Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Какво се случи през седмицата

Четири години затвор за Цветанов, защото отказал подслушване; вотът на недоверие за енергетиката не успя; БДЖ ще трябва да намери 76 млн, лв. за 45 дни; Русия, Беларус и Казахстан създадоха Евразийския икономически съюз

2351 прочитания

© Георги Кожухаров


Четири години затвор за Цветанов, защото отказал подслушване

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов получи ефективно наказание от четири години затвор на първа инстанция. В четвъртък съдия Тони Гетов от Софийския градски съд го призна за виновен по обвинението за осуетяване на наказателно преследване срещу бившия ръководител на регионалното звено на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров. По това дело Цветанов беше предаден на съд, защото е отказал да разпореди СРС-та по отношение на Тодоров. Тезата на прокуратурата е, че подслушването е разрешено от съда и Цветанов не е имало как да откаже.  Това е второто дело срещу него, приключило на първа инстанция. В понеделник Цветанов беше оправдан по обвинение за длъжностно присвояване. Според прокуратурата като министър той е трябвало да уволни Орлин Тодоров, който е бил обвиняем за изнасяне на класифицирана информация, но вместо това го е оставил да напусне системата и да получи полагащото му се обезщетение. В петък срещу Цветанов започва и процесът за т.нар. кечъри - мобилните станции за прихващане на мобилни комуникации.

Вотът на недоверие за енергетиката не успя

Само няколко дни след изборите за Европейски парламент, в които БСП претърпя сериозно поражение от ГЕРБ и започнаха спекулации за предсрочни избори и оставки, правителството на Пламен Орешарски оцеля в поредния вот на недоверие. Той беше поискан от ГЕРБ още преди две седмици заради провала в енергетиката, но с процедурни хватки мнозинството отложи дебатите за след 25 май. Те се проведоха в сряда, а в петък беше гласуването. ГЕРБ и трима независими депутати подкрепиха искането за оставка с общо 93 гласа, но по конституция им трябваха поне 121, за да успеят. БСП и ДПС заедно с един независим народен представител имаха 116 гласа срещу вота. Депутатите от "Атака", които предварително обявиха, че няма как да подкрепят ГЕРБ, в крайна сметка не участваха в гласуването. "Съдбата на кабинета няма да се реши с вотове, внесени от ГЕРБ", коментира след гласуването председателят на ДПС Лютви Местан, като уточни, че движението няма да е причината за свалянето на правителството.

Делян Пеевски отказа да бъде евродепутат, Сергей Станишев - не 

Депутатът от ДПС Делян Пеевски, който беше втори в листата на движението за евроизборите и получи един от общо четирите мандата в Европейския парламент (ЕП), отказа да отиде в Брюксел. Още на 25 май той обяви, че отстъпва мястото си на министъра на екологията Искра Михайлова, която беше пета. Това породи юридически спорове в ЦИК. Пеевски поиска изобщо да не бъде обявяван за избран в ЕП, най-вероятно за да не изпадне в несъвместимост като депутат. Споровете в комисията бяха дали тя може да го заличи или заявлението трябва да се подаде пред ЕП, както през 2009 г. направи Меглена Кунева. Решението по въпроса първо беше отхвърлено, но ден по-късно прието и Пеевски - отписан. "Какво ви стана за една нощ", не се сдържа Ивайло Ивков от квотата на Реформаторския блок. В същото време Сергей Станишев, който неведнъж каза, че ще се откаже от мястото в Брюксел, така и не го направи. Той заяви, че до 1 юли, когато е първата сесия на ЕП, има достатъчно време да подаде заявление. 

НСИ отчете подобрение на бизнес климата 

През май общият показател на бизнес климата се покачва с 4.3 пункта, като за това допринасят подобрените очаквания на мениджърите във всички следени от Националния статистически институт отрасли - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги. Така показателят се приближава до дългосрочната си средна, като се връща на нива от началото на кризата в последните месеци на 2008 г. Във всички сектори като основен проблемен фактор продължават да очертават "несигурната икономическа среда". Най-оптимистични са очакванията на мениджърите в сектора на услугите, докато възстановяването на бизнес доверието е най-слабо в строителния бранш.

Кредитирането расте през април 

Кредитирането расте, а лошите заеми се свиват през април, показват данните на БНБ. Такова движение в кредитния портфейл на системата не се е случвало от много време. Фирмените кредити са се увеличили през април с 325.2 млн. лв. (0.92%) до 35.8 млрд. лв. При жилищните и потребителските заеми отчетеният през април ръст е малък и все още неустойчив на фона на дългия период на спад. През миналия месец, освен че този тип заеми имат втори пореден ръст на месечна база с 18 млн. лв. (0.2%) до 8.9 млрд. лв., за пръв път от девет месеца отчитат и годишно нарастване с 26.1 млн. лв. (0.29%).

Мениджърът на "Лакрима" придоби компанията

Мандрата в Пазарджик - Lacrima, заработи и отново смени собственика си. От края на април тя заедно с дълговете по придобиването й вече е притежание на управителя си Венцислав Донков срещу 1000 лв. според вписване в Търговския регистър. През сделката се сменя собствеността и във втора мандра - "Дядо Либен" в Копривщица. Донков придобива "Тера линд", собственик на "Лодис инвест", което пък притежава активите на двете мандри. Договорът е от 24 април, а продавач е Силвия Ботева, дъщеря на шофьора на кмета на Пазарджик Тодор Попов и служител на свързаната с депутата Делян Пеевски "Водстрой 98".

Фирма на Ковачки получи отсрочка на 41 млн. лв. задължения към НАП 

Само два дни след изборите за европарламент свързаното с Христо Ковачки дружество в процедура по несъстоятелност "Въгледобив Бобов дол" е получило отсрочка за общо 41 млн. лв. дългове за осигуровки. Това съобщи агенция "Фокус" след заседанието на надзорния съвет на Националния осигурителен институт, на което е взето решението, като по-късно от НАП обясниха, че това е стандартна процедура. Малко преди изборите "Нова телевизия" излъчи материал как миньори в рудниците на Ковачки в Бобов дол са стимулирани с аванси и принуждавани със заплахи да гласуват за "Коалиция за България".

БДЖ ще трябва да намери 76 млн, лв. за 45 дни 

"БДЖ холдинг" има 45 дни срок да намери 76 млн. лв., за да плати просрочието по втория си облигационен заем. В противен случай той ще стане предсрочно изискуем, като остатъкът по него е 88 млн. евро. Това стана ясно след общото събрание на облигационерите, като срокът ще започне да тече, след като банката - довереник на емисията, уведоми държавния холдинг за решението. Кредиторите решиха още 25 дизелови мотриси и 3542 товарни вагона да бъдат обявени за продажба. Сега надеждите на БДЖ са насочени към финансова намеса от страна на държавата, като се чака решение на Брюксел, дали може да бъдат прехвърлени средства и колко като капиталов трансфер от бюджета.

БНБ сложи максималните 3% буфер за системен риск

Всички банки в България ще трябва да поддържат капиталов буфер за системен риск в размер на 3% от рисково-претеглените им експозиции в страната от 1 октомври. Той ще се добави към новото европейско изискване за капитал от първи ред (6%) и предпазния буфер, който БНБ фиксира на максимално позволените 2.5%. Така регулаторът цели да запази капитала в системата, като още не се знае дали ще приложи допълнителни изисквания и за отделни системно важни банки.

Конституционният съд в Турция отхвърли забраната на YouTube 

Конституционният съд в Турция отсъди, че забраната на YouTube е нарушение на индивидуалните права и свободи. И така разчисти пътя към повторното пускане на сайта. Решението се определя като удар по премиера Реджеп Тайип Ердоган, наредил блокирането. "Осъждането ще бъде посрещнато с радост от защитниците на свободата на словото и на политическата независимост", пише Al Jazeera. YouTube е спрян в Турция от 27 март, след като в него бяха разпространени аудиозаписи, в които се предполага, че висши правителствени и военни представители обсъждат възможни военни действия в Сирия. Миналия месец правителството заяви, че блокирането на сайта ще продължи въпреки две отделни съдебни отсъждания да бъде пуснат отново. Сега обаче решението на Конституционния съд е задължително. През март Турция забрани и Twitter, след като в него бяха разпространени анонимни сигнали, уличаващи Ердоган и кръга му от приближени в корупционни схеми. Но правителството трябваше да се съобрази с Конституционния съд, който реши, че спирането на сайта нарушава свободата на словото.

Русия, Беларус и Казахстан създадоха Евразийския икономически съюз 

Президентите на Русия Владимир Путин, на Казахстан Нурсултан Назърбаев и на Беларус Александър Лукашенко подписаха в Астана договора за създаването на Евразийския икономически съюз, който ще влезе в сила от 1 януари 2015 г. До края на тази година към него може да се присъединят още Киргизстан и Армения. Централата на Евразийската икономическа комисия ще се намира в Москва, съдът на организацията – в Минск, а финансовият регулатор – в най-големия казахстански град Алмати. Официалната цел на обединението е икономическо сътрудничество чрез свободно движение на стоки, услуги, капитали и работна ръка и координиране на политиките в областта на енергетиката, индустрията, земеделието и транспорта.

В Абхазия избухна политическа криза 

Политическа криза избухна неочаквано в Абхазия, която се самоотцепи от Грузия през 1992 г. и стана причина за война с Русия през 2008 г. Във вторник вечерта местната опозиция свика демонстрация в центъра на столицата Сухуми срещу корупцията в управлението и призова за реформи. При напрежението обаче група протестиращи са разбили прозорците и вратите на президентската администрация, което е принудило държавния глава Александър Анкваб да избяга. Той определи случилото се като опит за държавен преврат. В отговор Русия, покровител на малката територия, изпрати по спешност помощника на президента Путин Владимир Сурков и заместник-секретаря на руския Съвет за национална сигурност Рашид Нургалиев. След това двамата са разговаряли и с лидерите на опозицията, и с президента. Министърът на отбраната на Абхазия специално изтъкна, че армията ще стои настрана и няма да се намеси в политическата криза в страната. Евентуална ескалация на протестите не е в интерес на Москва, защото част от посланията в тях бяха с антируска насоченост.

Обама: САЩ трябва да са по-сдържани в чужбина 

Президентът на САЩ Барак Обама обеща нова външна политика, която да се основава върху "колективни действия" със съюзниците. Програмната реч на Обама беше произнесена по време на дипломиране в елитната военна академия West Point. Американският президент също така заяви, че САЩ ще продължат да водят, но ще избягват да правят "скъпоструващи грешки" като тези от миналото. "Тези, които смятат, че Америка е в упадък или е изпуснала световното лидерство, или неправилно тълкуват историята или политиканстват", добави Обама. Президентът обяви и създаването на специален фонд от 5 млрд. долара, който ще бъде насочен за борба с тероризма.

Полша предложи Сикорски за наследник на Аштън 

Полша предложи външния си министър Радослав Сикорски за наследник на британката Катрин Аштън на поста върховен представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността. "Ще го кажа направо: Полша придоби толкова голямо влияние във външната политика, че т.нар. върховен представител ще бъде в обсега на нашите интереси", обяви премиерът Доналд Туск пред журналисти. "Кандидатурата на Радослав Сикорски се подразбира", допълни Туск. Полският външен министър е известен като яростен критик на управлението на руския президент Владимир Путин и е водеща фигура в отговора на ЕС на кризата в Украйна. Той заема поста външен министър от 2007 г., а преди това за две години беше министър на отбраната. Сикорски е застъпник за по-решителна политика на Европа в защита на интересите ѝ и на тези на нейните съседи от руската експанзия. Външният министър е бил лидер на стачка срещу комунистическото правителство в Полша преди падането на Берлинската стена, заради което е бил арестуван. След това получава политическо убежище във Великобритания, следва в университета "Оксфорд" и работи като журналист в Афганистан и Ангола. Освен за поста външен министър на ЕС предстои и битка за президент на Европейската комисия и на Европейския съвет.

Сделки и проекти

Първата копка на технологичния център "София тех парк" ще бъде направена през юли, стана ясно при подписването на договорите за проектиране и строителство на два от ключовите обекти на първия научнотехнологичен парк в България - лаборатории и офиси, както и експериментариум и посетителски център с пешеходен мост на обща стойност 14.4 млн. лв.

Компанията за търговия с преработени плодове и зеленчуци "Плод продукт" планира да строи нова фабрика за производство на консерви в Габрово, като инвестицията ще бъде 3-4 млн. лв.

Строителната компания "Екса" е избрана за изпълнител на проекта за реставрация и консервация на двореца "Евксиноград" край Варна, става ясно от регистъра на Агенцията за обществени поръчки. Договорът е за близо 6.2 млн. лева без ДДС, възложител е Министерският съвет, а основен източник на финансиране е програма "Регионално развитие".

Apple потвърди, че ще придобие музикалната компания Beats Electronics за 3 млрд. долара, което е най-голямата сделка в историята на компанията, съобщава Financial Times. Beats произвеждат висококачествени слушалки и предлагат популярни онлайн музикални услуги. Сделката е изненадваща, тъй като противоречи на досегашната стратегия на Apple да разработва и налага на пазара собствени технологии и продукти.

Подразделение на компанията на щатските милиардери братя Кох - Koch Industries, е придобила производителя на пропилен PetroLogistics, съобщава New York Times. Сделката е за 2.1 млрд. долара, които ще бъдат платени в брой и включват задълженията на компанията.

Четири години затвор за Цветанов, защото отказал подслушване

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов получи ефективно наказание от четири години затвор на първа инстанция. В четвъртък съдия Тони Гетов от Софийския градски съд го призна за виновен по обвинението за осуетяване на наказателно преследване срещу бившия ръководител на регионалното звено на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров. По това дело Цветанов беше предаден на съд, защото е отказал да разпореди СРС-та по отношение на Тодоров. Тезата на прокуратурата е, че подслушването е разрешено от съда и Цветанов не е имало как да откаже.  Това е второто дело срещу него, приключило на първа инстанция. В понеделник Цветанов беше оправдан по обвинение за длъжностно присвояване. Според прокуратурата като министър той е трябвало да уволни Орлин Тодоров, който е бил обвиняем за изнасяне на класифицирана информация, но вместо това го е оставил да напусне системата и да получи полагащото му се обезщетение. В петък срещу Цветанов започва и процесът за т.нар. кечъри - мобилните станции за прихващане на мобилни комуникации.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.