Вечерни новини: 24 август

В бюджета за социални плащания се очаква дефицит; "Български пощи" е с нов директор; Служебният кабинет продължава със спирането на обществени поръчки; Рудникът "Върба-Батанци" заработи след 15 години;

Симеон Сакскобургготски
Симеон Сакскобургготски
Симеон Сакскобургготски    ©  Надежда Чипева
Симеон Сакскобургготски    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

216.67 лв е средният разход за лично пътуване в страната, който е направен от българите през второто тримесечие, отчете НСИ. За чужбина сумата е 386.81 лв.

 

Нов изпълнителен директор поема управлението на "Български пощи", а в управителния съвет на "Холдинг БДЖ" има промени. Това става ясно от съобщение на транспортното министерство, публикувано в петък. Новият ръководител на "Български пощи" е Станислав Дочев, който в периода между 2010 и 2012 г. е бил зам.-директор на компанията, а впоследствие и ръководител на дъщерното куриерско дружество EMS Bulpost. Той е завършил испанска филология в СУ "Св. Климент Охридски" и магистратура по външна търговия в института за следдипломна квалификация в УНСС. Служебният министър на транспорта Николина Ангелкова е назначила и Николай Найденов в съвета на директорите на "Холдинг БДЖ" на мястото на Анелия Крушкова. Найденов е заемал различни позиции в МВР, Министерството на правосъдието и държавната фирма "Информационно обслужване". Той е завършил право в Академията на МВР и има магистратури по "Финансов мениджмънт" и "Управление на човешките ресурси" в УНСС и Нов български университет, обявяват още от транспортното министерство.

Спирането на обществени поръчки от служебния кабинет продължава. В края на миналата седмица земеделският министър Васил Грудев обяви, че е отменил повече от 10 такива заради завишена финансова оценка, чиято прогнозна стойност е била 12.6 млн. лв. Те са пуснати в последните дни на кабинета "Орешарски" от предшественика на поста Димитър Греков. Сред поръчките имало анализ за 80 хил. лв. на работата на дирекция в министерството със 70 служители, каза министърът, допълвайки, че имало "доста" такива обществени поръчки, които са спрени. Преди дни стана ясно, че служебният министър на здравеопазването е спрял публикувани в последния момент поръчки за 30 млн. лв. за електронно здравеопазване, ремонти и покупки на оборудване и др. заради съмнителни процедури. Преразгледани са и търгове за ремонт на училища от министерството на образованието.

Близо 50 млн. лв. дефицит в бюджета за социалните плащания ще изникне до края на годината. Това е съобщил служебният вицепремиерът и социален министър Йордан Христосков пред колегите си от Министерския съвет, се вижда от стенограма на заседанието.

Едната от проблемните области са плащанията за майките, хората с увреждания и други неотложни помощи. Недостиг се очертава още при програмите за заетост, както и схеми по нови оперативни програми, за които е поет ангажимент да стартират авансово със средства от националния бюджет през тази есен. Вчера по време на посещение в Мадан Христосков обяви, че въпреки дефицита финансовото подпомагане на майките и хората в неравностойно положения няма да бъде спирано. Той коментира, че има стартирали програми за временна заетост, които не са обезпечени. Такава например е програма "Сигурност", която има ресурс само до края на септември. Въпросната програма е изготвена от кабинета "Орешарски" и целеше да бори битовата престъпност в селата и малките населени места.

Рудникът "Върба-Батанци" край Мадан, който не работи от 15 години, беше отворен през уикенда. Подготовката за това е отнела 2 години, а инвестициите са за 15 млн. лв., казва изп. директор на "Горубсо-Мадан" Сергей Атанасов, цитиран от в. "24 часа". Очаква се в рудника да бъдат добивани около 3500 тона руда месечно, а откритите нови работни места са 150 до момента. Рудникът ще започне да работи на 1/3 от капацитета си. Запасите от оловно-цинкови руди в него са около 3.2 млн. тона. "Върба-Батанци" е даден на 35-годишна концесия на компаниите "Минстрой холдинг" и "КЦМ– 2000".

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  dimitarbt avatar :-|
  dimitarbt
  • + 1

  обикновен мошенник се оказа Симеонча. Имотчета, горички, далаверки...
  Жалко за доброто име на баща му.

  Нередност?
 • 2
  borislav.krumov avatar :-|
  Bobby.k
  • + 2

  Те нещата през поколение се предават , къв'то дядо му такъв и той !

  Нередност?
Нов коментар