Вечерни новини: 27 май
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вечерни новини: 27 май

<strong>Договорът за Евразийския съюз ще бъде подписан в четвъртък</strong><br />На 29 май руският президент Владимир Путин и неговите белоруски и казахстански колеги Александър Лукашено (в ляво) и Нурсултан Назърбаев (в средата) ще подпишат Договора за Евразийския икономически съюз, съобщи ИТАР-ТАСС. Договорът ще бъде подписан в столицата на Казахстан Астана и ще влезе в сила на 1 януари 2015 г. В съобщение на Кремъл се казва, че тримата президенти "ще обсъдят функционирането на митническия съюз и общото икономическо пространство" и ще обсъдят и бъдещото  му разширение с Армения. "Трите държави се задължават да гарантират свободното движение на стоки, услуги, капитали и работници и да координират политика си областта на енергетиката, индустрията, земеделието и транспорта", казва се в текста на Кремъл.

Вечерни новини: 27 май

ДКЕВР ще публикува в сряда доклада си за цените на тока, които ще влязат в сила от 1 юли; Етичната комисия към ВСС оправда съдията от Софийския градски съд Петя Крънчева; БДЖ работи по възстановяване на линията София - Будапеща

4158 прочитания

<strong>Договорът за Евразийския съюз ще бъде подписан в четвъртък</strong><br />На 29 май руският президент Владимир Путин и неговите белоруски и казахстански колеги Александър Лукашено (в ляво) и Нурсултан Назърбаев (в средата) ще подпишат Договора за Евразийския икономически съюз, съобщи ИТАР-ТАСС. Договорът ще бъде подписан в столицата на Казахстан Астана и ще влезе в сила на 1 януари 2015 г. В съобщение на Кремъл се казва, че тримата президенти "ще обсъдят функционирането на митническия съюз и общото икономическо пространство" и ще обсъдят и бъдещото  му разширение с Армения. "Трите държави се задължават да гарантират свободното движение на стоки, услуги, капитали и работници и да координират политика си областта на енергетиката, индустрията, земеделието и транспорта", казва се в текста на Кремъл.

© RIA Novosti


4.6%

повече спрямо година по-рано, или 323.6 хиляди, са били пътуванията на българите в чужбина през април по данни на НСИ. Посещенията на чуждестранни граждани в България са 484.5 хиляди, което е с 3.7% повече от април 2013 г.

Бившият областен управител на София-област и дългогодишен столичен съветник от БСП Тодор Модев ще бъде избран за член на съвета на директорите на "Метрополитен" ЕАД. Докладът е внесен от председателя на общинския съвет Елен Герджиков и ще бъде гласуван на редовното заседание в четвъртък. Модев е бил областен управител от 2005 до 2009 г. по времето на тройната коалиция. От 1991 г. до 2005 г. е бил общински съветник от левицата в София и е бил член на комисията по опазване на околната среда и на комисията за децата, младежта, спорта и туризма. До 2003 г. дори е бил и председател на групата общински съветници от БСП в столицата. За три години от 2000 г. е бил зам.-председател на съвета на директорите на "Метрополитен". По образование е инженер-металург - магистърска степен, и второ висше образование "Политология" от Московския университет. Според общинари Модев е избран, защото бил добър експерт в областта на метрото.

Над 80% от компаниите в България не поддържат отношения с научноизследователски структури, тъй като нямат такава потребност. Това показват данните от проучване на Министерството на образованието и науката, реализирано в изпълнение на проект "Наука и бизнес" по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Резултатите от изследването сочат още, че в по-голямата си част бизнесът в страната не се занимава с иновативни дейности или прави това в незначителна степен. Същевременно за представителите на академичните среди не е характерно пазарно ориентираното мислене, което води и до по-слаба приложимост на научните продукти, отчитат от министерството.  

В сряда се очаква ДКЕВР да публикува доклада си за цените на тока, които ще влязат в сила от 1 юли. Това се разбира от думите на председателя на регулатора Боян Боев в интервю пред "24 часа". "След като приключим с доклада, ще го представим по разбираем начин. Тогава ще покажем целия баланс в енергийната система", обяснява той. По думите му в системата има както резерви, така и разходи, които "не са излезли на светло". Председателят на регулатора отговаря отрицателно на въпроса има ли политически натиск над него. "Всякакви експерти има, всеки изказва мнение, всеки се опитва да се меси в нашата работа. Ами ще ги разочаровам, като има кажа, че няма да успеят", обяснява той. Той не съобщава кога ДКЕВР ще има заседание по започналата процедура за отнемане на лицензите на трите ЕРП-та, но посочва, че когато членовете на комисията са готови, ще излязат с решение.

До няколко месеца предстои въвеждането на закон за архитектурните конкурси, наредба за обществените поръчки в строителството и наредба за обществените поръчки в проектирането към Закона за обществените поръчки, които са превод от германски нормативни документи в тази сфера. Това съобщи пресцентърът на Министерството на инвестиционното проектиране, като цитира изказване на министър Иван Данов  с архитекти и инженери в Стара Загора. Данов изказа мнение, че е необходима нова философия на Закона за обществени поръчки и увери, че изготвянето на изцяло нов проект на такъв закон по германски модел е на финалната права. Представителите на различните браншови организации са се оплакали от сложния процес на издаване на разрешение за строеж. 

Седем месеца след като етичната комисия към ВСС образува проверка срещу съдията от Софийския градски съд Петя Крънчева по публикация в "Дневник", комисията реши, че тя не е извършила нарушение на етичните правила и не е била причина за отлагане на делата, които гледа. Това е видно от протокол от заседание на комисията на 19 май тази година. В края на миналия декември "Дневник" съобщи за поредното "внезапно"отсъствие на съдия Крънчева, което тогава стана повод за отлагане на делото за пране на пари срещу бившия изп. директор на столичната "Топлофикация" Валентин Димитров. Крънчева, която е зам.-председател на Софийския градски съд и ръководи наказателното отделение, често закъснява за делата си, а не са един или два случаите, в които излиза в болнични. 

България е сравнително назад сред страните - членки на ЕС, по употреба на наркотици и свързаните с нея смъртни случаи. Това сочат национални данни, представени в публикувания днес годишен доклад на Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите, който обхваща 28 държави от ЕС плюс Норвегия и Турция. По повечето основни показатели за употребата на наркотици и свързаните с нея смъртни случаи България е под средното за ЕС равнище. Тревоги обаче създава липсата или ограниченият характер на мерките за превенция на наркотиците и лечение на наркозависимости, показват данните. 

Сиси се устремява към победа на президентските избори в Египет

На 26 и 27 май в Египет се провеждат президентски избори, на които се очаква да спечели Абдел Фатах Сиси, предаде Reuters. Според анализаторите той ще възстанови много от чертите на управлението на сваления по време на Арабската пролет президент Хосни Мубарак. Сиси, смятан за реалния лидер на страната след свалянето на Мохамед Морси през лятото на 2013 г., се изправя пред само един реален съперник – Хамден Сабахи, социалист, победен от Морси на изборите през 2012 г. Очаква се Сиси да победи безапелационно, тъй като се радва на подкрепата на много египтяни, които искат да видят края на размириците, започнали след революцията през 2011 г.

Розоберът тази година е добър, но цените падат

Богата реколта от рози берат тази пролет повечето производители в Розовата долина, но и спад в изкупните цени съобщава БТА. Стопаните настояват за субсидии за производителите на етерично-маслената култура. Тази година добивите са много по-добри от миналата и при нас всичко си е както трябва, коментира Милена Радева, председател на земеделската кооперация в Сопот. Тя допълва обаче, че в някои карловски села се оплаквали, че заради ниските температури през нощта розовият цвят не разцъфвал нацяло.Добивът на декар варира от 300 до над 500 кг, а цената за килограм е около 2.20 лв.

ЧЕЗ: Регулаторът не включи в цената на тока разходи за 540 млн. лв.

За пет години "ЧЕЗ Разпределение" е направило разходи за 540 млн. лв., които не са включени в цената на тока, информираха от компанията, която Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) обмисля да глоби с мотив надписани разходи. Регулаторен одит на ЧЕЗ и на другите две компании - ЕВН и "Енерго-про", показа, че те са завишавали разходите си неправомерно, а общата сума за трите според ДКЕВР е 818 млн. лв. Компанията  уточнява, че няма да получи възвращаемост за 540 млн. лв., похарчени за заплати, материали, амортизация, инвестиции със собствени средства в годините между 2008 и 2013 г. Сумата е над признатите разходи, които влизат в цената на електроенергията и е вписана в редовните годишни одитирани отчети, които компанията внася в ДКЕВР всяка година. За периода 2008 - 2013 г. "ЧЕЗ Разпределение България" е отчела близо 752 млн. лв. оперативни и административни разходи, а ДКЕВР е одобрила едва 314 млн. лв. от тях, или по-малко от половината. БДЖ работи по възстановяване на линията София - Будапеща

БДЖ води преговори с румънските и унгарските железници за отварянето на директна жп линия от София за Будапеща през мост "Нова Европа" (Дунав мост 2). Това обяви Антон Гинев, заместник-министър на транспорта, цитиран от агенция "Фокус"."Очакванията ни са международният влак по този маршрут да бъде включен в графика за движение за 2014-2015 г. Така ще възстановим връзката с Централна и Западна Европа. В БДЖ вече има постъпили няколко искания за превоз на товари и по тази тема също текат разговори", обясни Гинев. Железопътната линия Видин - София е разположенa по протежение на оста Атина - София - Будапеща - Виена - Прага - Нюрнберг/Дрезден, Общоевропейски транспортен коридор IV и Товарен железопътен коридор Orient.

4.6%

повече спрямо година по-рано, или 323.6 хиляди, са били пътуванията на българите в чужбина през април по данни на НСИ. Посещенията на чуждестранни граждани в България са 484.5 хиляди, което е с 3.7% повече от април 2013 г.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.