Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Reuters

Какво се случи през седмицата

2336 прочитания

Reuters

© Reuters


Борисов осъди Волен Сидеров за клевета

Софийският градски съд (СГС) е осъдил лидера на "Атака" Волен Сидеров да заплати на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов близо 200 хил. лв. Причината е заведено през 2013 г. гражданско дело от Борисов заради твърдения на Сидеров, че той покровителства и пряко се е облагодетелствал от канали за проститутки, канали за наркотрафик, контрабанда и че в резултат на тези дейности е получил "поток от черни пари, които престъпната дейност осигурява". Тези твърдения са направени в интервю пред в. "Монитор" от юни 2013 година със заглавие "Цветанов е едно от най-зловещите лица на прехода". Още тогава лидерът на ГЕРБ заяви, че ще съди Сидеров. Решението е от 8 август и не е окончателно. То може да се обжалва пред Софийския апелативен съд. Ако бъде потвърдено, Сидеров ще трябва да плати обезщетение за неимуществени вреди в общ размер на 180 000 лева и 13 000 лева разноски по делото. Освен това са му присъдени да плати и лихвите, които са близо 21 хил. лв. Искът на Борисов е бил за 200 хил. лв. - по 50 хил. лв. за всяко твърдение.

Започна регистрацията на партиите в ЦИК за парламентарните избори 

Фотограф: Юлия Лазарова

Всички политически партии и коалиции, които ще участват на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври, трябва да се регистрират в Централната избирателна комисия (ЦИК) до 20 август. Това каза говорителят на избирателната комисия Александър Андреев. Според него до 15 август трябва да бъдат назначени всички районни избирателни комисии, които ще започнат да функционират за осигуряване на нормалното протичане на процеса по подготовка на изборите. Досега документи за регистрация в ЦИК подадоха единствено от ГЕРБ. От ЦИК казаха, че на предсрочните парламентарни избори отново ще има експериментално машинно гласуване в до 500 избирателни секции, като те ще бъдат определени по-късно. Служебното правителство одобри и план-сметката за вота. Тези избори ще струват 26 млн. лв. с пет милиона лв. повече от предходния вот през 2013 г.

Фондът за лечение на деца има нов директор 

Уволненият от бившия министър на здравеопазването Таня Андреева директор на "Фонд за лечение на деца" Павел Александров се връща на поста. Това обяви в петък по bTV служебният здравен министър Мирослав Ненков. Той аргументира решението си с това, че по времето на управлението на Александров "фондът е работил по релси". Ненков обяви още, че заложеният бюджет на фонда от пет милиона лева вече е изчерпан и тече проверка как са изхарчени средствата. Той ще обсъди евентуално отпускане на още финансиране с министъра на финансите Румен Порожанов. Ненков заяви, че от допълнителни средства се нуждаят и други звена, защото заради актуализирането на бюджета на здравната каса този на министерството е намален с 18.5 млн. лв.

Павел Александров беше уволнен през октомври 2013 г., въпреки че направи подобрения в процедурите по одобрение и изпращане на деца за лечение в чужбина. На негово място беше назначена бившият депутат от БСП Ива Станкова. Няколко месеца след встъпването й в длъжност отново се появиха дарителски кампании за събиране на средства за лечение.

Съдът запорира дяловете на Венелина Гочева в разпространителска фирма "Агенция Стрела" 

С определение от вторник Софийският градски съд (СГС) е запорирал дяловете на фирмата на Венелина Гочева "Про нюз България" в разпространителското дружество "Агенция Стрела". Това е станало в рамките на делото, образувано по молба на близката до Цветан Василев "Сайга консулт" за откриване на производство на несъстоятелност. "Про нюз България" е мажоритарен (83%) собственик на "Медийна група България холдинг" ООД, която издава всекидневниците "24 часа", "Труд", "168 часа", "България днес" и др. "Сайга консулт" е дружество, което е свързано с банкера в изгнание Цветан Василев. Това е и една от трите фирми, за които стана ясно миналата седмица, че са отпускали под формата на заем средства на дружествата, издаващи всекидневниците "24 часа" и "Труд", "Преса", "Тема", "Стандарт", сайта blitz.bg и др. Съдът е отхвърлил искането на "Сайга консулт" да запорира вземанията на "Про нюз България" и движимото имущество на дружеството, както и да бъде назначен временен синдик. Мотивите на съдия Елена Радева са, че налагането на общ запор в тази хипотеза би означавало "да се преустанови дейността на длъжника, което би била недопустима намеса преди обявяване на длъжника в несъстоятелност и възпрепятстване по пътя на обезпечението на възможността за оздравяване на предприятието на ответника. Миналата седмица Венелина Гочева заяви в официална позиция, че никога не е имала заем от КТБ.

Ден по-късно съдията от СГС Петър Петров е отказал да наложи обезпечения, като запорира сметките и назначи временен синдик на фирмата "Обединени свободни медии", която издава вестник "Преса" и списанието "Тема". Молбата за откриване на производството беше подадена от другата свързана с Цветан Василев фирма, "БГ корпорейшън", която твърди, че е отпуснала заеми за 2.5 млн. лв., но не ги е получила обратно. От решението на съдия Петров става ясно, че според "БГ корпорейшън" "Обединени свободни медии" й дължат малко над 3 млн. лв. Тъй като финансовото състояние на длъжника се е влошило през 2012 г. в сравнение с предходната година, той приема, че е "налице реална опасност от увреждане на интересите на кредиторите" и "почти пълна липса на активи в дружеството".

Тръгват плащанията по две европейски програми 

Правителството подновява плащанията по двете спрени оперативни програми - "Регионално развитие" и "Околна среда", за да намали риска от загуба на средства заради закъснели проекти. Това съобщи вицепремиерът Екатерина Захариева. Засега плащанията ще вървят с пари от бюджета, които се очаква те да бъдат възстановени след размразяването на средствата по двете програми от Европейската комисия. За да се осигурят пари, ще се ползват всички резерви, включително неусвоени средства от публичната инвестиционна програма на кабинета "Орешарски", по която бяха разпределени над 500 млн. лв. Дължимата сума за проекти по спрените програми вече е близо 1 млрд. лв.

Тръгна първият ферибот от Бургас за Поти 

Фотограф: Красимир Юскеселиев

Първият ферибот от Бургас за грузинското пристанище в Поти тръгна на 15 август. Корабът "Дружба" ще вози както пътници, така и товари, като може да се превозват над 200 контейнера, 110 големи камиона, 90 леки автомобила и около 400 пасажери. Проектът е част от бизнеса на Цветелина Бориславова. Ро-ро линията ще има курс един път седмично, всеки петък, като започва първоначално с превози Бургас - Поти. След месец се очаква да се добави и спиране в Новоросийск.

Ваньо Танов се завърна начело на Агенция "Митници" 

Фотограф: Анелия Николова

Директорът на Агенция "Митници" по времето на ГЕРБ Ваньо Танов отново пое институцията. Той ще замени на поста Павел Тонев, който беше освободен от министъра на финансите Румен Порожанов. От финансовото ведомство обявиха, че смяната "се налага поради отчетеното изоставане на приходите". Танов съобщи, че неизпълнението на плана на агенцията може да достигне между 900 млн. лв. и 1 млрд. лв. през 2014 г. Според него причината е в неправилното планиране на бюджета и в отмяната на режими, с което контролът е бил занижен, а с това е спаднала и събираемостта на ДДС и акцизи.

"Аглика" открива своя фабрика в САЩ 

Българската текстилна компания "Аглика" отваря своя фабрика в САЩ - в град Ларго, Флорида, съобщи за "Капитал дейли" маркетинг директорът на дружеството Елица Петкова. Инвестицията от 10 милиона долара е за производство на дигитално напечатани текстилни изделия. Американската Aglika LLC във Флорида ще заработи на 1 септември. Тя ще се ръководи от България. Фабриката в САЩ ще е с производителност 60 тона на месец – кърпи, одеяла, халати, шалове, столове тип шезлонг, тениски, суитшърти, възглавници. Първоначално ще бъдат наети 50 души.

Сделки и проекти 

Българският автомобилен производител "Литекс моторс" обяви, че започва да изнася автомобили за Румъния. За целта компанията подписа договор с румънския вносител Alexandros Motors, който ще осигурява дистрибуцията и поддръжката на колите чрез 20 дилърски представителства. "Литекс моторс" ще започне доставките със SUV модела Great Wall H6 и пикапа Steed 5.

Веригата за техника "Техномаркет" планира да открие три нови магазина в следващите два месеца. На 18 август в Силистра ще заработи обект с площ от 1800 кв.м. В Смолян тече преместване на обект на компанията в четири пъти по-голяма площ - 1085 кв.м, като 895 кв.м са търговска зона. В София пък новият магазин ще бъде в Ring Mall на околовръстното шосе върху площ от 2568 кв.м.

Държавни дялове в общо 15 дружества ще бъдат предложени за приватизация през борсата. Поредният централизиран публичен търг започва на 20 август и ще продължи до 1 септември. Повечето дялове са по-малко от 5% от капитала, но има и има и по-големи предложения. Сред тях са акциите на държавата в неработещото "Хентш" и варненското "Галатекс", което също вече не се занимава с производство.

VTB Capital, инвестиционното поделение на руската държавна банка VTB, води преговори за придобиване на акции на италианската модна къща Roberto Cavalli. Най-вероятно става дума за дял от 60%, съобщи московският вестник "Ведомости". Според модното издание Women’s Wear Daily сделката може да достигне 500 млн. евро, което означава, че цялата компания на Роберто Кавали ще бъде оценена на 830 млн. евро.

Георги Христозов е освободен от БЕХ 

Георги Христозов е освободен от борда на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ). На негово място влиза определеният за заместник-министър по енергетиката в служебния кабинет Антон Павлов. Христозов остава поне засега в борда на "Мини Марица-изток". Решението е взето на заседание на БЕХ още в края на миналата седмица. Това става ясно от подадените документи в Търговския регистър, като самите промени още не са вписани. Христозов стана член на борда на енергийния холдинг през юни миналата година, след като правителството на Пламен Орешарски дойде на власт. Преди това от 2007 г. той беше изпълнителен директор на ТЕЦ "Марица-изток 2".

"Мобилтел" отново отчете спад на приходите 

Отписването нa 400 млн. евро от оценката на "Мобилтел" доведе до загуба от над 350 млн. евро на компанията майка Telekom Austria. От австрийската група подчертаха, че спадът на приходите се дължи основно на по-слабите постъпления в Австрия, България и Хърватия. Печалбата преди данъци, такси и амортизации на "Мобилтел" през второто тримесечие се понижава с 9.8% до 38.8 млн. евро спрямо същия период на предходната година. Приходите пък са се свили с 9.7% на годишна база до 91.5 млн. евро. Понижението се обяснява с по-ниските постъпления от абонаментни договори заради силната ценова конкуренция.

Само в 11 държави по света няма конфликт 

Светът е в състояние на война и положението вероятно ще продължи да се влошава, сочи изследване на аналитичния център Institute for Economics and Peace. Според института, който изготвя докладите "Глобален индекс на мира", от 162 изследвани държави по света само 11 не са замесени в някакъв вид конфликт. През последните седем години светът става все по-малко мирен и тенденцията за намаляване на конфликтите след Втората световна война рязко се обръща, твърди годишният доклад на института. Според изследването изборът на мирно място по света е ограничен, като страните с най-ниско ниво на конфликти са Швейцария, Япония, Катар, Мавриций, Уругвай, Чили, Ботсвана, Коста Рика, Виетнам, Панама и Бразилия. Докладът на Института за икономика и мир обаче коментира, че в Бразилия и Коста Рика достъпът на граждани до леки оръжия и вероятността от демонстрации, придружени с насилие, са тревожно големи. Данните са до края на 2013 г., което означава, че ситуацията в момента е дори по-лоша.

Израел и "Хамас" се договориха за ново петдневно примирие 

Израел и "Хамас" се договориха да удължат с пет дни примирието в ивицата Газа. То ще продължи до 0.01 часа местно време във вторник, 19 август. Новината бе съобщена от преговарящите в Кайро 45 минути преди в полунощ да изтече срокът на поредното 72-часово прекратяване на огъня. "Целта на удължаването на примирието с още пет дни е да се даде възможност да бъде постигнато трайно споразумение за прекратяване на престрелките в Газа", заяви Азам ал Ахмед, един от лидерите на "Фатах" и ръководител на палестинската делегация в Кайро. Палестинците се надяват, че през следващите седмици ще се стигне до окончателна сделка с подкрепата на арабските страни и на международната общност. По думите на Ахмед съгласие вече има по много въпроси, но остават и разногласия по няколко основни точки, включително по въпросите на сигурността и вдигането на израелската блокада на Газа. Според палестинския представител не е било обсъждано израелското искане за разоръжаване на Газа след продължаващата един месец война.

СЗО: Кризата с вируса ебола е значително подценена 

Източник: Reuters

Кризата с вируса ебола в Африка е значително подценена, заяви Световната здравна организация (СЗО). Експертите на организацията имат доказателства, че броят на заболелите и починалите (1069 досега) не отразява истинския мащаб на епидемията. СЗО очаква разпространението на болестта да продължи "още известно време" и затова ще са необходими извънредни мерки за овладяването й. Част от предизвикателството за справяне с епидемията според СЗО е фактът, че тя се развива в условия на "крайна бедност, нефункциониращи здравни системи, остър недостиг на лекари и разпростиращ се страх".

ЕС обмисля дали да въоръжава кюрдите в Ирак 

Източник: Reuters

На извънредна среща в петък (след редакционното приключване на "Капитал") ЕС обсъди дали да окаже военна помощ на кюрдите в Ирак. Решението за срещата беше взето, след като САЩ и няколко европейски държави решиха да подпомогнат отбранителните способности на кюрдите, за да отблъснат джихадистите от "Ислямска държава". Франция въоръжи милициите в автономен Кюрдистан със съгласието на централното правителство в Багдад, а Великобритания осигури малък брой тежкотоварни хеликоптери "Чинук", които могат да бъдат използвани, в случай че хуманитарната ситуация го изисква. Междувременно Нури ал Малики, премиер на Ирак през изминалите осем години, обяви официално, че се отказва от поста в полза на своя приемник Хайдер ал Абади, слагайки край на политическа безизходица, хвърлила страната в допълнителна несигурност, докато се опитва да се справи с джихадистите.

Германия и Франция поведоха еврозоната към стагнация 

Икономиката на еврозоната не е успяла да постигне растеж през второто тримесечие на годината, като разочароващите резултати се дължат основно на неочакваното свиване на брутния вътрешен продукт (БВП) на Германия и стагнацията във Франция. Отчетеният нулев растеж спрямо първото тримесечие създава големи предизвикателства пред политическото ръководство на валутния съюз, чиято икономика се очаква тепърва да пострада силно от взаимните санкции, които си налагат Брюксел и Москва заради кризата в Украйна. Най-голямата европейска икономика Германия се е свила с 0.2%, като външната търговия и инвестициите са били особено слаби. Анализаторите отбелязват, че заради високото ниво на несигурност около кризата в Украйна и отношенията с Русия възстановяването през останалата част на годината е малко вероятно. Франция остава в стагнация второ поредно тримесечие. Това накара правителството да признае, че няма да постигне заложените цели за намаляване на бюджетния дефицит и да понижи наполовина досегашната си прогноза за 1% ръст на БВП за 2014 г.

Борисов осъди Волен Сидеров за клевета

Софийският градски съд (СГС) е осъдил лидера на "Атака" Волен Сидеров да заплати на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов близо 200 хил. лв. Причината е заведено през 2013 г. гражданско дело от Борисов заради твърдения на Сидеров, че той покровителства и пряко се е облагодетелствал от канали за проститутки, канали за наркотрафик, контрабанда и че в резултат на тези дейности е получил "поток от черни пари, които престъпната дейност осигурява". Тези твърдения са направени в интервю пред в. "Монитор" от юни 2013 година със заглавие "Цветанов е едно от най-зловещите лица на прехода". Още тогава лидерът на ГЕРБ заяви, че ще съди Сидеров. Решението е от 8 август и не е окончателно. То може да се обжалва пред Софийския апелативен съд. Ако бъде потвърдено, Сидеров ще трябва да плати обезщетение за неимуществени вреди в общ размер на 180 000 лева и 13 000 лева разноски по делото. Освен това са му присъдени да плати и лихвите, които са близо 21 хил. лв. Искът на Борисов е бил за 200 хил. лв. - по 50 хил. лв. за всяко твърдение.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

Грешен Signal

Грешен Signal

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK