Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Капитал

Какво се случи през седмицата

Партиите предлагат предсрочните избори да са на 5 октомври 2014 г.; ВСС не избра Пенгезов за председател на апелативния съд; ДПС поиска държавен контрол в тютюневия сектор; Общините искат отсрочка за новата такса смет

2701 прочитания

Капитал

© Капитал


Партиите предлагат предсрочните избори да са на 5 октомври 2014 г.

Парламентарните партии без "Атака", но в присъствието на Николай Бареков от ББЦ (който се появи непоканен) се разбраха в петък да предложат на президента Росен Плевнелиев предсрочните избори да са на 5 октомври. Те можеха да избират между три дати, които сами определиха десет дни по-рано на заседание на КСНС - 28 септември, 5 октомври и 12 октомври. ГЕРБ междувременно предложиха и 14 септември. Избраната дата съвпада с празника на мюсюлманите Рамазан байрям. Ако Пламен Орешарски се съобрази с предварителните заявки от БСП, че трябва да подаде оставка два месеца преди изборите, това означава, че ще се оттегли най-късно на 5 август, но може да стане и по-рано. Причината е, че след това следва рулетка с връчване на мандати на три парламентарни групи, които да опитат да създадат правителство и едва след това се разпуска парламентът. Ако процедурата се забави, ще се скъси животът на служебното правителство.

ВСС не избра Пенгезов за председател на апелативния съд

Висшият съдебен съвет (ВСС) не подкрепи за втори мандат временно отстранения председател на Софийския апелативен съд - Веселин Пенгезов. Той беше единствен кандидат за поста, като в началото поиска отлагане на конкурса до окончателното приключване на наказателното производство срещу него. Пенгезов е обвиняем за злоупотреба с еврофондове, като обвинението си той получи седмица след като съдебният съвет откри процедурата за избор. Според Пенгезов членовете на ВСС са предубедени заради разследването срещу него. Дори и да беше избран обаче, той нямаше да може да встъпи в длъжност, докато тече разследването срещу него. След като ВСС не го избра, Пенгезов заяви, че ще се кандидатира отново. Като причина за отказа на магистратите да го изберат той посочи "пускането под домашен арест на нападателя на Ахмед Доган - Октай Енимехмедов. "Съдът го освободи и всичко се обърна срещу мен, като смятат, че аз съм отговорен за това нещо. Доган си е толкова мнителен. Разбира се, че това е в основата на всичко", заяви Пенгезов.

Сергей Станишев напусна парламента, ще бъде евродепутат

Председателят на БСП Сергей Станишев напусна Народното събрание, защото предпочете да работи като евродепутат. Той подаде заявление на 23 юни, но парламентът не можа да събере кворум два дни, за да гласува оставката му. Депутатите на ГЕРБ и "Атака" не влизаха в залата. Това изнерви социалистите, които мислеха за резервни варианти, но все пак в последния възможен ден - петък, Бойко Борисов и групата на опозицията осигуриха достатъчно мнозинство. 171 бяха "за", трима "против", а петима се въздържаха. Сред гласувалите срещу решението на Сергей Станишев беше и Кирил Добрев от БСП. Пред "Капитал" той каза, че председателят трябва да носи политическата отговорност тук. Станишев изненада съпартийците си с намерението да отиде в Брюксел, тъй като от месеци повтаря, че няма да го направи. За свое оправдание сега посочи променената ситуация в България и Европа след изборите на 25 май. Той обаче обяви, че няма намерение да напуска първия пост в партията.

Ветко Арабаджиев преговаря за "Кемпински-Зографски"

Година след информацията за активни преговори за продажбата на софийския хотел "Кемпински-Зографски" за първи път се появи публично сигнал за сделка. На сайта на Комисията за защита на конкуренцията беше публикувано искане за концентрация между двете фирми, свързани с хотела - "Частно акционерно дружество Зографски" и "Фортуна кънстръкшън", и управляваната от дъщерите на хотелиера Ветко Арабаджиев компания "Виктория груп ВМ". Според три независими източника коментираната цена продължава да е около 50 млн. евро, но заявлението е предварително и все още няма подписан договор.

ДПС поиска държавен контрол в тютюневия сектор

Отмяна на пълната либерализация на производството и търговията с тютюн и връщане на държавния контрол в сектора. Това ще се случи, ако Народното събрание приеме проекта за изцяло нов Закон за тютюна и тютюновите изделия, внесен от депутати от ДПС начело със зам.-председателя на парламента Алиосман Имамов. Предложенията идват няколко месеца след като ДПС обеща на стачкуващи тютюнопроизводители пълна промяна в сектора. Сред основните идеи са създаването на агенция по тютюна и въвеждането на регистрационни режими за производители и търговци. Заради краткия хоризонт и несигурното мнозинство в сегашния парламент не е ясно дали текстовете ще бъдат приети.

Общините искат отсрочка за новата такса смет

Новата методика за изчисляване на такса смет може да създаде повече проблеми, вместо да реши старите, ако влезе в сила от догодина. Това опасение изразяват общините, след като Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проектопромените в Закона за местните данъци и такси и методика за изчисляване на такса смет. Целта на измененията е да се въведе по-справедлив начин за определянето на таксата, тъй като в момента тя масово се изчислява на база данъчната оценка или отчетната стойност на недвижимите имоти вместо според генерираното количество отпадъци. Бизнесът обаче настоява за промяната от години.

"Нестле България" инвестира 12.8 млн. лв. в нова линия за шоколад

"Нестле България" откри линията си за производство на нов вид шоколадов десерт - Kit Kat Double Caramel в софийския си завод. Той ще се произвежда само в България и ще се изнася за целия свят. Инвестицията е на стойност 12.8 млн. лв. Около 70% от произведените в България шоколадови изделия на групата и около 30% от сладоледа са предназначени за износ. През последните десет години компанията е инвестирала 146 млн. лв. в България, а през 2012-2013 - 35.2 млн. лв.

Тelekom Austria отписа 400 млн. евро заради "Мобилтел"

Тelekom Austria ще отпише близо 400 млн. евро от оценката за българското си звено "Мобилтел". Причините за преоценката са увеличаване на среднопретеглената цена на капитала в "Мобилтел", което понижава стойността на българското дружество, промяна на прогнозираната средносрочно макроикономическа обстановка в България, както и други свързани ефекти на пазара, посочват от австрийската компания в съобщение на интернет страницата си. Тези фактори са повлияли на отписването на част от стойността на българския оператор в счетоводния баланс на Telekom Austria.

ББР ще има нов надзорен съвет

Нов надзорен съвет може да има от юли Българската банка за развитие (ББР). В него по информация на "Капитал Daily" ще влязат икономистът Николай Неновски (на снимката), началникът на политическия кабинет на финансовия министър Деница Кирова и изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов. Изборът трябва да стане на насрочено за началото на юли общо събрание на акционерите. Българската народна банка представи ББР като едната от двете институции (заедно с Фонда за гарантиране на влоговете), които може да национализират КТБ, която постави под специален надзор на 20 юни.

Сделки и проекти

Община Пловдив пусна конкурс за обслужването на седем маршрутни линии в града за следващите 8 години. Кандидатите трябва да представят офертите си до 20 юли. Автобусите по линиите трябва да са 37, като шест от тях да бъдат оборудвани за хора с намалена подвижност. Превозните средства трябва да са с климатици и минимум категория "Евро 4".

Опазването на водите и биоразнообразието ще бъдат финансирани с над 18 млн. евро безвъзмездна помощ от ЕС по програмите "Интегрирано управление на морските и вътрешните води" и "Биологично разнообразие и екосистемни услуги". Първите покани ще бъдат обявени в началото на юли. За подкрепа в екоминистерството могат да кандидатстват национални и местни органи, общини, научни, изследователски, образователни институции, неправителствени организации. Водещ проекта трябва да е българска организация.

Американската компания Abbott Laboratories е на път да закупи руския фармацевтичен производител Veropharm за близо 495 млн. долара, съобщава Reuters. Veropharm е един от най-големите руски производители на лекарства, има пазарна капитализация от 300 млн. долара и разполага с три фармацевтични предприятия в Покров, Белгород и Воронеж.

Австрийският производител на полупроводници AMS е на ранен етап от преговори за покупка на германската компания Dialog Semiconductor, съобщава Reuters. Евентуална сделка между австрийския и германския производител се оценява на 4.7 млрд. долара, пише Financial Times. Сливане на двете компании би създало дружество с годишни продажби от 1.4 млрд. долара.

Полското правителството получи вот на доверие от парламента

Правителството на премиера Доналд Туск получи вот на доверие от полския парламент. Туск прибягна до тази мярка, след като тайни записи от разговори на високопоставени държавни служители потопиха Полша в най-тежката политическа криза от години. Източникът на серията скандални записи е списание Wprost. В един от тях вътрешният министър Бартломей Шенкевич и председателят на централната банка Марек Белка обсъждат възможна подкрепа за бюджетната политика на правителството в замяна на оставката на тогавашния министър на финансите Яцек Ростовски. В друг запис полският външен министър Радослав Сикорски казва, че съюзът със САЩ е вреден.

Молдова, Грузия и Украйна подписаха споразумение за асоцииране с ЕС

ЕС подписа на 27 юни споразуменията за асоцииране с Грузия и Молдова и икономическата част от споразумението с Украйна. Те ще сближат трите бивши съветски републики със Запада както икономически, така и политически. В същото време Албания получи официален статут на държава - кандидат-членка на ЕС, на 24 юни. Процесът по присъединяване обаче ще продължи дълго.

Холандските и френските евроскептици не успяха да сформират група в ЕП

Френският "Национален фронт" не успя да сформира група с антиевропейска насоченост в Европейския парламент. Срокът за това беше вторник вечер, а за целта трябваше да бъдат привлечени поне 25 депутати от най-малко 7 страни членки. В последния момент обаче лидерът на френските еврофоби Марин льо Пен изгуби ключовия си съюзник – холандската Партия на свободата. Разривът настъпи, след като стана ясно, че представители на "Национален фронт" са водили разговори с крайнодясна полска партия, обвинена в антисемитизъм и омраза към жените. Европейските правила позволяват сформирането на група по всяко време след първата сесия на парламента.

Премиерът на Ирак се отказа от кабинет на националното единство

Иракският премиер Нури ал Малики заяви, че няма да се огъне под международния натиск да формира правителство на национално обединение, с цел овладяване на сунитския бунт в северната част на страната. Според него това би бил противоконституционен преврат. Изявлението на Малики бе направено ден след посещението на държавния секретар на САЩ Джон Кери в Ирак. При визитата си той призова за споразумение между сунитите, шиитите и кюрдите. Кери също така посети автономния Иракски Кюрдистан и призова лидерите там да не се оттеглят от политическия процес в Багдад. Възползвайки се от хаоса след мощното настъпление на терористите от "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ), кюрдите успяха да поемат контрола над ключовия северен град Киркук. Приходите от нефтените находища там може да се окажат много по-големи от какъвто и да е бюджет, предоставен от правителството в Багдад. По този начин Иракски Кюрдистан може да направи убедителна крачка към затвърждаване на независимостта си. Същевременно настъплението на ИДИЛ към Багдад продължава.

Чужди журналисти бяха осъдени на 7 години затвор в Египет

Египетски съд осъди на по седем години затвор трима журналисти от катарския новинарски канал Al Jazeera по обвинения, че са разпространявали фалшиви новини и са подкрепяли ислямистката организация "Мюсюлмански братя" посредством пари, оборудване и информация. Мохамед Фадел Фахми, който има египетско и канадско гражданство и беше шеф на бюрото на телевизията в Кайро, австралийският му колега Питър Грест и египтянинът Бахер Мохамед отхвърлят обвиненията и ще обжалват присъдите. Тримата бяха задържани преди шест месеца. От правозащитната организация Amnesty International описват процеса като "отмъстително преследване на журналисти само за това, че са си вършили работата". В официално становище от Al Jazeera определиха присъдите като "противни на логиката, здравия разум и на всякакво подобие на правосъдие". Телевизията беше спряна в Египет, след като властите я обвиниха в излъчване на репортажи, симпатизиращи на "Мюсюлмански братя". Медиата отхвърля обвиненията като пристрастни. На същия процес задочно бяха осъдени още трима чужди журналисти.

Осъдиха бившия главен редактор на News of the World за подслушване

Бившият говорител на британския премиер Дейвид Камерън Анди Коулсън бе признат за виновен заради подслушванията, докато е бил главен редактор на News of the World. Обвиненията срещу него са в заговор и има вероятност да лежи в затвора. Скандалът с таблоида News of the World избухна, след като стана ясно, че журналистите от изданието незаконно са подслушвали и следели личната комуникация на политици, известни личности, както и на жертви на престъпления. Подслушванията са били извършвани в периода 2000 - 2006 г. и са засягали стотици хора, включително знаменитости като британския принц Хари и съпругата на принц Уилям - Кейт Мидълтън.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.