🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: 21 август

Софийският апелативен съд е отстранил от длъжност кмета на Видин Герго Гергов; Премиерът сформира екипа си, като назначи десетима съветници и началник на кабинета си; Инженер Тони Кръстев е новият директор на Агенцията по горите;

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Софийският апелативен съд е отстранил от длъжност кмета на Видин Герго Гергов. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова е пояснила пред "Фокус", че все още не разполагат с мотивите за решението, но когато се сдобият с копие от протокола на съда, ще имат повече информация. В края на юли Гергов бе задържан при специализирана операция на ДАНС с обвинения за нарушаване на закона за обществените поръчки, незаконно притежаване на антики и боеприпаси. Отстраняването му беше поискано от Софийската градска прокуратура, за да бъде намален рискът от евентуален натиск над свидетели и прикриване на доказателства. На първа инстанция Окръжният съд във Видин обаче отхвърли искането на прокуратурата. В мотивите на съда беше посочено, че няма достатъчно данни за действия от страна на Гергов за прикриване на престъплението и създаване на пречки пред разследването. 

Инженер Тони Кръстев е новият директор на Агенцията по горите. Той сменя на поста Григор Гогов, който беше освободен още в първите дни след като служебното правителство встъпи в длъжност. Кръстев е управлявал горското ведомство от 2000 до 2001 г., а до момента е бил експерт в един от отделите в агенцията. Той беше шеф на дирекция "Горска политика и стопански дейности" в Изпълнителната агенция по горите. Зам.-министърът на земеделието доц. д-р Георги Костов увери, че ще помага на Кръстев "да отстоява горите от лобистки интереси". "Ще изисквам строга финансова дисциплина по отношение на цялата система, още от утре ще направим преглед на бюджета на агенцията", каза инж. Тони Кръстев.

Да се премахнат роуминг цените между държавите от Балканския полуостров. За това преговарят регулаторите в Македония, Турция, България, Сърбия и Албания, предаде македонската агенция МИА. Инициативата, започнала преди почти два месеца, се очаква да бъде превърната в окончателно решение и да влезе в сила от 1 януари 2015 г. В нея са включени също Босна и Херцеговина и Косово. Премахването на роуминга ще засегне всички услуги, предоставяни от мобилните оператори - разговори, текстови съобщения и интернет.  Роберт Орданоски, директор на Агенцията за електронни комуникации в Македония, заяви преди срещата със своите колеги, че съществува законова възможност за реализиране на инициативата, само трябва да бъдат намерени съответните правни решения.

Премиерът сформира екипа си, като назначи десетима съветници и началник на кабинета си, съобщиха от Министерския съвет. Началник на кабинета на премиера е Георги Георгиев. В периода 1990 - 1993 г. той е заемал различни длъжности в образователното министерство, а в периода 2001 - 2003 г. е зам.-министър на регионалното развитие. Проф. д-р Емилия Друмева, която е съветник по изборните въпроси,  проф. д-р Калин Янакиев - по въпросите на духовната сфера. Най-успешната българска тенисистка Мануела Малеева ще бъде съветник по въпросите на младежта и спорта. Деканът на Стопанския факултет на Югозападния университет в Благоевград проф. д-р Ганчо Ганчев ще бъде съветник на премиера Близнашки по икономическите въпроси. Преподавателят по право в СУ Христо Христев е съветник по европейските въпроси. Веселин Нинов - досега началник на отдел в прессекретариата на държавния глава, ще е съветник по медийната политика. Доц. Юлиана Матеева, ръководител катедра "Правни науки" във Варненския свободен университет, е съветник на министър-председателя по наказателноправна реформа. Юридическите въпроси поема Мая Иванова. Деница Желева ще е съветник на премиера по външнополитическите въпроси, а Цвятко Георгиев - по национална сигурност.

Животновъди от цялата страна внесоха декларация до главния прокурор за бездействието на държавата срещу болестта "син език". Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова е съобщила пред "Фокус", че подписите си са сложили над 20 декларатори. В текста се посочва, че изпълнителната власт демонстрира "престъпно, безстопанствено поведение". Според вносителите за три месеца държавата е допуснала неовладяване на първичното огнище на "син език" в град Ивайловград и към днешна дата е позволила повсеместното развитие на болестта, епидемия и бедствено положение в цялата страна. Служебният министър на земеделието Васил Грудев заяви, че ситуацията в сектор "Животновъдство" е драматична заради заболяването. Той уточни, че то е констатирано в края на юни тази година, а пикът е бил между 14 и 22 юли.