Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Reuters

Какво се случи през седмицата

2496 прочитания

Reuters

© Reuters


МВР поиска преструктурирането на БОРКОР

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев изтегли 38 служители на ведомството, които бяха командировани в Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Той обяви, че в плана за действие на МВР е създаване на ново звено със сходни функции. "Не мисля, че видяхме някакви сериозни резултати от БОРКОР", заяви Йовчев, според когото са изразходвани "изключително сериозни бюджетни средства, а резултатите са повече от скромни". Освен това моделът служители на ДАНС и МВР да са командировани в центъра не бил добър, защото били на двойно подчинение. Председател на БОРКОР е Бойко Великов, член на ръководството на БСП, бивш депутат и бивш председател на комисия "Антимафия". Той коментира пред БНР, че не споделя оценката на министъра. Великов разказа за последните проекти, по които работи - за концесиите, в който се прави анализ не само на законодателството, но и на наредбите и правилниците, както и на изпълнителната власт, за лекарствената политика и за фотоволтаиците.

Министри правят важни назначения дни преди да приключи животът на кабинета

В последните дни от работата на кабинета някои министри направиха важни кадрови размествания или назначения. Министърът на отбраната Ангел Найденов, например отстрани постоянния секретар на ведомството Добромир Тотев. Според министъра става дума за неизпълнение на задълженията му "по служебна характеристика, пряко възложени от министъра и от Съвета по отбрана", както и заради "отсъствието на политическа безпристрастност". Преди седмица Найденов отстрани и началника на кабинета си Иван Жерков. От АБВ съобщиха, че това е заради членството му при тях. Тотев ще съди министерството. Новият постоянен секретар ще има мандат от четири години. Очаква се това да е бившият директор на НОИ в тройната коалиция Сотир Ушев. 

Още един секретар - главният на МВР Светлозар Лазаров, си гарантира службата и при следващия кабинет. Новият закон за министерството влезе в сила от 1 юли, а и с това текстът, който казва, че постът е с мандат от пет години. Цветлин Йовчев преназначи Лазаров, което възмути ГЕРБ. "Аз съм убеден, че Лазаров може да бъде полезен... пресцентърът на МВР може да го ползва като един помощен персонал, за да може да организира медийни изяви", коментира бившият министър Цветан Цветанов. После уточни, че Лазаров ще бъде освободен при новата власт.

ГЕРБ алармираха и за други кадрови промени в последния момент. Според депутати от опозицията в Министерството на външните работи се правят спешни конкурси за назначения в дипломатическата служба и за повишаване в ранг на близки до управляващите. Единият от примерите е с конкурса за място в дирекция "Политики на ЕС", за който се знае, че ще бъде спечелен от парламентарния секретар Невена Алексиева, а другият - конкурс, в който е "вкаран" главният секретар на министерството Веселин Вълчев и е "направен" дипломат, въпреки че е външен за системата човек. Според Пламен Манушев от ГЕРБ братът на постоянния секретар Георги Димитров - Стефан, както и говорителят Ивайло Кашканов са спешно повишени в ранг, за да заемат по-висока позиция преди оставката на правителството.

Опозицията в БСП ще опита за последно да отстрани Станишев

Източник: Капитал

Вътрешната опозиция в БСП ще опита в събота, 5 юли, по време на заседанието на Националния съвет да намери механизъм за отстраняването на Сергей Станишев от председателското място. Това може да стане с решение за насрочване на конгрес. Критиките към ръководството, и конкретно към Станишев се засилиха през седмицата. Около 50 души, сред които депутати като Страхил Ангелов, Кирил Добрев, Жельо Бойчев (на снимката отляво на дясно), Петър Мутафчиев, Жара Пенева, Борис Цветков и други влиятелни фигури в БСП като Румен Овчаров и Юрий Асланов, обсъждаха бъдещето на партията по покана на клуб "Георги Кирков". В обръщение между другите унищожителни констатации за БСП се казва: "Налице е широко обществено подозрение за обвързаност и зависимост на партийното ръководство и лично на лидера с корпоративни и олигархични интереси." В събота се очаква Станишев да предложи промени в ръководството, но едва ли ще си подаде оставката. 

Третото дело срещу Цветан Цветанов беше засекретено

Делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и трима бивши директори на СДОТО за незаконно подслушване ще се гледа при закрити врата, защото материалите са държавна тайна. В четвъртък съдия Петър Гунев от СГС даде ход на процеса. Цветанов е обвинен, че не е упражнил контрол върху СДОТО и така създал условия за нерегламентирано подслушване. Тримата директори пък не са създали регламент за специализираната мобилна техника и не са контролирали прилагането на СРС. Според защитника на Цветанов адвокат Менко Менков прокуратурата е планирала обвинението, защото "без никакво правно основание" е опитала да наложи на МВР да изработи инструкция за контрол на автомобилите с мобилна техника, т.нар. кечъри. Те не разполагат с възможност за подслушване, нито представляват СРС, твърди юристът. Въпреки това МВР изготвило проект, но прокуратурата го върнала със забележки, без да има това право. Срещу Цветанов има още две дела. Едното приключи с оправдателна присъда, а другото - с четиригодишна ефективна, но се обжалва.

Президентът наложи вето върху закона за веригите

Президентът Росен Плевнелиев върна за ново разглеждане в парламента приетите ограничения за търговските вериги. Един от мотивите на държавния глава е, че не е направена оценка дали промените ще доведат до поскъпване на храните. Въвежда се забрана за злоупотреби с "по-силна позиция при договаряне", като дефиницията за това трябва да се изготви в методика на КЗК. Според мотивите на държавния глава такава дефиниция трябва да бъде дадена в самия закон. Президентът критикува и въведеното изискване търговците с над 50 млн. лв. оборот да публикуват типови договори към доставчиците си.

Правителството със законопроект за "Булгартабак"

Правителството одобри проектозакон в полза на "Булгартабак", чийто собственик е Делян Пеевски (според изказване на директор на КТБ наскоро). Става въпрос за предложение за премахване на забраната за производство на цигарени гилзи, които представляват заготовка за пълнене с тютюн. Рестрикцията, която е уникална за ЕС, беше въведена през 2012 г., закри една пета от бизнеса на най-големия завод за консумативи за цигарения бизнес "Юрий Гагарин" и се възприе като институционален натиск върху собствениците (тогава фирми, близки до ПИБ) да го продадат на "Булгартабак". Сега собственици на завода са фирми, които се свързват с "Булгартабак" и забраната пада.

"Лукойл Нефтохим Бургас" остава най-голямата компания в България

Източник: Капитал

"Лукойл Нефтохим Бургас" е новият стар лидер в подреждането на най-големите компании в България в осмото поредно издание на класацията "Капитал 100". През 2013 г. приходите на бургаската рафинерия са се свили със 7.15% до 7.6 млрд. лв.  Челната тройка остава непроменена. Вицешампион отново е медодобивният комбинат "Аурубис България", чиито приходи намаляват с 10.41% до 4.8 млрд. лв. Третата позиция вече традиционно е за другото българско дружество от групата на руската "Лукойл" – търговецът на горива "Лукойл България", чийто оборот е намалял с 9.9% до 3.2 млрд. лв.

Скандалът във фонд "Земеделие" продължава

Агроминистърът Димитър Греков, който публично настоява за отстраняването на директора на фонд "Земеделие" Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова, отново беше бламиран в четвъртък. За втори път през последни няколко седмици предложението му за уволнението им не можа да бъде разгледано от УС на фонда. Директорът на фонда пък обяви, че не вижда причина да напусне, и единственото конкретно оплакване, което е чувал за работата на институцията, е свързано с "проект на самия министър". Впоследствие Греков съобщи, че от фонда са одобрили проекти за покупка на луксозни автомобили въпреки изричното несъгласие на агроведомството и ЕК.

"Булленд инвестмънтс" продаде земеделската си земя

"Булленд инвестмънтс" АДСИЦ е продало почти всичките си земеделски земи, но запазва инвестиционните си имоти, стана ясно от съобщение до фондовата борса. Сделките са в областите Плевен, Велико Търново, Сливен и Стара Загора, като общата площ е близо 13 хил. дка. След промяната компанията остава с 220 дка. Ръководството очаква около 3 млн. лв. печалба за дивиденти от сделката. Сделката за земята идва година и половина след смяната на контрола в "Булленд", където най-голям пакет имат компании от групата на "Еврохолд България", Интернешънъл асет банк, както и пенсионни фондове от групата на "Химимпорт".

Бившият Sheraton вече е част от The Luxury Collection 

Източник: Капитал

Петзвездният "София хотел Балкан", който бе част от веригата Sheraton, вече работи под марката The Luxury Collection. Двата бранда са на американската Starwood Hotels, с която компанията собственик на софийския хотел е подновила договора за франчайз за още десет години. Промяната на бранда е факт от началото на годината. С присъединяването си към The Luxury Collection София хотел Балкан става част от 75-те хотела, които оперират под марката в 30 страни.

Боевете в източна Украйна се подновиха

Правителствената офанзива срещу проруските сепаратисти в Източна Украйна се възобнови, след като президентът Петро Порошенко прекрати едностранното примирие на 30 юни, обвинявайки бунтовниците в провеждането на смъртоносни атаки срещу изпратените от Киев войски. Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд отново поискаха от руския държавен глава Владимир Путин да окаже натиск над сепаратистите в Донецка и Луганска област. Путин от своя страна заяви, че е "дълбоко загрижен от покачването на смъртните случаи на цивилни и от увеличаването на притока на бежанци", влизащи на руска територия. И тримата лидери се съгласиха, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа трябва да играе по-голяма роля в мониторинга на ситуацията. Същевременно Порошенко каза, че е готов да се върне към временното примирие, ако се спазва и от двете страни, всички заложници са освободени и границите са подсигурени от правителствените сили. Това изявление идва след телефонен разговор с американския вицепрезидент Джо Байдън.

Мартин Шулц отново беше избран за председател на ЕП

Източник: Reuters

Кандидатът на социалистите Мартин Шулц отново ще бъде председател на Европейския парламент. Той беше избран още на първия тур от гласуването с абсолютно мнозинство и получи 409 от общо 612 гласа, като така стана първият в историята председател на ЕП с два мандата. Новият Европейски парламент проведе първата си сесия в Страсбург от 1 до 3 юли.

Италия пое председателството на ЕС

Италия пое ротационно председателство на ЕС с обещания за повече действие в полза на растежа и солидарността. "Не е достатъчно да имаме обща валута, общ президент или общ източник на финансиране. Или приемаме обща съдба и общи ценности, или губим ролята на Европа към самата нея. Днешната Европа е скука. Тя е удавена в цифри и лишена от душа", заяви италианският премиер Матео Ренци. Той допълни, че не иска да надхвърля ограничението от 3 на сто бюджетен дефицит спрямо БВП. Но иска "да се използва съществуващия резерв от гъвкавост", присъстващ в европейските договори. По този въпрос той получи подкрепата на френския президент Франсоа Оланд.

Бундестагът одобри национална минимална почасова заплата

Бундестагът - долната камара на германския парламент, одобри въвеждането на минимално почасово заплащане на национално равнище от 8.50 евро на час. Това е една от ключовите реформи на управляващата Германска социалдемократическа партия (SPD). Тя изрично постави прокарването й като условие за съставяне на широка коалиция с консервативния Християндемократически съюз (CDU) на канцлера Ангела Меркел. Според лявоцентристката партия официалното минимално заплащане е необходимо, за да се намали растящото социално неравенство. Критиците обаче твърдят, че тази реформа ще накара множество малки фирми да съкратят част от служителите си.

Ердоган обяви кандидатурата си за президентските избори

Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието (AKP) обяви официално кандидатурата на премиера Реджеп Тайип Ердоган за първите преки президентски избори в страната, които ще се проведат през август. Преди това държавният глава Абдуллах Гюл потвърди, че няма да се бори за втори мандат. Досега президентът на Турция се избираше от парламента и имаше церемониални функции. Но Ердоган, който е премиер от 2003 г. и не може да се кандидатира за четвърти мандат, възнамерява да увеличи правомощията на държавния глава. Миналия месец двете основни опозиционни партии – светската Републиканска народна партия (CHP) и Партията на националистическото движение (MHP), номинираха бившия генерален секретар на Организацията за ислямско сътрудничество Екмеледин Ихсаноглу за свой общ кандидат за президентския вот. Съпредседателят на основната прокюрдска формация – Партия на мира и демокрацията (HDP), Селахатин Демирташ обяви кандидатурата си през седмицата. Според социологическите проучвания Ердоган може да спечели още на първи тур.

Сделки и проекти

До три години швейцарският производител на продукти за лична хигиена Trisa ще изгради нов логистичен център край София. Проектът беше сертифициран за инвестиция клас А. Логистичният център ще се намира в индустриален парк "София-изток" близо до Елин Пелин. Предвижда се изграждането на сграден комплекс с първоначална застроена площ от 3000 кв.м върху собствен терен от 27 хил. кв.м, който компанията купи в началото на годината. Размерът на инвестицията е над 6 млн. лв., като се очаква да бъдат разкрити 30 работни места.

На борсите в Букурещ и Лондон бяха пуснати 51% от румънския дистрибутор на електричество Electrica. Правителството набра общо 444 млн. евро при дебюта - най-голямото листване в историята, което оценява цялата компания на 870 млн. евро. Тази пазарна капитализация я прави шестата най-голяма компания на румънския капиталов пазар. Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) стана вторият най-голям акционер в Electrica, след като инвестира 75 млн. евро в листването и получи дял от 8.6%.

Производителят на акумулаторни батерии "Монбат" обмисля да продаде завода си за рециклиране в Сърбия, стана ясно от изказване на председателя на Съвета на директорите на дружеството Атанас Бобоков пред акционери по време на общо събрание. Бобоков е обяснил, че в момента фабриката не работи заради липса на суровина, а също и заради оказвания политически и конкурентен натиск. Предприятието беше открито през 2010 г., като инвестицията в него възлизаше на 12 млн. евро. Плановете бяха в завода да се преработват годишно 15-16 хил. тона олово и оловни сплави.

МВР поиска преструктурирането на БОРКОР

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев изтегли 38 служители на ведомството, които бяха командировани в Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Той обяви, че в плана за действие на МВР е създаване на ново звено със сходни функции. "Не мисля, че видяхме някакви сериозни резултати от БОРКОР", заяви Йовчев, според когото са изразходвани "изключително сериозни бюджетни средства, а резултатите са повече от скромни". Освен това моделът служители на ДАНС и МВР да са командировани в центъра не бил добър, защото били на двойно подчинение. Председател на БОРКОР е Бойко Великов, член на ръководството на БСП, бивш депутат и бивш председател на комисия "Антимафия". Той коментира пред БНР, че не споделя оценката на министъра. Великов разказа за последните проекти, по които работи - за концесиите, в който се прави анализ не само на законодателството, но и на наредбите и правилниците, както и на изпълнителната власт, за лекарствената политика и за фотоволтаиците.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK