Какво се случи през седмицата

Началникът на кабинета на премиера Мария Дивизиева е обвиняема; Управляващите създадоха комисия "Анти Плевнелиев"; Двоен парад за Деня на победата в Москва и в Крим; Вашингтон се включва в опитите за освобождаване на отвлечените нигерийски ученички; Парламентът в Косово се саморазпусна

Началникът на кабинета на премиера Мария Дивизиева е обвиняема  

Мария Дивизиева, която е началник на кабинета на министър-председателя Пламен Орешарски, беше обвинена в разследване, свързано с оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК). Според прокуратурата тя е давала неверни сведения за усвояване на пари по европейски фондове. През 2009 г. Дивизиева като ръководител на ОПАК е помогнала на председателя на Военноапелативния съд полк. Петър Петков да бъдат усвоени близо 700 хил. лв. От ДАНС съобщиха за dnevnik.bg, че ще отнемат допуска на началника на кабинета на премиера до класифицирана информация. Пламен Орешарски защити Дивизиева и обяви, че случаят няма общо с дейността на това правителство, както и със сегашния й пост. От своя страна тя обяви, че няма да напуска и че се надява "това недоразумение да бъде изчистено". Мария Дивизиева е в отпуска до края на месеца, а ако и отнемат допуска работата йq след това най-вероятно ще бъде затруднена. Наказанието, което я заплашва, е до три години затвор и глоба от 2 хил. до 5 хил. лв.

Управляващите създадоха комисия "Анти Плевнелиев" 

Управляващите от БСП, ДПС и "Атака" с помощта на трима независими депутати решиха да създадат временна анкетна комисия, която да проучи има ли нерегламентирани контакти на политици и представители на държавата с фирмите, които подлежат на лицензиране от ДКЕВР. ГЕРБ гласуваха против, но не можаха да надделеят над 116-те гласа на мнозинството. Вносители на предложението бяха депутати от "Атака" и социалисти, а Магдалена Ташева от националистическата формация оглави комисията. Умишлено в решението не фигурира президентската институция, защото през 2012 г. Конституционният съд постанови, че парламентът няма право да разследва държавния глава. Но от изказванията на "Атака" в пленарната зала стана ясно, че целта е именно да се занимават с Росен Плевнелиев заради негова среща с представител на едно от електроразпределителните предприятия - EVN. Според Цецка Цачева (ГЕРБ) БСП са сключили сделка с "Атака" - подкрепят комисията, за да има кворум в парламента.

Приходите от ДДС към март изостават в сравнение с миналата година  

Дефицитът в бюджета към края на първото тримесечие на 2014 г. е 874 млн. лв. и е със 76 млн. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година. От Министерството на финансите, ръководено от Петър Чобанов, обясняват ръста с по-високите разходи по еврофондовете и с ефекта от увеличението на пенсиите от април 2013 г. От бюлетина за изпълнението на бюджета обаче става ясно, че има изоставане при най-големия приходоизточник - ДДС. Постъпленията от косвения данък към март са намалели с почти 172 млн. лв. на годишна база и са 19.5% от планираните в бюджета при 22.7% през март 2013 г.

Президентът вече няма да назначава главния секретар на МВР 

Главният секретар на МВР вече ще се назначавa от правителството по предложение на премиера, а не с указ на президента. Това решиха депутатите при второто гласуване на новия закон за МВР. Заради обещанието на председателя на БСП Сергей Станишев проектът да бъде приет до средата на май, депутатите работиха в четвъртък 13 часа. Главният секретар ще има мандат от пет години и заместник, който ще се назначава от министъра. Професионалният им стаж трябва да е поне седем години. Опозицията настояваше за по-висок стаж. От ГЕРБ заявиха още, че текстовете, които ограничават синдикалната дейност, може да бъдат оспорени в Конституционния съд. За легитимни профсъюзи в системата ще се приемат тези, които имат поне 5% членове от служителите в министерството и звена в една трета от структурите му. От шестте действащи синдиката в МВР, само два отговорят на изискванията. МВР пак беше разделено на дирекции - "Пожарна", "Охранителна полиция" и "Криминална полиция".

Барозу допусна специален статут на Великобритания в ЕС 

Великобритания може да стане специален член на ЕС, заяви отиващият си президент на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Лондон може да получи определени отстъпки при преговорите с Брюксел, като например да бъде третиран като "страна със специален статут", заяви Барозу. "Силно вярвам, че ЕС е по-силен с Великобритания като негов член, но с оглед на исторически, геополитически и икономически причини случаят с Великобритания може да бъде разглеждан като специален", допълни Барозу. Той обаче не посочи в детайли какви биха могли да бъдат тези евентуални отстъпки и посочи, че би било грешка да се дават такива и на други страни.

Двоен парад за Деня на победата в Москва и в Крим  

На 9 май руската армия проведе зрелищен парад за Деня на победата с демонстриране на част от най-новата бойна техника. За пръв път голяма демонстрация на военна мощ имаше и извън Москва - в наскоро анексирания от Русия Севастопол. По непотвърдени сведения се очакваше руският президент Владимир Путин да посети базата на Черноморския флот в Севастопол по-късно през деня. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че би било жалко Путин да използва този ден за визита на подобно конфликтно място. Парадът на Червения площад продължи 59 минути вместо обичайните 45.

Вашингтон се включва в опитите за освобождаване на отвлечените нигерийски ученички  

Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че екип от специалисти ще работи съвместно с нигерийското правителство по намирането и освобождаването на над двестата отвлечени от ислямистката организация "Боко Харам" ученички в африканската държава. Въоръжени мъже атакуваха на 14 април училище в Чибок, щата Борно, и отвлякоха живеещите в общежитието момичета. Смята се, че те са държани някъде в обширните гористи площи, простиращи се от Чибок до съседен Камерун. "Нашият екип от военни, законодатели и други агенции се отправя към Нигерия и ще работи с президента Гудлък Джонатан, за да направи всичко възможно за връщането на момичетата на техните семейства. Ще направим всичко възможно да попречим на "Боко Харам", каза Кери. Нападението предизвика гневни реакции и демонстрации в цял свят. Президентът Гудлък Джонатан заяви, че с чуждестранна помощ се надява инцидентът да се превърне в "повратната точка" в борбата с ислямистката милиция. Във вторник Франция обеща, че ще разположи около 3000 военни в съседни на Нигерия страни, за да помогне в битката с "Боко Харам".

Парламентът в Косово се саморазпусна и предстоят избори през юни  

Парламентът в Косово се саморазпусна, откривайки път за провеждане на парламентарни избори на 8 юни, след като депутати от етническите сърби отказаха да гласуват за създаване на нова национална армия. Деветдесет от общо 120 депутати гласуваха за разпускане на парламента. След което лидерите на всички основни политически партии се договориха предсрочният вот да се състои следващия месец вместо през ноември. Парламентът трябваше да гласува за създаването на новата армия в понеделник. Косовската конституция изисква две трети от депутатите да присъстват при гласуване, както и две трети от депутатите, представляващи етническите малцинства в страната. Но депутатите от етническите сърби не се появиха в залата. Западните държави, които подкрепят Косово и признаха независимостта му от Сърбия през 2008 г., се опасяват, че създаване на армия ще обтегне отношенията с над 100-те хиляди етнически сърби в Косово, както и с Белград, след като едва миналата година бе постигнато споразумение за нормализиране на отношенията.

Гърция няма да иска повече помощи, заяви Самарас  

Гръцкият премиер Андонис Самарас заяви, че страната му няма да иска повече спасителни фондове и се надява да започне премахването на данъците, въведени заради режима на икономии, още тази година. Досега Гърция е получила 240 млрд. евро от ЕС и МВФ. Консервативната "Нова демокрация" на премиера е изправена срещу тежката конкуренция на радикалната лява партия "Сириза", която се стреми да спечели евроизборите и да накара правителството да подаде оставка. В същото време обществената подкрепа за левите коалиционни партньори на Самарас от ПАСОК отбеляза рязък спад на фона на нарастването на бедността и безработицата в страната.

"Декатлон" ще строи още два магазина 

Веригата за спортни стоки "Декатлон България" смята да отвори още два магазина – в Пловдив и Варна. Фондът за имоти "Феърплей пропъртис" съобщи, че е подписал договор за продажба на терен от 14 дка в Пловдив на "Спортис Иммо" срещу 4.04 млн. лв. без ДДС. Купувачът е дружеството, което притежава имотите на френската верига в България. От "Декатлон" обясниха, че се надяват да отворят до края на годината. Веригата има два магазина в София – в кв. "Младост 4" и Подуяне.

Фонд "Земеделие" търси пари за животновъдите  

Земеделското министерство ще търси спешно допълнителни средства за субсидии за животновъдите, след като секторът заплаши с протест заради неизпълнени обещания за повече доплащания. Сумата е около 4 млн. лв., които трябва да отидат по схемите deminimis в сектора, чрез които малките стопанства могат да получат фиксирана субсидия. Фермерите са недоволни, че в края на април ръководството на фонд "Земеделие" е гласувало по-малка сума от обещаната им. Управителният съвет на фонда определи по 28 лв. за отглеждащите биволици и крави и по 4 лв. - за овце майки и кози майки. Общият бюджет за първия транш е 11 млн. лв., въпреки че на стопаните бяха обещани 15 млн.

"Оптикс" прави джойнт венчър с малайзийци  

Панагюрската компания "Оптикс" и малайзийската Kencana Defence учредиха съвместно дружество за производство на оптични изделия, предназначени за армията и полицията на азиатската страна. Капиталът на новото "Кенчана Оптроникс" е 100 хил. долара, а структурата на собствеността е 70:30 в полза на малайзийците. "Оптикс" участва с технологии, ноу-хау и обучение на кадри на обща стойност около 6 млн. долара, а азиатските им партньори поемат изграждането на материалните активи и дистрибуцията на готовите изделия в своята страна. Предприятието ще има стартов екип от 20 - 25 инженери.

БНБ приключва 2013 г. със загуба 

Българската народна банка (БНБ) завършва 2013 г. със загуба в размер на 977.2 млн. лв. в сравнение с печалба от 371.9 млн. за предишната година, става ясно от годишния финансов отчет на институцията, който беше внесен в парламента на 30 април. Това е първи случай от над 15 години, в който централната банка приключва годината със загуба. Основната причина е същественият спад в цената на златото на международните пазари през изминалата година – към края на 2013 г. стойността му в евро се понижи с над 30% спрямо края на 2012 г. Отделно от това БНБ отчита и 75.8 млн. лв. нереализирана загуба от преоценка на други финансови активи, които държи.

Христо Ковачки прави жп оператор 

"ТБД - Товарни превози", която е свързана с Христо Ковачки, е подала искане за лиценз за жп превозвач. Едноличен собственик на капитала на компанията е ТЕЦ "Бобов дол". По този начин Ковачки, който има десетки енергийни фирми, ще опита да намали зависимостта си от БДЖ, превозващи въглищата от свързаните с Ковачки мини към ТЕЦ-овете му. За БДЖ това означава сериозен риск да се раздели с най-големия си клиент, а финансовите проблеми пред компанията да се задълбочат още повече. Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" ще разглежда документите и ще излезе с предложение.

Сделки и проекти 

Софийското дружество "Пазари Север" започна проекта за обновяване на пазара "Връбница", като обяви търг за избор на строителни компании за реконструкцията на обекта, който се намира между бул. "Ломско шосе" и ул. "Бели Дунав". Според изпълнителния директор Райна Александрова в най-добрия случай поръчката ще отнеме около три месеца и ако няма обжалвания, строителните дейности ще се изпълняват шест месеца. Проектът за реконструкцията на тържището е един от първите в столицата, който ще се изпълнява с подкрепа от европейската инициатива JESSICA.

Американският производител на пакетирани храни Mondelez (познат доскоро като Kraft Foods) и холандската DE Master Blenders 1753 ще слеят бизнеса си с кафе в сделка, която ще създаде глобален играч в сектора с годишни приходи от над 7 млрд. долара. Новата компания ще обедини втория и третия по големина на оценявания на 80 млрд. долара световен пазар на кафе. Портфоилото на новата Jacobs Douwe Egberts ще включва някои от водещите марки кафе в света.

Германският технологичен гигант Siemens оповести дългоочакваната си програма за преструктуриране, наречена "Версия 2020". Плановете на компанията са да оптимизира структурата на подразделенията си, да листне на борсата бизнеса си със слухови апарати и да отдели управлението на звеното за медицинско оборудване. Целта е фокусиране на бизнеса на Siemens върху електрификация, автоматизация и дигитализация, нужни за по-ефективното производство. Очаква се усилията в тази сфера да носят ползи в размер на 1 млрд. евро годишно.

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня