Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Какво се случи през седмицата

ЕС с пет процедури срещу България, "Ремотекс" с нов собственик, а Лавров поиска "Южен поток" да бъде изключен от правилата на Европа

2537 прочитания

БСП и ДПС не успяха да отхвърлят ветото за търговските вериги

НАНОВО Депутатите от БСП и ДПС не успяха да отхвърлят в петък президентското вето върху законопроекта за защита на конкуренцията, въвеждащ регулация в отношенията доставчици - търговски вериги. Срещу ветото гласуваха 98 народни представители при необходими 121 гласа. "Против" бяха ГЕРБ, а "Атака" не присъства. Сега законопроектът започва да се обсъжда и гласува наново в комисии и зала, като депутатите си дадоха тридневен срок за внасяне на предложения за изменения. Те обаче трябва да са различни от сегашния вариант.

Проектозаконът въвеждаше забрана за злоупотреби с "по-силна позиция при договаряне", като дефиницията за това трябваше да се даде от Комисията за защита на конкуренцията. Сред мотивите на Росен Плевнелиев при връщането на текстовете обаче беше записано, че тази дефиниция трябва да е определена в самия закон. Заради неясния широк обхват в хипотезата могат да попаднат много търговци и производители, което пък създава възможности за натиск и държавен рекет. Освен това според президента липсва и оценка дали промените ще доведат до евентуално поскъпване на хранителни стоки.

Софийският апелативен съд оправда Евелин Банев - Брендо 

ПРАВОСЪДИЕ Софийският апелативен съд оправда Евелин Банев - Брендо по обвинение за организиране и участие в престъпна група за пране на пари. Това съобщи сайтът "Правен свят", позовавайки се на адвокати по делото. Оправдани са и всички останали подсъдими - доведеният брат на Брендо Симо Карайчев, Моника Добринова (бивша съпруга на Банев) и Десислава Дишлиева. Присъдата е подписана с особено мнение от съдия Калинка Георгиева. Променена е и мярката за неотклонение на Банев от домашен арест в най-леката – подписка. През февруари 2013 г. Софийският градски съд осъди Брендо на 7 години и половина затвор, а другите трима получиха по 3 години условно с 5 години изпитателен срок. Според обвинението между 17 октомври 2002 г. до края на май 2005 г. Брендо и останалите от групата са превеждали парични суми от различни сметки в чужбина към "Прайвът файнънс юниън" АД, като "знаели или предполагали", че средствата са придобити от наркотрафик. Освен това от прокуратурата твърдят, че подсъдимите са изпрали пари, придобити от внос на наркотици в Италия и Испания. Той е осъществен от Атанас Генов през 2000 г. и от група, ръководена от Ивайло Хеселбърт, в периода 2003 - 2005 г. В мотивите си за осъдителната присъда съдия Костадинка Костадинова от Софийски градски съд записа, че "веригата от коствени доказателства е непрекъсната, водеща до единствено възможния извод", че подсъдимите са имали връзки и контакти с хора, с които са си предавали пари от търговия с наркотици. Според съда при този вид престъпление е трудно да се установят преки доказателства.

Ася Петрова оглави Върховната административна прокуратура 

РОКАДА Заместник главният прокурор Ася Петрова ще оглави Върховната административна прокуратура (ВАП). Това реши Висшият съдебен съвет на заседанието си в четвъртък. Предложението за избора й направи главният прокурор Сотир Цацаров. Промяната беше очаквана, след като ВАП остана без титуляр, защото досегашният - Камен Михов, беше определен за национален член на Евроюст през февруари тази година. Това е третата рокада в екипа, определен от Цацаров, в началото на мандата му. От първоначалните заместници останаха само Борислав Сарафов и Пенка Богданова, като вероятно на мястото на Петрова ще има нов заместник. Ася Петрова беше наблюдаващ прокурор по делото "Килърите", по което бяха произнесени три доживотни присъди. Наскоро Върховният касационен съд върна делото на Варненския апелативен съд заради неправилно администриране на касационната жалба. Името на Петрова беше намесено в задочния спор между бившия вътрешен министър Цветан Цветанов и депутата от ДПС Делян Пеевски. Според Пеевски Цветанов "е натискал Цацаров" да назначи Петрова за негов заместник.

Лавров поиска "Южен поток" да бъде изключен от правилата на ЕС 

Руският външен министър Сергей Лавров поиска в прав текст газопроводът "Южен поток" да бъде изключен от правилата на Третия енергиен пакет на ЕС при визитата си в България в понеделник. Официално целта на посещението му беше отбелязването на 135-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и Русия, но темата на разговорите му с президента Росен Плевнелиев, премиера Пламен Орешарски и външния министър Кристиян Вигенин беше замразеният проект "Южен поток". На брифинг във външно министерство Лавров повтори аргумента, че междуправителствените споразумения по проекта са били подписани, преди да влезе в сила Третият енергиен пакет на ЕС, и неговите разпоредби няма как да бъдат въведени със задна дата. От своя страна премиерът Орешарски е заявил пред госта си, че "страната ни е представила коментари по повдигнатите от ЕК въпроси" и той остава оптимист, че те ще бъдат приети. По време на срещата си с Лавров президентът Росен Плевнелиев е заявил, че е важно "Южен поток" да бъде съобразен с европейското законодателство.

Правителството одобри мецанин фонда 

ПРОЕКТ Правителството гласува споразумението с Европейския инвестиционен фонд и "Джереми България", с което се дава зелена светлина на мецанин фонда по евроинициатива JEREMIE. Одобрението на инвестиционната схема за 60 млн. евро се чакаше почти година. Фондът ще се управлява от Bulgaria Mezzanine Capital – съвместно дружество между австрийското Growth Capital Partners AG (GCP) и българското Rosslyn Capital Partners (RCP). Мецанин фондът ще инвестира в малки и средни компании, които имат приходи между 5 млн. евро и 50 млн. евро. Вложението на проект ще е между 2 млн. и 5 млн. евро.

БСП пак иска замразяване на възрастта за пенсия

Фризер На фона на растящи дефицити в държавното обществено осигуряване и липса на точни правила за изплащането на пенсии от частните фондове депутатите от БСП Мая Манолова и Страхил Ангелов предлагат стажът за ранна пенсия да бъде замразен. Те са внесли проект за промяна на Кодекса за социално осигуряване, с който сегашните условия за стаж на работещите в тежки условия да се запазят до края на 2017 г. Сегашните разпоредби предвиждат стажът да започне да се увеличава от следващата година, след като за тази беше замразен за всички категории труд под натиск от синдикатите. Подобно на редица други проекти и сегашният не е минавал никакво обществено обсъждане.

Отново хаос във фонда за лечение на деца

В края на мандата здравното министерство предложи девет проекта на правилници и наредби, които правителството може да приеме до края на месеца и така да предизвикат хаос в сектора. Предвижда се общественият съвет от представители на неправителствени организации, БЧК и медии вече да няма право на глас при разпределяне на парите във фонда за лечение на деца. Ведомството предлага концепция да не се дават никакви пари на "Спешна помощ" до края на годината. С решение се предвижда закриването на Националния център по наркомании, който единствен следи лечението на зависимите.

ЕС с пет процедури срещу България 

Заплаха Европейската комисия е предприела мерки по пет процедури срещу България за неизпълнение на европейските правила. Процедурите са в пет области - околна среда, здравеопазване и политика за потребителите, правосъдие, морско дело и рибарство и транспорт. Нито една от тях не е на последната стъпка - изпращане пред Европейския съд, но четири са на предишната фаза - "мотивирано становище". България единствена не е транспонирала Директивата за правата на потребителите. Тя включва повишена прозрачност на цените, забрана на допълнителни такси за кредитни карти и удължаване на периода (от 7 на 14 дни), през който потребителите могат да се откажат от покупка.

"Ремотекс" има нов собственик

Смяна Задлъжнялото и спряло работа ремонтно предприятие "Ремотекс - Раднево" вече има нов собственик. Промяната е станала чрез сделка за компанията майка "Полет 21" и другите дъщерни дружества на фирмата. Цената за пакета е около 500 хил. лв., т.е. в пъти по-малко от това, което бившите собственици искаха от държавата. Купувач е гръцкият гражданин Йоаннис Гиофкос, чието име се свързва със скандалната реституция на гора в Княжево преди няколко години. Прехвърлянето е станало по сложна схема, в която ключов участник е надзорник от Агенцията за приватизация от квотата на ДПС.

До 2 години започва добив на злато в Крумовград

Срок "Дънди прешъс металс Крумовград" може да започне физически добив на злато от крумовградското находище при Ада тепе след две до две и половина години, заяви изпълнителният директор на концесионера Илия Гърков. Общинският съвет на Крумовград одобри техническото задание за подробен устройствен план. Доказаните запаси на находището са 27 т злато, а канадската компания се опитва да го разработи вече над 10 години. Следва детайлно проектиране, закупуване на терени и т.н.

Партията на Саркози има дългове за 79 млн. евро 

СМЕТКИ Дясноцентристката партия "Съюз за народно движение" на бившия френски президент Никола Саркози е натрупала дългове от 79.1 млн. евро, разкрива независим външен одит. Половината от тях са заради покупката и ремонта на новото парижко седалище на партията, а останалите са от периода 2010 - 2013 г. Заключението на одиторите е, че СНД може да продължи дейностите си, но трябва да съкрати разходите и да предоговори кредитите си с банките. Наскоро от партията признаха за прикривани преразходи в президентската кампания на Саркози през 2012 г. Прокуратурата започна разследване срещу него, което подлага под съмнение завръщането му в политиката.

Тайфунът "Неогури" взе жертви в Япония

Най-малко петима души са загинали и 45 са били ранени при свлачища и наводнения, причинени от мощния тайфун "Неогури" в Япония. Заради стихията, при която поривите на вятъра достигаха над 35 метра в секунда, бяха отменени близо 200 самолетни полета, спрени бяха и високоскоростните влакове на остров Хоншу. В петък тайфунът премина над източното крайбрежие на Япония, включително Токио, но вече с по-малка сила.

Шпионският скандал между Германия и САЩ се разраства 

ОБВИНЕНИЯ Германското правителство нареди експулсирането на служител на ЦРУ в Берлин в отговор на два случая на предполагаемо шпиониране от страна на САЩ. Служителят е действал като контакт на ЦРУ в американското посолство. Скандалът обтегна отношенията между Берлин и Вашингтон и вбеси много германски политици. Миналата седмица по подозрения в шпиониране бе арестуван агент на немското разузнаване. Започна и разследване срещу служител на министерството на отбраната. Канцлерът Ангела Меркел коментира, че шпионирането между съюзници е "пилеене на енергия". И допълни: "Имаме толкова много проблеми и трябва да се фокусираме върху важните неща. По време на Студената война може би имаше общо недоверие. Но днес има напълно нови заплахи." В отговор Вашингтон описа партньорството с Германия като "изградено на базата на уважението". Но това не е първият подобен случай. Миналата година напрежението между съюзниците отново се покачи, след като стана ясно, че американската Агенция за национална сигурност е подслушвала мобилния телефон на Меркел.

Атина даде зелена светлина за приватизиране на енергетиката 

РЕФОРМА Парламентът в Атина одобри закон за преструктуриране на енергийния сектор, съгласно който може да бъде приватизирана близо една трета от Public Power Corp (РРС) – най-големият производител на енергия в страната. Част от профсъюзите организираха протестна стачка срещу реформата и настояват компанията да остане в държавни ръце. Предвидените за приватизация 30% от РРС ще бъдат отделени в ново дружество и то ще бъде предложено на частни инвеститори. Планът за раздържавяването на РРС е част от опитите на Гърция да либерализира енергийния си пазар. Това е и едно от условията на кредиторите й от МВФ и ЕС, за да отпуснат поредния транш от 240 млн. евро от помощната програма. РРС генерира около две трети от електричеството в Гърция и контролира почти 100% от пазара на дребно. Годишните й продажби са за около 6 млрд. евро. От години Атина планира да прехвърли на конкурентите на РРС част от компанията, в която държавата има дял 51%. Целта е стимулиране на конкуренцията в нуждаещия се от промени енергиен сектор.

Amnesty: Стотици са изтезавани в Източна Украйна 

НАСИЛИЕ Правозащитната организация Amnesty International обяви, че е събрала доказателства за "жестоки побоища и други мъчения" от страна на проруски сепаратистки групи в Източна Украйна. Според неин доклад протестиращи и журналисти са били сред засегнатите през последните три месеца, а стотици други са били отвлечени. "Има доказателства и за по-малко на брой случаи на малтретиране, извършени от проправителствените сили", твърдят от Amnesty. И допълват, че отвличанията и измъчванията се използват като средство за създаване на страх и упражняване на контрол. Междувременно украинската армия завзе някои сепаратистки крепости през последните дни.  

БСП и ДПС не успяха да отхвърлят ветото за търговските вериги

НАНОВО Депутатите от БСП и ДПС не успяха да отхвърлят в петък президентското вето върху законопроекта за защита на конкуренцията, въвеждащ регулация в отношенията доставчици - търговски вериги. Срещу ветото гласуваха 98 народни представители при необходими 121 гласа. "Против" бяха ГЕРБ, а "Атака" не присъства. Сега законопроектът започва да се обсъжда и гласува наново в комисии и зала, като депутатите си дадоха тридневен срок за внасяне на предложения за изменения. Те обаче трябва да са различни от сегашния вариант.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK