Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Какво се случи през седмицата

Наводненията, новият екоминистър, възкачването на Фелипе VI и др.

2083 прочитания

© rEUTERS


Над десет души загинаха в наводнения във Варна и в Добрич

Над десет души се удавиха в наводнения във Варна и в Добрич. До редакционното приключване на броя според МВР загиналите в морския град са деветима, а трима се издирват. Кметът Иван Портних (ГЕРБ) обаче твърдеше, че потвърдените жертви са десет. Най-тежко е положението в кв. "Аспарухово", откъдето са удавените хора. След обилни дъждове от около 35 литра на кв.м образувала се огромна вълна в четвъртък вечерта заля т.нар. западен отводнителен канал или дерето, по което преминава ул. "Горна студена". Според изчисленията на Олег Колев, гл. експерт в "Свлачища и укрепване на територии" в общината, през тази територия за един час са се излели около 140 млн. литра вода. Множество автомобили са под вода, завлечени и ударени в дървета и сгради, асфлатът на улицата е отнесен, част от някои жилища са разрушени, плува покъщина (на снимката). Олег Колев твърди, че причината за вълната е "огромното концентрирано количество атмосферни води, краткият интервал на отичане и нарушената водопроводимост на дерето". Появиха се спекулации, че теренът е незаконно застроен. Експертът предупреждава, че може да последват срутища и свличания. Директорът на НИМХ-БАН доц. д-р Георги Корчев коментира за "Капитал" - "няма природно бедствие, има човешка немарливост". Според него причината за наводненията са непочистените речни корита и превръщането на деретата в нерегламентирани сметища. "Прогнозата беше перфектна - изпратихме я още в сряда (18 юни - бел. ред.) до кмета, областния управител, Гражданска защита и пожарната, и вдигнахме предупреждение", обясни още доц. Корчев. Кметът на Варна Иван Портних обаче в четвъртък вечерта очевидно не беше подготвен. Първото му изявление беше оплакване, че от известно време не може да се свърже с премиера Пламен Орешарски. Той, министърът на вътрешните работи, министърът на отбраната, избраният същия ден министър на екологията пристигнаха в града. По-късно част от тях отпътуваха за Добрич.
Там по информация от bTV има трима починали. Затворен е пътят от Добрич за Албена. Бедствено положение е обявено в област Велико Търново, като Проходът на републиката не функционира. Трафикът се насочва към прохода Шипка.    Заради трагедията във Варна понеделник е обявен ден за национален траур. Прокуратурата е започнала разследване заради загиналите там, като досъдебното производство е срещу неизвестен извършител за причиняване на смърт по невнимание.

В телефонен разговор президентът Росен Плевнелиев обсъдил с еврокомисаря Кристалина Георгиева възможностите за помощ от Европейския фонд за солидарност. Самата тя дари 20 хил. лв. от личните си средства за пострадалите.

<#text>

БИЗНЕС

Парламентът гласува ограниченията за веригите

Окончателно Парламентът прие почти без дебати на второ четене промени в Закона за защита на конкуренцията, с които се регулират отношенията между доставчици и търговски вериги. С тях се въвежда понятието "по-силна позиция при договаряне" и се налагат санкции при злоупотреба с нея. Освен това вече няма да бъде позволено в договорите да се поставят ограничения за предлаганите търговски условия към други контрагенти. Ще бъде забранено да се събират такси или отстъпки за услуги, които "не са реално предоставени" или са "със стойност, несъответстваща на действително предоставените услуги", а разплащанията ще се правят в срок максимум от 30 дни след доставката.

Управляващите избраха нов министър

Със 103 гласа "за" на БСП и ДПС, 17 "против" ("Атака") и без въздържал се (ГЕРБ не гласуваха) парламентът назначи новия екоминистър Станислав Анастасов, който заменя на поста избраната за евродепутат Искра Михайлова. Анастасов е на 31 години и цялото му развитие е свързано с вътрешнопартийни постове в ДПС. Пред журналисти той коментира, че все още не иска да говори, преди да се запознае с дейността на министерството, и обеща среща с медиите в близките дни. Парламентът освободи и депутатите от ГЕРБ Томислав Дончев и Емил Радев, които също бяха избрани за евродепутати.

Държавата прибира дивидент от дружествата си

Приходи Държавата започна да събира дивидента от дружествата, в които е мажоритарен собственик. Първата група предприятия получиха напомняне за това миналата седмица, когато Министерският

съвет излезе с разпореждане и даде краен срок до 16 юни. Дружествата ще внесат 70% от печалбата си за 2013 г. От икономическото министерство уточниха, че очакват общо 9.3 млн. лв. от 12 предприятия. Българският енергиен холдинг ще преведе около 150 млн. лв. при 206 млн. лв. за предишната година. Най-големите платци от транспортното министерство - ДП "Ръководство на въздушното движение", "Летище София" и морските пристанища, вече преведоха суми авансово още миналата година.

"Спиди" започна поглъщането на "Геопост България"

Интеграция Куриерската компания "Спиди" започна процедурата по придобиване на "Геопост България". Вече са подадени документи пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която да даде зелена светлина за финализиране на сделката. По същия начин е задвижена и покупката на румънската "Дайнамик парсъл дистрибюшън", съобщиха от дружеството. И двете компании са

от групата на френския държавен пощенски гигант La Poste. Чрез тях намерението на чуждестранната група е да вземе 25% дял в българската компания с опция да се превърне в мажоритарен акционер до шест месеца.

"АББ България" откри завод за 23 млн. долара

Производителят на електрическо оборудване "АББ България" (част от шведско-швейцарската група ABB) откри втори завод в индустриалната зона "Раковски" край Пловдив. Проектът е за общо 23 млн. долара, част от които все още предстои да бъдат инвестирани. Новото предприятие се предвижда да работи като вътрешен за ABB доставчик на продукти с ниско и средно напрежение. На практика производството върви още от октомври миналата година, а проектът ще бъде изцяло завършен до две години.

Канадска компания купи българската SiteKreator

Придобиване Българската система за създаване и опериране на сайтове SiteKreator беше купена от канадската интернет компания Hostopia. Цената на сделката не беше обявена. SiteKreator е сред популярните системи за уебстраници от типа "направи си сам" и е използвана в над 100 хил. сайта. След създаването й през 2006 г. фирмата се насочва към бизнес сегмента и има 10 000 акаунта (тоест клиенти, които плащат за услугите). Продуктът се предлага в 36 държави по света. Фирмата има офис в Калифорния и София, където работят 17 души - основно инженери, дизайнери и поддръжка. Hostopia е част от Deluxe Corp.

Сделки и проекти

Българският клон на френската компания Total обяви обществена поръчка за два проучвателни сондажа на територията на газовото находище "Хан Аспарух" в Черно море. Прогнозната стойност е около 100 млн. лева, ако се съди по гаранцията за участие от 1 млн. лв., която по закон е до 1% от цената на поръчката. Към момента това е най-скъпият етап от процедурата по проучване на залежите в "Хан Аспарух", където по първоначални оценки има между 42 и 84 млрд. куб.м природен газ. През 2012 консорциум между Total, OMV и Repsol подписа договор за проучване на находището, като

плати рекорден бонус от 40 млн. евро.

"Термал инженеринг" ще е една от първите компании в "Индустриален и логистичен парк-Бургас", чието строителство вече започна. Това обясни пред "Капитал daily" изпълнителният директор на зоната Аристид Каравидов. Инвестицията в трите цеха в зоната, както и на представителен магазин с проектантски офиси за климатична техника, ще е за над 2 млн. лв., частично финансирани със собствени средства и частично с банков кредит. Очаква се в новото производство да бъдат наети общо 55 души.

Чешката "Корадо груп" е изготвила 5-годишен инвестиционен план на обща стойност 12.5 млн. евро за модернизацията на фабриката за радиатори в Стражица и експанзията на нови пазари. Освен със собствени средства той ще бъде финансиран и с помощта на външни инвеститори чрез предлагането на акции за 7.9 млн. лв. Инсталирането на част от новите машини може да завърши още през октомври-ноември.

СВЯТ

Фелипе VІ призова за "нова Испания, уважаваща регионалните различия"

Положилият клетва в четвъртък като крал на Испания Фелипе VІ призова за "нова Испания, която ще изградим заедно". След като бе обявен за държавен глава на официална церемония в парламента, а преди това бе препасан с кралски шарф в замъка "Сарсуела" от абдикиралия в негова полза Хуан Карлос, Фелипе заяви, че Испания трябва да остане обединена и уважаваща културните различия между регионите. Той завърши речта си, казвайки "благодаря" на четирите различни езика в страната - кастилски испански, баски, каталунски и галисийски. Изправен пред лицето на засилващия се каталунски сепаратизъм, Фелипе VІ подчерта, че вярва в единството на Испания, и обеща честна и прозрачна монархия след скандалите, засегнали кралското семейство.

ООН: За пръв път бежанците по света са над 50 милиона

ВЪЛНА Публикуваният в петък от Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) доклад сочи, че за пръв път от края на Втората световна война броят на бежанците, търсещите убежище и

вътрешно разселените лица по света надхвърли 50 млн. души. В края на 2013 г. 51.2 млн. души са били прогонени от домовете си, с цели шест милиона повече, отколкото отчетените в доклада за 2012 г. 45.2 млн. Това огромно уве- личение се дължи главно на войната в Сирия, която в края на миналата година превърна 2.5 млн. души в бежанци, а 6.5 млн. бяха принудени да се преселят другаде на територията на страната си. Огромна вълна от разселени лица се надигна и в Африка – особено в Централната африканска република, а в края на 2013 г. и в Южен Судан. "Това показва колко скъпо струва на човечеството да не се слага край на войните, и че то не успява да разрешава или предотвратява конфликтите", заяви върховният комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш.

Порошенко обявява мирен план за спиране на боевете на изток

В украинските медии изтекоха подробности от мирния план на президента Петро Порошенко, който той смята да представи след втория телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин. Документът, чиято цел е да спре боевете в източните части на Украйна, обещава децентрализация на управлението. Той призовава за незабавно разоръжаване на проруските сепаратисти. Предлага се и създаването на 10-километрова буферна зона на украинско-руската граница и предсрочни местни и парламентарни избори. Порошенко вече обеща едностранно спиране на огъня, докато планът влезе в сила. Според
него това ще позволи на сепаратистите от Донецка и Луганска област да свалят оръжие. В същото време боевете в района продължават. Дванадесет войници са били убити близо до град Красний Лиман в четвъртък, а жертвите от страна на сепаратистите са 300. Междувременно руският монополист "Газпром" спря газа за Украйна, след като изтече ултиматумът към Киев да изплати дълга за вече доставено синьо гориво, възлизащ според руската страна на 4.5 млрд. долара. Украйна твърди, че "Газпром" изкуствено раздува цената, на която й продава суровината. Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер предупреди, че ако до зимата разположените в Украйна подземни хранилища за газ

(до които Киев вероятно ще трябва да прибегне, ако спирането е продължително) не бъдат запълнени, е възможно да има проблеми с доставките за Европа.

Скандал с подслушване разклати полското правителство

Полският премиер Доналд Туск заяви, че има реална възможност в следващите седмици да бъдат обявени предсрочни избори, ако избухналият миналия уикенд скандал с подслушани разговори на министри не бъде потушен. Седмичното издание Wprost публикува разговор между вътрешния министър Бартломей Шенкевич и управителя на централната банка Марек Белка, в който двамата уговарят подкрепа на банката за бюджетната политика на правителството в замяна на смяна на финансовия министър. Всичко това е с надеждата управляващите да бъдат преизбрани на изборите през 2015 г. Списанието твърди, че разполага и с други записи, компрометиращи членове на кабинета. След излизането на материала Туск първоначално заяви, че няма намерение да подава оставката на правителството. През седмицата прокурор и двама агенти на службата за национална сигурност се опитаха да влязат в офисите на редакцията на Wprost, но бяха спрени от журналистите.

Над десет души загинаха в наводнения във Варна и в Добрич

Над десет души се удавиха в наводнения във Варна и в Добрич. До редакционното приключване на броя според МВР загиналите в морския град са деветима, а трима се издирват. Кметът Иван Портних (ГЕРБ) обаче твърдеше, че потвърдените жертви са десет. Най-тежко е положението в кв. "Аспарухово", откъдето са удавените хора. След обилни дъждове от около 35 литра на кв.м образувала се огромна вълна в четвъртък вечерта заля т.нар. западен отводнителен канал или дерето, по което преминава ул. "Горна студена". Според изчисленията на Олег Колев, гл. експерт в "Свлачища и укрепване на територии" в общината, през тази територия за един час са се излели около 140 млн. литра вода. Множество автомобили са под вода, завлечени и ударени в дървета и сгради, асфлатът на улицата е отнесен, част от някои жилища са разрушени, плува покъщина (на снимката). Олег Колев твърди, че причината за вълната е "огромното концентрирано количество атмосферни води, краткият интервал на отичане и нарушената водопроводимост на дерето". Появиха се спекулации, че теренът е незаконно застроен. Експертът предупреждава, че може да последват срутища и свличания.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.