икономика, в случай че страната започне да печели от износ на газ. "Това ще доведе до бум на икономиката", коментира той.

Новото чешко правителство каза "да" на фискалния пакт на ЕС

Новото чешко правителство обяви, че е одобрило присъединяването към фискалния пакт на ЕС, чиято цел е да обуздае разходите на държавите членки. "Кабинетът реши да започне процеса на ратификация и се съгласи да се присъедини към фискалния пакт", заяви левият премиер Бохуслав Соботка, подчертавайки по този начин голямата разлика с предишните управляващи, които имаха евроскептична позиция. При предишното дясноцентристко правителство Чехия беше единствената друга страна от ЕС освен Великобритания, отказала да подпише пакта, който съюзът одобри през 2012 г., за да помогне за изход от дълговата криза в еврозоната.

Графика на деня
Автор: Капитал

Обвиняемият за източване на ДДС Борислав Манджуков е бил убит в понеделник вечерта в София до комплекс "Бокар" на бул. "България". Манджуков беше задържан по време на операция "Цигараджиите", проведена по времето на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов през лятото на 2012 г., припомня Dnevnik.bg. Според източници на изданието бизнесменът е бил на високо ниво в ДДС измамите, като е работил с най-големите при този вид престъпления, включително и с издирвания от Интерпол Иван Танев-Универсалния. Манджуков е собственик на веригата заведения "Версай", "Булгари" и дискотеки Еxit, няколко хотела и чейндж бюра. Срещу него има заведени 48 висящи дела за измами и източване на ДДС. Още през 2009 г. той е бил разследван заради схема за източване на ДДС, което стана причина и за налагане на санкции на служители от НАП–Варна. Според публикации в медиите Манджуков е бил сред спонсорите на БСП, като е бил приближен на Петър Димитров.

Георги Лозанов остава още един мандат като председател на СЕМ
Фотограф: ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK